Maite Salord

Escriptora

Aules

Avui he assistit al darrer claustre del curs que acabam. Després d’una setmana intensa, és la darrera feina que em quedava per fer: he donat notes a les famílies dels meus tutorats, he fet la memòria de l’assignatura, les estadístiques, he preparat l’examen de setembre per al meus -pocs- alumnes que han suspès “Llengua catalana i literatura” de 1r de Batxillerat… I, sobretot, he començat a pensar en el pròxim curs: canvis metodològics, seqüenciació diferent, lectures…

Reconec -ja ho he fet en altres ocasions- que tenc la sort immensa de tenir una feina que m’apassiona i, tanmateix, en aquests moments, veig el futur amb preocupació. Com a professora i com a mare. Només al meu institut, el pròxim curs, tindrem 12 professors manco i un augment d’un 20% d’alumnes per grup.  Aquestes xifres amaguen una situació que pot ser dramàtica perquè dificultarà, i molt, poder fer un seguiment individualitzat de l’alumnat, especialment d’aquell que presenta més dificultats d’aprenentatge. Ho deia avui una companya: el més important per poder ensenyar és conèixer qui hi ha darrere un nom i un llinatges; darrere una cara que et mira, entre l’atenció i la condescendència. Preparar 40 alumnes per anar a la universitat, dins una aula claustrofòbica; atendre, com a tutora, infinitat de famílies que volen seguir el procés d’aprenentatge dels seus fills; corregir exercicis i exàmens per poder fer un seguiment de com es van assolint els objectius; atendre alumnes de 15 anys amb diversitat de ritmes, d’interessos i de capacitats…, tot això, sincerament, en les condicions del pròxim curs, no sé com ho podrem fer.

La immensa majoria de famílies (sempre hi ha qualque queixa, com per tot) reconeix i valora la feina dels mestres i professors. Una feina que intentarem fer, com fins ara, el millor que sabem i podem. Malgrat que el govern de torn ens vulgui desprestigiar, liquidi els programes de suport que tant ens ha costar que es posassin en marxa, ens retalli les plantilles i ens ompli les aules d’alumnes que són molt més que un nom i uns llinatges. Alumnes que són persones i que voldrem conèixer per poder-los ensenyar tot el que sabem. Ho intentarem. No sé, però, si ens en sortirem.

Hem tornat trenta anys enrere i, pel camí, queden moltes reivindicacions, moltes lluites. Moltes hores de feina de moltes persones per millorar la qualitat de l’ensenyament.  Aquesta és la meva preocupació i la de tantes famílies, alumnes i mestres. No és la dels polítics que ens governen. No creuen en l’educació. Cal prendre’n bona nota.

21 comentaris a “Aules”

  1. La verdad escuece Escrit el 30 juny 2012 a les 11:55

    La cuestión que subyace en el comentario de Doña Maite Salord es si se podía seguir pagando o no las nóminas de los 12 profesores que en el próximo curso ya no trabajarán en su Instituto y sí se podían seguir pagando los refuerzos y desdoblamientos que se hacían.
    La cuestión es que hasta ahora esto se iba pagando acudiendo al préstamo. Un endeudamiento que ahora ya no se tiene y difícilmente se tendrá en un futuro.
    La pregunta es muy simple. Conociendo que no hay suficiente dinero para mantener la educación que tenemos, ni la sanidad que tenemos, ¿seguimos gastando y dejamos de pagar como se hacía hasta ahora? ¿Nos seguimos endeudando a unos intereses descomunales? ¿Qué soluciones nos da nuestra consellera?

  2. Maite Salord Escrit el 30 juny 2012 a les 17:04

    Açò de “Doña Maite” m’encanta! D’on pot treure doblers el govern Bauzá per pagar professors:
    -2,1M€ del manteniment del Palau de Marivent.
    -139.358€ del “Servei de seguiment de notícies del GB”.
    -120.000€ d’una competició de vela que es van treure de la màniga.
    -120.000€ més dels dos programes d’Onda Cero que es van fer a Menorca i Eivissa.
    -Palau de Congressos, Palma Arena: una milionada!
    -Reclamar tots els doblers que ens van robar a l’època Matas: per exemple, al senyor Alemany per unes feines pagades i no fetes, segons el jutge.
    Etc, etc.

  3. La verdad escuece Escrit el 30 juny 2012 a les 18:35

    Es curioso que el anterior gobierno en el que también estaba el PSM, no cerrara el Palau de Marivent (como ahora exige), continuaran con el Palma Arena, el Palau de Congressos, etc.
    Mi opinión es que el Palau de Marivent, residencia de verano de los Reyes, obtiene unos beneficios económicos y sociales difíciles de calcular precisamente por ser Mallorca el lugar de veraneo de los Reyes. Ello es un atractivo turístico que, es mi opinión, no conviene eliminar.
    Todo lo demás, me parece bien que se elimine y que se exija todo el dinero robado. Sin embargo, cuando estamos hablando de un déficit estructural de más de 1.000 millones de euros, las partidas que nos indica Doña Maite son irrisorias. Apenas son perceptibles.
    Necesitaríamos Doña Maite de unas medidas de mayor calado que las que nos está proponiendo. Venga, haga un esfuerzo.

  4. Àlmax Escrit el 01 jul. 2012 a les 17:17

    Irrisòries o no, són partides destinades a conceptes que a dia d’avui i en la situació en què esteim fa vergonya que es paguin. D’altra banda és molt discutible que la presència dels reis d’Espanya a Mallorca sigui un atractiu turístic tan inqüestionable.
    La mesura de major calat que necessitam no és altra que un finançament just per certes comunitats autònomes que sistemàticament són espoliades des de fa anys. Els doblers que pagam en impostos els ciutadans de les Balears i que no tornen ni en forma de finançament per als serveis socials (educació, sanitat, etc.) ni d’infraestructures sí que calen, i ben fondo.
    Clar que no es veuen precisament gaire esforços per part dels dos partits majoritaris per denunciar i capgirar aquesta situació, a la que la verdad escuece anomena “dèficit estructural” com si no sabéssim qui són els que mantenen i perpetuen aquesta estructura intencionadament injusta.

  5. La verdad escuece Escrit el 01 jul. 2012 a les 22:22

    Me parece muy bien el eterno debate sobre la financiación, el expolio que sufrimos y demás cuestiones. Si fuéramos independientes, como algunos quisieran, este problema no existiría. Y el PP y el PSOE son los culpables de este sometimiento a los dictados de Madrid.
    Pero la situación es la que es. No somos independientes, y menos ahora que España en fútbol es la mejor del mundo, con lo cual, mientras la financiación o la independencia no esté resuelta, algo tendrían que proponer, como alternativa, los partidos de la oposición a los recortes que el PP está aplicando.
    Si las alternativas son las que nos explica Doña Maite, estamos apañados, porque no basta ni para el aperitivo.

  6. Xandall Escrit el 02 jul. 2012 a les 10:09

    Si cada Comunitat autònoma reduís les despeses “irrisòries”, si el govern de l’Estat reduís les despeses “irrisòries” – les diputacions o el Senat són grans despeses amb funcions “irrisòries”…mentre la ciutadania permeti que es gastin quasi 200.000€ “irrisòris” i públics amb un retrat d’un ex ministre, mentre els nostres diputats a Madrid cobrin els seus “irrisòris” sous públics per no fer res, mentre els mateixos personatges “irrisòris” que reien al costat de’n Matas mentre es gastaven “irrisòris” milions d’€ públics en maquetes inexistents, obres faraòniques i pous de perdre doblers…encara gestionin la cosa pública (Mabel Cabrer, Antoni Juaneda, J M Rodríguez i companyia…) malament rai.
    Mentre es segueixin pagant 300.000€ “irrisòris” a uns jugadors de futbol, si són els millors del món que els hi paguin una mica tots els paisos del món i no aquest que s’enfonsa i s’enfonsa sense serveis hospitalaris, sense serveis educatius, i sense cases per dormir els que no tenen feina…malament rai.
    I ara poden dir que els de l’esquerra som demagogs! Aquells que van ser votats per aixecar el “país” i ara l’enfonsen a base d’incomplir allò que van prometre…tanmateix aquests just són detalls “irrisòris”.

  7. Xandall Escrit el 02 jul. 2012 a les 10:12

    no puc fer de menys que esmentar una frase que passarà a la història dels escrivents d’aquest bloc: ” No somos independientes, y menos ahora que España en fútbol es la mejor del mundo,…”

    Gràcies Maite per oferir-nos la possibilitat de viure aquests moments gin tònics, ui perdó volia dir històrics.

  8. La verdad escuece Escrit el 02 jul. 2012 a les 14:24

    No seré yo quien defienda a los diputados y senadores. Si por mí fuera en el Parlamento español habría la mitad de diputados, no habría Senado y habrían desaparecido las comunidades autónomas, con sus parlamentos, sus televisiones y demás mandangas que nos chupan las entretelas. Entre estas, tampoco existirían las diputaciones, ni los cabildos, ni los consells insulares.
    Lo que nos propone Xandall y Doña Maite, lo repito, son gastos irrisorios. Por supuesto que también se tienen que eliminar, pero no dejan de ser insignificancias ante el agujero que nos dejaron los socialistas. Pero si el déficit del estado es de más de 90.000 millones de euros y nos vienen con minucias…
    Lo que quiero decir con todo esto, es que, una vez eliminadas las minucias, todavía quedan muchos miles de millones de euros a ajustar y que sólo se podrán reducir si mete mano a las grandes partidas como son la sanidad y educación.
    Si se eliminaran las comunidades autónomas, los ayuntamientos de menos de 5.000 habitantes, las diputaciones, los consells, etc, etc. no haría falta tocar la sanidad y la educación. Pero mientras esto no llega (que llegará) algo hemos de hacer para ir controlando el déficit.

  9. joan Escrit el 02 jul. 2012 a les 20:14

    La situació als instituts serà complicada l’any que ve. Però encara ho serà més per qui faci primer d’ESO o segon… Per fer primer de batxillerat no cal plorar gaire… Que fas com la teva germana que només volia fer segon de batxillerat?

  10. Maite Salord Escrit el 02 jul. 2012 a les 20:35

    Joan, al meu institut, els grups més nombrosos seran els de 2n de Batxillerat, amb 40 alumnes per aula. Els de primer cicle d’ESO, tot i que augmenten, seran d’uns 27 alumnes. Els de 2n Cicle d’ESO i 1r de Batxillerat seran de 30. Encara no sé quins grups faré l’any que ve però no em preocupa en absolut: excepte 2n d’ESO, he donat classe a tots els nivells. Per això, et puc dir que tots tenen coses més fàcils i més complicades, de 1r d’ESO a 2n de Batxillerat.
    Que passis un bon estiu!

  11. La verdad escuece Escrit el 02 jul. 2012 a les 21:25

    El comentario de Joan ha escocido a Doña Maite. En apenas 21 minutos le ha contestado. Y le ha deseado que pase un buen verano, como diciendo vete ya y no molestes. Interesante…

  12. Maite Salord Escrit el 02 jul. 2012 a les 22:09

    A “La verdad escuece”: que passis un bon estiu! I, evidentment, que continuïs visitant aquest bloc. Com ja saps, aquest “Doña” em té el cor robat!

  13. La verdad escuece Escrit el 02 jul. 2012 a les 22:14

    También a mí, Doña Maite, me desea un buen verano… Por otra parte, lo de “Doña” Maite es un apelativo cariñoso que, si además agrada, seguiré utilizando.

  14. joan Escrit el 02 jul. 2012 a les 23:57

    Bon estiu, Maite! 40 a segon de batxillerat són bons de dur. Prova de fer segon d’ESO, que en vint anys que deu fer que fas feina els has ben esquivat, ja ho diuen les teves companyes de departament que ets molt “senyora” a l’hora de repartir…

  15. La verdad escuece Escrit el 03 jul. 2012 a les 20:01

    Es evidente que los peores cursos son los de primero y segundo de ESO. En bachillerato los alumnos ya saben lo que quieren. Los que no han querido seguir estudiando se han largado y quedan los que, realmente, tienen cierto interés y quieren seguir estudiando en la Universidad. Son los cursos más gratificantes para los profesores.
    Las acusaciones de Joan me llaman la atención porque yo pensaba, leyendo lo que Doña Maite nos escribe en su blog, que su trabajo era abnegado y sacrificado. Y que lo suyo era la labor docente difícil… Por lo que se ve, no es así. Interesante.

  16. Joana Gomila Lluch Escrit el 04 jul. 2012 a les 16:25

    Pels comentaris que fan “la verdad escuece” i en Joan, diria que no han estat mai dins una aula fent classe a alumnes. Dir que els primers i segons d’ESO són els pitjors cursos i que els batxillerats són bons de dur ,és una vertadera equivocació . Jo aquest any he fet classes a 2n d’ESO i a 1r de batxillerat i tan amb uns com amb uns altres he disfrutat fent classes, fent-los aprendre matemàtiques i alhora fent-los crèixer com a persones. Perquè els professors/res no només ensenyam continguts d’una matèria, sinó que educam persones. Dir que els alumnes que cursen batxillerat són els que saben el que volen seguir estudiant i que la resta ja se n’han anat, també, és una altra equivocació. Una part important d’alumnes de batxillerat el cursen perquè no han pogut cursar els estudis de FP desitjats per la manca d’oferta a Menorca (i menys que n’hi haurà ara, amb les retallades) o perquè no poden anar a treballar per la manca de feina que hi ha actualment (i que sembla que tampoc millorarà de moment).
    Per açò, abans de fer afirmacions gratuïtes envers la persona de Maite Salord, una gran professional i sinó ho demanin als seus alumnes i companys de feina, i de la resta de professionals de l’educació , deixant entreveure que només volem fer classes als nivells que són fàcils, es ben informin i demanin als alumnes i pares quina és l’avaluació que en fan del professorat dels centres educatius de Ciutadella. Al meu institut, els alumnes valoren , de mitjana, la tasca del professorat en un 7’5, una molt bona mitjana, sens dubte.

  17. La verdad escuece Escrit el 04 jul. 2012 a les 22:33

    Ya apareció la “prima de Zumosol” para defender a Doña Maite. Personalmente me da lo mismo si Doña Maite sólo quiere hacer bachillerato o le encanta hacer primero de ESO. Que Doña Maite esté muy bien considerada dentro de su profesión me parece estupendo. La pega es que esto siempre lo digan los del PSM.
    Joan dice que sus compañeras de departamento la califican de “señora” porque siempre ha esquivado hacer segundo de ESO. La “prima de Zumosol” nada dice de ello. Se escabulle de lo que realmente escuece.
    En cualquier caso y a pesar de lo que nos pueda decir Joana Gomila, por mi esperiencia en el aula, hace muchos años, el curso más conflictivo era el de segundo de ESO. Quizás por eso Doña Maite se escabulle.

  18. Maite Salord Escrit el 05 jul. 2012 a les 7:23

    Gràcies, Joana, per les teves paraules. La cosa és tan ridícula que ara, per atacar-me, s’agafen a una afirmació meva, perquè som jo que vaig dir que havia fet classe a tots els nivells excepte 2n d’ESO. Si hagués dit que no n’havia fet mai a 3r, idò 3r seria el nivell més conflictiu. M’és ben igual. La gent que em coneix, ja sap com som i com faig la meva feina.
    Només vull dir una darrera cosa: he estat 8 anys cap d’estudis d’ESO, del 1996 al 2004, l’any en què va començar el primer cicle d’ESO als instituts i, per tant, tota la conflictivitat que hi havia a les aules, que va ser molta!, m’arribava per, entre tutors, orientadora, famílies i alumnes, intentar trobar solucions. I llavors no hi havia programes per a alumnat desmotivat, ni tallers, ni res de res. Ho record com una de les experiències més dures i, a la vegada, que més m’han ensenyat.

  19. eugenia Escrit el 05 jul. 2012 a les 16:52

    Pues yo creo Escuece, que lo que traería “riqueza” a Mallorca en estos tiempos de crisis no es la llegada de los reyes magos, seguro que Urdangarín y la elifanta Cristina arrasarían.
    Por otra parte si las SICAV (sociedades de inversión colectiva de capital variable) pagaran un 1% más de lo que pagan, que en total sería un 2%, tendríamos para interinos, médicos, prestaciones sociales, y pagar todas las deudas del Antich Govern.
    La deuda del govern de Matas ya necesita un estudio más serio y hacer más números. Pero bueno,la empresa más rica del planeta, la Iglesia Católica, también disfruta en España de estos “solidarios” productos de inversión ¡ hasta puede que para una oveja negra tenga una partida presupuesta.
    En mi modesta opinión Escuece estás más lejos de la verdad que la inquisición romana en los tiempos de Galileo Galilei.

  20. La verdad escuece Escrit el 05 jul. 2012 a les 17:27

    Lo de los Reyes, su presencia en Mallorca, es sin ninguna duda un activo para la isla. Esto lo puede decir cualquier entendido en turismo. El problema es que todo el mundo quiere opinar de todo, sin entender, y entonces así nos va.
    Por cierto, para que no quede duda, espero que a Urdangarín y también a la Infanta les caiga el peso de la justicia encima de sus soberanas cabezas. Sin paliativos.
    En cuanto a las SICAV, por mí pueden elevar su tipo impositivo lo que quieran. Y si con ello, no se produce una fuga de capitales, como sería lógico, y pagan el impuesto y nos basta para pagar la sanidad y la educación, pues bienvenido sea. El problema es que, lo que digo, ya encontrarían otros métodos para pagar menos o se lo llevarían a otro país con una fiscalidad más beneficiosa.
    En cuanto a la Iglesia Católica lo interesante sería determinar lo que ahorra al estado y lo que deja de pagar. A lo mejor todavía el estado le tendría que dar dinero. Que se hagan los números y lo que dé que se devuelva. Y ya está.
    Por último, es curioso que aquellos que defienden el relativismo, y por tanto, elo que no existe una verdad verdadera, me hablen de que estoy lejos de la verdad. ¿De qué verdad? ¿De la vuestra? Interesante

  21. eugenia Escrit el 05 jul. 2012 a les 18:14

    Mallorca empieza a estar cansada de “activos”, tal vez necesite “pasivos” Escu.
    Por otro lado y por lo que dices, tu deberías solucionar el problema y decirle a cada un@ de lo que puede opinar, porque a veces opinan de cosas que tú -o yo- no entendemos.
    El peso de la justicia, con estas leyes Escu, les va a hacer cosquillas … No sé si es relativismo o pesimismo.
    Y bueno lo que está claro es que el estado no ahorra y la iglesia tienen un patrimonio que el mismísimo Amancio Ortega querría para sí.

       Ángel Vallejo Balda, sacerdote y ecónomo de la diócesis de Astorga, preside la SICAV Vayomer , con 7 millones de euros
    O   La Orden de la Inmaculada Concepción, custodia 3,5 millones de euros en Francia.
    O   Las Hijas de la Caridad invierten sus ahorros en Inversiones Deima y Ulls Nous, con 5,4 millones de euros en empresas como Repsol, Telefónica o Bayer o Roche —fabricantes, por cierto de anticonceptivos, ¡qué pecao!—, con lo que ganaron 547.000 euros en 2009.
    O   Los Hermanos Hospitalarios de San Juan de Dios, controlan el 99,99% de los más de 11 millones de euros de la SICAV Finanzas Querqus.

    Vuelve a cambiarte de nombre Escu, si por esta plaza estamos acostumbrados… Jorge, paloma, joan, mariachi (sí, esos que són los hombres de paja en las sicav).
    ¡Fascinante!

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari