Maite Salord

Escriptora

Gestionar la promoció turística

Avui surt un interessant article al diari Menorca del seu ex-director, Joan Bosco Marquès, sobre el tema de la transferència al Consell de Menorca de la promoció turística. El subscric de dalt a baix tot i que, com a política al·ludida, em veig amb l’obligació de precisar l’afirmació que fa sobre la manca de resposta dels partits polítics a les declaracions del conseller de turisme del GB, el senyor Carlos Delgado,  en què ens negava aquesta transferència, apel·lant a dificultats econòmiques.

En nota de premsa,  enviada a tots els mitjans, dia 22 de juny de 2011, el PSM més per Menorca  manifestava, entre altres, que:

1- Es tractava d’un incompliment manifest de la legalitat, concretament de la Llei orgànica Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, aprovat pel PP i el PSOE el 2007. L’Estatut que el conseller Salgado, el president Bauzá o el diputat Tadeo, van jurar complir i fer complir.

2.- Un incompliment premeditat del programa electoral amb el qual el PP es va presentar a les eleccions al parlament i al consell insular de Menorca.

3. I una manifesta i premeditada voluntat de no donar compliment a una reivindicació històrica de la societat menorquina, tant pel que fa a la capacitat de decisió del Consell de Menorca en la promoció del producte “Menorca” com a la voluntat d’unificar esforços i evitar duplicitats en la gestió del nostre principal motor econòmic, el turisme.

4- Finalment, consideràvem inacceptable la justificació de l’incompliment estatutari basada en les dificultats econòmiques. El Govern de Bauzá està utilitzant la greu situació econòmica com excusa per no donar compliment a les demandes de Menorca i mantenir així l’hegemonia del Govern balear enfront d’uns governs insulars subsidiaris.

D’altra banda, en el parlament que jo mateixa vaig fer en el plenari de presa de possessió del meu càrrec de consellera, dia 25 de juny de 2011, vaig manifestar el següent:

“Entrant ja en el marc competencial d’aquesta institució, no podem oblidar que, a partir de l’Estatut del 2007 (aprovat amb el suport de PP i PSOE), el Consell forma part del sistema institucional autonòmic en els mateixos termes que el Govern i, per tant, amb plena capacitat reglamentària en l’àmbit competencial definit en el nou Estatut. Així, és lògic que, durant els pròxims quatre anys, es vagin assumint les competències pròpies, que entenem com exclusives i en cap cas com a delegacions del Govern, així com, també, la transferència de les competències no pròpies que marca l’Estatut, sempre amb el finançament adequat per permetre una gestió efectiva i suficient. No valen dobles discursos –el d’oposició i el de govern- ni tampoc emprar la crisi econòmica com a coartada: es tracta de poder gestionar des de Menorca aspectes tan importants com pot ser, per exemple, la promoció turística i, en cap cas, d’incrementar pressuposts.

I encara una altra manifestació del PSM més per Menorca sobre aquest tema: una interpel·lació, al Govern de  les Illes Balears, del diputat Nel Martí que serà debatuda al Parlament.

Finalment, estic convençuda que l’oblit de l’autor de l’article diari és del tot involuntari i segurament motivat perquè la nostra nota de premsa devia passar desapercebuda entre la informació de les festes de Sant Joan. Tanmateix, vull deixar constància d’aquesta puntualització perquè, si la feina d’oposició rigorosa que feim des del PSM més per Menorca és complicada pel fet de no comptar amb els mitjans que tenen els partits grans ni comptar, tampoc, amb l’espai que a ells els dediquen els altres mitjans, els de comunicació, com a mínim, que no ens la neguin.

I una darrera cosa: si qualcú vol saber què feim des del PSM més Menorca, té tota la informació, completa i exhaustiva, a la nostra WEB i al Facebook, on, evidentment, tots aquests documents estan recollits.

26 comentaris a “Gestionar la promoció turística”

 1. Tea Party - Menorca Escrit el 14 jul. 2011 a les 22:54

  Aquí el que s’hauria de començar a plantejar és la necessitat de reducció de l’administració. L’experiència ens dur a pensar que tota transferència de competències implica un augment de les despeses. Sempre ha passat així. El darrer exemple, impulsat pel PSM, el de les competències de caça, també ha suposat un augment de les despeses i un problema pels propis caçadors que fins ara podien anar a caçar a Mallorca i ara han de treure una altra llicència si volen caçar fora de Menorca.
  És l’hora de reflexionar sobre si és sostenible a Menorca, amb 80.000 habitants, un Consell insular, vuit ajuntaments i desenes de delegacions d’altres administracions.
  Des del nostre grup, demanam la supressió de les Diputacions, dels Consells insulars, del Senat, de les televisions autonòmiques i la fusió d’ajuntaments. I la reversió de competències autonòmiques a l’Estat com són les de sanitat i educació.

 2. Menorquit Escrit el 14 jul. 2011 a les 23:45

  Què trist i avorrit és el ‘grup’ aquest!

 3. Tea Party - Menorca Escrit el 15 jul. 2011 a les 11:15

  Si no fos per noltros, aquest bloc sí que seria un avorriment… Tots dient el mateix i pensant el mateix i expressant el mateix…

 4. joan Escrit el 15 jul. 2011 a les 11:45

  Tens raó, tea party… seria molt avorrit. Per cert, quin és el teu grup? Jo també pens com tu que hi ha moltes estructures sobreposades. Però a diferència teva (o vostra), pens que el que ha de desaparèixer són les estructures més grans, perquè des de sempre (el principi de subsidiaritat a Europa així ho reconeix) les coses des de més a prop es gestionen millor. El que ha passat fins ara és que quan s’ha trasferit un competència, l’òrgan transferidor no s’ha buidat sinó que, curiosament, ha continuat en la seva línia expansiva. D’aquesta manera és clar que arribam, de forma irremissible, al tea party.
  I jo, Maite, crec que ets molt bona persona creient en les involuntarietats de deixar-se informacions del PSM. O tal vegada som jo, que som massa malpensat.

 5. eugenia Escrit el 15 jul. 2011 a les 14:40

  Aço ja no és un Tea-party! Açò es una fàbrica de pensaments!
  Ara, el què no entenc és com s’han pogur oblidar de les competències en Cultura i Benestar Social. Es veu que van pas a pas, com els avions a Castelló.

 6. Menorquit Escrit el 15 jul. 2011 a les 15:19

  El primer que s’ha d’eliminar és la monarquia. Aquesta anacrònica institució (per dir alguna cosa) és un llastre enorme. Doblers tirats. Gent que no fa absolutament res i els han de mantenir els ciutadans, molts que no poden arribar a final de més i amb fills a costa que han de pujar i educar. Una monarquia que costa un dineral per no res, a més amparada per una constitució masclista. Ja em direu què fa progressar una monarquia?
  .
  Jo també crec que el Senat, tal com funciona ara, és inútil. Serviria si l’Estat espanyol fos federal o confederat, així, potser se li podria trobar una utilitat al Senat.
  .
  Quant a transferències de competències, estic plenament d’acord amb joan; al ciutadà se l’ha de tractar quan més prop millor.
  .
  L’altra gran despesa inútil és la del Ministeri de Defensa. L’exercit costa massa pel que fa i a més costa vides, que és el pitjor.

 7. eugenia Escrit el 15 jul. 2011 a les 16:37

  I què em dieu de la visita del papa? Qui la paga? Quines empresses es beneficien?

  http://www.youtube.com/watch?v=Mmt1rnJ_a40

 8. Tea Party - Menorca Escrit el 15 jul. 2011 a les 18:51

  En referència al que diu n’Eugenia, en principi consideram que les competències de cultura i benestar social s’han de gestionar des de la comunitat autònoma. També creiem que el govern central ha tirat el doblers en determinades inversions, com ara segons quins trams de l’AVE o alguns aeroports, com el de Castelló.
  En quant a la proposta de Menorquit de suprimir la Corona, és una qüestió que està en debat dintre del grup i sobre la que no hi ha unanimitat. És, en qualsevol cas, una proposta a estudiar i analitzar el cost que suposaria l’alternativa de la república. En tot cas, podria ser una proposta que es podria plantejar a nivell de referendum nacional.
  Per altra banda, completament d’acord en reorganitzar el Ministeri Defensa, suprimir molts departaments, sous, etc. I retornar molts edificis militars, que ja no s’utilitzan, a la població civil.
  Per últim, esperam que algú del bloc, Menorquit, Nom Necessari, cridi l’atenció a na eugenia, per introduir un tema totalment diferent al que na Maite ens ha plantejat. No creiem que sigui raonable criticar a uns, i a altres no, quan algú intenta canviar de tema.

 9. Menorquit Escrit el 15 jul. 2011 a les 22:08

  Què trist i avorrit “el grup Amo a Laura”. Deixau de jugar al monopoli. El grup, el grup… si sou dos i es cabo!

 10. eugenia Escrit el 15 jul. 2011 a les 23:13

  Sí, que algú em cridi l’atenció.
  Jo he llegit: Gestionar la promoció turística i he pensat en el VIATGE del papa. És cert Tea-PaPa, aquest senyor no ve de vacances, però més d’un farà l’agost, i la gran majoria no ens podem permetre pagar aquesta visita tan inútil.
  Una visita gens solidaria.
  Una visita gens cristiana.
  Una visita gens humanitaria.

  Teniu una empanada mental que no sé per on surtireu Tea-Pitikis, ni als diaris insulars treurien una columna d’opinió amb les vostres propostes.

  Menorquit, el cabo ha fugit!

 11. eugenia Escrit el 16 jul. 2011 a les 0:31

  LA CONJURA DE LOS NECIOS

  Una segona lectura és sempre fructifera, per a bé o per a mal…
  Menorquit diu eliminar la monarquia.
  Tea-mentiders, fent referència diuen suprimir la Corona…
  Tenen por?
  Aznar quan es referia a ETA i als seu contacte amb ells, parlava del movimiento liberación batallon vasco o no sé qué…
  Quina falta de llibertat a l’hora d’escriure! Quin pànic abans de presentar-se en societat!

  All you need is love, Laura.

 12. Menorquit Escrit el 16 jul. 2011 a les 10:37

  eugenia, el seu adoctrinament els ha fet perdre l’ocasió de l’excelsa joventut.
  .
  Lo de la Monarquia ho estan estudiant…no hi ha unanimitat en el ‘group’. Hi deu haver un grop al grup?

 13. VVV Escrit el 16 jul. 2011 a les 10:42

  Maite, per saber a on anam, hauríem de saber d’on venim… Aquest turisme gestionat pel conseller Làzaro haurà estat una bereneta… Si les competències assumides, sobretot, la inspecció turística no l’han sabuda administrar… Adjudicacions a mida de l’adjudicatari…Quan hi havia més feina, en juliol/agost, el personal inspector de vacances que no fos que aixequessin actes improcedents i que molestassin al sector dels factòtums. Investiga allò què va passar durant l’etapa d’en Làzaro (si els teus companys et deixen) i tindràs fonaments sòlids per no fer res…

 14. Tea Party - Menorca Escrit el 16 jul. 2011 a les 12:19

  Mira a Menorquit, la alegría de la huerta… Ja, ja, ja… Es que el tío está siempre de un humor…
  Y, tranquilo, muy pronto sabrás quienes somos y cuantos somos. No te preocupes.
  Por cierto, Eugenia, lo de criticar la visita del Papa es de una ignorancia y un frikismo muy propio de tí y gente como tú. Qué más quisieran muchos países que el Papa los visitara.
  Pero aquí, en España, hemos de aguantar a estos frikis, como Eugenia, que viven en su galaxia y que se creen que su opinión es tan mayoritaria que, cuando se giran, no tienen a nadie que los siga.
  Sigue, sigue Eugenia, desbarrando y haciendo el ridículo.
  Mira Eugenia, podemos hablar de Monarquía, de la Corona, del Rey y lo que tú quieras. Hemos utilizado Corona como sinónimo, para no repetir. Pero donde pone Corona, puedes poner Monarquía. Nos da igual. Es que eres tan triquis miquis y tan pesada…
  Y sí, lo de suprimir la Monarquía es una cuestión que no la tenemos clara y, por tanto, estaríamos dispuestos a que esta cuestión fuera sometida a referendum.

 15. eugenia Escrit el 16 jul. 2011 a les 14:38

  El Jorge Rodriguez con los del Tea-Triste-Party!
  Tierra tràgame.

 16. Menorquit Escrit el 16 jul. 2011 a les 15:14

  eugenia, segueixen bordant… Clar els toques el Papa! I ja pots intuir qui és qui respon enfadat als atacs a l’Església… y en castellano…
  .
  God save the queen, the king, princes and princesses!
  .
  Anyone who disagrees with you, throw him in the group! Monarchy forever… and long live the Pope.

 17. Tea Party - Menorca Escrit el 16 jul. 2011 a les 18:11

  Des del nostre grup sentim un profund respecte a l’Església i a la labor social que fa. Mai ferirem els sentiments religiosos de ningú, sigui quina sigui la seva religió.
  I des del nostre punt de vista és deplorable que algú ho faci.
  Ja sabem quin tipus de persones formau el PSM. És una llàstima, per tant, que entreu en aquest joc de ferir la sensibilitat religiosa de la gent.

 18. eugenia Escrit el 16 jul. 2011 a les 20:05

  Sobre la Jornada Mundial de la Juventud

  1. Benedicto XVI expresa de este modo el objetivo de la JMJ -2011 de Madrid: “Quisiera que todos los jóvenes, tanto los que comparten nuestra fe como los que vacilan, dudan o no creen, puedan vivir esta experiencia que puede ser decisiva para la vida: la experiencia del Señor Jesús resucitado y vivo y de su amor por cada uno de nosotros” (del Mensaje papal para JMJ de Madrid).

  Creemos que las circunstancias que rodean la próxima J.M.J. no conducen adecuadamente al objetivo propuesto.

  2. Nosotros vemos que los y las jóvenes, en general, están desanimados y apagados en una sociedad en crisis (económica, ética, social, de valores…) en la que no ven futuro.

  En la misma Iglesia, constatamos su poca participación y no encontramos cauces adecuados para la pastoral juvenil. Muchos jóvenes nos ven desfasados, apegados a los privilegios del dinero y del poder, sin respuesta válida para sus vidas.

  3.- Como miembros de la sociedad en la que vivimos y curas en la Iglesia a la que pertenecemos nos preguntamos: ¿qué es lo que nosotros mismos estamos haciendo mal en la sociedad y en la Iglesia para que la percepción que tienen los jóvenes sea ésta? ¿Qué está haciendo mal la jerarquía? ¿Qué tipo de Iglesia estamos construyendo, manteniendo? ¿Por qué no estamos siendo capaces de motivar a los jóvenes de hoy para participar en el Movimiento de Jesús?

  4. En este contexto, han surgido algunas iniciativas, habitualmente desde la jerarquía, que se concretan en grandes eventos esporádicos como el de J.M.J. Vemos que, de hecho, son acontecimientos que dejan poca huella. ¿Dónde están los jóvenes que participaron en otros espectáculos similares, como el de Cuatro Vientos o de la Misión Joven?

  Por lo que, frente a los que se muestran entusiasmados ante la próxima J.M.J. a celebrar en Madrid, porque lo consideran una oportunidad para evangelizar a los jóvenes, otros mantenemos una actitud más crítica. Nuestra postura se debe tanto a las características generales de las celebraciones masivas como a las concretas de la JMJ-2011 de Madrid.

  5. Estimamos que la JMJ de Madrid tiene importantes aspectos ambiguos o negativos:

  -El costo económico del evento es muy alto, más en tiempo de crisis, y creemos que no se compagina con el estilo de Jesús en el Evangelio.

  -Para hacerla posible, ha sido necesario un pacto con las fuerzas económicas y políticas que refuerza la imagen de la Iglesia como institución privilegiada y cercana al poder, con el escándalo social que ello supone, particularmente en las circunstancias actuales.

  -Escándalo originado al comparar la facilidad con que los poderes públicos financian este acontecimiento con tantos recortes en recursos económicos y en derechos sociales como se está exigiendo a la mayoría de los ciudadanos.

  – Presenta un modelo de Iglesia triunfalista, que utiliza medios espectaculares, que confía demasiado en la fuerza de los números y las multitudes, mostrando una figura deslumbradora del Papa y de la Iglesia que consideramos poco evangélica.

  -Los acentos de la Jornada están marcados por una visión demasiado conservadora de la fe. Parece pensada para ciertos grupos eclesiales más que para el conjunto más plural de los jóvenes católicos.

  -A pesar de algunos esfuerzos en la preparación por evitarlo, se presenta como un acto puntual, masivo y de difícil continuidad.

  -En consecuencia nos tememos que la JMJ será un bluf para quien pueda buscar notoriedad, éxito, números, triunfalismo, negocio o validación de su postura eclesial.

  6. Reconocemos, con todo, que para algunos jóvenes y educadores la JMJ pueda ser ocasión de una experiencia religiosa sincera y honesta. Pero creemos que, como planteamiento general, este marco en que se va a desarrollar no es el más adecuado para “vivir esa experiencia del Señor Jesús resucitado” de que habla el Papa.

  7. Por nuestra parte, en el camino hacia la experiencia del Dios de Jesús, objeto primordial de Ia educación cristiana, nos parecen irrenunciables algunos criterios como los siguientes:

  -El lugar social y teológico de los pobres como fuente permanente de evangelización.

  -La humildad o sencillez de medios, pues el evangelio está reñido con la ostentación, la arrogancia, la riqueza y el poder.

  -El protagonismo de los sujetos en su educación que haga posible un proceso horizontal y participativo desde la base.

  -Se trata de caminar con ellos para descubrir los valores que la acción del Espíritu está despertando hoy en estas sociedades y en estas generaciones de jóvenes, incorporarnos con nuestra tarea educativa, paciente y cotidiana a esa acción y hacerla fructificar para la vida del mundo.

  8. En resumen, como nos propone Benedicto XVI, queremos vivir y contagiar “la experiencia del Señor Jesús resucitado y vivo y de su amor para cada uno de nosotros”. Pero estimamos que la JMJ-Madrid-2011 no es un medio adecuado ni por los condicionamientos que la rodean ni por la pedagogía que emplea.

  Foro “Curas de Madrid”,

  Marzo 2011

 19. Tea Party - Menorca Escrit el 16 jul. 2011 a les 22:35

  Capellans progres, encara que ja pasturant la darrera tanca (amb una mitja de vuitanta anys), n’hi ha per tot arreu. També a Madrid.

 20. eugenia Escrit el 17 jul. 2011 a les 9:17

  Teatea,
  L’Església Oficiosa està ben representada per gent tan jove com el mismíssim papa o monseñor Rouco…
  Bon diumenge!

 21. Tea Party - Menorca Escrit el 17 jul. 2011 a les 10:54

  Eugenia, que poco conoces lo que está pasando en la Iglesia. Si vieras las asambleas de los Teólogos de Juan XXIII, la avanzadilla del progresismo eclesial, te darías cuenta de la senectud de sus miembros, muchos de ellos nonagenarios.
  Y, en cambio, observa las concentraciones de los Neocatecumenales y verás juventud y un nuevo garbo.
  Eugenia, friki, estás en otro mundo. Pon los pies en el suelo, cojones.

 22. eugenia Escrit el 17 jul. 2011 a les 11:41

  Sí, sí, pisa Rouco, pisa con garbo que un relicario te voy a dar…

 23. Tea Party - Menorca Escrit el 17 jul. 2011 a les 11:51

  Eugenia, también estás de guardia hoy. Bienvenida al club. A mí también me toca estar de guardia. Y os voy a dar hasta en el carnet de identidad.

 24. eugenia Escrit el 17 jul. 2011 a les 12:19

  No me extranyaria gens!

 25. Tea Party - Menorca Escrit el 17 jul. 2011 a les 18:15

  Nos extraña que no te extrañe… Tan ingenua como eres…

 26. Ricard Escrit el 19 jul. 2011 a les 11:07

  Llegir coses com aquesta:
  “Des del nostre grup, demanam la supressió de les Diputacions, dels Consells insulars, del Senat, de les televisions autonòmiques i la fusió d’ajuntaments. I la reversió de competències autonòmiques a l’Estat com són les de sanitat i educació.”
  És que cal traduir-les al castellà i al que subliminalment diuen:
  “supriman las Diputaciones,los Consejos insulares,las televisiones autonómicas,ayuntamientos y quitemos a las autonomías las competencias de sanidad y educación-asi vaciaremos las instituciones autonómicas ,que es el primer paso para eliminar después las propias autonomías y de paso decidimos desde la capital del estado la educación que nos conviene dar al pueblo”.
  ¿ I com acabaria això’: doncs en mans dels buròcrates del centre,allunyant cada cop més les decisions que ens afecten, de les nostres voluntats.¿I és que això ens costaria
  menys diners? .Mirem que passa amb el port de Maó,on es fan concursos pensant en els diners a recaptar i que desprès no es cobren-el conte de la lletera-. O per exemple l’Aeroport que ha costat una morterada,decidit per Foment i Aena i que no s’omple mai.I si gratem una mica més veiem que els aeroports emblemàtics ,ara s’han de privatitzar,que ja veurem com acaba .
  És per aquesta centralització com acabem pagant un AVE i moltes infraestructures de les que no en podem fer ús.Ningú ens pot assegurar que una re-centralització és una millora per a l’economia i que tenir les competències de turisme a Palma,sigui més rendible,que tenir-les aquí.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari