Maite Salord

Escriptora

Valoracions

Fa uns dies, llegia un article que exposava com influeixen les valoracions que es poden trobar a internet a l’hora d’escollir un producte determinat.  Simplificant molt, venia a dir que, per exemple, a l’hora de viatjar, la majoria de persones trien hotel tenint en compte, no les estrelles o les recomanacions de l’agència de viatge ( els qui encara hi van), sinó les valoracions que en fan els usuaris a través de la xarxa. I qui diu hotels, diu restaurants, cotxes,  llibres, etc.

Un dels aspectes que destacava l’autor de l’article era el risc que suposava aquesta tendència pel fet que les opinions acostumen a no tenir cap tipus de filtre, la qual cosa pot provocar atacs o elogis que no s’ajusten a la realitat.  Al final, però, la conclusió era que la veritat sempre acaba triomfant, malgrat comentaris maliciosos i ofensius o, al contrari, falsament elogiosos. En darrer terme, venia a dir,  les campanyes barroeres, en sentit positiu o negatiu,  a la llarga, acaben delatant els interessos perversos de qui les organitza.

No sé si la veritat acaba triomfant sempre. Només sé que, quan rallam, no de valoracions de productes sinó de valoracions de persones, fetes des de l’anonimat, per suposat, en la majoria de casos, les pèrdues són infinitament més doloroses que les econòmiques. Perquè qui hi perd no és una empresa concreta, ni tan sols només la persona en qüestió: és tota la societat. I no hi perdem doblers: hi  perdem un valor imprescindible que és el respecte a l’altre.

Evidentment, consider absolutament lícita la crítica i la divergència i, si es fa des del respecte, no em fa res no saber qui l’expressa. Malauradament, però, en la majoria de casos, l’anonimat amaga insults gratuïts i mentides. Una actitud, aquesta, que no propicia el diàleg i que, per tant, és absolutament destructiva. De vegades, m’he demanat quina valoració es podria fer de les persones que dediquen part del seu temps a aquestes activitats morboses. Necessitaríem un divan per saber-ho, però. Em sembla.

7 comentaris a “Valoracions”

 1. Jorge Rodríguez Escrit el 22 gen. 2011 a les 21:57

  Me parece absolutamente deleznable lo que está ocurriendo en la edición digital de Última Hora Menorca, donde, sin ningún filtro, todo el mundo puede insultar, mentir descaradamente, faltar al respeto, vituperar a cualquiera, atacar el honor de personas, etc.
  No tiene sentido que para escribir una carta de opinión en este periódico se deba facilitar el nombre completo, dirección, DNI y un teléfono y, en cambio, para escribir en su edición digital, cualquiera pueda decir las sandeces que se le ocurran sin tener que dar su nombre.
  Última Hora Menorca está haciendo un flaco favor a la buena convivencia que debería existir entre todos y provoca la división, el enfrentamiento y el morbo. Mal camino lleva este medio de comunicación.

 2. Santiago Benejam Torres Escrit el 23 gen. 2011 a les 10:49

  Tenc uns quants amics a internet i no en se ni el nom, nomes el seu nick o malnom. Crec que es una qüestió d’educació. De anònims a internet n’hi ha de tots colors com a la vida diguem-ne real.

  Qui es maleducat, mentider i de insult fàcil a la vida real, també ho es baix l’anonimat de internet. En converses entre amics, qui no te un amic que sempre critica i opina gratuïtament dels temes mes variats, sense conseqüències. Son conversacions entre amics i de qualque manera privades. A internet els comentaris i critiques son accessibles per altres usuaris, les conversacions deixen de ser privades, no son com les conversacions entre amics fent un cafè o compartint taula, son publiques.

  Coses d’internet, hi ha gent que ho entén i d’altres que s’en aprofiten. Respecte i bones maneres es el que esper dels altres usuaris.

 3. Maite Salord Escrit el 23 gen. 2011 a les 11:07

  Mira Santiago, has penjat exactament el comentari que jo pensava escriure. No vull entrar a discutir, ara, si la premsa hauria d’aplicar filtres o no. M’interessa, sobretot, posar el focus damunt les persones que escriuen aquests comentaris ofensius i carregats de mentides.Comentaris que, dits a la barra d’un bar, tenen la repercussió que tenen però que penjats a internet arriben a moltíssima gent i poden fer molt de mal. Polítics, sobretot, però també artistes o esportistes, tothom és al punt de mira. Supòs que davall aquest anonimat mal entès hi ha molt de ressentiment i prepotència. I, sobretot, molt poca valentia. Les coses es diuen a la cara. O amb noms i llinatges. O amb respecte.

 4. Santiago Benejam Torres Escrit el 23 gen. 2011 a les 12:35

  Maite, internet que per la seva naturalesa permet aquests comentaris anònims, també permet arribar a molta gent i que la gent arribi a molts continguts fins ara inaccessibles.

  Per que la majoria dels partits polítics no ho aprofiten per arribar a la gent d’una manera ètica, respectuosa i no com un mitjà de propaganda mes?.
  Les administracions i empreses cada vegada mes, fan un bon us d’internet, amb mancances encara però cada dia millor. El que abans veien com un enemic ara es una eina mes. Els partits ho aniran aprenent com han fet els ciutadans, empreses i administracions, això esper al manco. Estem ben al mig d’una revolució tant gran com la de la impremta o la revolució industrial del segles passats.

  Afegir que, per experiències viscudes a la xarxa, el temps posa a tothom al seu lloc, es sorprenent veure com la xarxa s’autoregula. Ja sigui neutralitzant l’ importància dels anònims o creant noves vies alternatives que assegurin el seu funcionament, quant es veu amenaçada la seva neutralitat.

 5. Tolo Escrit el 23 gen. 2011 a les 18:54

  Ja sabem que la xarxa té cosses bones i d’altres no tant, segon l’ús que facis d’ella.
  La majoria de comentaris ofensius, escrits amb mala bava o que fan mal solen ser anònims, segurament de gent que té por de dir les cosses a la cara, és molt fàcil amagar-se darrera un senzill nick, som dels que pensa que tampoc s’ha de donar massa importància a segons quins comentaris.
  Ja m’agadaria que la gent tingués respecte, tots amb tothom,

  Hi això ho saps millor tu, Maite, que cap de nosaltres,

 6. Vincenzo Escrit el 25 gen. 2011 a les 17:55

  Maite, enhorabona per haver aconseguit la custòdia dels papers de l’apotecari Cavaller, atesa la generositat de la seva família…

 7. Maite Salord Escrit el 26 gen. 2011 a les 15:46

  Gràcies, Vicenzo. T’he de dir, però, que la família ens ho ha posat molt, molt fàcil.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari