Maite Salord

Escriptora

Privilegis franquistes

La polèmica visita que la ministra Leire Pajín ha fet a l’Illa de Llatzaret, ubicada a l’entrada del port de Maó, un conjunt arquitectònic de gran valor monumental i històric, que va ser declarat Bé d’Interès Cultural el 1993, ha destapat un tema que, més enllà del fet desafortunat, pens que és del tot inadmissible: els privilegis que certs funcionaris i càrrecs públics d’alguns ministeris tenen de poder estiuejar, a uns preus ridículs, en residències privilegiades, barrades a la resta de mortals.

Si feim un poc d’història, pel que he pogut esbrinar, a principis del segle XX, tots els països estaven obligats a tenir un llatzaret. En el cas d’Espanya,  va ser l’ubicat al port de Maó i avui motiu de polèmica. Tanmateix, amb els anys, aquesta obligatorietat va desaparèixer i, ja després de la guerra civil espanyola,  se li va donar l’ús de residència d’estiueig,  restringida a funcionaris del Ministeri de Sanitat. No és l’únic cas: els membres de les forces armades, per exemple, tenen residències d’estiu, a uns 35€, pensió completa, per persona i dia, a Alacant o Benidorm.

Resulta evident, per tant, que el fons de la qüestió, al meu parer, no és tant l’estada de la ministra al Llatzaret sinó el fet  que, atès l’inqüestionable  valor paisatgístic i patrimonial de l’Illa de Llatzaret,  és injustificable l’ús “reservat” i “privilegiat” d’un espai i unes instal•lacions públiques. Per això, no és suficient el conveni signat entre el Govern de Menorca i el Ministeri de Sanitat que permet visites guiades a l’illa durant uns mesos a l’any: és indispensable que aquesta illa dins l’illa de Menorca passi a ser un espai d’ús públic destinat als esdeveniments socials i culturals i al gaudiment tant de la població menorquina com dels visitants.

L’Illa de Llatzaret ha de ser un element revulsiu en la destinació de Menorca com a producte-destí turístic. I açò no es resol amb convenis que al final s’incompleixen sinó amb la gestió d’un recurs propi, açò és amb la titularitat (avui del Ministeri de Sanitat) i la gestió de l’illa del Port de Maó per la màxima institució menorquina, el Consell de Menorca, a la qual li corresponen segons l’Estatut d’Autonomia l’execució de les competències pròpies de Cultura, Patrimoni i Turisme. Sens dubte, la millor manera d’acabar amb uns privilegis que encara fan olor de franquisme.

30 comentaris a “Privilegis franquistes”

 1. Tea Party - Menorca Escrit el 07 jul. 2011 a les 20:13

  Completament d’acord amb na Maite. La llàstima és que s’hagi tardat tard en adonar-nos de que aquests privilegis eren un anacronisme i ningú abans ho hagués dit.
  Ni el PP, ni el PSOE ni el PSM, ni ningú, havia obert abans la boca sobre aquesta qüestió. Només hi havia una espècie de pacte tàcit per sol·licitar que el Llatzaret fos un parador nacional.
  Ara faltaria que el PSOE se pronunciàs en aquest sentit i anar a Madrid a reclamar lo que és nostre.

 2. Josep Mir Escrit el 07 jul. 2011 a les 21:53

  Si vols posar nerviós a n’Alejandre posa el tema del Club Esportiu Sant Felip en el mateix sac que el Llatzaret. O el Club militar Es Fortí, o les residències d’oficicials i sots-oficials, etc. Li atacaràs els nervis.

 3. Josep Mir Escrit el 07 jul. 2011 a les 22:04

  O també els coŀlegis majors com …. si els funcinaris dels consell tinguessin un 1 per cent dels privilegis dels militars s’armaria grossa, però… Els funcionaris del Consell saben escriure en català i açò els converteix en mala gent. Us immaginau un ERE als militars en els anys 80 com els que voldrien molts pels funcionaris ara? – Que va!! Molts es van retirar amb 40 anyets , quasi el 100 per 100 del sou, tots els privilegis, el dret a ascendir estant retirats, continuaven rebent medalles ,etc. Però és clar els militars tenen les escopetes i els profes només el xoc, per açò es pot fer un pim-pam-pum amb ells.

 4. nnnnnnnnnnnn Escrit el 07 jul. 2011 a les 22:08

  és el problema

 5. eugenia Escrit el 07 jul. 2011 a les 22:18

  El PSOE que faci el que tingui que fer Tea.
  És tard però no és impossible, que el nou Consell es pronunciï i comenci a fer el que la MAJORIA que representa espera. Jo esper que no porti més ciment.
  Mira fa tres o quatre anys, quan anava a treballar tot el poble estava en obres, abans de les vuit ja començaven a fer renous -prohibits-, serpentetjva els carrers (jo) i ara tot és silenci i edificis sense ànima i em trob a tres persones que esperen a les vuit del matí tranquilament per començar la feina, es un carrer ample i ens saludem i abans en un carrer ben estret em saludava una grua: sense ànima, una excavadora: sense ànima, una formigonera: sense ànima.

 6. Pilar Pons Escrit el 08 jul. 2011 a les 8:14

  I que me’n deis de la residència d’oficials que hi ha a l’Esplanada de Maó? És vergonyós, mitja plaça vallada sense permetre l’accés lliure als ciutadans . Aquests temes ( residències , la base naval també usada també per fer vacances a preus irrisoris, Sant Felip, etc …) també els haurem de posar damunt la taula algun dia.

 7. Tea Party - Menorca Escrit el 08 jul. 2011 a les 8:23

  Completament d’acord també amb el tema dels privilegis militars. En aquests moments en que tothom passa pena per arribar a final de mes, no és lògic veure com n’hi ha alguns pocs que (amb els pressupostos generals que pagam entre tots) gaudeixen de privilegis impropis del s. XXI.

 8. Menorquit Escrit el 08 jul. 2011 a les 9:16

  Carai! El canvi de nom al Tea Party-Menorca l’ha girat. A veure si d’aquí uns comentaris més ens diu que el PSM és imprescindible per a Menorca.

 9. Maite Salord Escrit el 08 jul. 2011 a les 10:18

  El tema dels privilegis dels militars és ben interessant. Mentre cercava informació sobre el Llatzaret, em vaig trobar que l’Instituto Social de las Fuerzas Armadas té un munt de residències d’estiu a un preu que fa ganes de riure. Això sí, només per als titulars, personal i cònjuges vidus. Una passada. Realment, és un tema que haurem de tenir en compte. De fet, jo el tenia apuntat a la meva llibreta de consellera al primer full. Perquè vull recordar que, aquest tema, el PSM Més per Menorca el duia al programa electoral. Per tant, teníem claríssim que, tard o prest, l’hauríem d’envestir.
  D’altra banda, com que Colomes, Jorges, Terrys, etc, etc que han anat apareixent en aquest bloc empren IP variables, no puc confirmar, al 100%, que Tea Party siguin ells. De totes maneres, sí que puc dir que, entre altres, empren IP que comencen amb els mateixos nombres que el nou grup: 87. 223. ???. Per tant, supòs que és quasi segur que tenim la santíssima trinitat prenen el te a la plaça!

 10. Tea Party - Menorca Escrit el 08 jul. 2011 a les 10:20

  Perdona Menorquit en aquest tema esteim d’acord i, segurament, hi estarem d’acord amb altres temes, però n’hi ha molts en que no hi esteim d’acord.
  I encara que et pugui semblar que actuam per odi i rencor a na Maite i al PSM, l’únic que volem fer és donar la nostra lliure opinió que, unes vegades coincidirà amb la vostra i d’altres no.
  I ja et deim, el PSM no és imprescindible com no ho és cap partit. El més important és que la societat civil parli i actui. Els partits han de ser uns simples instruments per aplicar amb integritat l’autèntica voluntat del poble.

 11. Tea Party - Menorca Escrit el 08 jul. 2011 a les 10:22

  Santíssima Trinitat o Santíssima Quatrinitat o Santíssima Cinctrinitat, o com es digui. És un misteri.
  Som un grupet de persones, distintes i diverses, que volem mostrar la nostra opinió. Tan difícil d’entendre és això?!

 12. VVV Escrit el 08 jul. 2011 a les 11:43

  Maite: penses compaginar el càrrec de Consellera al CIMe i el càrrec de Regidora a l’Ajuntament? No fóra més oportú concentrar-te exclusivament al càrrec de consellera, deixant que altres del partit facin la provatura de regidor municipal… Em sembla que aquesta acumulació de càrrecs públics no t’és convenient. Tens tot l’estiu per endavant per pensar-t’hi, abans no arribi la tardor escolar…

 13. Tea Party - Menorca Escrit el 08 jul. 2011 a les 12:04

  Collons, amb en VVV… Quina càrrega de profunditat!! I no podem deixar de compartir aquesta proposta de VVV. Completament d’acord: una persona, un càrrec.
  I ho deim tant per ella, com per tots els altres que ocupen dos o més càrrecs, com per exemple, en Tadeo, na Coia Sugrañes, en Monerris, en Marc Pons, etc.
  Volem dedicació al càrrec i per tant, creiem que és preferible que es dediquin en exclussiva a un únic càrrec i no que es dediquin a dos o més càrrecs, perquè després no fan bé cap dels dos.

 14. Menorquit Escrit el 08 jul. 2011 a les 13:26

  Redeu! amb les Tea Party Menorca! Quin viratge! Al·lots!! “Si vivim coses veurem”. I diuen “…i, segurament, hi estarem d’acord amb altres temes,” Redeu, redeu! Allavà al·lots! Serà per açò de ‘party’ i deuen destapar massa bòtils? Ah no! Que beuen te! Que per cert, podríeu ser un poc més menroquins i dir-vos “ses camamil·les”.
  .
  Amb tot, el que millor els va és allò de “Santísima Trinitat”. I amb el que sí avançam és amb el fet que reconeixen que són varis: “l’únic que volem fer”…”Ja et deim”…” Som un grupet de persones, distintes i diverses,…” Açò, ara convertits en lobby.
  .
  Però no hauran tingut qualque problema amb el PP i aquest partit els ha recriminat alguna cosa? Ara resulta que el PP (i altres) “… han de ser uns simples instruments per aplicar amb integritat l’autèntica voluntat del poble” Ooohhhhh!! Quina sensatesa! Quina expressió tan democràtica! I a més “un polític, un càrrec”. No vos sembla estrany en aquestes alçades? No començarà aquí un distanciament de la Trinitat amb els seu partit? Per què?
  .
  I aquesta, tu! …”El més important és que la societat civil parli i actuï…”. Sí, perquè la societat militar la tenim retinguda en el privilegi aïllat i illenc, talment sa Sargantana Negra. I val més que parlin totsolets i que no actuïn. Millor que estiguin en quarentena, però la paga retirada ja!
  .
  I açò de què la Pluralísima Trinitat sigui un misteri, no vos ho cregueu tant… que ja vos tenim calats.
  .
  ‘Trinis’, no serà que en tost de te heu heu ficat a la tetera alguna herbeta al•lucinògena?
  .
  A aquest pas, Maite, el mes d’agost els hauràs d’afiliar.

 15. david Escrit el 08 jul. 2011 a les 14:26

  Perdoneu que em sorti del tema de l’entrada però el TEA ha plantejat una cosa que no entenc vist el que s’han anat dient darrerament. Una pregunta només: “ que vol dir dedicació exclusiva a un càrrec”, vol dir dedicació de temps? Vol dir dedicar-s’hi professionalment ? Però com es pot dedicar tot el temps sí molts heu dit que han de treure les retribucions dels mateixos o que aquestes s’han de reduir de reduir al mínim? Aquest és un tema que darrera du un alt grau de demagògia.

  Per exemple, com saps en la passada legislatura al CIMe i segurament passarà ara, els membres de l’oposició ( en aquell cas el PP i ara el PSOE i PSM) – per què no hi hagi confusió ni se m’acusi de res- , alguns, no tots, tenien mitges dedicacions en retribució econòmica. Això vol dir que, ells (I) menjaven l’altre mitja part de la seva feina. Per tant, s’ha de dedicar també a aquesta feina o ( II) ho combinàvem amb la retribució d’altres càrrecs . Com sabeu, a l’ajuntament els de l’oposició, tenen retribucions per assistència a comissions i plens,, per tant, només per les hores que assisteixen. Llavors com es pot fer aquesta dedicació exclusiva a una tasca si menges d’una altra cosa? Seria poc ètic no dedicar el temps a la tasca per la qual també et paguen no ?

  Però és més, alguns dels regidors dels govern actuals dels ajuntaments del Menorca ( del PP) no tenen més que un terç o dos terços de dedicació, i algun potser ni això, per tant ni ells es poden dedicar en exclusivitat a això? A no ser, com passa, que acumulin càrrecs o que rebin altres contraprestacions? Però és més, alguns d’ells no poden demanar reduccions de jornades a les seves particulars feines i per tant han de renunciar a aquestes dedicacions!!

  Es certíssim que a vegades s’han malgastat diners i hi ha hagut excés de càrrecs a les administracions, sobretot a mesura que s’allunya dels ciutadans, però en canvi i molt cops l’administració local, més encara en municipis petits, encara segueix essent una dedicació voluntària.
  Crec que ja és hora de demanar que l’administració s’aprimi i que a mesura que transfereixen competències vagin reduint les conselleries i ministeris de les competències transferides. SI é racionalitza l’administració i enlloc d’engraxar-la es defineix una arquitectura institucional com cal, les coses canviarien. SI és fes així, segurament la gent es podria dedicar molt millor a la seva tasca política i a un cost pel ciutadà molt més baix.
  Exemple paradigmàtic: agricultura. Tenim competència transferida a la CCAA de les Illes, però existeix un ministeri amb multitud de càrrecs i funcionaris i empreses; Transferència feta del GIB al Govern de Menorca però ham mantingut un conseller, i un munt de càrrecs , funcionari i empreses del GIB i , finalment, un Conseller a Menorca.

 16. Tea Party - Menorca Escrit el 08 jul. 2011 a les 17:15

  Amb l’objectiu de que en Menorquit estigui tranquil, li hem de dir que el nostre grup està a la mateixa distància del nostre partit que abans. Ho hem repetit moltes vegades, no som de cap partit. Compartim moltes coses amb el PP, però si l’hem de criticar ho farem. I segurament ho farem més d’una vegada. Lògicament esteim a molta més distància del PSM i, per tant, discreparem amb més ocasions amb els postulats que defensi na Maite. Però noltros, criticarem amb arguments, donant la nostra opinió. Una opinió que aquí, en aquest bloc, ha estat insultada, vilipendiada i marginada, en una mostra de manca de democràcia i de pluralisme.
  En quant al que diu en David, quan ens referim que una persona hauria d’ocupar un únic càrrec polític i que aquest s’hauria de dedicar en exclussiva a aquest, volem dir que una persona hauria de tenir, com a molt, un càrrec polític i que hi hauria de dedicar el màxim possible. És evident que si el sou no és suficient per viure, s’ha de poder complementar amb una feina privada.
  Analitzem el cas de na Maite Salord. Ella seguirà treballant com a professora d’institut, serà regidora i consellera, a més dels càrrecs que pugui tenir dins el PSM. Per molta capacitat que tengui na Maite, qualsevol se’n dóna compte que no pot estar al 100% per tot. I per tant, és lògic que algú es plantegi si no seria millor que deixàs el seu càrrec de regidora per poder centrar-se més i millor en el Consell.
  I com això, els que compaginen el càrrec de batle amb el de diputat o el de president del Consell i diputat.

 17. Nom Necessari Escrit el 08 jul. 2011 a les 17:57

  Vos en fa de nosa na Maite, eh T.Party?
  (jo encara crec que només ets un per molts d’ordinadors que empris).
  .
  Deia que vos fa nosa na Maite, i és justament per açò pel que crec que ella s’ha de mantenir fent oposició al govern minoritari de l’Ajuntament ciutadellenc.
  .
  Clar que m’haguera agradat també veure Dalt la Sala el número 5 de la llista pessemera, ja sortirà… com ell molts són joves al PSM, i el 2015 al manco en trauran 6.
  .
  Aquí on et pica grates eh T.Party? Bon senyal si et veiem per aquí.

 18. Tea Party - Menorca Escrit el 08 jul. 2011 a les 18:13

  No te equivoques Nom Necessari. No nos molesta, para nada, ni Maite ni el PSM. Los que molestamos somos nosotros. Y esto se nota, y mucho.
  Particularmente, Maite puede seguir en el Ayuntamiento, en el Consell, y donde mejor le parezca, trabajar en el instituto y todo lo que le echen más… Menos va a rendir en cada uno de esos puestos.
  Y es posible que el PSM saque 6, pero seguramente no será a costa del PP. En cambio el PP en Ciutadella perfectamete puede llegar, en las próximas elecciones, a la mayoría absoluta.
  .
  Por cierto, con eso del Tea Party ya puedo expresarme en castellano, que se me da mejor. Lo siento para los catalanistas que visitan esta plaza.

 19. Maite Salord Escrit el 08 jul. 2011 a les 18:22

  Quina preocupació per veure si quedaré esgotada amb tantes coses! Anem a pams:
  1- Som una persona molt, molt activa i, per tant, la feina no em fa por. Al contrari. A més, encara us heu deixat l’escriptora, que mai està aturada, tot i que els projectes no surtin amb la rapidesa que voldria/íem.
  2- Dedicaré mitja jornada a la feina de professora i mitja a la de consellera. Per tant, una única jornada en global. La feina d’oposició a l’ajuntament, la compartesc amb 3 persones -feineres i responsables- i ja ho tenim tot perfectament planificat i organitzat.
  3- Pens que és important donar pas als joves preparadíssims que tenim, però en el moment oportú. Jo em vaig presentar de nombre 2 a la llista de l’ajuntament de Ciutadella i tenc un cicle que vull tancar, per coherència al que he dit sempre i per respecte als electors.
  4- Si els polítics del PP que acumulen càrrecs de gestió (alcaldes i diputats, alcaldes i consellers a Mallorca, etc), haguessin de deixar-ne un, aniria gros, de molts que n’hi ha!
  Finalment, als 21 membres del Tea-Party Menorca, podeu estar tranquils: donaré molta guerra -amb permís de mi general!- aquests quatre anys.

 20. Nom Necessari Escrit el 08 jul. 2011 a les 18:40

  Dius T.Party que se’ dona millor el castellà?
  (“lo sinto para…” o “lo siento por…”).
  …Si se t’arriba a donar pitjor…

 21. Camamiŀla Escrit el 08 jul. 2011 a les 20:38

  No t’ho creguis Maite, a les residències d’oficials el que hi ha més són ‘sobrinos por parte de la esposa’ .

 22. Menorquit Escrit el 08 jul. 2011 a les 20:38

  Que vosl dir, Maite, amb açò dels 21 memebres de la Tea-party Menorca? Ho pots explicar?

 23. Tea Party - Menorca Escrit el 08 jul. 2011 a les 21:41

  Endavant Maite. Si dius que ho pots fer tot i tens suficient capacitat… Idò, endavant. No serem noltros els que t’impedirem que ho puguis compaginar tot.
  I com molt bé diu na Maite, això de tenir dos càrrecs públics és un realitat a tots els partits. En el PP, però, en Bauzà ha prohibit als consellers del govern i directors generals el compatibilitzar aquests càrrecs amb altres, perquè vol, precisament, la màxima dedicació.
  I per cert, Maite, ja som més de 21. Esteim en fase de creixement i esteim organitzant un grupet de persones que donarem molt que parlar.

 24. eugenia Escrit el 08 jul. 2011 a les 23:31

  Caray Tea, no sabia que tinguesseu capacitat per impedir les funcions de na Maite.
  Seria bo ja que per fi teniu un NOM i esteu en fase de creixement i presentació, que tinguesseu el vostre propi bloc i que la resta de ciutadans puguessin opinar.
  Per cert, parles dels consellers del govern i directors generals, però que passa amb el consellers i directors generals dels consells de Mallorca, Menorca, Eivissa… no n’hi ha de prohibicions?

 25. Maite Salord Escrit el 09 jul. 2011 a les 8:00

  Bon dia. Només una puntualització: no és el mateix tenir dos càrrecs de govern, açò és, gestionant, que fer oposició a dues institucions. No té res a veure. El meu cas no és comparable, per exemple, amb el de l’alcaldessa d’Alaior que és, a més diputada. O amb el del president del Consell que és, a més, diputat. Què diu, en Bauzà, d’aquests casos? O és que no es dedicaran al 100% als seus càrrecs d’aldessa i president del Consell? Crec que el PP és el partit més poc indicat per donar lliçons en aquest sentit, ni que sigui davant una escudella de cascall.

 26. Tea Party - Menorca Escrit el 09 jul. 2011 a les 9:40

  Maite, Maite… El PP que noltros sapiguem no ha dit res sobre els casos de duplicitats en els càrrecs. L’únic qui ha demanat dedicació total als seus càrrecs ha estat en Bauzà amb els membres del seu govern. I ho ha fet molt bé. No podem dir el mateix d’altres casos.
  El PP no t’ha criticat, Maite, per tenir dos càrrecs. Ho hem fet noltros. I hem criticat tant a uns com a altres. Particularment creiem que un batle ha de ser batle i un diputat ha de ser diputat i no les dues coses, perquè no les podrà fer bé les dues. És la nostra opinió.
  I ho repetim. sense dubtar de la teva immensa capacitat de feina, segur que te podries dedicar més i millor a ser consellera si no fossis regidora, que compartint el teu temps a les dues tasques.

 27. Menorquit Escrit el 09 jul. 2011 a les 9:40

  Vaig que no hi ha resposta.

 28. Tea Party - Menorca Escrit el 09 jul. 2011 a les 10:10

  Resposta a que?

 29. Tea Party - Menorca Escrit el 09 jul. 2011 a les 10:18

  Para todos los que esteis interesados en poder compartir con nosotros vuestras opiniones e ideas; podeis contactar con nosotros al correo electrónico teapartymenorca@gmail.com
  Mp descartamos tampoco tener blog propio.
  Un saludo.

 30. Menorquit Escrit el 09 jul. 2011 a les 10:46

  No rallava amb voltros, ho deia per na Maite. En teniu de ganes de remanar!
  Per cert, els qui d’aquesta plaça enviïn un e-mail a la direcció que ens posa la Tea Party que sàpiga que el podrien tenir controlat. És el que volen. Un bloc nou? o ja jo funciona el que tenien?
  .
  S’istiu, s’istiu!

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari