Els lectors d’aquestes cròniques dels plens de Consell Insular de Menorca hauran notat que hi falten les de les dues sessions del mes de maig. La meva voluntat és continuar informant -com ja feia des de l’oposició- dels temes més rellevant que s’hi tracten. Tanmateix, no puc amagar que aquestes darreres setmanes han estat tan intenses que no he trobat el moment de posar-m’hi. Però, com que els compromisos són els compromisos, encara que tard, aquí les teniu.
El maig començava amb un ple molt important per a l’equip de govern: l’aprovació dels criteris que han de guiar la modificació del Pla territorial insular (PTI). Com ja vam dir en un article, amb aquest acord s’inicia el procés necessari per a l’actualització de l’instrument territorial aprovat l’any 2003, i que ha estat un referent d’ordenació del territori dins i fora de Menorca, instrument que ja fa tres anys que hauria d’haver estat objecte de revisió (és a dir, durant el passat mandat), cosa que no es va fer i que l’actual equip de govern insular ha decidit d’abordar.
És evident que, després de 13 anys de vigència del PTI, convé fer-ne una anàlisi profunda de la seva aplicació, veure en què ha funcionat i en què ha fallat, detectar els canvis socials que s’han produït i que requereixen noves respostes. Menorca ha canviat, i també ho ha fet el món que ens envolta. Han canviat també moltes normes que ens afecten i hi ha hagut pel mig una crisi econòmica d’abast mundial. Es requereixen noves infraestructures, nous equipaments, es necessiten solucions a nous reptes, en definitiva.
És cert que els criteris de revisió del PTI, aprovats aquests dies passats, es caracteritzen per la seva generalitat. No és perquè sí. Precisament obeeix a l’objectiu de fer possible l’estudi i el debat, la recerca del consens, entorn de múltiples aspectes sobre els quals –i aquesta és la funció dels criteris– es posa el focus. I, lògicament, la revisió que ara es posa en marxa ha de respectar escrupolosament el fet que Menorca és Reserva de Biosfera, amb els compromisos que tal declaració suposa.
L’aspecte clau perquè el nou pla que sortirà del procés de revisió que ara encetam sigui la plasmació de la Menorca que volem ara i en el futur, serà la capacitat de generar complicitats amb els agents socials i econòmics, amb les diferents institucions més enllà de colors o adscripcions. En aquest sentit, s’ha de donar una importància especial a tot el procés de participació en l’elaboració del nou PTI, a través de tallers, debats, recollida de propostes, etc.
En definitiva, estam davant un repte clau per al futur col·lectiu. Disposar d’un nou pla territorial actualitzat que doni resposta als reptes que tenim els menorquins és essencial per saber cap on hem d’anar. Està clar que aquest instrument ni ens treu per si sol de les crisis ni les provoca (tan de bo les coses fossin tan fàcils!), però sí que ha de ser el full de ruta per a la Menorca que volem.
Pel que fa al ple ordinari de maig, va ser especialment tranquil i, per part de l’equip de govern, es van dur propostes tan importants com declarar Menorca illa contrària al TTIP (ja ho vaig intentar estant a l’oposició); reclamar una solució a AENA a la manca de personal a l’aeroport de Menorca; o adherir-nos a la candidatura internacional de la pedra en sec per formar part de la llista representativa de Patrimoni cultural immaterial de la humanitat.
Per la seva banda, l’oposició va plantejar temes com la necessitat de dotar de serveis el Camí de cavalls, proposta que va rebre el suport de l’equip de govern en ser un dels criteris de revisió del PTI, la qual cosa demostra la voluntat d’abordar aquest tema; o l’impuls al producte local a mercats, supermercats i petit comerç, que també vam compartir.
I fins aquí la crònica dels dos plens del mes de maig del Consell de Menorca. La setmana que ve faré la dels dos plens de juny, si entre festes i eleccions trob el moment…
Bon Sant Joan a tothom!