Maite Salord

Escriptora

Manifestació contra la Reforma Laboral

Demà  diumenge, dia 19 de febrer, a les 12h a la plaça Esplanada de Maó, els sindicats UGT i CCOO han convocat una manifestació contra la Reforma Laboral. Des d’aquí, us anim a participar-hi per expressar el rebuig a una iniciativa que no generarà ocupació, sinó que servirà per fer fàcil l’acomiadament.

Avui, en un món canviant, a diferència del model econòmic i empresarial del segle XX,  són necessàries noves formes d’organització empresarial on no només és fonamental la recerca de major productivitat, qualitat de producte o servei o millora de la rendibilitat , sinó que és important, també, per assolir aquests objectius,  per exemple, la qualitat de vida, la motivació, l’adhesió a la cultura de l’empresa,  l’autorealització i la conciliació entre la vida familiar i laboral. Així, és important que la cultura empresarial sigui flexible i permeti una adaptació de l’empresa al canvi constant i ràpid del seu entorn.

Resulta evident  que el sectors productius i les empreses només avançaran des d’una concepció global i sumant l’esforç de totes les parts implicades en la mateixa direcció: emprenedors, treballadors, administracions i agents econòmics i del món laboral i no des de la imposició,  la manca de diàleg i  la retallada de drets. I la Reforma no en fa menció, ni de passada. Els estímuls i incentius d’aquesta reforma laboral sembla, més bé, que van en la direcció de “l’enfrontament” d’uns i altres.

El Govern del PP presenta aquesta nova reforma com el camí imprescindible i segur per solucionar el problema de l’atur, segons es desprèn del text i els documents en què es va presentar a la societat. En ells es  diu,  textualment, que gràcies a ella hi haurà més ocupació, més ocupació estable, més flexibilitat interna en l’empresa, més eficàcia del mercat de treball, més control i lluita contra el frau. Tanmateix, tant el president del Govern com el ministre d’Economia ja s’han afanyat a dir que “per si sola” no crearà ocupació i que, d’entrada, no hi haurà efectes a curt termini.

Així, tenim la sensació que aquesta és una reforma pensada per tancar empreses i no per crear-ne, per facilitar l’acomiadament i no la contractació. Es tracta d’unes mesures d’urgència més que d’una reforma estructural pensada a llarg termini, en contradicció, una vegada més, amb les paraules i promeses de Rajoy en la campanya electoral en què, per exemple, va dir  que no abaratirien l’acomiadament, sinó que abaratirien la contractació.

Amb retallades socials i econòmiques i facilitant l’acomiadament, no només s’incrementarà l’atur, sinó que encara aprofundirem més en la crisi. Hi ha alternatives per crear ocupació i benestar social. Ho diu un economista com Vicenç Navarro:  “alternatives diferents, però, a les proposades per la patronal, els banquers, els directius dels bancs centrals i els polítics que comparteixen amb ells la ideologia neoliberal”. I cal avançar per aquest camí. Comencen demà, mostrant el nostre rebuig a una reforma laboral imposada i injusta.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari