Maite Salord

Escriptora

La néta del senyor Linh, Phillippe Claudel

la-neta-del-senyor-linh.jpgHi ha novel•les que enlluernen per la seva complexitat estructural o per la gran quantitat de personatges que es despleguen per les seves pàgines. N’hi ha d’altres, tanmateix, que d’una manera –aparentment- senzilla van captivant el lector a poc a poc, gairebé sense que aquest s’adoni del que li està passant. En arribar a la darrera pàgina, però, aquest lector tancarà el llibre i sabrà del cert que, difícilment, oblidarà mai la història que acaba de llegir. Això és el que passa amb La néta del senyor Linh, de l’escriptor francès Phillippe Claudel.

La força d’una novel•la, de qualsevol novel•la, sigui de construcció complexa o senzilla, amb molts o amb pocs personatges, rau en la capacitat de l’autor per explicar una història que commogui el lector, que el sacsegi, que el faci reflexionar més enllà de les pàgines llegides. La història del senyor Linh i la seva néta petita és d’aquestes. Només cal que llegim el primer paràgraf de l’obra per adonar-nos de la densitat de les paraules que li donen forma:
“És un home gran dempeus a la part del darrere d’un vaixell. Estreny entre els braços una maleta lleugera i un nadó, més lleuger encara que la maleta. L’home gran es diu senyor Linh. És l’únic que sap que es diu així, perquè tots els que ho sabien van morir al seu voltant.”
La novel•la començà així, amb un personatge a punt d’embarcar-se cap a un país desconegut, fugint de la guerra. No sabem d’on és, el senyor Linh; ni tampoc on va. Només sabem que estreny entre els seus braços l’únic que la guerra li ha deixat: la seva néta Sang Diû. A partir d’aquí, la història dels dos personatges en una terra estranya. Una terra que no fa la mateixa olor que la seva. Una terra freda.
Només la coneixença casual d’un home, el senyor Bark, omplirà la solitud del vell. Dos solitaris que es troben enmig d’una gran ciutat que els ignora. No parlen la mateixa llengua, però es reconeixen els gestos, els somriures, la calidesa de les paraules dites. El final de la història, un final sorprenent, farà que el lector repensi –si no torna a llegir, com he fet jo- tota la història des del principi: el tracte dels altres refugiats cap al senyor Linh i la seva néta o la tendresa del senyor Bark agafen, llavors, un sentit especial.
Així, amb poc més de cent pàgines, Phillippe Claudel ens dóna una petita perla literària de lectura més que recomanable. Ara, només esper trobar el moment per llegir l’obra amb la qual aquest autor va assolir l’èxit literari l’any 2003: Les ànimes grises. Però aquesta és una altra història de la qual, potser, d’aquí a unes setmanes, també parlarem.

(maitesalord.cat)

7 comentaris a “La néta del senyor Linh, Phillippe Claudel”

 1. Paco Torres Escrit el 02 des. 2007 a les 17:24

  Sa dona i a jo també l’hem llegit, i ens agradat molt aquet llibret, sa neta del senyor Linh

 2. Jesús M. Tibau Escrit el 06 des. 2007 a les 14:16

  el vaig llegir l’anys passat i me l’has fet recordar. La història prala una mica de la incomunicació, de la dificultat d’establir relacions amb les altres persones. O potser no, potser també ens explica que, malgrat les dificultats, dues persones que no parlen el mateix idioma es poden arribar a comunicar, encara que feblement. El final és inesperat, però no el desvetllarem

 3. Isabel Roca Escrit el 06 des. 2007 a les 16:48

  Per començar felicito la Maite per l’encert de la seva pàgina. Bons continguts i disseny atractiu. De moment, ja li puc agrair que m’hagi fet conèixer aquesta petita joia, “La néta del senyor Linh”. És un relat que et va captivant, enigmàtic i emotiu alhora, i que et trasbalsa amb un final realment sorprenent. Ha estat una molt bona recomanació i ja frisso per saber quin serà el pròxim llibre que ens farà conèixer.
  Enhorabona per tot plegat i per molts anys!

 4. Pau Escrit el 27 jul. 2009 a les 23:39

  Jo m’acabo de llegir el llibre per recomanació de la meva avia… I realment m’ha agradat moltissim!! Ara un cop acabat he tingut la necessitat de veure que en pensava la gent, i he trobat aquesta pagina, fa molt de temps que es va publicar això, però volia deixar el meu testimoni.

  Una història fantàstica!

 5. Eulalia Mesalles Escrit el 12 nov. 2009 a les 15:14

  L’acabo de llegir en el seu idioma original, perque estic en un grup de lectura en frances.

  Coincideixo plenament en la teva visio. En acabar em vaig sentir emocionada i remoguda.

  (perdoneu que escrigui sense accents l’ordinador em fa la gitza)

 6. La néta del senyor Linh | Nervi.cat Escrit el 27 abr. 2013 a les 9:11

  […] què els seus personatges t’acompanyen més enllà de la darrera pàgina. També n’han parlat Maite Salord, Sandra club de lectura. No hi ha res que s’assembli al que ell coneix. És com arribar al món […]

 7. La néta del senyor Linh | Quadern de mots Escrit el 20 set. 2014 a les 16:47

  […] que els seus personatges t’acompanyen més enllà de la darrera pàgina. També n’han parlat Maite Salord, Sandra club de lectura. “No hi ha res que s’assembli al que ell coneix. És com arribar al […]

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari