Maite Salord

Escriptora

Qüestionari

Fa uns dies, per motius que ara no vénen al cas, vaig haver de contestar un qüestionari literari, algunes questionari.jpgpreguntes, i respostes, del qual, vull compartir amb els visitants d’aquest bloc.

1.    A quina edat vas començar a escriure? Supòs que, d’alguna manera, des del moment que vaig pensar: quan sigui gran, vull ser escriptora. Tenia set o vuit anys. Sempre he escrit. Avui, però, puc dir que sense escriure no sabria viure.

2.    Recordes quin va ser el primer text que vas donar per acabat? El primer que vaig publicar. I perquè me’l van publicar! Es deia: I del somni, tot.

3.    En què diries que t’assembles a l’escriptor que eres quan vas començar? En la il•lusió amb què començ els projectes literaris i en els dubtes contra els quals he de lluitar mentre els duc a terme.

4.    Hi ha res que enyoris, d’aquella època? No, era més jove, és cert, però, en canvi, trob que ara escric molt millor.

5.    Hi ha alguna cosa relacionada amb l’escriptura que volguessis aleshores i que avui tinguis la sensació d’haver aconseguit? Poder publicar i, sobretot, publicar en editorials que t’asseguren una bona distribució de les obres.

6.    Què és el que més t’interessa de la teva feina? La possibilitat d’explorar realitats que desconec, de crear personatges que acaben sent-me molt propers, el repte de construir estructures narratives més o manco complexes…

7.    Tens un horari per escriure? Algun moment del dia que t’estimis més? No. Tenc molt poc temps i aprofit qualsevol estona.

8.    On treballes, normalment? Tenc l’ordinador a l’altell de casa, un espai ampli i lluminós amb vistes al port de Ciutadella. És un privilegi, ho reconec.

9.    Pots concentrar-te en alguna altra banda? Pensar una novel•la, ho puc fer en qualsevol lloc i fent qualsevol cosa (planxant, en una reunió avorrida…). Escriure-la ja és més difícil. Necessit el meu espai.

10.    Tens cap mania a l’hora d’escriure? No.

11.    Et fa vergonya ser escriptor? No! (Pensa que també em dedic a la política i, en aquest cas, moltes vegades sí que em fa vergonya ser d’aquest gremi).

12.    Què li preguntaries a un escriptor que admires? Si podria venir a Menorca a parlar-nos de la seva literatura.

13.    Què és el que et fa més por, quan estàs ficat en un projecte d’escriptura? Que, quan estigui acabat, el resultat no tengui la consistència que jo voldria.

14.    Creus que l’escriptura modifica la relació d’un escriptor amb la lectura? D’alguna manera, sí. Diguem que, de vegades, no pots evitar fer la “radiografia” del text i demanar-te com hauries explicat tu aquella història.

15.    Quina creus que és la virtut més sobrevalorada en la literatura? Tot i que les referències històriques són interessants en qualsevol text literari, no s’hauria de confondre Història amb Literatura.

16.    I el pecat literari que s’entén pitjor? La supèrbia. Com a mínim, a mi, és el que em costa més d’entendre.

17.    l el llibre que regales per inèrcia. Les veus del Pamano, de Jaume Cabré.

18.    Tres autors que voldries pensar que han influenciat en la teva feina. Aquesta resposta pot sonar molt pendant. Així que et diré tres dels autors que més m’agraden: Mercè Rodoreda, Jaume Cabré i Carson MacCullers.

19. Digues en dues línies què et ve al cap si et pregunto què penses sobre la literatura catalana. Tenim una literatura potent, amb un passat esplèndid i un present carregat de vitalitat. Només cal que ens ho creguem… i que ens ho deixin creure. La literatura en català hauria de tenir moltíssima més presència.

2 comentaris a “Qüestionari”

  1. Vou-verivou Escrit el 17 gen. 2010 a les 10:53

    Una entrevista ben interessant. No hi ha res més fantàstic per a qui li agrada llegir, i fins i tot fer uns petits intents amb quatre lletres, que els escriptors compartiu aquestes experiències… Segur que tens força reunions avorrides on deixar anar la imaginació…

  2. Josep Escrit el 24 gen. 2010 a les 21:03

    No estaria malament que hem regalassis LES VEUS DEL PAMANO… veig que ho tens molt per ma…
    Broma, broma !!
    Una abraçada Maite !!

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari