Maite Salord

Escriptora

El transport públic, una prioritat

Segons hem pogut llegir per premsa, el consell insular vol apujar fins a un 50% les tarifes del transport públic. Es tracta, sens dubte, d’una mala notícia perquè desencoratjaria el transport públic, disminuiria els ingressos, afectaria els sectors de la població amb ingressos més reduïts i augmentaria l’atur (el transport públic genera llocs de treball). Es tracta, per tant,  d’una notícia molt negativa.

Així, és fonamental que Menorca compti amb un model de transport públic sostenible, eficaç i adequat que doni resposta a les necessitats de mobilitat dels ciutadans, especialment, estudiants i persones majors que no poden desplaçar-se per si mateixes.

En aquest sentit, suprimir la línia directa Maó-Ciutadella-Maó és anar en contra del transport públic de qualitat que tants bons resultats ha donat fins ara i suposa, a la pràctica, l’atac a un model que s’hauria de potenciar.

D’altra banda, si, finalment, es confirma que apujaran entre un 40 i un 50% els abonaments, ens sembla una decisió injustificable en un moment complicat econòmicament com l’actual. Un servei públic no es pot apujar, de cop, d’aquesta manera. Amb aquesta pujada es corre el risc de reduir el nombre de passatgers i per tant d’ingressos.

Una vegada més, el PP ens torna a oferir una mostra de la seva política de fets consumats. Des de l’oposició, una vegada més, ens oferim per parlar del tema i poder arribar a una solució de consens que no perjudiqui de forma directa els ciutadans. Estic disposada a actuar amb responsabilitat i m’oferesc a pactar i estudiar maneres de fer més amb menys.

Finalment, poca credibilitat tindrà el Conseller de Mobilitat a l’hora d’anar a negociar la millora del transport aeri de Menorca amb actuacions com les que pensa dur a terme en el servei públic terrestre de l’illa. Cal recordar que, justament, a la taula rodona organitzada per la Plataforma a la Casa de Cultura de Ciutadella, el passat dissabte, si una cosa va quedar clara és que, amb el que aporta Menorca a la caixa de l’Estat, la solució als nostres problemes de transport aeri està per damunt de qüestions econòmiques. Tenir un transport públic digne és un dret al qual els menorquins no podem renunciar. Tant si vas amb avió com amb autobús. Menorca ha de tenir un model de transport diferenciat que respongui a les particularitats pròpies de l’illa i, per això, ha de tenir els recursos necessaris per fer-ho possible, tant pel que fa al transport terrestre, marítim o aeri per tal de donar resposta a la insularitat, tal i com es fa a altres territoris de l’estat.

Per tot això, esperam Conseller de Mobilitat que es replantegi aquesta actuació i que valori les repercussions negatives que pot tenir.

7 comentaris a “El transport públic, una prioritat”

 1. Baldritxa Escrit el 31 oct. 2011 a les 22:46

  Més busos i manco desdoblament. D’aquí a vint anys sa benzina serà tant cara que ses carreteres seran autèntics deserts (almanco de cotxos que vagin en benzina); crec que és de caixó invertir més en transport públic -encara que s’hagin de fer mil malabars amb partides pressupostàries- que no en infraestructures (a llarg termini) sobredimensionades. Llàstima que d’altres només vulguin veure (perquè no els hi interessa) es arbres i no es bosc…

 2. dani prats Escrit el 31 oct. 2011 a les 23:08

  No crec que el consell insular aumenti un 50 % el transport públic ( si ho puja me sentiràn). Es un tema molt delicat. Però crec que abans de xerrar hem de veure que passa realment ( si pujen o no). Açò es demagogia. És normal, hi ha eleccions.

 3. Maite Salord Escrit el 01 nov. 2011 a les 9:19

  Dani, em sembla que el tema de la pujada és ben real i no té res de demagògia: http://www.menorca.info/menorca/451162/consell/adapta/servicio/autobus/demanda/real. En aquest article surt una explicació ben raonable.
  Baldritxa, totalment d’acord amb tu.

 4. Damià Moll Escrit el 01 nov. 2011 a les 10:01

  Amb aquesta gent a cada bugada perdem un llençol. Si no tenim transport públic almenys que ens subvencionin un BMW com es del sr. Bauza.

 5. dani prats Escrit el 01 nov. 2011 a les 11:19

  Tens raó, pujaràn els abonaments fins un 50%. No ho sabia. No es lògic, i com he dit abans aquest me sentiràn.Vull saber el motiu d´aquesta pujada. Però un motiu que tengui fonaments, no me val la resposta: ” No hi ha diners”.

 6. Maite Salord Escrit el 01 nov. 2011 a les 12:36

  Dani, el transport públic, sigui bus o avió, és un dret que tenim els ciutadans i no hem de voler renunciar a ell. Jo som usuària del bus exprés Ciutadella-Maó i com a usuària em sent estafada i indignada. Com pot ser que s’anunciï un fet tan important per la premsa, hora per hora i aprofitant uns dies festius? Com a consellera a l’oposició em sent exactament igual. El PP ha volgut vendre una imatge de moderació que no és real. Gens real. I els ciutadans -fins i tot els que els han votat- ja ho comencen a descobrir. Açò és pura política de fets consumats. Ni transparència i consens ni informació. Res de res. Em sap greu perquè t’he abocat la senalla a tu, però és el que sent.

 7. Menorquit Escrit el 03 nov. 2011 a les 0:36

  Desmantellar l’estructura de serveis públics és el rerefons de la dreta, perquè, de tot i de tothom, se n’aprofiti la empresa privada controlada per el PP. I açò no ho duen en el programa electoral, no, açò ho duen a la sang.
  .
  En temps de crisi, i perquè la dreta pugui acomplir i afavorir els “seus” (pressions i deutes pendents amb els gran lobbys), cal desmuntar l’activitat econòmica que genera l’Administració Pública, directement o indirecte; un serveis i una activitat econòmica que recuperarà o anirà a mans de la iniciativa privada. Com que el transport públic a Menorca ha estat un encert que cal considerar molt en favor de la ciutadania, cal aturar-ho:
  a) Dismunueix el trànsit i desmunta la ‘necessitat’ de desdobalment i noves xarxes viàries. Comprovat. Volien o volen el doble carril Maó-Alaior quan aquesta via ha baixat en desplaçaments aquest estiu. També així la de Maó-Sant Lluís. Allà on ha pujat el desplaçaments és Ciutadella-Ferreries. L’activitat del dic de son Blanc ha motivat l’increment de mobilitat en aquest tram, però aquí no cal invertir res.
  b) Disminueix l’ús del cotxe particular i el de lloguer i açò vol dir pressió dels sectors implicats (concessionaris, rents a car, benzineres i servei discresional privat. Baixen els seus ingressos i cal fer cosa!.
  c) Determintats constructors de Menorca necessiten que els hi donin inversions de ciment (si no poden urbanitzar, cal fer carreteres noves!)
  d) Tancar la TV de Mallorca és afavorir Canal 4 business (i altres), un canal clonat d’Intereconomia. Lleven la TV pública i tindrem igualment TV, però privada, en castellà i dretana més no poder, per servir i lloar la política del PP).
  .
  Cultura i Esports: Anirà pel mateix camí, amb un com-què; que no hi ha en aquests sectors empresaris forts i fidels, compromesos amb el PP. Criteri: subvencions zero, (cal prioritzar sanitat i educació -mentida i demagògia). Després aplicació de nous criteris: excepcions d’ajuts als seus; o sigui, aquells amb carnet o bé que publicament no són molestos. La resta, amb l’excusa de la crisi els esborren del mapa (edicions de revistes, setmanaris i prensa en català de les illes); programes de teatre gestionats de l’Adminstració Pública, etc, etc… fora tots.
  Música: JJMM; podran tenir algún ajut pel simple fet de configura una oferta turística de qualitat i arrelada, poc més; Jazz Obert (qualitat demostrada) per exemple, no els interessa…fora.
  Esports, se salvarà el Menorca Bàsquet (vos sona Àgueda Reynés i Tisi Reynés?. Són germans i són de Mahó. Una entitat en concurs d’acreedors, un deute de 6,5 milions d’euros i descendits de categoria… però “el Menorca somos todos”). La resta, que desapareguin.. clar cal prioritzar Educació i Sanitat.
  Uufff no acabaríem mai…
  .
  La majoria absolutíssima del PP de l’Ajuntament de Maó i el Consell han fet que la prioritat sigui llevant. NO en tenc cap dubte.
  .
  Turisme: (on Ponent té una quarta part dels llits turístics de l’illa, el PP no hi fa tanta força i no cal transferir turisme al Consell. Ho veu bé en Tadeo i el seu equip. Dos favors amagats als quatre cabdills del sector perquè callin la boca sobre el tema i… ‘tranuntanada’ controlada. Ningú ha dit ni mu sobre la negativa de Delgado a la transferència de Turisme. (Gràcies Josep Castells per una carta valenta explicant les coses com són i ridiculitzant als capitosts del sector turístic d’aquesta terra de llops.
  .
  En fi…quatre egoistes comprats amb quatre penis que ens sodomitzen a la resta de menroquins. I cal acceptar-ho perquè així ho han elegit la majoria de menorquins, que no equival a callar, clar.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari