Maite Salord

Escriptora

Asfixiant la llengua, Roger Buch

A Asfixiant la llengua. Crònica dels atacs del PP contra el català, Roger Buch, doctor en Ciències Polítiques per la UAB i professor de la Facultat de Treball Social i Educació Social de la Fundació Pere Tarrés (URL), dibuixa, de forma precisa, la campanya, perfectament orquestrada i planificada, per part del PP, d’arraconar la llengua catalana d’aquells àmbits que són fonamentals per a la normalització d’una llengua: els mitjans de comunicació, l’escola i l’Administració pública.

Així, aquest assaig, que, pel seu interès i escriptura àgil, es llegeix pràcticament d’una tirada, està dividit en cinc parts. A la primera, “Una asfixia  premeditada”, l’autor afirma que “el programa del PP sobre llengua s’emmarca en un principi més general de recentralització. El pensament del PP s’elabora des de la FAES”. En aquest sentit, els resultats de les eleccions del 2011 van oferir al PP l’oportunitat de posar en pràctica l’ofensiva final.

A partir d’aquí, Buch passa revista als atacs a la immersió a Catalunya; a les polítiques lingüístiques del PP al País Valencià, fins a l’estocada final amb el tancament de Canal 9; als atacs de Bauzá a la llengua catalana a les Illes (modalitats, TIL, Maó-Mahón…); al LAPAO, a la Franja de Ponent; i, finalment, acaba amb un suggerent capítol titulat “I ara què?” en el qual parla de compromís per la defensa de la llengua, per damunt de barreres autonòmiques i estatals, presents i futures.

I vull acabar amb aquesta frase d’Asfixiant la llengua: “Una estratègia pensada i aplicada amb contundència, però que té un punt dèbil important. Tanta passió i excés en la feina poden acabar regirant l’estómac a alguns més que als habituals defensors de la llengua. Apareix tot un poble que no està disposat a aguantar més humiliacions”.

RECORDAU QUE, DEMÀ, TINDREM ROGER BUCH A MENORCA!

Un comentari a “Asfixiant la llengua, Roger Buch”

  1. Ricard Escrit el 09 jul. 2014 a les 13:07

    Un dels punts que més perill suposen és el que en Joan Triadú anomenava ” era l’esquer del bil.lingǘísme” .

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari