Maite Salord

Escriptora

40 anys de PSM

Avui, el Partit Socialista de Menorca, el PSM, compleix 40 anys i ahir vespre ho vam celebrar. Aquí us deix les meves paraules d’homenatge als fundadors.

“El PSM és història viva. La d’aquests 40 anys de defensa del territori i de la cultura, valors indiscutibles que ens dibuixen com a poble. Un espai vital que sempre hem concebut des de la justícia social i el respecte als drets més bàsics de les persones. Uns drets que són els que defineixen la democràcia i que, avui, més que mai, hem de continuar defensant amb força. Democràcia és voluntat col·lectiva, és separació de poders, és llibertat d’expressió, és llibertat de premsa; no imputar consellers, amenaçar alcaldes, prohibir vídeos, escorcollar impremtes, perseguir urnes i paperetes… La força d’un poble il·lusionat, pacífic i convençut no es pot aturar, malgrat les dificultats del camí.

I ho sabem perquè, de dificultat, durant aquests 40 anys de PSM, també n’hem hagudes de vèncer moltes. No ha estat fàcil arribar fins aquí. Gens. Però ho hem fet perquè la gran força del partit és la seva gent. Persones feineres, honestes, compromeses, fermes en les seves conviccions i, sobretot, sempre disposades a ser allà on el partit els ha necessitat. I, avui, tenc el privilegi d’obrir aquest acte de reconeixement a les persones que van fundar, ja fa 40 anys, el PSM.

Tal dia com demà, dia 17 de setembre de 1977, el Partit Socialista de Menorca, el PSM, va començar a caminar amb l’assemblea fundacional que es va celebrar as Mercadal. Va néixer de la fusió del Moviment Socialista de Menorca (MSM) i el Moviment Federalista de Menorca (MFM). Feia pocs mesos que s’havien celebrat els primers comicis electorals de l’actual monarquia parlamentària, dia 15 de juny de 1977; quaranta anys de la darrera consulta electoral de la Segona República, el 16 de febrer de 1936. Era, per tant, un moment històric.

Ara és el moment de fer el reconeixement que es mereixen les dones i els homes que ho van fer possible, 166 persones, algunes de les quals avui, per desgràcia, ja no són entre nosaltres. I he de començar amb l’única paraula que els pot fer justícia: GRÀCIES!, en majúscules i molts de signes d’admiració darrere:

Gràcies pel vostre compromís amb les llibertats.

Gràcies per la fermesa de les vostres conviccions.

Gràcies per la vostra valentia, en uns temps que no eren gens fàcils.

Gràcies per la vostra dedicació incansable.

Gràcies  per ajudar a construir la Menorca que avui tenim.

Gràcies per tantes coses que només qui les ha viscudes de prop sap el que signifiquen.

I gràcies per fer-ho tan bé, per posar unes bases tan sòlides, que avui, 40 anys després, el PSM és més viu que mai.

M’agradaria cridar, ara, a acompanyar-me, els membres fundadors que són encara  militants actius i que són aquí amb nosaltres: Galiep Caules, Paco Elías (Paco París), Guillem Genestar, Tòfol Mus, Jaume Obrador, Toni Picó, Joan Pons Moll, Paco Saura. Hi ha dos membres fundadors que, tot i no ser avui militants del PSM, també ens acompanyen: Arturo Bagur i Santiago Llompart.

I, per acabar, vull excusar l’absència dels que avui haurien volgut ser aquí però, per motius diversos, no els ha estat possible: Pere Bagur Massanet, Josep Gornés Cardona, Maria Juan, Pere Marqués Juaneda, Ramona Sánchez i Roser Seguí.

El PSM és passat, és present i, sobretot, el PSM és, avui, futur. Sou el referent dels que van continuar, continuam i han de continuar el camí que vau traçar, ja fa uns quants anys, amb ma ferma. Com va cantar Raimon; “qui perd els orígens, perd identitat”. I nosaltres sabem perfectament quina és la nostra història, quina és la nostra identitat. Moltes gràcies per tot i llarga vida al PSM!

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari