Maite Salord

Escriptora

Els drets dels humans més propers

Dia 10 de desembre se celebra el dia dels Drets Humans arreu del món. I, quan parlam de drets humans, em sembla que la majoria de persones tenim tendència a fer anar enfora el nostre pensament. Ens vénen al cap les imatges de la misèria, de la fam, de la guerra, de la manca de llibertat, situacions que ens transporten a paratges ben allunyats del nostre.

A mi em va passar l’altre dia, mentre llegia un article sobre aquest tema al diari. Però ben prest vaig haver de tornar a la realitat més immediata: em va venir al cap el comentari que una persona havia deixat a l’entrada d’aquest bloc Tots els éssers, un text literari que vaig escriure com a pròleg a un recull de poemes de diversos autors de la nostra illa publicat per d’Amnistia Internacional, la lectura del qual us recoman. El comentari deia: “La meva filla rep mirades com a ganivets, paraules com a bales i gestos com a bufetades. La meva filla és de Ciutadella i qui li envia tanta intolerància, també”.

Em sembla que no es pot expressar més en només dues frases. Una al·lota que vesteix a la seva manera i que, per això, és “rara”; uns altres que estimen a la seva manera i que, per això, s’han de sentir tractats de “malalts” (fins i tot per qualque càrrec polític destacat de la nostra illa!); uns altres que duen els cabells massa llargs o massa arracades pel rostre i que, per això, són sospitosos d’una ideologia “perillosa”. I esteim rallant, no ho oblidem, dels nostres joves i de la nostra illa.

La realitat és que, constament, reben agressions -no només verbals- i provocacions de tot tipus. Les festes de poble d’aquest darrer estiu en són un exemple clar. Però, aquests fets no surten als mitjans de comunicació i, per tant, no existeixen per a la majoria. Paraules com llibertat, dignitat i respecte són engolides per la diferència. Perquè la diferència fa por. I tots sabem de què tenim por: del que no coneixem.

Potser si fóssim capaços de deixar de banda els prejudicis, veuríem que, davall d’una àmplia gamma d’aparences externes, s’hi amaguen éssers humans que són tots iguals. Éssers humans que es preocupen, respiren, estimen, ploren i riuen de la mateixa manera, tant si duen els cabells crespats i de color blau, com allisats amb una planxa; tant si el seu color és el negre com si és el rosa; tant si se senten atrets per persones del seu sexe com per persones del contrari o pels dos a la vegada. Qui no és capaç d’entendre això converteix l’altre, des de la seva diferència, automàticament, en un ésser inferior. I, d’aquí a la violència, només hi ha una passa molt petita.

Sempre que em demanen que expressi un desig, deman que les persones ens respectem. El respecte m’ha agradat sempre molt més que la tolerància perquè, aquesta, em sembla que parteix d’una concepció de superioritat per part de qui l’exerceix. En canvi, el respecte només s’entén des de la igualtat de tots plegats: “Tots els éssers neixen lliures i iguals en dignitat i en drets” (Declaració Universal dels Drets Humans. Article 1). Això, exactament, és el que hem de defensar i no cal anar massa enfora per fer-ho.

4 comentaris a “Els drets dels humans més propers”

 1. Vicent Lozano Escrit el 10 des. 2007 a les 0:19

  Molt bo l’escrit, Maite. Quan vaig parlar amb tu ahir ja em feia una idea de com seria, però ara he pogut veure que és tal i com me l’esperava.

  Ahir vaig parlar amb l’Anna, i no hi ha dubte que la nostra idea tirarà endavant, pots fer la reserva demà mateix si vols. De totes formes et tornaré a trucar i ja anirem donant forma a tot.

  La veritat és que és molt positiu que persones conegudes i de prestigi com tu ens donin veu a aquells que hem patit en algun cop situacions com les que descriu la teva entrada d’avui, pots estar segura que t’ho agraeixo molt.

  CENTO

  ((Per cert, he utilitzat el català estàndar perquè amb el menorquí escrit segurament faria alguna errada XD))

 2. Llorenç Barber Escrit el 12 des. 2007 a les 16:46

  Tots esperam el compliment d’aquest desig, el problema però sorgeix quan a certs elements se’ls hi permet tenir càrrecs polítics de certa importància (des de consellers a líders de la oposició). Aquests es dediquen a fomentar la discriminació de la gent i a privar-los del dret més bàsic existent, la igualtat. Mai entendre quines coses passen pel cap dels seus votants, pot ser una nostàlgia a temps passats? Nostàlgia a una època teoricament finalitzada fa 32 anys però què encara és veu reflexada en l’actualitat. Per sort nostra mentrestant hi hagi desigualtat (opressors, discriminadors, xenofòbia, homofòbia…) hi haurà un moviment contrari a aquest. Ànims per seguir lluitant contra aquests elements i pel poble.
  Lluri

  PD: disculpa les faltes perquè estic segur d’haver-ne fetes.

 3. Genie Escrit el 12 des. 2007 a les 19:30

  La paraula “tolerància” l’hem d’agafar amb pinces. Ara com ara, sabem que
  tot no es pot tolerar. Aquesta ignorància recalcitrant que alguns la passegen sense el mínim sentit del ridícul; que és el seu DNI marcat en el front i que, a més a més, és l’única eina que tenen a les mans. És la veritable arma de destrucció massiva.

 4. Anna Lluís Escrit el 12 des. 2007 a les 21:06

  Per començar, volia donar les gràcies a persones com tu, persones que no giren la cara en veure que passen aquestes injustícies al seu voltant. Persones que, no fent el més còmode, que seria quedar-se de braços plegats pensant que no és a ella a qui li succeeixen aquestes coses, ho denuncien sense cap por y dient-ho (en aquest cap escrivint-ho, més endavant ja es veurà) en veu ben alta.
  Molta és la gent que ha patit aquests atacs directes, que veuen violat el seu dret a expressar-se, el seu dret de ser lliures. I com bé dius, no cal anar molt enfora per comprovar-ho.
  Espero que tot això serveixi, si més no, per saber que ningú està sol, ja que aquesta intolerància moltes vegades duu a pensar-ho; i per què la gent obri els ulls davant fets que no es poden ignorar.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari