Maite Salord

Escriptora

Demà, 9 de juliol,  Josep Vallverdú complirà 90 anys i ho farà a Menorca. És l’aniversari d’un mestre de la paraula. No debades, ha escrit més d’un centenar de llibres de temàtica diversa (novel·la, assaig, memòries, traduccions…), entre les quals destaquen, sens dubte, els més de quaranta títols adreçats al públic infantil i juvenil.

Així, entre la seva obra, podem destacar, des del mític Rovelló (La Galera, 1968), Un cavall contra Roma (La Galera, 1975), Silenci, capità! (Cruïlla, 1993), Les raons de Divendres (Proa, 2003) , El patró Gombau (Pagès Editors, 2000)… O la reflexió sobre la seva obra a Pelegrí dels Mots. Viatge pels meus llibres (IEI, 2007).

Josep Vallverdú pertany a una generació d’escriptors el paper fonamental de la qual  no s’ha cansat mai de reivindicar. Com a mostra, valguin les seves paraules al diari ARA d’aquest dissabte: “Ara mateix la literatura en català té un nivell culte alt, equiparable a qualsevol literatura del món, i això que no hi ha un substrat polític que pugui acabar de potenciar-la, com seria l’opció de l’estat propi -reconeix l’escriptor-. Em fa l’efecte que no es té ni idea de l’esforç de la generació que vam fer de pont entre els autors d’abans de la guerra i els que han començat a publicar un cop en la democràcia. De Monzó en endavant, la literatura comença en ells, no miren enrere. Si la tradició cultural catalana s’ha mantingut, caldria continuar fent-li cas.”

Així, convençuts de la importància de la figura de Josep Vallverdú, l’Institut d’Estudis Ilerdencs s’ha proposat que, a totes les terres de parla catalana, se celebri el seu aniversari amb l’acte “Passeig d’aniversari. Vallverdú al món”. I Menorca, no podia ser d’altra manera, s’hi sumarà, justament dia 9 de juliol, a la sala d’actes de l’IME, a les 19,30h, amb una conversa literària, moderada per Josep Maria Aloy, sobre literatura infantil i juvenil, en la qual intervindran Pau Faner, Ponç Pons i jo mateixa.

Sense dubte, el millor homenatge a un escriptor que, l’any 2000, va ser guardonat amb el “Premi d’Honor de les Lletres Catalanes” i del qual Josep Maria Aloy ha dit: “Ha guanyat multitud de premis i ha estat candidat al premi H. C. Andersen, que ve a ser el Nobel de literatura per a joves. Ha estat un autor “capaç de crear una línia pròpia i de ser-hi fidel, lluny de batzacs de la moda”, tal com diu Teresa Duran. Una bona part de la seva obra és una lúcida reflexió crítica sobre els homes i les dones i llurs conductes i febleses”. Un autèntic “escriptor de raça”, com l’ha qualificat Jaume Cabré.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari