Maite Salord

Escriptora

Arrels als ulls, de Francesc Florit Nin

Continuant amb el compromís de promoció de l’art contemporani a Menorca, un any més, l’Ajuntament de Ciutadella i la Fundació Sa Nostra s’han unit per obrir les portes de la Sala d’exposicions el Roser a un dels artistes més destacats de la nostra illa. Així, amb el suggerent títol d’«Arrels als ulls», tindrem l’oportunitat d’endinsar-nos en el darrer projecte creatiu de Francesc Florit Nin, pintor i escriptor que, a la manera d’aquells artistes que volien abastar la realitat a través d’un art sense fronteres, és capaç de pintar un poema i d’escriure un quadre.

La figura humana i el món vegetal han estat constants en l’obra de Florit Nin i, en aquest sentit, «Arrels als ulls», un itinerari de rostres serens que es confonen amb la natura, segueix el camí traçat. Una simbiosi perfecta entre l’ésser humà i la terra en la qual clavam les nostres arrels. Arrels, tronc i branques carregades de fulles que representen els tres nivells del cosmos que l’ull inquiet de l’artista escruta fins al despullament. La mirada de l’home o de la dona, transparent com l’aigua que alimenta la terra i la fa esclatar, es fon amb les fulles, els branquillons o les flors que nodreixen el seu esperit. Una metamorfosi que els lligarà, per sempre, a la terra i que els elevarà, tanmateix, cap a la immensitat del desconegut.

Així mateix, els ulls, però també les orelles o la boca, esdevenen els nexes amb el món que ens envolta. Un món que el poeta trasmuda en paraules que semblen fulles o en fulles que esdevenen una cal•ligrafia dels sentits. Arrels i lletres, fulles i llavors, flors i pluja de tonalitats càlides com la vida arrelen a l’interior de qui els observa deixant-se emportar per tot el que, subtilment, permeten endevinar: tenc els dits pelats de pastar el fang de la paraula / mentre se’m desfà la boca en un manoll de brots (L’obrador, 2007, inèdit), va deixar escrit el poeta.

Durant aquest mes d’agost, la Sala d’exposicions el Roser es poblarà de les imatges suggerents que Francesc Florit Nin ens ofereix, talment com un arbre despullat al qual, com si una nova primavera hagués arribat, brosten unes fulles tendres i delicades. Ara, els visitants hi podrem clavar la mirada com una arrel poderosa que ens permetrà alimentar-nos de la terra feta obra art. Poemes pintats i quadres escrits. I la música de les veus que recorreran el bosc espès d’uns quadres que ens parlaran de vida i de misteri.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari