Maite Salord

Escriptora

El camp de Menorca

Des del PSM, pensam que Menorca ha d’apostar per un model econòmic diversificat, sostenible, equilibrat i just. Per això, des de les administracions, s’ha de treballar amb l’objectiu de reduir les diferències (PIB i nombre de treballadors) entre el sector turístic i altres sectors productius (indústria, comerç i artesania, agricultura, pesca o construcció).

En aquest sentit, és fonamental apostar pel sector agrari com un sector estratègic donant valor als productes de Menorca (D.O com el formatge; Indicacions Geogràfiques Protegides com el vi; marques de garantia com carn-i-xulla, etc). Es tracta de continuar amb el nostre compromís amb l’agricultura per revitalitzar el camp a partir de potenciar el pas d’una agricultura i ramaderia “convencional” a una altra més ecològica i amb pràctiques més sostenibles. Es fa absolutament necessari apostar per la reorientació i reestructuració del sector agrari per diversificar-lo. Es tracta de reconvertir una part de les actuals explotacions amb orientació lletera cap a altres tipus d’activitats i productes, tant en el marc de la ramaderia (boví d’engreix, porcí, embotits, cria equina, mel…) com en el de l’agricultura (vinya, horta, agricultura ecològica…).

Per això,
•    Fomentarem els punts de venda directa a les explotacions, així com la venda de productes a les cooperatives, com a principal via perquè els agricultors i ramaders augmentin els seus marges.
•    Continuarem treballant amb el Contracte Agrari perquè, per garantir la preservació del camp de Menorca, es fa imprescindible que els agricultors rebin compensacions econòmiques per la tasca que fan de manteniment d’un paisatge privilegiat que ens diferencia i en dóna valor com a illa
•    Fixarem, en escoles, residències i hospitals, una quota mínima de consum de producte local, preferentment ecològic.
•    Crearem d’un “banc de terres” per fomentar la incorporació de nous pagesos.
•    Potenciarem la formació continuada dels professionals agraris i promourem polítiques actives de promoció de la dona.

En tots els casos, però, és fonamental alleugerir procediments administratius. Hem de transformar en reglaments i normes l’agilitat, celeritat i economia processal a què estan obligades totes les administracions I s’ha de fer, a més,d’una forma consensuada perquè els jocs de minories i majories no facin canviar els acords.

17 comentaris a “El camp de Menorca”

 1. Coloma Torres Escrit el 15 maig 2011 a les 11:32

  Ningú diria, després de llegir aquest post, que el PSM fa dotze anys que està formant part en els distints governs de “progrés” en el Consell insular. Ningú diria que hagin gestionat la conselleria d’agricultura durant aquests darrers 12 anys.
  Sorpren que els mateixos que han destrossat el camp, ara es vulguin vendre com els seus salvadors.
  Si vivim, coses veurem.

 2. Francesc Escrit el 15 maig 2011 a les 12:18

  Per què? Per què? Per què?
  Ningú diria, que la dreta europea tant lliberal hagués permès durant tants anys un sistema de subsidis que subvencionen el camp a fons perdut sense contraprestacions a canvi. Els recursos destinats destinats a n’aquest sistema han estat bestials i durant molts anys. En canvi, l’administració teòricament competent només té la possibilitat, de decidir per ella mateixa (què és un dir) les seves polítiques, amb quants de recursos?. Entre 2 i 3 M.€? Amb aquest condicionant, és d’admirar que puguin crear un sistema totalment diferent que s’adiu amb el que comentava na Maite i és l’únic que pot donar viabilitat futura a l’agricultura de l’illa, i més si comptés amb una bona part dels recursos que venen de la UE. El Contracte Agrari Reserva de la Biosfera, un contracte entre agricultor i administració. A través d’aquest, l’Administració compensa les externalitats positives que genera el sector agrícola sobre el territori per les seves pràctiques agràries sostenbiles i li presta assessorament tècnic per tal de poder amb aquests recursos reconvertir la seva explotació en una gestió més eficient i viable, basada en la diversificació, qualitat dels productes i valor afegit i marca que donin un marge de rendiment major que el basat amb volum, sense valor afegit i baix preu. Ara sembla que aquest model es vol reproduir a totes les Illes i inclús a tot l’Estat amb un Pla de desenvolupament rural sostenible (PDRS). Alguna cosa, deuen fer bé. Açò, es començar per lo local per actuar sobre el global. Massa vegades, les polítiques centralistes (d’europa, l’estat, …) ens perjudiquen als petits. El sistema de finançament ens ofega, el transport ens ofega, … Amb polítiques sostenibles en el temps, els recursos adequats i que ens pertoquen, i la nostra capacitat de dedicir es farien maravelles, però massa vegades estem dominats pel bipartidisme centralista. Salut i força.

 3. Menorquit Escrit el 15 maig 2011 a les 15:16

  Les Illes Balears han incrementat en un 12% la terra de cultiu.
  I és que na Coloma no n’endivina ni una, però ni una. Cada paragrafada que amolla és garnada per les dades oficials. És un polític de safreig.

 4. Menorquit Escrit el 15 maig 2011 a les 15:19

  Sí, l’esquerra ha salvat el camp i el territori… Sa farola i el port dels americans, Macarella, Cala en Turqueta, Trebalúger…etc, etc.
  .
  Na Coloma confon un solar amb la naturelesa i el progrés amb el ciment.

 5. Coloma Torres Escrit el 15 maig 2011 a les 17:20

  Sempre utilitzant els mateixos tòpics. La dreta especuladora i destructora del territori i l’esquerra protectora del territori.
  Però aquests contes ja no se’ls creu ningú. Us ha anat molt bé, amb aquest discurs, fins ara. Però això ja no té més recorregut.
  Després de 12 anys ja no ens podeu venir amb aquestes historietes. La gent no és tonta. Se’n donen compte de la realitat i de que ja no arriben a final de mes i de que els serveis socials estan desbordats.
  Després de 12 anys de governs de progres (sense accent) el resultat no pot ser més desastrós.

 6. Biel Escrit el 15 maig 2011 a les 20:29

  Alleugerir procediments administratius? venga ja, tots ho diuen, però ningú ho fa, fa mig any que tenc un permís d’obra demanat, si, si demanat….i ja veurem.

 7. eugenia Escrit el 16 maig 2011 a les 0:06

  Sort de l’economia sumergida Coloma. Sí, sí l’economia que tant l’agrada al teu partit. La que tants d’empressaris han estat practicant, vinga ja dona.
  A vore si desapareixes del mapa el 22. Que et finiquiten com Deu mana, boba!

 8. Coloma Torres Escrit el 16 maig 2011 a les 8:25

  N’Eugenia s’ha posat molt nerviosa. Encara que no ho creguis, a partir de dia 22 seguiré en aquest blog. Jo no guanyaré res ni perdré res dia 22 de maig. Seguiré fent feina com els altres. Però seguiré aquí donant la meva opinió, encara que aquesta no agradi.

 9. Pere Escrit el 16 maig 2011 a les 11:50

  Aqui ha menorca si no tenc mal entes encara es pagesos i es propietaris tenan es sistema de mitgeras?. Si es de aquesta manera qui es el que rep ses ayudas es senyor o el qui verdederament treballa el camp menorquí.Que no passi com a andalucia que es qui se benefician de ses subvencions son los señoritos o la duquesa de alba!!!!!
  Me agradaria que se me informi des tema, Gracias.

 10. Quico Escrit el 16 maig 2011 a les 21:35

  Es sap quin % d’indecisos hi ha, de cara a les eleccions al Consell?

 11. Toful Escrit el 17 maig 2011 a les 11:25

  Pere, el sistema d’amitges és un contracte que es diu Societat Rural Menorquina i és entre dos socis, el pagès i propietari i aquesta societat és la que demana les ajudes, (no ho fa ni el pagès, ni el propietari) que en principi serveixen per pagar les inversions, millores… objecte de la convocatòria de les ajudes. A final d’any com la majoria de societats és reparteixen els beneficis (si n’hi ha) d’acord amb el que s’ha estipulat en el contracte d’amitges, el més usual es que s’ho reparteixin en un 50%. aquest sistema és el més general però no l’únic, al ser un contracte hi pot haver tantes clàusules com les parts que el signen vulguin.

 12. Maite Salord Escrit el 17 maig 2011 a les 14:35

  Quico, sembla que al voltant d’un 30%, diria, depèn dels pobles i de les enquestes. El que resulta ben curiós és que hi ha diaris que han publicat enquestes de tots els municipis amb una projecció de Consell i Parlament i, justament, de Ciutadella, on més bons resultats treu el PSM, no han publicat els resultats de Consell i Parlament. Curiós, no?
  Conclusió: estic segura que la cosa va bé i que, en aquests moments, som més a prop del 2n conseller i parlamentari que del primer. Açò vol dir que és probable que el 13è conseller ens el disputem PP ( el 7è) i PSM (el 2n). Som el vot útil de l’esquerra!

 13. Palumba Contadini Escrit el 18 maig 2011 a les 9:30

  Maite, què potser teniu informació que els mitjans de comunicació no han publicat? o simplement aneu de farol? si fos cert que el PSM pot treure el segon conseller i el segon diputat seria un resultat històric i profitós per Menorca. Ja sabem que la premsa manipula els resultats de les enquestes però també és cert que si la gent sabés que per pocs vots poden canviar la tendència segur que es mobilitzarien. Això deuen pensar els 12 del PP d’Alaior que no van votar fa 4 anys i van impedir la majoria absoluta de na Coia. Ara el panorama a Alaior és ben diferent i ja cansats d’en Portella ens ilusiona que na Fanni pugi a l’Ajuntament. Ànims que som moltes i molts les que creiem en la vostra feina.

 14. Menorquit Escrit el 18 maig 2011 a les 13:23

  Les enquestes de Ciutadella no surten perquè mostren progressió de vot per al PSM. Açò ha fet reservar a la publicació de l’enquesta de Ciutadella per al darrer dia. Estrategia aquesta, per a un diari, perquè així el el PP es mobilitzarà per anar a votar, ja que a la dreta de Ciutadella hi ha un sentiment fort en contra del PSM.
  .
  Però tenc dubtes… perquè als sobres del PP que m’han enviat surt en Bauzà, en Tadeo i una gran fotografia d’en Rajoy. En canvi no surt ni una foto ni una frase de Chiqui de Sintas, el candidat a Ciutadella (!?).
  .
  ¿Deu voler el PP-Menorca i PP-Balears castrigar el PP-Ciutadella i obligar després a un canvi en la direcció del Partit de Ciutadella? Ja és sabut que la que hi ha al PP-Ciutadella no agrada a Maó i a Palma. És una evidència.

 15. Coloma Torres Escrit el 18 maig 2011 a les 14:02

  A Ciutadella el PP pot treure un resultat històric. A pesar de les enquestes del Menorca, que ningú dona la més mínima verosimilitud, el PP a Ciutadella pot aconseguir la majoria absoluta.
  Ningú es pot creure que el PSM tregui 5 regidors a Ciutadella. El PSM en treurà, com a molt, tres. I el PSOE mantindrà els 6 que ara té o davallarà als 5.
  UPCM, com a molt mantindrà la seva representació i alerta que ni això.
  Aquesta campanya haurà servit per esfondrar les expectatives de l’esquerra i per consolidar el tsunami dretà que recorrerà tota Espanya.

 16. Nom Necessari Escrit el 18 maig 2011 a les 16:39

  Gràcies Menorquit,
  gràcies per estalviar-me el comentari aquí tantes vegades, (t’he m’avances i no et vull plagiar).
  .
  Et dec una altra birra, …o ara ja -que ja toca!- un ginet amb llimonada.
  .
  Esper que na Maite ens pressenti, ella qui és tan llesta, (quasi tant con na Joana Gomila, que ja és dir molt).
  .
  .
  La paloma
  .
  Se equivocó la paloma,
  se equivocaba.
  Por ir al norte fue al sur,
  creyó que el trigo era el agua.
  Creyó que el mar era el cielo
  que la noche la mañana.
  Que las estrellas rocío,
  que la calor la nevada.
  Que tu falda era tu blusa,
  que tu corazón su casa.
  (Ella se durmió en la orilla,
  tú en la cumbre de una rama.)
  .
  Rafael Alberti

 17. Nom Necessari Escrit el 18 maig 2011 a les 16:43

  “La Paloma” …o na Coloma???????????

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari