Maite Salord

Escriptora

El comerç a Menorca

M’agrada anar a comprar al supermercat del costat de casa. És petit, però té una fruita i una verdura que fan gana, moltes vegades, de Menorca. A més, puc demanar a la propietària si les pomes són dolces o si el raïm té la pell prima. Sempre m’aconsella bé i això no té preu. Si es tracta d’anar a comprar un vestit, m’agrada que hi hagi una dependenta que em cerqui la meva talla o em tregui el model que sap que m’anirà millor.

Veure els mostradors dels comerços il·luminats i la vida que donen als carrers de Ciutadella és un luxe. Ara, però, el president del Consell de Menorca ha anunciat que anul·larà el Pla Director Sectorial d’Equipaments Comercials.  Un error perquè estic convençuda que  s’ha d’apostar per les fortaleses que té la nostra illa i, una d’aquestes fortaleses, és el model de petits i mitjans comerciants, amb establiments ubicats a l’interior dels nuclis urbans.

Així, el Pla d’Equipaments Comercials que ha definit el Consell, el primer de les Balears, ha de ser l’eina que ens permeti definir el model de comerç que volem per a Menorca. D’aquests model, se’n deriven conseqüències econòmiques, socials i ambientals: disminució del vehicle privat, donar vida als nuclis tradicionals, afavorir la proximitat entre el ciutadà i el comerciant o impedir que la difícil convivència entre les activitats molestes i els comerços ubicats en els polígons acabin duent els primers a sòl rústec.

A més, no és cert que el Pla impedeix que es puguin instal·lar establiments comercials als polígons. El que fa és regular i la prova més evident és l’obertura de diferents establiments aquests darrers mesos. El Pla aposta per l’ordenació territorial, no per la restricció. Vetla per l’interès general i no pel particular. Així, no deixa  marge per a l’especulació de sòl, un dels motius, no ho oblidem, que ens han empès a la crisi econòmica actual.

En aquest sentit, resulta curiós que, des del PP, es parli de “revitalitzar” alguns nuclis urbans, amb la inversió que això suposa per a l’administració, quan justament el problema el provoca el trasllat del petit comerç als polígons. No es tracta, per tant, de recuperar sinó d’impedir que els nuclis perdin vida. I això només es pot fer donant suport al petit comerç amb plans com els que ara volen anul·lar. Una autèntica contradicció.

8 comentaris a “El comerç a Menorca”

 1. silve Escrit el 14 set. 2011 a les 20:25

  Les pimes i micropimes i els petits comerços són els més perjudicats, de moment, per les decisions presses per els dos governs (illenc i autonòmic). La passada legislatura es va fer molta feina per donar recursos (que no sempre són doblers), incentivar iniciatives, ajudes, assessoraments, es van crear programes específics per al petit comerç, etc. i ara, tot això és com si no hagués existit. Anem cap enrera com els crancs, el problema és que als crancs peluts de Menorca (els bons) sel’s ha hagut de protegir perquè no desapareixin. Els petits comerços, ara mateix estan més desprotegits que mai. Salut.

 2. xec vallori Escrit el 15 set. 2011 a les 8:13

  J se sap que els peperos han de fer contents als seus i per tant s’ha de poder especular per podeer guanyar més els de sempre. Hi algú que s’ha cregut que miren per l’interès general? Com no es digui general alguna butxaca d’algun amic seu. També prediquen i prediquen protegir la petita i mitjana empresa però sempre que poden afvoreixen les grands empresses en perjudici de les petites. Ja se sap venen fum.

 3. Ricard Escrit el 15 set. 2011 a les 12:24

  Acabo de donar una ullada al Plà sectorial d’equipaments i veig que em caldrà una segona i potser una tercera lectures perquè aquests temes legislatius son molt complexes per a la gent que no hi estem avesats.
  Ara bé així d’entrada i a primer cop d’ull no em sembla que siguin unes directrius massa “restrictives” per al comerç ,i no sé tampoc si els petits comerciants tenen una percepció favorable o desfavorable.
  El que si sé és que un empresari vol fer créixer el seu negoci tan com pugui i desconfiarà de qualsevol normativa,encara que l’afavoreixi,és humà.
  No fa molts anys que vaig tractar petits comerciants i crec que qualsevol cosa que tingui a veure amb regulació els fa tanta gracia com que els hi passin una ortiga per l’esquena i si han de llegir les 58 fulles del Plà ,i veure que hi ha quelcom que els pot ajudar,més que no pas perjudicar,doncs……

 4. Menorquit Escrit el 17 set. 2011 a les 12:38

  La proposta del PSM en tema de comerços i superficies comercials agrada als comercients de Menorca perquè està fet a la seva mida. És justa, prima els petits i mitjans comerços i s¡’ajusta al model econòmic de la nostra illa. Treballar el pla amb les associacions de comerciants serà una iniciativa a tenir en compte i on s’hi ha d’aprofundir. M’agrada.

 5. VVV Escrit el 19 set. 2011 a les 7:28

  Preferesc anar a Ike o Decathlon… Me mola pujar-i-baixar les escales mecàniques del Corte Inglés sense haver comprat res… Hom està cansat de sentir frases solemnes i d’escoltar discursos hipòcrites, quan, a petita escala, una intervenció urbanística com va ser la reordenació de sa Contramurada va eliminar tota una sèrie d’aparcaments sesne altres alternatives, condemnant encara més la popular Plaça des Mercat. De per riure…

 6. evolución Escrit el 20 set. 2011 a les 11:08

  Yo también tengo gratos recuerdos de la tienda de mi calle,donde,de forma primorosa,me envolvían en un papel medio kilo de harina,mientras nos poníamos al día de los aconteceres del barrio.
  También observaba como,de las cuatro cajas de verduras y fruta,tenia que tirar la mitad porque no había suficientes ventas.
  A veces,el viejo tendero,me pedía ayuda para retirar y llevar a un contenedor los garbanzos y lentejas que se le habían estropeado por tenerlos dentro de un saco en un húmedo trastero.
  ¡Que tiempos aquellos!

 7. Nom Necessari Escrit el 20 set. 2011 a les 18:49

  Quin tema més interessant aquest de “ses botiguetes”, escriure’n un llibre seria fantàstic.
  A Ciutadella sortien, més o manco, a dues per cada carrer.
  Seria un llibret històric i fascinant que podria anar carregat d’entranyables fotografies.
  .
  Una feinada d’indagar i recopilar informacions! …Però segur més entretinguda que aguantar, en a la oposició, un penós Ple del CIMe veient com el PP passa “el rodillo”.
  .
  -Escriure un llibre, quin luxe! (i quin plaer per l’escriptor).
  -Aguantar “el rodillo” del ple al CIMe, quina misèria! (i quin fàstic per l’escriptora).

 8. Mínimo Común Escrit el 11 oct. 2011 a les 8:41

  Ho escric massa tard, però diuen que val més així que mai. Estic completmanet d’acord amb la idea de ciutat i de comerç que té el PSM. Però valia la pena que quan na Tuni era al Consell, fos una mica coherent amb els seus principis i amb els del partit. Sinó un dubta de moltes coses:
  http://www.menorca.info/menorca/450389/consell/reitera/seguridad/juridica/materia/comercial
  http://ultimahora.es/menorca/noticia/noticias/local/el-consell-invoca-ahora-el-pti-para-seguir-autorizando-grandes-superficies.html
  http://www.menorcadiario.net/actualidad/economia-y-turismo/11787-el-consell-contraataca-y-asegura-el-pti-al-igual-que-hizo-el-psoe-psm-sirve-para-autorizar-grandes-comercios

  Aquesta vegada, tenen raó, o no?

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari