Maite Salord

Escriptora

A Macarella, amb bus

 

Enguany, per primera vegada i com a prova pilot, només es podrà accedir amb autobús i bicicleta a les platges de Macarella i Macarelleta.  Com sol passar sempre que es fan canvis en coses que “tota la vida” han estat d’una determinada manera, les reticències i crítiques de moltes persones no s’han fet esperar, augurant autèntics desastres. Els mateixos desastres que havia de provocar la prohibició de fumar en bars i restaurants, de tancar un carrer al trànsit o d’haver-nos de posar casc per anar en moto. I, tanmateix, avui sembla que ho hem fet “tota la vida”.

Dit açò, som conscient que una mesura d’aquest tipus planteja interrogants entre els ciutadans. La resposta a la majoria d’aquests interrogants la trobareu a la pàgina web de transport públic del Consell Insular de Menorca mou-tmenorca.com i a la de l’empresa que farà el servei. Tanmateix, m’agradaria insistir en uns quants dubtes que diverses persones m’han plantejat aquests dies. Són aquests.

 • Per què s’ha de limitar l’accés a Macarella?

Perquè Macarella, com altres platges de Menorca, es troba dins una Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI) que ens obliga, per llei, a preservar els seus valors naturals, paisatgístics i ambientals. Per fer-ho possible, el Consell Insular de Menorca va aprovar el pla especial de protecció de l’ANEI ME-14 (Costa Sud de Ciutadella) el juny del 2002. Aquest pla preveia una zona d’estacionament de vehicles amb un nombre màxim de vehicles autoritzats, a Macarella, de 160 places.

 • Per què no s’amplia l’aparcament si és insuficient?

Perquè les platges tenen una capacitat limitada i els aparcaments estan dimensionats a aquesta. Augmentar el nombre d’aparcaments implicaria, automàticament, la saturació de la platja i, amb ella, posar en risc els seus valors naturals i impedir als usuaris el seu gaudi, a més de problemes evidents de seguretat.

 • Si hi ha una emergència, no s’empitjorarà la situació?

Ben al contrari.  El risc d’incendi, que ja és elevat a l’estiu, ho és molt més amb una bateria de cotxes aparcats en àrees properes a boscos. A més, en cas de ser necessària l’evacuació de la platja i l’arribada dels vehicles d’emergència, aquesta seria molt més fàcil sense cotxes particulars que entorpissin el pas.

 Per què només s’hi podrà anar  amb autobús?

Per una qüestió molt simple: l’amplada del camí no permet que hi puguin passar un autobús i un cotxe a la vegada. Per tant, en aquest cas, a diferència d’altres platges, només hi havia dues opcions incompatibles entre elles: o cotxe o autobús.

 • Per què no es continua com fins ara?

Perquè, malauradament, tot i l’esforç que representa tant els panells lluminosos que indiquen l’estat d’ocupació de les zones d’estacionament, com la presència d’informadors a cada estacionament i en certs punts al llarg del camí, s’han produït incidents en les vies d’accés que han suposat i suposen tant molèsties als vesins com a d’altres usuaris de les vies, a causa de l’incompliment de la normativa bàsica en matèria de circulació de vehicles, com problemes puntuals d’ordre públic.

 • És una mesura que dificulta l’accés a Macarella i Macarelleta?

Ben al contrari. En primer lloc perquè es podrà fer la reserva amb antelació i tothom sabrà amb seguretat si hi podrà anar o no, a diferència d’ara. Açò farà que la frustració que genera fer uns plans i després veure que no els pots complir no es produirà. A més, hi ha molts de visitants que demanen només anar-hi a veure-les, encara que no s’hi puguin quedar i, ara, açò serà possible combinant freqüències d’anada i tornada poc demandades.

 •  Com ho hem de fer per pagar només 4,10€, anada i tornada?

Tot i que el preu de sortida d’anada i tornada és de 8.20€, és molt senzill pagar la tarifa reduïda de 4,10€. Només s’ha d’anar al Consell Insular de Menorca i demanar la targeta de transport públic, que és gratuïta. Després, s’ha de fer la reserva a través de la web i, en pujar a l’autobús, s’ha de mostrar la targeta.

 • És una mesura que va en contra del turisme?

En absolut. Justament el que volem és posar ordre en un tema que fins ara generava problemes. Estan a Granada o a Galícia en contra del turisme pel fet d’haver de reservar amb antelació les visites a l’Alhambra o la platja de Las Catedrales? Es tracta de fer possible preservar una zona d’alts valors naturals amb el fet que pugui ser gaudida per menorquins i visitants.

 •  Ja no es podrà anar a sopar a la platja?

La gent de Menorca que té el costum d’anar el fosquet a la platja, ho podrà continuar fent en el cas, també, de Macarella perquè l’horari d’autobusos ho permetrà.

Segur que encara hi deu quedar algun dubte a resoldre i, personalment, estic a disposició de qui me’ls vulgui plantejar. Tanmateix, tots haurem de fer un exercici de paciència per acostumar-nos a aquesta nova manera d’anar a Macarella. Cap canvi és fàcil, ho sé, però hem de donar temps a veure com funciona. Continuar com fins ara no era una solució i ho sabem tots.

4 comentaris a “A Macarella, amb bus”

 1. AUXILIADORA BOSCH Escrit el 01 maig 2018 a les 19:36

  Molt bona mesura,ja era hora.

 2. Katia Bagur Escrit el 02 maig 2018 a les 22:20

  És una mesura necessària a fer antes de que se mus envagi de ses mans. Lo que vui fer una puntualització: el transport públic tindrà un descompte especial pels residents? Rècord fa 20 anys quan vaig anar a ses illes petites de “las Canarias” a visitar els volcans que ja hi anaves amb bus, els recidents tenien un descompte especial. Crec que ja que vivim aquí se tindria que tenir amb conte, ja que si volem nar a nadar cada día, cosa normal seguent d’aquí i fer-ho com faig jo después de sa feina, no mus ho podrem permetre, com és d’esperar. Esper ho tingueu en conte. Gràcies

 3. Rosa Canyelles Escrit el 03 maig 2018 a les 14:55

  Me sembla una gran idea.
  Gracies

 4. Maite Salord Escrit el 05 maig 2018 a les 10:19

  Moltes gràcies pels vostres comentaris. Pel que fa al tema del descompte, actualment, la llei no permet fer distincions entre residents i no residents. Ara bé, si es té la targeta de transport, que es treu gratuïtament al Consell, el preu es redueix a la meitat, de 8,20 a 4,10. Som conscient que no és per anar cada dia a nedar a Macarella però, tenint en compte que a totes les altres platges s’hi pot anar amb vehicle propi, crec que val la pena fer l’esforç. De fet, hi ha molta gent que m’ha comentat que, després de molts anys de ni intentar-ho, enguany tornarà a Macarella, encara que només sigui un dia.
  En qualsevol cas, es tracta d’una prova pilot i, després de l’estiu, valorarem.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari