Maite Salord

Escriptora

Reflexions post-electorals

Després d’una llarga nit electoral, unes quantes reflexions ràpides:

1- L’atemptat de divendres, sens dubte, va marcar el final de campanya. Una vegada més, el terrorisme volia dir la darrera paraula. Condemna total i absoluta, lògicament, però també la constatació que, tot i que ETA es troba molt debilitada, la capacitat de matar (encara que sigui per l’espatla i de forma covarda) la mantindrà intacta mentre tengui (i en té) qui vulgui disparar una pistola contra un innocent. L’acció de divendres és, sens dubte, un avís clar en aquest sentit.

2-La victòria del PSOE és la victòria del bipartidisme que ens ha acompanyat al llarg de tota la campanya. Perquè guanya, i de forma indiscutible, mentre els partits petits, nacionalistes, davallen de forma considerable. Només Convergència i Unió se salva del desastre. Se’m fa difícil d’entendre com,  a Catalunya, el PSC pot haver pujat com ho ha fet, després de rodalies, aves i estatuts. Com deia en Cardús al diari Avui, el “català emprenyat” es veu que només era un i no uns quants com tothom es pensava.

3- A Menorca, molt bé pel senador Artur Bagur (fins i tot, ha estat el més votat a Ciutadella!)  i, al congrés, no s’ha pogut aconseguir el desitjat diputat nacionalista d’Unitat. La intuïció em va fallar (em van trair les ganes que en tenia!), però també és cert que el “vot útil” ha fet furor.  A més, hem d’acceptar que anar sense les sigles dels partits ha perjudicat Unitat perquè molts votants potencials no s’hi reconeixien. Un fet que es suma al poc temps que hem tingut per donar a conèixer la coalició. De tot plegat, n’hem de prendre bona nota de cara al futur.

4- A la davallada del partits nacionalistes (la d’ERC, sens dubte, la més dura; veurem que passa amb el tripartit), encara hi hem d’afegir veure na Rosa Díez com s’esgargamella defensant el centralisme i l’espanyolisme més ranci.  Un suplici.

En fi, no ha anat malament però podria haver anat molt millor. Ah, i mentre assistíem a  l’escrutini interminable de paperetes, amb el cap a punt d’esclatar, hauria estat tot un detall que el Barça hagués guanyat.  Sort que, de tant en tant, apareixia un vot nul (d’aquests protesta) que ens feia riure una estona. Perquè el bon humor no l’hem de perdre mai. Mirau si no, com estaven de contents a cal PP de Mallorca.

10 comentaris a “Reflexions post-electorals”

 1. Jeroni Escrit el 10 març 2008 a les 19:24

  Ja s’ha sentit a dir res de les necessàries dimissions al PSM? Qui va ser l’inventor-inventora d’Unitat? Se’n farà responsable? o mirarà Constantinopla xiulant-xiulant desitjant que ningú se’n recordi d’ell? Tu, que pertanys a la fornada més fresca del partit, què trobes, Maite?

 2. Maite Salord Escrit el 10 març 2008 a les 20:01

  Jeroni: la primera cosa que m’agradaria deixar clara és que, en el PSM, les decisions es prenen sempre de forma col·lectiva i, per tant, no hi ha un inventor-inventora a qui responsabilitzar d’uns resultats que, certament, no han estat els esperats. Tot i que no és cap consol, s’ha de dir que tot el nacionalisme d’esquerres s’ha vist capolat pel bipartidisme que ha fet que molts dels seus vots anassin a parar al PSOE. El que et puc assegurar és que, avui mateix, s’ha iniciat un procés de reflexió dins el partit per definir el nostre futur polític en unes eleccions generals. Jo mateixa he apuntat més amunt una sèrie d’aspectes que no ens han ajudat gens i que s’hauran de tenir en compte de cara a properes convocatòries. Bé, això és el que trob, Jeroni, però el tema és complex.

 3. joan Escrit el 11 març 2008 a les 11:34

  Per cert el mailing no va funcionar, al menys a Ciutadella.
  Puc assegurar que no va arribar a la zona de la plaça Menorca cap sobre d’unitat, i a dalt es penyals tampoc.
  Hi ha molta gent que prefereix anar amb el sobres triats des de casa.
  Jo també crec que era una bona opció la candidatura d’unitat, ara el tema dels verds es un embull, hi ha verds per cada barriada. I jo crec que IU essent tant autèntics i purs com diuen que son no els hi fa res posar l’anagrama de cal vesí per confondre l’electorat.
  Ara si que és veritat que tant per les eleccions autonòmiques com per les espanyoles no s’hauria dimprovisar.

 4. Talaiòtic Escrit el 11 març 2008 a les 14:40

  Molt d’acord amb els comentaris d’en Joan d’aquí dalt. Per la meva zona sí que van arribar sobres d’Unitat, però no per tothom.

  És cert que ha faltat més previsió, perquè sé de persones que no identificaven Unitat amb el PSM, i en la meva opinió crec que tant el nom com el logo eren prou atractius. I pel que fa a IU, també és cert que és una llàstima que no s’hi volguesin sumar per la presència d’UM, encara que en part també és comprensible.

  Però crec que la principal causa de tot és el vot antiPP. L’actual Partit Nacionalista Espanyol és el millor mobilitzador de votants pel Partit Espanyol que hi pot haver.

  Llàstima i a seguir treballant!

 5. Lluís Escrit el 11 març 2008 a les 15:59

  Quan xerrau de l’inventor-inventora d’Unitat, us referiu al PSM de Mallorca?

  No crec que el PSM de Menorca hagi tingut moltes més opcions que formar part d’Unitat.

  Pens que la oportunita vas ser fa quatre anys, pensem que vam quedar a 5.000 vots amb dos factors en contra:

 6. Lluís Escrit el 11 març 2008 a les 16:06

  just després dels atemptats de Madrid

  – el possible canvi de vot de darrera hora Progressistes->Psoe.
  – l’augment de vot del PSOE també de darrera hora de gent que tal vegada no hauria votat a ningú.

  Enguany sembla ser que era més difícil per tots els partits petits que fa quatre anys.

 7. vincent Escrit el 11 març 2008 a les 17:40

  qui vota pseudo-Psoe per al Senat, acaba votant Psoe per a Diputats, ja no vindrà d’aquí… aquesta és l’entelèquia: quan la fletxa és tensada dins l’arc ja no pots tornar arrere… amb els vots passa el mateix que amb les fletxes.

 8. uno del pp Escrit el 11 març 2008 a les 22:37

  el sabado dia 8 la mujer de un ex-del pp, se paso el dia llamando a los del pp para que votasen al psoe, eso ya lo dice todo

 9. Maite Salord Escrit el 12 març 2008 a les 16:52

  Joan, Talaiòtic : continuarem treballant, segur, per fer les coses millors i poder tenir allò que fa quatre anys, com molt bé diu en Lluís, vam estar a punt d’aconseguir, aquest diputat nacionalista que sigui la nostra veu a Madrid.
  Vincent: tens raó. En aquestes eleccions, per una cosa o per l’altra, la imatge del PSM s’ha vist molt, molt, desdibuixada. Un altre factor a tenir en compte.
  Al del pp: no ho sé, però em sembla que no hi ha manera de saber de quina dona ralles… 🙂

 10. alibabuna Escrit el 04 juny 2009 a les 22:43

  lewes sussex development
  raising a strong teen daughter

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari