Maite Salord

Escriptora

El ple d’octubre del Consell Insular de Menorca va començar amb una declaració de solidaritat amb el poble d’Haití, greument colpejat per l’huracà «Matthew» en el seu pas pel Carib, els passats 6 i 7 d’octubre. Una catàstrofe natural de la magnitud d’aquesta sempre ocasiona pèrdues irreparables, sigui on sigui que afecti. Però els països empobrits pateixen d’una manera molt més severa aquest tipus de fenòmens, i encara s’hi ha d’afegir el risc de la invisibilitat i d’una atenció insuficient per part de la comunitat internacional. En el cas d’Haití aquest drama és encara més colpidor, ja que es tracta d’un país que avui encara no s’ha recuperat de les conseqüències del devastador terratrèmol de 2010. Per tot açò, el Consell Insular de Menorca  i els vuit ajuntaments de l’illa es van comprometre a establir, en el marc del Fons Menorquí de Cooperació, la resposta solidària institucional de Menorca amb el poble d’Haití, a fi de contribuir d’una manera efectiva a reparar els efectes d’aquesta tragèdia.

D’altra banda, el PP va presentar dues propostes sobre turisme que -beneficis de dur endarrerides aquestes cròniques- el temps ha contestat molt millor que una servidora al ple. La primera, feia referència a la necessitat de tenir estand propi a FITUR i burxava en les suposades “desavinences” de l’equip de govern amb el sector turístic. Avui, acabats de tornar de la fira, resulta que l’estand de Balears ha estat el guanyador de tots els de les comunitats autònomes i que un dels actes principals ha estat la presentació de la campanya conjunta de l’administració, ASHOME i PIME per promocionar Menorca a l’hivern. Queda tot dit!

D’altra banda, el PP no es resisteix a abandonar les seves dèries i, ara que no pot dir que anam en contra del turisme, vol fer creure que no tenim una línia política definida a l’hora de promocionar Menorca. I, una altra vegada, el temps i les xifres els posen al seu lloc: mai no s’havien fet passes tan fermes per aconseguir l’objectiu conjunt (administració, sector privat, touroperadors, etc) de rompre l’estacionalitat i allargar la temporada, atrets pel patrimoni de l’illa, el seu entorn protegit privilegiat, la gastronomia, etc, etc. El 20016, més de 500.000 persones ens van visitar fora dels mesos d’estiu, i és la tònica que es preveu per al 2017. Aquesta és la realitat.

Pel que fa a la sessió plenària del mes de novembre, voldria destacar que es va iniciar amb un manifest de tots els grups polítics de repulsa a qualsevol acte de violència masclista i voluntat de seguir treballant per impulsar la sensibilització, la detecció i el suport a víctimes i fills menors. La violència masclista és, sens dubte, un dels drames que més impotència ens genera, avui, a tots.

D’altra banda, també es va aprovar el Pla Insular de Gestió de Patrimoni Històric per al període 2016-2018 l’estructura del qual continua la línia marcada pels plans anteriors, articulada en programes genèrics vinculats a cada una de les tasques que la protecció del patrimoni històric requereix: la millora de l’administració i de la gestió, la protecció i salvaguarda, la conservació i restauració, la formació, la investigació i difusió, la salvaguarda i difusió de la cultura popular i del patrimoni immaterial i, finalment un que tracta de la candidatura dels béns arqueològics de l’època talaiòtica a patrimoni mundial, i que cada un dels programes conté els objectius, les mesures i les accions que es preveuen, acompanyades, per primera vegada, d’una partida pressupostària.

Finalment, en els dos plens, l’oposició va insistir en demanar resultats immediats en tots aquells temes que ells van tenir aturats -i, fins i tot, hi votaven en contra!- durant el passat mandat: residència de malalts a Son Espases, dessaladora, conservatori, carretera… Res de nou. Deixem-ho aquí.

2 comentaris a “Crònica d’un Ple XVII-XVIII: solidaritat, turisme, patrimoni…”

  1. Vela Escrit el 24 gen. 2017 a les 22:12

    Maite, m’alegra veure que fas renèixer el bloc. Sàpigues que, malgrat que no deixi comentaris gaire sovint, sí que et vaig seguint. Gràcies per informar-nos d’allò que succeeix als plens.

  2. Maite Salord Escrit el 26 gen. 2017 a les 21:26

    Moltes gràcies per la fidelitat, Vela! La veritat és que m’agradaria tenir més temps per escriure però, com a mínim, de moment, el tornam a tenir en marxa, a punt de complir 10 anys. Bona nit!

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari