Maite Salord

Escriptora

Més per Menorca després del 20-D

IMG_0216

Després de les eleccions del 20 de desembre, són moltes les anàlisis que s’han fet d’uns resultats que deixen el futur govern de l’Estat en una situació d’incertesa absoluta, fet que, lògicament, preocupa els ciutadans. Tanmateix, avui, m’agradaria centrar la meva reflexió en aquells aspectes més propers, aquells que afecten directament el projecte de Més per Menorca

Així, la meva anàlisi -personal i discutible, no cal dir-ho- parteix de certeses i d’intuïcions. Comencem per les certeses. La primera: el resultat de la candidatura de Més al Congrés no ha estat el que hauríem volgut perquè, tot i haver estat el millor en unes eleccions generals, el nombre de vots no ha estat suficient per assolir la presència d’una veu pròpia que defensàs, per damunt de consignes de partits estatals, els interessos illencs a Madrid.

A partir d’aquí, una segona conclusió clara: en tots els anys de democràcia, no hem estat capaços d’explicar als ciutadans per què era i és tan important poder comptar amb un diputat al Congrés -encara que només fos un- que posàs damunt la taula, sense condicionants partidistes, temes imprescindibles per a les Illes, com el finançament o el transport aeri, i que obligàs, per tant, o moure fitxa, o no, a la resta de representants dels altres partits. Resulta evident, idò, que el missatge s’ha de treballar amb temps i no només durant les poques setmanes prèvies a les eleccions. Si altres territoris de l’Estat ho han aconseguit i el resultat ha estat positiu, nosaltres hem de fer-ho possible també aquí. Aquest és el repte.

D’altra banda, podríem constatar, també, la importància que tenen els mitjans de comunicació d’àmbit estatal a l’hora de fer visibles els líders dels partits majoritaris i d’influir en allò que s’anomena “vot útil”, espais en què, no cal dir-ho, un partit com Més no hi té cap tipus de presència. El fet no és cap novetat i pens que no ha de servir d’excusa per amagar uns resultats decebedors. Al contrari: com que ja coneixem la situació, hauríem de ser capaços de trobar alternatives per arribar a la gent.

Fins aquí les certeses i, en conseqüència, una pregunta que em sembla clau: qüestionen aquests resultats d’àmbit estatal el projecte de Més per Menorca? I les meves intuïcions: estic convençuda que no, que aquelles persones que el mes de maig van dipositar la seva confiança en les llistes de Més per Menorca hi continuen essent, properes, atents, crítiques (com ha de ser!), il·lusionades… Perquè ho he tocat amb les meves mans, m’ho han dit persones properes que van votar Més a Consell i Parlament -i que ho tornarien a fer sense dubtar ara mateix- i que, ves per on, el 20-D es van decantar per altres opcions polítiques que consideraven més “útils”. Sé que aquest suport no es pot quantificar però es pot percebre, dia a dia, a través de paraules, de gestos, de complicitats.

Així, el projecte de Més per Menorca, el meu projecte, és aquí, carregat de vida, integrat per persones amb ganes de dur a terme aquelles iniciatives que consideram que són positives per a la nostra illa. Molt ben acompanyats per la gent que ens empeny i ens esperona a fer-ho sempre un poc millor. Només esper que, un dia, tots junts, puguem fer arribar la nostra veu de manera clara, nítida i contundent a Madrid. Jo no hi renuncii.

6 comentaris a “Més per Menorca després del 20-D”

 1. Borja Escrit el 30 des. 2015 a les 10:09

  No sé si t’és permès xerrar de noms i per açò has de recórrer a fórmules com “altres partits”, “vot útil”, etc. Jo, com que no em cas amb ningú, sí que ho faré, des d’es meu humil punt de vista.
  Quan va ser hora de tirar els vots (“tirar” a Correus, dins un sobre!, que els consider molt ben aprofitats), se’m va presentar el dubte de si votava Més o Podemos: dos programes molt semblants en lo general i s’haurà de veure si amb petites diferències en lo concret, com sembla per algunes declaracions (alguns de Més desconfiant de Pablo Iglesias i fent campanya com a “rivals”). Però com que anàvem a unes generals (diga-li vot útil si vols, jo no ho diria així, crec que és qüestió de lideratge) vaig votar Podemos al Congrés i Més al Senat. Un per hom. Però ho vaig dubtar bastant.
  De totes maneres, no vaig entendre que no hi hagués confluència aquí, de manera semblant a Catalunya o al País Valencià.
  Hi ha prou diferències de programa que justifiquin es presentar-se en dues llistes separades? Que va passar res? Per sa pròxima intentarem anar-hi junts (a Madrid)?
  Salut! I una abraçada!

 2. […] se inicia el análisis de las elecciones del 20D que Maite Salord ha hecho público a través de su blog este […]

 3. Pau Obrador Escrit el 30 des. 2015 a les 11:45

  Sabíem que era difícil treure un diputat però tots ens esperàvem més el dia 20 D. Hi ha moltes coses que expliquen el resultat. Potser la més important és el canvi de discurs de Podemos després del fracàs de les eleccions catalanes. Si a principis de l’estiu a vegades tenies la percepció que estaves davant un ciudadanos d’esquerres, el 20D clarament van retornar a l’esperit de les confluències que tan bé van funcionar al mes de maig. I aquest esperit és el que busca l’elector d’esquerres de les Illes.

  Estic totalment d’acord amb tu que el 20D no té res a veure amb les eleccions al consell de Menorca i que Més té encara tota la confiança dels electors i més. Hi ha prou evidències històriques i presents que una cosa no té res a veure amb l’altra.

  El maig Més va ser capaç de fer confluir en una mateixa candidatura els votants més catalanistes amb votants de caire més netament progressista i ecologistes. Al voltant d’un lideratge molt sòlid es van aplegar gent molt diversa que estava d’acord amb un canvi de rumb Menorca amb un sentit menorquinisa i ecologista. EL 20D de desembre Més senzillament no va ser capaç de fer confluir els mateixos grups de votants i és va quedar amb un nucli més «nacionalista» i prou.

  La conclusió que en trec és que si mai volem arribar al congrés haurem de ser capaços d’articular la mateixa confluència. I açò només ho aconseguirem si ens articulam amb altres forces de l’estat. Si som part d’un discurs global. No n’hi ha prou amb una versió actualitzada de «a Madrid amb veu pròpia», cal també afegir-hi una narrativa per a l’estat sigui “indepiendència”, “estat plurinacional” o “fem fora Rajoy”. La impressió que tenia el 20D és que l’únic motiu per a votar Més era “defensar lo nostro a Madrid”. I açò són 33.000 vots i prou.

  En aquests moments només hi ha una aliança possible que és Podemos, amb la qual hi ha una distància orgànica (de manera d’organitzar el partit) i programàtica (sobretot en temes de sobirania i llengua) massa gran. No veig com es pot articular amb Podemos una aliança electoral al congrés.

  El senat crec és un tema apart. És allà on els menorquins influïm més en la governabilitat de l’estat i crec que sempre hem de promoure una candidatura pròpia per Menorca amb tota la gent que s’hi vulgui apuntar. I un 10% al senat no va estar tan malament.

 4. Maite Salord Escrit el 30 des. 2015 a les 15:42

  Moltes gràcies, Borja i Pau, pels vostres comentaris. Em sembla que és clau plantejar-nos, des d’ara mateix, quin ha de ser el camí que ha de seguir de Més per Menorca de cara a properes eleccions generals. Està demostrat que les coses surten quan es treballen bé, amb temps i reflexions compartides i és per açò que valor molt les vostres opinions. L’assemblea de Més haurà de posar totes les alternatives possibles damunt la taula i encetar un debat polític que serà, sens dubte, intens perquè no hi ha opcions fàcils. Salut!

 5. Borja Escrit el 30 des. 2015 a les 16:10

  Pau, jo trob que la CUP i Podem comparteixen un electoral decebut amb sa dependència d’Europa i amb ses retallades de drets socials (i que Podem va “fracassar” a ses catalanes perquè s’electorat potencial tenia 2 opcions semblants entre ses quals van haver de triar, de manera semblant a lo que discutim ara de Menorca amb Més i Podem), i trob que Podem estatal defensa amb prou fermesa sa plurinacionalitat i ses llengües cooficials. Per tant, m’es igual si em representa el Frente Judaico Popular, el Frente del Pueblo de Judea o el Frente Popular de Judea. Em semblaria coherent, si es troben prou punts de contacte (que, de fet, per açò ho deman) anar units i fer front comú per treure el PPSOEC’s des Govern Central.
  Dit açò, trob que sa feina és dels òrgans de presa de decisió dels partits i que criticar és molt fàcil. Serveixi es “fracàs” per reflexionar i per intentar millorar de cara a ses pròximes, que hi ha gent que diu que seran prest.

 6. Descartes Escrit el 31 des. 2015 a les 13:34

  Con permiso: yo no he votado nunca al PSM ni a MES, pero creo que los resultados electorales, en este caso elecciones generales, se ajustan a lo que siempre ha venido ocurriendo.
  Una opinión, desde fuera de vuestro campo de visión, con respecto a “representar la voz de Baleares en Madrid” esta es una idea muy desfasada, pues hoy en día la defensa de los intereses de los ciudadanos de nuestras islas esta totalmente ligada a las directrices europeas y al pacto entre todas la comunidades de España. Tanto es así que sería exactamente igual en otro escenario de otro hipotético país con gobierno en Barcelona.
  Lo de vuestra relación con Podemos os lo habéis ganado a pulso.
  Lo de políticas de izquierdas, hombre Pau, ¿que mundo justo y solidario pretendes conseguir apoyando que las zonas mas ricas se queden con el fruto del trabajo al que todos hemos colaborado?

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari