Maite Salord

Escriptora

Política municipal

Prest farà cinc anys que em vaig llançar de ple a la política municipal. Han estat quatre anys a l’oposició http://www.2008.velaclasicamenorca.com/images/mapa-municipios.jpgi un al govern. Record, perfectament, el dia que vaig dir a Nel Martí que, si el PSM em necessitava per “omplir” una llista, només m’ho havia de demanar. L’any 1999, em va agafar la paraula. No tenia, llavors, cap intenció de dedicar-me a la política activa. Vaig repetir, el 2003, encara amb la simple intenció de col·laborar amb el partit. El 2005, però, una altra vegada de la mà de Nel Martí, em va arribar l’oportunitat de ser regidora de l’ajuntament de Ciutadella. La decisió no va ser fàcil. Van pesar, i molt, a més de les paraules d’en Nel, les que m’havia dit una històrica del partit, na Maria Juan, la nit electoral del 2003: no valen les lamentacions, només la implicació i la valentia. La resta de la història ja la sabeu.

No us descobriré res si us dic que la política municipal és la més dura de totes. He fet prou entrades al respecte. La proximitat amb la gent fa que exigències, queixes i crítiques, no sempre prou justes, t’arribin de forma directa. Tanmateix, és, també, la més agraïda i, no només pels gestos amables i encoratjadors que pots rebre, de tant en tant, sinó, i sobretot, pel fet de saber que aquells projectes amb què batalles cada dia poden millorar la vida del teu municipi. Del teu espai vital i del de les persones que estimes.

Si, a Ciutadella, fóssim capaços de reconduir el clima de confrontació política que vivim, segurament, tot seria molt més fàcil. D’aquí vénen la major part de les meves queixes. Aquest és el meu balanç més negatiu. Polèmiques i enfrontaments, discussions eternes i estèrils. I, amb tot això, hi tenim molt a dir, no només els polítics, sinó també els ciutadans i els mitjans de comunicació. Avui dematí, m’ho deia un senyor: l’única política municipal que fa avançar els pobles és aquella feta en positiu i mirant cap endavant. Feta amb arguments i no amb la crítica fàcil o l’insult, he afegit jo. Des del respecte. Sembla senzill. M’estim massa Ciutadella per donar-ho per impossible.

PS. Sé que hi ha visitants que no podeu veure bé el bloc. És un problema del navegador. El millor, Firefox.

10 comentaris a “Política municipal”

 1. Francesc Escrit el 17 juny 2010 a les 20:04

  Amb els navegadors Google Chrome o Safari tampoc hi ha problemes. Internet Explorer és un autèntic problema i no accepta els estàndards de programació web.

 2. Santiago Benejam Torres Escrit el 17 juny 2010 a les 20:38

  Mira que no volia ser el primer en dir-ho 😉 sort que creix el coneixement per part dels usuaris del programari lliure i també del programari no Microsoft. Amb Firefox es veu be i tant Chrome com Safari respecten els estàndards.

 3. Popeye Escrit el 17 juny 2010 a les 22:54

  Malauradament les persones intel·ligents i honestes són les primeres en acabar frustrats de la vida política. “Espanya no serà democràticament madura fins d’aqui a cent anys”, va dir algun diplomàtic anglès l’època de la mort d’en Franco i la instauració de la democràcia. Possiblement amb cent anys es va quedar curt en el cas de Ciutadella. Ciutadella compta amb vertaders animals polítics, autèntics experts en la confrontació i la polèmica. I com més baix sigui el nivell del debat, millor. S’hi sentiran més a gust. Autèntics professionals de la política que cerquen el desgast de les persones més vàlides.
  Amb un simple test d’intel·ligència n’escataríem uns quants. Després haurien de passar un altre test, per deixar passar només els que tenen un mínim d’honestedat. Llàstima que aquest encara no s’hagi inventat.
  Esperem que aguantis Maite, entre tant d’animal polític.

 4. Blancaneus Escrit el 18 juny 2010 a les 10:58

  La poca qualitat del debat polític a Ciutadella sembla una mancança endèmica. Els cabildos esteim massa acostumats a relacionar la política amb la discussió “barriobajera” (com es diria en català, Maite? Dels barris baixos?). I sí, els ciutadans i els mitjans en tenen culpa, però la responsabilitat primera és dels polítics, que juguen a un joc que, evidentment, agrada als mitjans, els dóna titulars i pàgines. Però les regles del joc les decideixen els polítics. Ells decideixen si aquella pilota enverinada que els envien l’han de tornar o la deixen passar. I aquí tenim massa rematadors, massa amats del “i tu més”. Exhibicionistes de la llengua afilada, que no s’escolten a ells mateixos. La política municipal a Ciutadella està ferida. Qui la salvarà? El salvador que la salvi bon salvador serà. Ale!

 5. Santiago Benejam Torres Escrit el 19 juny 2010 a les 7:04

  Els polítics, no crec en ells, m’han decebut i molt. Malgrat tot si et felicito per la feina que has fet en les àrees que gestiones, sobre tot amb el Teatre d’es Born i altres projectes de cultura -he “perdut” moltes hores de reunions i comissions al ajuntament- i ara sembla que es veu el final del túnel.
  Quan al carrer Eivissa vam tenir obres, que van durar 9 mesos, molts dels veïns maleïen l’ajuntament. Però un cop acabades llevat de algun detallet, tots estaven contents amb les millores. Si be crec que s’haguessin pogut gestionar una mica millor -informació als veïns sobre tot-. A vegades ens manca una mica de paciència i fins que no veim acabat i ho tocam amb ses mans, criticam i criticam sense raó.
  Enhorabona Maite

 6. Àlmax Escrit el 19 juny 2010 a les 11:33

  Aquesta és sa Maite que m’agrada! Implicada, valenta i positiva.
  No sé com es pot fer per canviar una dinàmica tan negativa com la que veim a l’ajuntament des de fa anys. Canviar les actituds dels altres és molt difícil. En tot cas possiblement l’únic que és a les teves mans és seguir fent bona feina, de la que es pot defensar amb arguments, de la que es pot discutir amb criteri. Posats a deixar volar la imaginació, seria possible fins i tot que una manera de fer serena i feta des de l’honestedat i les conviccions es contagiés un poquet. Ensenyar amb l’exemple. Ara, com a professora segurament estaràs d’acord que per molt bé que un mestre ensenyi, aprendre o no és cosa dels alumnes.

 7. Maite Salord Escrit el 21 juny 2010 a les 22:00

  Abans de fer la tradicional entrada literària santjoanera, vull agrair els darrers comentaris: els ànims i les precisions informàtiques. Si ens trobam a qualque caragol, ja ho celebrarem en directe. Per cert, Àlmax, esper que em tornis venir a saludar dalt la “trona” des Pla, com l’any passat!

 8. Àlmax Escrit el 22 juny 2010 a les 8:10

  Si mos regales uns (no sé si gaire protocolaris) balls com es que vos vau marcar l’any passat, en pots estar ben segura!
  😉

 9. Brit Escrit el 22 juny 2010 a les 10:39

  Bon dia Maite, ja sé que el que te diré ara no te gaire a veure amb es tema d’avui des bloc, però sempre t’he volgut demanar per què no empres s’article salat a n’es teus escrits. Jo crec que és més polit i defineix sa nostra cultura. Ningú a ciutadella diu “la implicació i la valentia”, deim “sa implicació i sa valentia”. Pot semblar una tonteria, però per a jo no ho és. A cas no és correcte s’article salat, o és que per a ser un bon catalano-parlant és necessari xerrar “estàndard”, és a dir, com es xerra a sa provincia de Barcelona. Entenc que aquest “centralisme” lingüístic no s’adapta a lo que es xerra a sa nostra illa, tenint en compte que es nostre article és tant correcte com s’estàndard.

  Perdona si t’he desvariat es tema des bloc, però és que aquest tic el te casi tota sa clase política menorquina i mai ho entès. Aquestes ganes de ser més “cool” no se si amaga algun tipus de complexe.

  A veure si sa teva resposta em convenç
  Bon Sant Joan!

 10. Maite Salord Escrit el 23 juny 2010 a les 11:02

  Ràpidament, que me’n vaig: Àlmax, ballarem, segur! Brit: com que et vull fer una resposta convincent i avui no tenc temps ni hi tenc el cap, et dedicaré una entrada.
  Bon Sant Joan!

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari