Maite Salord

Escriptora

Primer discurs de consellera

En primer lloc, voldria felicitar tots els consellers i conselleres pel seu nomenament i, a vostè, Sr. Santiago Tadeo, per haver estat elegit per presidir aquest Consell de Menorca durant els pròxims quatre anys. El programa del Partit Popular per a la nostra illa ha estat el que ha rebut més suport per part de la ciutadania i és per respecte a aquesta voluntat que el PSM Més per Menorca s’abstindrà en la seva elecció.

Tanmateix, tot i l’àmplia majoria aconseguida pel Partit Popular, el projecte proposat pel PSM s’ha vist reforçat, també, amb un nombre important de vots. Aquest fet, ens anima a continuar fent feina –en aquest cas, des de l’oposició- per fer-lo créixer des del convenciment que és un projecte definit, coherent i, més que mai, necessari per Menorca.

Els reptes que tenim damunt la taula són molts i molt importants pel moment de crisi que esteim vivint. És per això que, tot i que són dos temes en els quals el Consell no té competències, vull començar parlant de finançament just per part de l’Estat i de reconeixement de la realitat insular pel que fa al transport públic. Aquests són, n’esteim convençuts, els dos eixos fonamentals sobre els quals haurà de girar el creixement de la nostra illa i per als quals s’hauria de treballar des del primer dia.

D’altra banda, i entrant ja en el marc competencial d’aquesta institució, no podem oblidar que, a partir de l’Estatut del 2007 (aprovat amb el suport de PP i PSOE), el Consell forma part del sistema institucional autonòmic en els mateixos termes que el Govern i, per tant, amb plena capacitat reglamentària en l’àmbit competencial definit en el nou Estatut. Així, és lògic que, durant els pròxims quatre anys, es vagin assumint les competències pròpies, que entenem com exclusives i en cap cas com a delegacions del Govern, així com, també, la transferència de les competències no pròpies que marca l’Estatut, sempre amb el finançament adequat per permetre una gestió efectiva i suficient. No valen dobles discursos –el d’oposició i el de govern- ni tampoc emprar la crisi econòmica com a coartada: es tracta de poder gestionar des de Menorca aspectes tan importants com pot ser, per exemple, la promoció turística i, en cap cas, d’incrementar pressuposts.

En aquests moments, més que mai, hem de confiar en les potencialitats que té la nostra illa enfront de models especulatius que mai no han estat el nostre i, a la vegada, de superar les seves debilitats amb innovació i diversificació. Es tracta, tant en indústria com en turisme com en agricultura, de mantenir i millorar les fórmules ja existents i, a la vegada, impulsar-ne d’altres, més noves, que ens permetin créixer i generar llocs de feina. I aquest creixement econòmic ha de ser compatible amb la conservació del medi ambient. Per això, és fonamental el PTI, una eina imprescindible per dur a terme un ús sostenible i ordenat del territori que és, en darrer terme, allò que dóna un valor afegit a Menorca com a illa que sap protegir el seu entorn. Una illa que ha de saber gestionar els recursos naturals des de la sostenibilitat i que ha d’arribar a ser un model en l’ús de les energies renovables.

Si ens centram en les polítiques adreçades directament a les persones, serà fonamental continuar donant un pes importantíssim a l’àrea de benestar social. Les necessitats de la societat són cada vegada més complexes i demanen una atenció més professionalitzada. És fonamental oferir recursos de qualitat si realment creim en una política social preventiva, universal i integral que doni resposta a les famílies, als infants, a les persones majors o als discapacitats.

Així mateix, s’ha d’invertir en educació i cultura si volem ciutadans responsables, implicats en la vida comunitària, crítics amb la realitat que ens envolta, participatius, que ajudin a fer-nos créixer com a poble i que permetin construir projectes col•lectius sòlids i de futur. Hem de difondre la producció cultural menorquina i el nostre patrimoni, també com a atractiu turístic. I sobretot, hem de potenciar la nostra llengua, la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, tal i com recull l’Estatut, com l’eix vertebrador de la nostra societat, com un element de cohesió social, com a tret fonamental de la nostra identitat com a poble, que ha de rebre tot el suport a partir de polítiques que n’assegurin el seu ús i, per tant, la seva pervivència.

Per acabar, reiter la meva felicitació al nou president del Consell, Sr Tadeo. Ara, ha arribat el moment de demostrar que sabran fer realitat totes les seves promeses. En qualsevol cas, vull que sàpiga que, des del PSM Més per Menorca, tot i que defensam models totalment diferents al que vostè i el seu partit proposen, esteim oberts al diàleg i al consens per a tots aquells temes que entenguem que poden ser positius per a la nostra illa, sense descuidar, però, una feina d’oposició atenta, rigorosa, responsable i constant.

43 comentaris a “Primer discurs de consellera”

 1. silve Escrit el 25 juny 2011 a les 20:24

  El primer pas d’un llarg camí. No cal dir-te que quan necessitis provisions per fer front a llargs dies de sol o quan necessitis recer per guarir-te d’aiguats o tramuntanades, ens hi trobaràs a molts perquè, efectivament, som molts els que farem aquest camí amb tu. Som molts els que pensam que ara més que mai ens toca fer Més per Menorca!

  Fem junts aquest viatge cap a la nostra petita Itaca:

  “Bon viatge pels guerrers que al seu poble són fidels,
  afavoreixi el Déu dels vents, el velam del seu vaixell…”

  salut consellera!

 2. Maite Salord Escrit el 25 juny 2011 a les 22:48

  Gràcies, Silve! És una sort immensa comptar amb amics com tu. I sé que en tenc molts i que tenc tot el vostre suport.
  De moment, açò ha passat avui capvespre: http://www.menorcadiario.net/actualidad/politica/10541-maite-salord-es-abucheada-por-un-sector-del-publico-al-reclamar-la-defensa-de-la-lengua-catalana.
  La moral, però, no només intacta: estic orgullosa, més que mai, de defensar la meva llengua i la meva terra. És un honor. Som la veu de 4.240 menorquins i menorquines i em podeu creure que ens farem sentir ben fort!

 3. Baldritxa Escrit el 26 juny 2011 a les 0:42

  He llegit que qualque diglòssic crònic t’ha siulat a hora de defensar la llengua… Ànims i a fer feina, que això se n’anirà a fons sinó 😉

 4. Coloma Torres Escrit el 26 juny 2011 a les 10:01

  El problema no és la llengua, el problema és que el discurs del PSM és un discurs que només es dirigeix als 4.240 menorquins que el van votar. El PSM només ha de contentar als seus i només als seus. I per això utilitza els seus tòpics de sempre: el territori i la llengua.
  Però ara el que la gent necessita és poder arribar a final de mes i tenir feina. Ja sabem que els que voten al PSM estan tots col·locats i ben col·locats. La immensa majoria viuen de les administracions i no sofreixen les restriccions d’una economia agònica i un turisme en hores baixes. Però la resta vivim amb el cor estret pensant que ens poden acomiadar de la feina i que duim vàries quotes de la hipoteca sense poder pagar.
  I per això la gent comença a estar farta de partits com el PSM, un partit que representa als neo-rics, a aquells que no pateixen el que vivim la resta dels ciutadans. No m’extranya que algú hagi siulat a na Maite. No està bé fer-ho en un acte com la presa de possessió en el Consell, però no deixa de ser comprensible que algú hagi manifestat la seva repulsa davant un partit que no es representatiu de la majoria de menorquins.

 5. Antoni Carrillos Escrit el 26 juny 2011 a les 10:48

  Crec que, referint-me al comentari anterior, tots els partits, i no tan sols el PSM, hauríem de fer una reflexió de quines han estat les nostres actuacions durant la legislatura anterior i quina ha estat la influència d’aquestes en els resultats electorals que s’acaben de produir. Però tornant a l’acte d’ahir, també és “d’estranyar” que en cap moment del discurs de na Maite els assistents han siulat quan parlava de territori, d’economia… tan sols li han siulat en parlar de la llengua. Amb açò crec que també queda clar què és al que més importància donen els simpatitzants o votants del PP en la seva política. Així, doncs, Maite, saps que en el tema lingüístic representes, com a mínim, a 4241 menorquins (jo també m’hi afegesc). Ànim i espere que aquests quatre anys no suposen un retrocés en els drets i en el prestigi de la nostra llengua.

 6. joan Escrit el 26 juny 2011 a les 10:50

  Amb el discurs del PSM, clar i assenyat, s’ha arribat no només als que l’havien votat fins llavors, sinó que ha aconseguit augmentar vots en més d’una quarta part, per tant de gent que no n’havia estat mai votant. Xerrant de territori, de llengua i de moltes altres coses. Aquí, Coloma, qui utilitza tòpics sou vós, amb açò del territori i la llengua, i el PSM com a partit dels col·locats. És greu, de ver, que consideris comprensible la xiulada a un ple de presa de possessió per manifestar repulsa al partit. No són, precisament, gent senzilla de Menorca que no es veu representada pel PSM qui va xiular (que n’hi ha, ben cert), sinó els mateixos rics de sempre, els sectors durs del PP espanyolitzadors que sempre se’ls remena qualque cosa de dins quan els parlen de la llengua de Menorca. Ells l’haurien exterminada fa estona. Basta que llegiu els comentaris de l’Última Hora i us n’adonareu. De fet, sé cert que ho sabeu de sobra, encara que aquí empreu aquest to tant assenyat, senyoreta (o senyoret).

 7. Ricard Escrit el 26 juny 2011 a les 11:10

  Afirmar que els que voten al PSM estan ben col.locats és molt arriscat i fins i tot és inexacte.
  ¿Algú es pensa que els funcionaris de Jutjats,d’ Aena,la Policía,Soib,Guardia civil,Inem,militars i etc,etc. son votants del PSM ?
  Que el PSM no representa a la majoria dels menorquins és cert . I és també cert que el PSOE ni el PP, aparentment oposats l’un a l’altre ni sumats , representen la majoría dels menorquins.
  Si que la gent pateix ,fins i tot la del PSM per la situació económica. Però per molt que el PP o el PSOE guanyin les properes eleccions,l’ endemà no tindrem ni mes feina, ni més diners.
  NI PP ni PSOE abaixaran l’ edat de la jubilació,ni els interessos de les hipoteques,ni el IVA.ni donaran feina ,només poden vendre les platges per fer hotels que ens donaran feina per 3 mesos .
  Es lícit que els votants pensin en un vot util,que esdevindrà inutil.
  El PP i el PSOE han governat el primer en varies legislatures i el segón també. I seguim pagant els bitllets d’ avió a uns preus insultants,seguim pagant impostos i som la comunitat que menys retorn en inversions té.
  A Menorca s’ha gastat una fortuna en un aeroport excessiu, i en el cas dels ports,les concessions han estat un dels despropòsits propi de gent que no sap ni multiplicar ni dividir. Començant am en Verger de PP i seguint amb en Triay del PSOE.
  Per tot això penso que el PSM ja no pot anar enrera, només pujar.
  El vot util és el del PSM.

 8. Coloma Torres Escrit el 26 juny 2011 a les 11:13

  El discurs del PSM és clar i assenyat només per aquells que l’han votat. La immensa majoria dels menorquins creuen, en canvi, que el PSM ha estat el fre que ens ha obstaculitzat el nostre creixement econòmic i que ens ha duit a una situació d’absoluta precarietat.
  És cert que el PSM ha pujat en vots (encara que ha davallat en nombre de regidors i de poder de govern), però molts més n’ha pujat el PP.
  I repetesc, el tema de la llengua és secundari davant una situació econòmica que empeny als menorquins a l’emigració, com ja va passar durant la Gran Depressió a mitjans del segle XIX.
  Ja pot dir en Joan que els qui van xiular a na Maite són els mateixos rics de sempre, espanyolitzadors, avui els únics rics són els del PSM.
  Els del PSM no necessiten que vengui turisme per mantenir la seva capacitat econòmica, no necessiten que l’economia funcioni, ells viuen feliços en els seus llocs de feina (que pagam entre tots). Ells no noten la crisi. En canvi els rics espanyolitzadors són els que estan patint, ben de veres, l’actual crisi econòmica. I per això s’emprenyen quan en lloc de parlar del que realmente importa es parla de qüestions se segon ordre.
  Perquè, com es podrà comprendre, el primer és poder menjar i després ja en parlarem de l’idioma.

 9. Coloma Torres Escrit el 26 juny 2011 a les 11:17

  Vull recordar a Ricard que el PSM ha governat també els darrers 12 anys al Consell de Menorca i en dues legislatures del Pacte de Progrés al Govern balear. I ha governat a molts ajuntaments en aquests darrers anys, entre ells, Ciutadella i Maó.
  Sembla com si el PSM no tengui cap responsabilitat de res… I, en el fons, és el culpable de moltes decisions que han estat letals per Menorca.

 10. lina Escrit el 26 juny 2011 a les 12:10

  T’imagin d’aqui quatre anys i te veig una persona forta com una torre, que haurà deixat sense paraules a molts que l’atacaven i que s’haurà guanyat el respecte de tots. No tenc cap dubte d’açò, Maite!

 11. Talaiòtic Escrit el 26 juny 2011 a les 12:31

  Ànims i endavant Maite. Com més clar i català parlis més s’emprenyaran els colonialistes que odien la nostra llengua, però més acompanyada estaràs pels qui l’estimam i la defensam.

 12. Nom Necessari Escrit el 26 juny 2011 a les 13:03

  Sí que és ver, Lina.
  D’aquí a quatre anys, però quanta destroça hauran fet aleshores aquestes gavines que ens governen; aquestes gavines que han mostrat la seva aparença neta però que molts ja sabem què és al que van i el que volen: el fems, la merda.
  .
  Quatre anys hauran de passar, però en quatre anys crec que la gent veurà que aquestes gavines blanques amb fons blau no hauran millorat res, al contrari, tots veurem com es reobren els casos dels “seus” judicis pendents, molts veurem la destroça que intenten fer amb la nostra llengua i la nostra cultura, molts entendran que la crisi no la podien solucionar uns simples regidors o consellers i que a l’hora de votar hauríem d’oblidar la ràbia que ens fa votar “en contra de” i anar més que a una alternativa.
  .
  Seran quatre anys d’avançar cap enrere, com els crancs; després, com sol passar, tocarà a altres a intentar arranjar el seu desgavell i a netejar de plats romputs.
  Un panorama deplorable que jutjarà la història, una història que mostrarà na Maite “forta com una torre” com molt bé ha dit na Lina.

 13. Menorquit Escrit el 26 juny 2011 a les 15:45

  El desvari mental de na Coloma cap el PSM és de sofà de psiquàtric. Diu que la immensa majoria de menorquins… Potser ell els representa a tots? De quina majoria parla?
  .
  “La llengua és secundària”. Tanmateix els qui van xiular ho van fer a la llengua (quan parlava na Maite), però no a la resta. De fet primer cal menjar i després parlar de llengua. Idò els eren al Consell i van xiular i devien anar ben rodons! I.. és que fot unes castanyes na Coloma aquesta!.
  .
  Diu que la gent ha d’emigrar “com ja va passar durant la Gran Depressió a mitjans del segle XIX”. Potser llavors ja governava el PSM?
  .
  Que enbs expliqui na Coloma on ha governat el PP: quants anys, el que ha fet per la gent (grassos tots que no podíem caminar!?); que digui els doblers públics que ha tirat, els procediments per pressumptes irregularitats polítiques oberts (prop de 60 imputats). Sí, sí, que nombri els fets, des de Citur passant pel Palma Arena.
  .
  Però, gent de la Plaça, no ho farà, perquè ara la missió és seguir mentint i manipulant entorn el PSM, senzillament perquè al seu partit no li serveix per a res més. I a més açò és un bon senyal: El PSM segueix fort i va camir de ser la segona força de Menorca.
  .
  Na Maite serà la veu forta de l’oposició del Consell de Menorca. Serà un bastió de resistència davant un saqueig que serà dur.

 14. Maite Salord Escrit el 26 juny 2011 a les 17:04

  Moltes gràcies a tots per les vostres paraules de suport. Agradi o no, els vots del PSM Més per Menorca van créixer un 25% respecte a les darreres eleccions i per pocs vots no vam treure el segon conseller. Som perfectament conscient que la feina que hauré de fer a l’oposició no serà gens fàcil però, per això mateix, m’hi pens dedicar amb totes les meves forces. No sé si seré aquesta torre o bastió que molts voldríeu (gràcies per la confiança i l’estima!) però sí que faré feina per ser la veu de totes les persones que, votants o no del PSM, compartiu molts d’aspectes del nostre programa. Sabeu on som i sabeu que estic disposada a escoltar opinions, crítiques, propostes…
  Començam un camí complicat però estic convençuda que, durant aquests quatre anys, tenim l’oportunitat de fer-nos més forts. Sense renunciar a res i amb el cap ben alt.
  Per acabar, només vull precisar una informació que surt als diaris: vaig prometre el càrrec de consellera damunt un exemplar de l’Estatut de les Illes Balears. Haureu vist que la premsa destaca que vaig prometre amb la mà damunt la taula o que no ho vaig fer damunt la Bíblia o la Constitució. Senzillament, dels tres textos, vaig triar aquell amb el qual més m’hi identific. Ja són ganes, però.

 15. Dani Prats Escrit el 26 juny 2011 a les 17:39

  Bones tardes, Maite!!

  No sé si saps qui sóc, però, encara no estigui molt d´acord amb tú sobre el tema de la llengua catalana, vull donar soport a tú i a tots els teus companys per defensar les vostres postures de manera clara i coherent. I també comentar que m´ha sabut molt de greu, de tot lo que ha passat en el consell insular durant el teu discurs. Tots som persones i hem de respetar les diferents postures, ens agradi o no. una abraçada.

 16. Baldritxa Escrit el 26 juny 2011 a les 19:14

  Coloma, jo crec que la immensa majoria de menorquins no té prou nivell cognitiu per entendre al PSM. En altres paraules, que la gran majoria de menorquins és molt ignorant i bona de seduïr amb discursos i idees foradades que només són bones a curta distància (tot allò que els dos grans partits es dediquen a fer, mentre un poc d’aquí, un poc d’allà, es van menjant l’illa i deixen morir, sobretot el PP, una llengua i una cultura (has sentit a parlar mai del cas de Canadà amb el francès i l’anglès, i les polítiques lingüístiques que s’hi van dur a terme?)…), i no a la llarga ja que són projectes especul·latius que, com he dit, tard o d’hora acaben petant. A més, aquests projectes de la dreta són autèntiques estafes ecològiques (es carreguen el medi natural), socials (els acabalats empresaris de sempre fan més diners a costa dels treballadors ni mileuristes però si deuhoristes), etc. Sembla mentida que l’experiència d’aquests anys no hagi servit de res. Jo crec que val més fer els canvis necessàris i conservar el paisatge i la cultura de Menorca, encara que sigui un procés llarg i mal de passar, que no començar novament a especular i a inflar bombolla fins que torni a petar tot pels aires. Salut! Ah, i he votat al PSM i no estic “enxufat” enlloc, només sóc un menorquí que no mira només per un benefici individualista, sinó també col·lectiu i de cara al futur (no l’any qui ve, sinó un poc més enllà)!

 17. Baldritxa Escrit el 26 juny 2011 a les 19:20

  P.D. A les administracions s’hi arriba, governi qui governi, a través d’oposicions, tenc entès. I si dius que molts del PSM són allà fent feina, crec que podria ser un bon reflex del que he dit a dalt, que no tothom pot arribar a comprendre el PSM (sense tirar floretes als que sí, però és una realitat… patent…). Els arbres no deixen veure el bosc a molta gent… i mira que ara encara n’hi ha de boscos eh 😉

 18. Ricard Escrit el 26 juny 2011 a les 19:52

  No sé si na Coloma Torres existeix realment o és el que s’ en diu un troll per provocar el debat.
  En tot cas la percepció que tenen algunes persones es que el psm es pitjor que la tinya i si recordem la carta que va escriure l’inefable Antoni Camps al Menorca,ens equiparen als terroristes.
  Una cosa saben PP i PSOE :que el PSM té unes fites clares i sap cap a on anar: defensar l’ illa i la seva personalitat.Gent definida i que potser no te resposta per a tot,però que no ha de contentar als grups de pressió.
  Cal malfiarse d’ aquell que te resposta per a tot, probablement és que no ha entés la pregunta.
  El PP tem el discurs del PSM . i el seu vot fidel, perquè amb un petit canvi en les xifres de participació i l’impossibilitat de complir amb l’ austeritat promesa,la majoria del PP es pot esvair com si fos fum.
  I una cosa hem après al menys a Maó,que governar amb un altre partit,el PSOE,per exemple té un cost i es que les ganes de castigar el govern d’Espanya,esquitxen a tots.

 19. Josep Escrit el 26 juny 2011 a les 20:00

  Esper que aquest vídeo ajudi a entendre un poc més ses coses, sobretot a vosté senyora Coloma Torres…

  http://www.youtube.com/watch?v=N7P2ExRF3GQ

 20. Maite Salord Escrit el 27 juny 2011 a les 7:23

  Dani, t’agraesc les teves paraules així com la carta que avui publica el diari. A casa, de petita, em van mostrar a ser educada i respectuosa amb tothom i així intent anar per la vida. Una abraçada.

 21. Coloma Torres Escrit el 27 juny 2011 a les 9:03

  Els pessimistes de sempre, i aquí n’hi ha bons exemples, haurien de canviar el xip. Haurien de canviar els seus prejudicis…
  El PP no ha dit que volgués tornar inflar la bombolla de la construcció i l’especulació (a això ho han fet els d’esquerres, PSOE-PSM a Menorca), tampoc ha dit que volgués construir més hotels i més places hoteleres (si no podem omplir les que tenim…), tampoc ha dit que volgués destruir la nostra llengua…
  Esteis construint un missatge (el de sempre) sobre uns silogismes erronis.
  Ja sabem que us interessa dir el que deis, per manipular… Però la gent és molt més llesta del que diu en Baldritxa. La gent sap perfectament el que vol.
  És repugnant llegir com en Baldritxa qualifica de curts i illetrats als que no voten al PSM. Estaria bé que na Maite el corregís. Però no ho farà perquè en el fons pensa el mateix. Els del PSM es pensen tenir una superioritat moral que, en realitat, no tenen. I el poble els ha posat al seu lloc: a un racó minoritari i, ara, sense cap responsabilitat de govern.
  Al PP no n’hi fa cap por el PSM. El PSM no li prendrà cap vot al PP. Els que estan acollonits, en tot cas, són els del PSOE que veuen com han quedat sense discurs (en tierra de nadie).

 22. joan Escrit el 27 juny 2011 a les 11:03

  El PP no ha dit que volgués tornar a inflar la bombolla de la construcció i l’especulació, ni més places hoteleres… Ah no, senyoreta Torres? I per què insisteixen tant a parlar d’obertura del PTI, i que volen que es deixi construir més al camp? M’ho invent o és el que es diu a molts àmbits propers al PP, com el col·legi d’arquitectes? I construir camps de golf, tampoc no és açò?
  El PP tampoc ha dit que que volgués destruir la nostra llengua… I per què parla d’acabar amb un sistema educatiu que ha costat tants d’anys de construir per part de totes les forces polítiques (inclosa la seva mateixa en el passat), quan la Comissió del Multilingüisme a Europa sempre ha dit que el sistema lingüístic a les escoles que s’aplica aquí i a Catalunya és l’única forma d’assegurar la pervivència i el coneixement de les dues llengües oficials?
  El problema no és que els sil·logismes siguin erronis, sinó que ens vulguin vendre llebre per perdiu.

 23. Baldritxa Escrit el 27 juny 2011 a les 12:21

  Coloma, crec que et tenen ben estafada. Però ja som grossets per saber que feim…

 24. Coloma Torres Escrit el 27 juny 2011 a les 12:30

  La modificació del PTI, que també defensen ara els del PSOE, és del tot imprescindible. No per construir més al camp sinó per aprofitar bé i que no acabin en runes, les edificacions actuals. Ningú vol la destrucció del nostre paissatge i, precisament per això, s’han de buscar fòrmules perquè els que cuiden el camp puguin rentabilitzar la seva activitat i puguin seguir cuidant el paissatge. Si seguim en la mateixa línia actual (traçada pels partits d’esquerres) el camp s’acabarà abandonant i desapareixerà el paissatge i l’activitat agrària tal i com la coneixem.
  La construcció de camps de golf s’ha de poder permetre, i a Menorca n’hi són necessaris al menys dos més. És una oferta més que Menorca ha de poder oferir als nostres visitants. I que quedi clar que això no ho salvarà tot, però si que és un element que aportarà el seu granet d’arena perquè el turisme vagi reviscolant.
  En quant al sistema educatiu, és evident que necessita una profunda reforma. Balears som els pitjors d’Espanya i Espanya els pitjors d’Europa.
  S’han de fer profundes reformes.
  I pel que fa la llengua, s’ha de fer prevaléixer una cosa que tothom se n’omple la boca però que molts dels que aquí escriuen no apliquen, i és la LLIBERTAT.
  Amb criteris de llibertat i no de imposició s’ha de fer totes les polítiques i també la politica lingüística.

 25. Baldritxa Escrit el 27 juny 2011 a les 13:23

  Coloma… 1) La modificació del PTI no és necessària, i una modificació reblenint-lo fa que sí que ens carreguem més el paisatge. Si es volen terrenys que es reciclin les urbanitzacions artificials i que no concorden gens amb el paisatge de Menorca.
  2) No crec que el camp sigui abandonat. Jo el potenciaria. I també potenciaria una indústria menorquina per recuperar un cert equilibri sectorial com hi va haver entre el 1960 i principis dels anys 1980 a Menroca.
  3) Els camps de golf destruiexen el paisatge autòcton, perquè la gespa i l’aigua que precissen no són pròpies ni reals a Menorca (almanco si volem seguir bevent aigua sense haver d’anar construint desaladores a cada 5 quilòmetres de costa, carregant-nos més el paisatge!).
  4) El sistema educatiu potser sí que necessita millores, però no un canvi radical. Que hi hagi fracàs escolar no és culpa del sistema educatiu: és culpa dels pares que no saben educar bé als fills, és culpa de la baixa autoestima de molts joves, del món virtual que enganxa més del que hauria d’enganxar a molta gent, etc. Tant hi fa, que siguem dels pitjors d’Europa. Creu vostè senyora Coloma que hem de baixar el llistó per tenir manco fracàs escolar i més idiotes amb títol d’ESO o Batxillerat? Perdoni l’adjectiu, però no té altre nom; com va dir un ex-professor meu, és com dir puta o prostituta, perquè ho digui com ho digui, vol dir el mateix.
  5) Llibertat lingüística… A veure senyora Coloma: si vostè va a Portugal a escola… creu que li donaran llibertat per escollir en quina llengua ha de cursar les assignatures? En quina llengua s’ha d’adreçar a l’administració? Etcètera? Senyora Coloma, aquí no esteim “imposant”, aquí s’està demanant el que cadascú pot demanar a casa seva. El castellà a les terres de parla catalana, o als Països Catalans com es vulgui dir, és totalment antinatural.
  Per acabar, senyora Coloma, si ha arribat fins aquí i si ha tingut prou compresió lectora (cosa que es demana per no fracassar a l’escola…), em podria dir vostè que li fa pensar tot el que ha dit abans? Quins arguments té vostè, per exemple, per dir que s’ha de modificar l’educació? Ha anat recentment a les aules, al carrer, al bar??? Perdoni però és que no me’n puc avenir de res del que diu.

 26. Pactes Escrit el 27 juny 2011 a les 13:49

  I tot el que ha fet de positiu per a les Illes la gent del PSM (de Mallorca i de Menorca) i de l’EN d’Eivissa com a càrrecs del Govern Antich, no es té en compte? és que d’aquests 4 anys només recordarem la defunció d’UM, la corrupció del PP i la crisi del PSOE??? s’ha fet molta feina, i bona per part de la gent del PSM a les conselleries i direccions que han ocupat, tant dels Consells com del Govern i això és demostrable. Feina feta i feina per fer, aquest és, ben segur, el lema del PSM. Endavant Maite.

 27. Coloma Torres Escrit el 27 juny 2011 a les 14:45

  Tenc la impressió que en Baldritxa déu ser un d’aquests jovenots del PSM a qui se’ls hi ha inculcat determinats tòpics que ja no es creu ningú, llevat d’ell. Els seus arguments són infantils i ridículs. Es fa difícil explicar les coses a persones que duen les cucales posades i que són acrítics amb els seus plantejaments.
  1) El que s’està carregant el paissatge és la inflexibilitat del PTI. Això està portant, entre d’altres factors, a l’abandonament del camp. La política agrària a Menorca la portada en aquests darrers 12 anys el PSM i els resultats salten a la vista.
  2) Què faries Baldritxa per potenciar la indústria? Què faries per evitar la insularitat que pateixen les nostres indústries? Menorca no té res a veure amb la Menorca dels anys 60 i principis dels 80. El món ha evolucionat. Ja sé que voltros encara viviu en el passat i voldrieu detenir el temps, però el temps no s’atura i el que hem de fer és adaptar-nos el millor possible als nous temps.
  3) I els pobles i les ciutats tampoc són paissatge autòcton. Ni les depuradores, ni l’aeroport, ni els polígons industrials… Amb aquest argument encara viuríem a les coves de Cala Morell. I el paissatge tant característics, amb les vaques pasturant, tot just fa 60 o 70 anys que hi són. Per cert, els camps de golf s’han de regar, per llei, amb aigua depurada. No et preocupis per l’aigua.
  4) Ai! Baldritxa, precisament ha estat la LOGSE la que, davallant el nivell fins a extrems insospitats, ha provocat l’actual situació de deteriorament de la nostra educació. El que s’ha de fer és pujar el nivell i que aprovi el que s’ho meresqui. No tothom pot anar a estudiar a la Universitat. I d’acord en que els pares hi tenen molta responsabilitat. Però, no han estat els governs d’esquerres els que han fomentat la destrucció de les famílies i han potenciat el “tot val”.
  5) A Portugal només hi ha una llengua oficial i, per tant, tots l’han de saber i aprendre. A Menorca hi ha dues llengües oficials i, per tant, s’haurien de poder utilitzar les dues per igual. I és una opinió teva el que el castellà sigui antinatural a Menorca. Per a mi, tant natural és el castellà com el català.
  En fi, Baldritxa, estudia més, empapat més de les coses i argumenta amb més ponderació i no des dels prejudicis i l manca de rigor.

 28. Nom Necessari Escrit el 27 juny 2011 a les 15:33

  El “No” que ens diu na Coloma que diu el PP ( no inflar la bombolla de la construcció, no a la especulació, no més places hoteleres, no a la destrucció de la nostra llengua)
  …no l’heu entès, jo sí que l’entenc, es el:
  -“que no que no, capulla plena”.

 29. Baldritxa Escrit el 27 juny 2011 a les 19:25

  Coloma, a jo ningú m’ha inculcat res. Jo sóc simpatitzant del PSM perquè és aquell partit polític al que les meves idees més s’hi assemblen, encara que no les comparteixi totes, i no hi ha més misteri. Així mateix jo no et diré que el PP t’ha menjat el cap, sinó que els seus principis i primícies et semblen “bé”, i la meva intenció es fer-te canviar d’opinió perquè jo no els hi trob, de “bé”…
  1) El PSM pot haver portat el camp durant x anys, però tots sabem a on van a parar molts impostos que es facturen a Menorca i que podrien ajudar a aquest camp (van a Madrid, per si res…), per tant, adjectivar la gestió de nefasta… o millor dir que el que és nefast és la financiació del camp i, en general, la que reb Menorca???
  2) Si en tost de posar les fàbriques a la Xina les tinguéssim aquí (calçat i joiera), i amb una petita empenta (igual que el camp!) d’ajuda, encara podria existir un teixit industrial-artesà digne i, en conseqüència, llocs de treball en aquest sector (també al camp). És cert que el turisme és un gran motor econòmic, però no ens hem de dedicar exclussivament a aquesta activitat; el turisme hauria d’ajudar a aquells altres dos sectors més afectats -tot el que dic és opinió personal meva.
  3) Els pobles i les ciutats sí que són paisatge autòcton, perquè han sorgit en el temps, al llarg de cents d’anys, a poc a poc, s’han construit amb materials de la zona, tenen una simbologia sociocultural, etc. Després, jo no he dit res de vaques, però altres animals (ovicparins majoritàriament) ja formaven part de la tasca ramadera. Senyora Coloma, sap vostè que costa depurar un litre d’aigua? Sap vostè que les depuracions no són súperperfectes i que molta d’aquesta aigua conté nitrats i, en conseqüència, contamina el subsòl de l’illa? Fins quan Coloma aquesta locura de voler fer camps de golf, si ja en tenim un que precissament no brilla per estar en “overbooking”? Fins on arribarem???
  4) Com quedam? Vol que no hi hagi fracàs escolar i vol pujar el llistó? L’educació ja pot canviar, que allò important és el que passa a casa, els hàbits que els pares inculquen, la cultura de l’oci i del futbol, etc. No tothom hauria d’anar a la Universitat si no s’ho mereix, és del tot cert, però en conec a més d’un que perquè a casa seva tenen doblers ara mateix és a una Universitat privada i apa! L’educació no està corrompuda senyora Coloma, sinó la gran majoria de la societat…
  5) Acabant, crec que qui hauria d’empapar-se més es vostè, i com ja vaig dir, cerqui per internet el cas de Canadà (entre d’altres). Si vostè creu que el castellà no és antinatural a Menroca, per tant idò, és natural… No ens entendrem per ara. No hi ha res més patètic que una submissió. Vull recordar que Menorca, el proxim any, farà 210 anys que es troba baix domini espanyol (Espanya, estat que existeix des de 1713). Un poc més de lectura, i variada!…

 30. NINI I ANDREU Escrit el 27 juny 2011 a les 20:02

  Bona nit Maite. Encara que la nostra presencia ha estat nul•la, en tots els actes del PSM, sobre tot per motius personals, volem que sàpigues que sempre hem seguit amb interès totes les vostres feines en bé sobre tot del nostre poble, i ara et toca fer-ho per Menorca, sempre hem seguit totes les teves intervencions i estaiem satisfets de com fas la teva feina i dedicació amb tot allò que creus, sempre hem cregut que les minories són les qui tenen més valor i sentit de responsabilitat, per tant, la teva presencia com a Consellera estaiem segurs que serà valuosa en bé de tots els habitants de la nostre Illa, rep una abraçada … NINI I ANDREU

 31. Nom Necessari Escrit el 27 juny 2011 a les 20:04

  O sigui, que aquí parlam català de d’abans que Espanya existís.
  Uff, espanyolistes, una història que no us agrada? La voleu esborrar?

 32. Nom Necessari Escrit el 27 juny 2011 a les 20:07

  Deia açò continuant el comentari per Baldritxa.

 33. Menorquit Escrit el 27 juny 2011 a les 20:31

  El PP diu una cosa i en fa una altra. La primera: Tadeo defensa el traspàs de les comeptències en Turisme, el conseller Delgado diu que no. Ja ballam quan encara no ha sonat sa música! I espera “lo que te rondaré morena!”
  .
  Llibertat de llengua. I per què només ha de ser a l’educació. Qualcú sap per què na Coloma no respon a la igualtat-llibertat linguïsitca a les casernes de la Guàrdia Civil, Policia Nacional, Jutjats, Hisenda, Seguretat Social, moltes conselleries i ajuntaments… etc, etc. Per què na Coloma no ens fa una homilia de la igulatat-llibertat de tots aquest llocs?
  .
  Na Coloma sap molt bé i des de fa temps que el PP té muntada una estrategia per atacar el sector educatiu, perquè és dels llocs que no domina.
  .
  Que ens digui na Coloma els qui ja fan coa a les seus del PP per rebre favors. El PP diu no voler més places hoteleres no construir més… ho diu, però no ho fa mai.
  .
  M’ha agradat l’exposició de joan i crec que Baldritxa té prou criteri com per no necessitar res de ningú. No com na Coloma que té per missió seguir atacant el PSM. Li donen un cadira al Parlament i a més de robar al poble vol vuere fus un partit honrat i trasparent. A Qui deu voler enganyar aquesta Coloma?
  .
  Una abraçada forta a Nini i Andreu. Veure que exposen la seva sinceritat aquí en favor de la gestió seriosa i responsable és un plaer.

 34. Menorquit Escrit el 27 juny 2011 a les 20:49

  El PP diu una cosa i en fa una altra:
  Bauzá apuja el sou a cinc membres del seu gabinet
  L’Executiu popular incrementa la retribució més de 26.000 euros anuals, després de fer de l’austeritat el pilar de la seva campanya electoral.
  Ho podeu llegir aquí: http://dbalears.cat/actualitat/balears/bauza-apuja-el-sou-a-cinc-membres-del-seu-gabinet.html
  .
  “Y lo uqe te rondaré morena”

 35. Menorquit Escrit el 27 juny 2011 a les 20:51

  Llops amb pell de be!

 36. Àlmax Escrit el 27 juny 2011 a les 20:51

  Molt bon discurs, Maite. Per jo, totalment coherent amb una idea de Menorca que respecta el que som i que no renuncia al progrés (ni al progressisme) i que sap que per avançar ho ha de fer sobre la base del que som i del que ja tenim. El camí no ha de ser renunciar a allò que ens fa el que som, sinó ben al revés, potenciar-ho i mostrar-ho amb orgull. L’autoestima (en contraposició a cert autoodi molt estès i del que certs personatges que es passegen per aquí fan una demostració pràctica) és bàsica per afrontar èpoques de crisi i sortir-ne reforçat i més que intentar importar models que no són propis de la nostra cultura i de la nostra manera de fer el que s’ha de fer és intentar crear un model propi basat en les nostres fortaleses, entre elles el paisatge i una cultura pròpia poc explotada.
  Tenc la confiança de que faràs una molt bona feina d’oposició, coherent amb un model propi i global de societat per Menorca. M’agradarà que donis suport sense complexos a iniciatives dels que ens governaran que siguin positives per Menorca i que no xoquin amb el model d’illa que volem. I també m’agradarà que alcis la veu de manera clara i ferma davant les excuses, incoherències i projectes que no serveixin als menorquins, sinó només a uns quants aprofitats, que de les tres coses tots sabem que n’hi haurà.
  Recorda que, malgrat que ja t’estan intentant encolomar l’etiqueta de minoritària i irrellevant, quan t’asseus a la sala de plens no t’hi asseus tota sola, sinó que tens uns quants de milers de persones darrera que se senten ben representats.
  Salut!

 37. Maite Salord Escrit el 27 juny 2011 a les 21:32

  M’agrada el debat entre Baldritxa, Menorquit, Ricard, Nom Necessari i la nostra inefable Coloma Torres. Saps, estimadeta, que ja hi ha qui em demana si ets una invenció meva per animar el bloc i, de passada, la bona gent del PSM? Evidentment els dic que no, que de cap manera, que tu, com el teu alter ego Jorge Rodríguez, veniu d’un hàbitat ben diferent, del bloc d’un diputat Ppero de qui, per cert, m’han explicat que ell sí que és un gran creador de personatges. No sé si deu ser ver, però.
  I, per cert, jo crec més en les persones que saben gestionar bé les seves emocions que en les que tenen una alta capacitat intel·lectual. En aquest sentit, les que van cridar al Consell com energúmens en sentir -el bonjesuset em perdoni!- les paraules “llengua catalana”, van demostrar ser ben primaris. I eren tots del PP. O no?
  Finalment, moltíssimes gràcies a na Niní i n’Andreu i a n’Àlmax. Saber que també m’acompanyau en aquest viatge (en sentit estricte i figurat!) és tot un luxe i un privilegi.
  Bona nit!

 38. Coloma Torres Escrit el 27 juny 2011 a les 23:25

  Qué ferieu sense jo. Sense les meves opinions. Sense les meves entrades. De que parlaríeu. Seria molt avorrit aquest bloc.
  Ja us puc assegurar que no som cap personatge creat per na Maite a fi d’animar aquest bloc. I que més voldria jo que tenir una cadira al Parlament, com diu en Menorquit. De moment, som un simple observador del món i un opinador. Res més.
  És cert que escrivia al bloc d’un diputat pepero, però aquest està últimament molt mort. Aquí, en canvi, hi ha més animació. I a més, m’encanta fer-vos saltar. Sou boníssims!

 39. eugenia Escrit el 28 juny 2011 a les 0:11

  El Boib de día 23 sí que hi està d’animat Coloma,
  Ara el CAP DE GABINET DE PRENSA (46.283.81 EUROS) pasa a ser:
  CAP DE LA SECRETARIA DE COMUNICACIÓ (50.023 EUROS).
  ELS ASSESORS TÈCNICS també canviem de nom i de salari.
  Aquesta és l’austeritat del teu sanjoaner president.
  I tu pateixes perquè no arribis a fi de mes.
  Per cert, qui està molt mort, el diputat pepero o el seu bloc? O ets tu que al·lucines i et creus la superstar d’aquest bloc?
  “De moment som un simple observador i un opinador”
  Què tens “aspiracions” en un futur?
  Jo seguiré saltant Coloma, es la meva il·lusió.

 40. Menorquit Escrit el 28 juny 2011 a les 14:19

  Si na Coloma ha de defensar les mentides dels seus, té prou pa tallat. En Bauzà comença molt abans que en Zapatero a mentir. Però és igual, ara ja hem guanyat! No Coloma?
  .
  Que ningú esperi el consens amb aquesta gent. Aplicaran el que ells voldran.

 41. Ricard Escrit el 28 juny 2011 a les 22:17

  De vegades cal pensar -quan el temps i la distància t´ho deixen fer- ¿Qué vaig fer malament? I el que et respons ,és el que ja sabies.
  I em fareu el favor de rectificar-me si vaig errat,però un dels errors d’ estratègia, ha estat acceptar la corrupció,al parlament de les illes.
  Jo crec que molta gent sabia que Unió Mallorquina,estava ficant la mà al sac ,potser no hi havia proves.Aquestes han vingut més tard.
  Si el PSOE hagues dissolt el Parlament en el seu moment,un moment en que el PP,no tenia possibilitats de fer-se amb el Govern,probablement no seriem on som.
  Ho dic perquè en recolzar-se Antich en la situació d`indefinició,el “qui dia passa any empeny”,ha permés que els robatoris,que fins ara han esdevingut consubstancials als càrrecs del PP (Canyelles, Matas,Cardona,Casanovas i no m’hi entretindré ara) s’han com mig enterrat ,però pesen a la consciència dels ciutadans en el sentit de que ho perceben com “aquests polítics que manen”.
  I en Antich no és en Jaime Matas,però no crec que desde Madrid,li hagueren dit.”vale paco,vosotros sois quien mejor sabe lo que conviene a Baleares”.
  I jo crec que hauriem d’aprendre que no val la pena governar a qualsevol preu,que si ens diuen irresponsables perqué defensem les nostres conviccions,no serà pitjor que el que ens diuen ara. A la fi el nostre objectiu no és obtenir el poder perque ens estimin i ens facin la pilota pel càrrec que exercim i tenir molts rotllos.
  Així com s’ha actuat quan algun element del PSM,s’en anava per camins estranys,igual s’hauria d’haver fet amb els socis polítics.

 42. Menorquit Escrit el 30 juny 2011 a les 16:53

  Progonaven austeritat:

  “Águeda Reynés ‘dispara’ de 52 a 270 euros la paga por acudir a la junta de gobierno”
  .
  http://ultimahora.es/menorca/noticia/noticias/local/agueda-reynes-dispara-de-52-a-270-la-paga-por-acudir-a-junta-de-gobierno.html
  .

 43. Quico Escrit el 04 jul. 2011 a les 8:55

  http://www.lavanguardia.com/cultura/20110704/54180751222/las-editoriales-catalanas-se-multiplican-por-todo-el-territorio-linguistico.html

  anam per avall…

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari