Maite Salord

Escriptora

Si això és un home, Primo Levi

26 de gener. Subsistíem en un món de morts i d’espectres. L’últim rastre de civilització havia primo-levi.jpgdesaparegut al voltant nostre i dintre nostre. L’obra d’animalització empresa pels alemanys triomfants havia estat acomplerta pels alemanys derrotats.  

És home qui mata, és home qui fa o pateix injustícies; no és home qui, havent perdut tot  mirament, comparteix el llit amb un cadàver. Qui ha esperat que el seu veí acabés de morir per treure-li un quart de pa està, encara que no sigui culpa seva, més lluny de l’home pensant que el pigmeu més rude i el sàdic més cruel.

Part de la nostra existència rau en les ànimes de qui se’ns acosta: vet aquí per què no és humana l’experiència de qui ha viscut dies en què l’home ha estat una cosa als ulls de l’home. Nosaltres tres en vam ser en gran immunes, i ens en devem mútua gratitud; per això la meva amistat amb Charles resistirà el temps.

5 comentaris a “Si això és un home, Primo Levi”

 1. pau gener Escrit el 29 gen. 2010 a les 21:04

  un gran llibre justificat pel mateix Primo Levi amb una gran frase: “Escric allò que no sabria dir a ningú”.

 2. Joan Riudavets Escrit el 29 gen. 2010 a les 21:15

  Dins les misèries que va passar, va tenir el valor de contar-ho amb molta integritat.

 3. Drogo Escrit el 30 gen. 2010 a les 9:16

  Dins de les experiències trasbalsadores d’aquells anys, els assajos de Victor Klemperer prologats per Antoni Martí Monterde són reveladores del com, del qui, del quan… En una línia semblant a la de la darrera peli de Haneke. El llibret és de Publicacions de la Universitat de València (PUV).

 4. Maite Salord Escrit el 30 gen. 2010 a les 10:04

  http://www.avui.cat/cat/notices/2010/01/varela_i_la_pudor_de_merda_86187.php

 5. Schorske Escrit el 30 gen. 2010 a les 13:59

  IMPRESCINDIBLE veure el documental de Claude Lanzmann sobre l´holocaust, “Shoah”.

  http://www.cinetube.es/indices/documentalesshoa.html

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari