Maite Salord

Escriptora

Actitud

En una entrevista al diari “Ara”, la catedràtica d’ètica de la UAB, Victòria Camps, afirma: “Hi ha d’haver esperança que el que està malament es pot canviar, perquè si no, no hi ha progrés.” Confés que, quan he llegit aquestes paraules, no he pogut evitar pensar: gràcies, gràcies, Victòria, per recordar-nos que, per difícil i complicat que sigui tot, mai no ens hem de donar per vençuts. Una actitud positiva davant la vida és la clau per fer camí. En l’àmbit personal i en el professional. També, en el polític.

L’altre dia, un company de l’institut, a qui conec només de fa un parell de mesos, em va dir que semblava una persona optimista perquè sempre tenc un somriure a punt. La meva germana ho va matisar: encara que somriguis sempre, sé que estàs esgotada. Tots dos tenen raó. Som una persona positiva i, sí, estic esgotada. La pregunta clau és: té sentit una dedicació política absorbent en què , a més, has de veure, cada dia, com la demagogia i la prepotència han substituït l’argumentació i el debat d’idees? I, tot i el cruiximent, la resposta és, rotundament, sí. Des de la convicció més profunda que la feina d’oposició que estam fent ha de servir per capgirar la situació actual. Sense perdre el somriure. Mai.

Esperança. Tota. Per plantar cara a unes actuacions arbitràries, injustes, falses. I que ningú no s’engani: sabem que no serà fàcil però s’està fent feina, i molta, per fer-ho possible. A nivell públic, amb la feina d’oposició a les diferents administracions. I, discretament, per sumar persones a un projecte menorquinista que, com ja vaig dir en assumir el càrrec de coordinadora del PSM Més per Menorca, “té l’objectiu de fer possible que puguem decidir, des de la nostra illa, sobre qüestions vitals que afecten el territori i la nostra gent. Menorca com a subjecte polític que hem de fer créixer sense exclusions, de forma aglutinadora, participativa i plural perquè Menorca i els menorquins tenguin la clau del seu futur. El menorquinisme polític pot i ha d’actuar de denominador comú d’un ampli sector social de procedències molt diverses i de posicions ideològiques diferents. El menorquinisme polític ha de ser una suma de sensibilitats, més enllà de la rigidesa de les sigles d’un partit, que tenguin en comú entendre Menorca com el nucli central de l’activitat política. El bipartidisme que ens volen imposar els partits que reben ordres directes de Madrid no vetla -i, per desgràcia, en tenim mostres dia a dia- pels nostres interessos.”

En aquests moments, puc dir, amb esperança, que, a nivell polític, anam fent camí. Que sumam. Amb una actitud positiva, amb ganes de compartir. Amb generositat.  Creant complicitats on hi havia recels. Encara hi queda molta feina a fer. És cert. D’altra banda, Menorca té la sort de comptar amb una ciutadania activa que també manté l’esperança i no es rendeix. Lluitam per una carretera ajustada a la realitat de Menorca, perquè es faci un dragatge del port de Maó en condicions, per la llengua, per la dignitat de les persones a qui se’ls vol robar la casa… Lluitam. Que no és poc.

Vull acabar llançant un missatge a totes aquelles persones que puguin aportar idees al debat: anem més enllà de  la crítica, construïm. Bastim alternatives a aquests governs que, de cap manera, ens faran acotar cap. “Hi ha d’haver esperança que el que està malament es pot canviar, perquè si no, no hi ha progrés.”

5 comentaris a “Actitud”

 1. Nom Necessari Escrit el 16 març 2013 a les 20:48

  Una feina difícil fas. I d’una feina difícil, em sembla, en vols donar exemple.
  Lloable la teva acritud i el teu exemple. Ho hem de reconèixer: la lluita que es perd és la que no es comença.
  Tu tens un somriure permanent, Maite, qualitat que altres, tal vegada, no tenim.
  És difícil sí, crec que aguantar el que aguantes i els qui aguantes pot arribar a ser insuportable.
  Tu ho aguantes més, ja, però les “qüestions vitals que afecten el territori i la nostra gent” ho patim tots.
  .
  Aquí som. I sé cert, som molts qui “mantenim l’esperança i no ens rendim”.
  Perquè, qui ha dit que ens agrada el fàcil? Ufffff Es veu que som sortidors.

 2. Nom Necessari Escrit el 16 març 2013 a les 20:50

  Som sofridors, volia dir. Perdó, hehehe, sortidors també.

 3. ricard Escrit el 16 març 2013 a les 21:57

  En aquest temps,el que tu dius i el que tu fas, es tan necessari com el que va fer aquell home “per salvar-nos els mots”.
  La llavor sembrada en el solc que tu obres brotarà.

 4. La verdad escuece Escrit el 16 març 2013 a les 23:24

  Una cosa es lo que se dice y otra la que se hace. Y yo lo he comprobado aquí perfectamente. En este blog no se acepta la opinión distinta y sólo existe la autoalabanza.
  Se dice en el artículo que se aporten ideas y todas las mías son despreciadas e insultadas.
  Muchas palabras y pocos hechos.

 5. Maite Salord Escrit el 17 març 2013 a les 9:35

  M’agrada la frase de Nom Necessari: la lluita que es perd és la que no es comença. Aquesta és l’actitud que hem de tenir. Gràcies, Ricard, pel suport.
  Per sort, som molts els que sembram. Les mobilitzacions per la llengua, pel dragatge en condicions del port de Maó, per la carretera, contra els desnonaments… demostren que els menorquins som gent d’empenta. I ens tocarà lluitar durant un parell d’anys més!
  A “La Verdad”, estaré encantada de rebre els teus suggeriments per construir “alternatives a aquests governs que, de cap manera, ens faran acotar cap”. Aquests governs són, evidentment, els del PP.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari