Maite Salord

Escriptora

Els tres principis del mestre Solà

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSpbPNK6Og103nLWA0ZBN7NuRPcRLV4iQ8a8id4ZfXVq8zB2LRFpUUwMxI

Tal dia com avui, l’any 1940, naixia Joan Solà, filòleg i lingüista que dedicà la seva vida a l’estudi i a la divulgació de la llengua. I, avui, més que mai, se’m fan necessàries les seves paraules. Hem de plantar cara perquè, com va dir el poeta menorquí Ponç Pons, no tenim “més heretat patrimoni o pervindre / que la llengua on perdura el record d’una terra”.

No defallim. Aquí tenim les paraules del mestre Solà:

“Jo voldria dir-los tres principis que a mi em funcionen prou bé:

Principi de no-agressivitat. No ens hem d’enfrontar individualment persona a persona; no hi guanyem res ni nosaltres ni els altres, sinó tot al contrari: ells i nosaltres en sortim escaldats, enrabiats. A part que les persones, en solitari, som molt febles.

Principi de no-renúncia. En canvi, fora del cara a cara individual, es tracta de no renunciar mai al català: en una botiga, en un restaurant, en una entitat o en un acte públic qualsevol. En aquests casos la sensació d’agressivitat, d’incomoditat, és ja molt més feble o fins i tot desapareix. I a més a més, en aquest cas ens protegeix la llei. I és per aquí que podem fer forat: anant escampant la voluntat de no cedir.

Principi d’exigència pública. Davant els polítics, davant les institucions, davant les entitats, es tracta d’exigir incondicionalment i implacablement almenys allò que les lleis s’han dignat concedir-nos. Exigir que els polítics ens facin recuperar la confiança en nosaltres mateixos i ens facin respectables davant els altres.

Cadascú practicarà aquest principi des de les seves possibilitats, des del seu lloc de feina o responsabilitat, sense posar-s’hi pedres al fetge: simplement apel·lant a la llei i als principis més elementals (sovint no escrits) del dret a la pròpia personalitat. Sense rancúnies, sense aixecar la veu: amb tota la calma, però sense treva. Si un alumne d’Erasmus aixeca la mà a classe demanant que el professor parli en castellà, tu l’aixecaràs demanant que parli en català: sense cap complex, sense vergonya, sense por, amb la consciència clara que dónes suport a la valentia del professor i al teu dret: és un acte natural i digne.

I seran les autoritats competents les que hi hauran de trobar la solució, no pas tu individualment. Si tots féssim això, us ben asseguro que les autoritats també actuarien o reaccionarien de tota una altra manera. Si poguéssim aplicar això al cine, la difusió i la flexibilitat del català tindrien un suport excepcional. Però aquí jo no veig que s’hi pugui aplicar, simplement perquè primum vivere: aquí són les autoritats que han de passar al davant.”

7 comentaris a “Els tres principis del mestre Solà”

 1. Silve Escrit el 10 gen. 2012 a les 21:58

  Bravo!

 2. Maite Salord Escrit el 10 gen. 2012 a les 22:02

  Aquí teniu una bona manera de començar a plantar cara per la nostra llengua. Ànims! ciutadansperlallengua.blogspot.com

 3. Xandall Escrit el 11 gen. 2012 a les 13:15

  Maite, avui he llegit als digitals el tema de Santa Àgueda i em sembla vergonyosa la deixadessa dels nostres governants amb el tema dels diners. Que en Tadeo reclami a Palma ja!!! aquest “macatol” de’n Company només fa que fotre a Menorca i als menorquins, ja ho feia com a president d’ASAJA que només venia a Menorca per fer campanya electoral sense coneixer la realitat de l’illa.

  I del tema del pregó de Sant Antoni, amb un Consell Insular, màxima institució que es suposa que ha de defensar allò primordial per la nostra illa, que progama una conferència en castellà i sobre un tema que res té a veure amb la identitat dels menorquins. Parlaran de la constitució espanyola, el dia que es commemora la catalanitat social i cultural de les nostres illes…penós.
  I han escollit a un senyor que, si cercau antecedents, veureu que és ultradetrà (demanau a persones que el coneguin), que a Menorca són poques, clar.

  Aquesta Diada Institucional és un desproposit, però la Diada del Poble serà una festa que és el que Menorca es mereix! Molts d’anys per Sant Antoni.

 4. Ricard Escrit el 11 gen. 2012 a les 14:36

  El 1 de maig és festa perquè cada any hi havien protestes en record del màrtirs de Chicago,avui el públic no sap res, només que aquell dia no van a treballar. Amb el 17 de gener acabarem igual ?.

 5. Maite Salord Escrit el 11 gen. 2012 a les 20:39

  És certament preocupant el programa d’actes de la Diada del poble de Menorca que ha preparat el Consell. A la invitació institucional, es maquilla la història de Menorca de forma barroera per amagar la catalanitat de la celebració. Haurem de saber explicar la nostra història als més joves.

 6. Menorquit Escrit el 11 gen. 2012 a les 23:44

  Li cal al PSM tornar a bastir un programa sociopolític de joventut, si m’ho permets.

 7. Coloma Torres Escrit el 20 gen. 2012 a les 19:14

  Estic contenta que, al menys, els regidors del PSM portassin un floc negre el dia de Sant Antoni, en record del difunt Manuel Fraga. Enhorabona a tots ells i clotellada als del PP que no hi van pensar.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari