Maite Salord

Escriptora

Més per Menorca

El PSM comença a desvetllar la seva campanya electoral! Aquí teniu, a més de les imatges que ens identifiquen, un resum de la roda de premsa que en Nel Martí (Candidat al Parlament) i una servidora (Candidata al Consell Insular de Menorca) hem fet avui capvespre.

MÉS PER MENORCA, UN PROJECTE MENORQUINISTA OBERT

Des de la reflexió i l’autocrítica, tocant de peus a terra sense deixar de mirar enfora, i des de la voluntat clara de ser un partit obert i proper als ciutadans, avui hem presentat el nou projecte de menorquinisme polític “Més per Menorca” que lideram des del PSM.  Es tracta d’una iniciativa que vol sumar diferents sensibilitats, gent de partit i independents, que tenen el menorquinisme com a denominador comú i que, des d’una òptica d’esquerres, comparteixen la visió i la convicció que ha arribat el moment de decidir, de posar per davant tot allò que necessitam els menorquins.
Com a partit d’esquerres, nacionalista i ecologista, plantejan aquest projecte de menorquinisme polític des de tres elements clau:
–    la defensa de Menorca com a subjecte polític, la capacitat de decidir dels menorquins sobre tot allò que sigui important per al nostro futur.
–    La defensa del benestar dels menorquins des d’un punt de vista de justícia social.
–    La defensa del paisatge, no només des de la vessant ecologista, sinó també com a territori modelat per l’activitat humana.
Més per Menorca és un sí a la nostra illa; un sí a convertir el Consell Insular en l’autèntic govern de l’illa; un sí a la millora del finançament; un sí al traspàs de competències; un sí a la protecció del territori… i un no ben clar a la corrupció.
D’aquí a pocs dies, es començaran a presentar els equips que lideraran el projecte de menorquinisme polític als ajuntaments, al Consell i al Parlament, i on quedarà reflectida aquesta obertura, la presència de persones que, des de la independència política, han volgut donar suport a una iniciativa que, en clau de campanya electoral, es presenta amb el lema de M’agrada!, amb M de Menorca.


52 comentaris a “Més per Menorca”

 1. Josep Escrit el 16 febr. 2011 a les 23:13

  El clip de tot plegat
  http://www.youtube.com/watch?v=vsiEKUyOUSk

 2. silve Escrit el 16 febr. 2011 a les 23:46

  Cal dir que…m’agrada?!?!

 3. Jorge Rodríguez Escrit el 17 febr. 2011 a les 15:02

  Más de lo mismo. Los mismos argumentos de siempre, que nos han llevado a la ruina.
  El PSM tiene un serio problema y es que la gente ya no está para florituras ecologistas, o catalanismos caducos. La gente quiere comer cada día. Y con el PSM, la cosa está jodida.
  Y el Secretariat del PSM están acojonados con los datos de la última encuesta. A ver si, por una vez, las encuestas aciertan.

 4. Baldritxa Escrit el 17 febr. 2011 a les 15:37

  M’agrada

 5. Maite Salord Escrit el 17 febr. 2011 a les 15:53

  M’agrada que no li agradi al senyor Jorge! Açò vol dir que anam bé. Una curiositat: d’on treu que el “Secretariat del PSM están acojonados con los datos de la última encuesta”?

 6. Miquel Escrit el 17 febr. 2011 a les 17:40

  He vist es video de sa roda de premsa a youtube.

  Si, ni PP ni PSOE han aconseguit “lo que es menorquins necessitam” a nes seus respectius governs, quan han anat a Madrid a demanar-ho, que vos fa pensar que voltros sí que podrieu?

  Trobes que està bé dir que voltros sabeu lo que es menorquins volem, quan sou sa tercera força política? no trobes que, només per majoria, hi ha més menorquins que volen una altra cosa?

 7. Joana Escrit el 17 febr. 2011 a les 18:17

  Miquel, tenc la impressió que ja no basta que el PSM penjar les rodes de premsa sinó que crec que les haurà de subtitular? O potser sóc jo que no hi sent bé hi val més que m’ho faci mirar? I, si és així, perdona’m d’entrada!!
  De quina part de la Roda de premsa has deduït això que dius?:
  (…)Trobes que està bé dir que voltros sabeu lo que es menorquins volem, quan sou sa tercera força política? no trobes que, només per majoria, hi ha més menorquins que volen una altra cosa?
  Si no vaig errat, només hi ha un moment en què parla del què volen els menorquins , en general, i precisament fa referència a les qüestions que els partits com el PP i el PSOE ( que dedueixo del teu comentari si representen la posició majoritària dels menorquins) , van a Madrid a defensar el que els menorquins creueu i els hi contesten “ ara no toca”.
  A la roda de premsa el PSM en cap lloc diu el què volen els menorquins, sinó que acota un determinat conjunt de Menorquins que creguin amb el Menorquinisme polític, d’esquerres, ecologista i sobiranista… I òbviament aquests no són molts ni encara majoritaris, però és a n’aquests als que es refereix.
  De fet, crec que seria interessant que aquesta reflexió la facis també els altres partits, i principalment el PP i el PSOE; o fins hi tot a molts dels què fan comentaris a n’aquest bloc, que parlen també del que volen els menorquins amb la boca ben ample… per no dir de quan parlen dels espanyols i el “pueblo” espanyol.
  Altra banda és el comentari que fas després , o més ben dit, abans, i en això si hi podem discutir:
  (..). Si, ni PP ni PSOE han aconseguit “lo que es menorquins necessitam” a nes seus respectius governs, quan han anat a Madrid a demanar-ho, que vos fa pensar que voltros sí que podrieu?
  No sóc jo que ho he de contestar ni sé com el PSM ho farà, ara el que sí sé és les coses que no es cansen de reproduir alguns dels mitjans de centre dreta: va fer més la Chunta aragonesista amb un diputat que la resta de partits en anys; va fer més Coalició Canària que la resta de partits, va fer més el BNG que la resta de partits, va fer més el PNV que.., va fer més CIU que… No sé si es cert però me n’he cansat de sentir-ho a aquests mitjans!!

 8. Jorge Rodríguez Escrit el 17 febr. 2011 a les 19:27

  Es evidente, como bien dice Maite, que las propuestas del PSM no tienen que, necesariamente, gustarme a mí. En realidad, a quien deben agradar es a los que votan al PSM, a sus militantes y simpatizantes.
  El problema del PSM es que su discurso, más gastado que una suela de zapato, no sé yo si va a ser suficiente para remover a un electorado que también ha sufrido los embates de esta crisis económica. Y si bien hasta ahora a esta gente les bastaba oir discursitos de menorquinismo barato, catalanismo decadente y un poco de ecologismo de pandereta, ahora lo que quieren es llegar a final de mes.
  Me parece que estas elecciones se van a decidir más con la cabeza que con el corazón.
  No está el horno para bollos.

 9. Nom Necessari Escrit el 17 febr. 2011 a les 20:53

  Miserable discurs (JR) el proclamar la “presumpta” intenció de defensar qui no arriben a fi de mes.
  .
  Miserable discurs polític el de qui proclama defensar qui realment, amb els seus fet, acabaria d’enfonsar en la misèria.
  .
  I miserable discurs també (Miquel) aquell qui pretén “indultar” les majories pel simple fet de ser-ho, com si la majoria no pogués anar errada.
  …I així i tot, pot ser, fins i tot es diran cristians quan, -no se’n deuen oblidar?- que Jesucrist, tal vegada, ho fou crucificar per aclamació d’una “majoria”?
  Visca Berlusconi! (perque té majoria, clar)

 10. Jorge Rodríguez Escrit el 17 febr. 2011 a les 21:08

  Lo miserable no es lo que yo digo sinó lo que ha hecho el PSM con Menorca. El PSM con la colaboración necesaria del PSOE nos han llevado a la ruina. Menorca ha quedado obsoleta y fuera de mercado.
  Aquí podreis decir lo que querais y engañar a quien podais, pero la realidad es muy dura y alguna responsabilidad tendrá el PSM y el PSOE después de haber gobernado en el Consell insular 12 años, en el Govern balear 8 años y en el Gobierno del estado otros 7.
  Y repito mi argumento, la gente ya no está para historias pesemeras o pesimistas (como querais), la gente lo que quiere es actividad económica y poder llegar a final de mes. Todo lo demás es folklore que ahora no interesa.

 11. josep maria Escrit el 17 febr. 2011 a les 21:43

  Quin martiri haver d’aguantar aquest home fins finals de maig! Déu meu!

 12. Jorge Rodríguez Escrit el 17 febr. 2011 a les 21:56

  No, no… si después de mayo seguiré. Yo sigo aquí hasta que Maite me eche. No me vais a ahuyentar ni con agua hirviendo.

 13. Joana Escrit el 17 febr. 2011 a les 23:32

  Bona nit,

  Jorge, entenc el què dius i entenc que demanis alguna responsabilitat al PSM i el PSOE respecte a la crisis actual en tant que han governat el Consell insular els darrers 12 anys , com bé dius. Que per altra banda, i no ho oblidis, han governat perquè tant en nombre de vots com en nombre de consellers en són majoria. Supòs que a tots els seus votants no et deus pensar que no saben el què voten, que estan enganats, etc….!!!
  Entenc que hi pugi haver diferències de criteris i diferencies en la política que s’ha de fer en cada moment i és lògic ja que no hi ha receptes úniques; basta observar els darrers anys el què està passant. El què no entenc és la persistència en la mentida i la caricatura.
  Per exemple, la darrera publicació d’Ernest Pons Canals ( l’estructura econòmica de l’illa de Menorca – 1992-2008-, una de les primeres i més rigurosos estudis sobre l’economia Menorquina diu: “ Malgrat la no existència d’un sistema de comptes oficials sobre l’economia de l’illa, totes les fonts coincideixen a mostrar que aquests 15 anys ( 93-2008) han estat una època de fort creixement econòmic, pràcticament ininterromput. Un creixement acumulat del 36% del PIB”. Òbviament no falta exposar el què ha passat a partir del 2008, any en que comença la recessió. Una corba de creixement que , per altra banda, molt similar el que ha mantingut l’estat Espanyol.
  És més, acaba dient, que “ un dels Canvis importants en l’economia menorquina en aquests 15 anys, ha estat la menor diferències entre illes( Mallorca i Eivissa i Formentera) pel que fa a l’estructura econòmica: de fet, l’economia menorquina s’està balearitzant.
  Vist això, em sorgeixen vàries preguntes: Està segur del què afirmes? Realment t’has informat o vomites tòpics? Estaria bé que llegíssiu aquesta ponència com els anuaris econòmics de Sa Nostra, el CRE o qui vulguis.! És a dir menteixes!! És més però, seguin tel teu raonament, que els anys de creixement, com ara diu els de decreixement, són mèrit únics del PSM o del PSOE?? Un creixement tan espectacular en el període és mèrit del PSM ja que forma part del govern del CIMe des del 1999??? És difícil el què dius en un món absolutament globalitzat i connectat.
  Si et mirés les dades d’ocupació i creació de llocs de treball, durant aquests anys, tornes a mentir.
  Les dades són les dades, el que canvia són les interpretacions de les dades. Però no dubt de les dades!!! Així que si trobes que m’equivoc et rep a agafar dades de qualsevol anuari estadístic i econòmic del 1999 al 2008 i les comparam, les que tu vulguis: INE; Anuaris Sa Nostra, CRE, IBestat, Obsam…. les que tu vulguis… i ja veuràs com el què he dit és el que ha passat. El que canviarà serà la interpretació ( el nivell més micro) però les dades són objectives. Ja veurà com coincideixen amb: nivells d’atur, generació ocupació, afiliació seguretat social, creixement del PIB….

  Però a més del període fort creixement de la població, en part gràcies a l’onada migratòria..ha disminuït la mortalitat, ha augmentat la diversitat i el nombre d’equipaments sanitaris i educatius, ha incrementat l’oferta educativa reglada i no reglada, ha incrementat l’oferta cultural, la gestió de la riquesa patrimonial i arquitectònica, ha incrementat l’espai protegit, la gestió i ús del territori, l’increment de camins públics per gaudir de la natura….entre el Entre 2006 i 2008, hi ha hagut una disminució del nombre total d’accidents, descens d’un 30% en el nombre d’accidents, han incrementat des del 2003 al 2088 en més d’1 milió i mig els usuaris del transport públic i les seves línies i freqüències….. I tot això, a més de generar llocs de treballs i serveis a sa persona, també permeten mantenir un concepte anomenat qualitat de vida.
  Fa poques setmanes que a Madird i a Barcelona gairebé s’havia d’utilitzar una mascareta de la pol•lució que hi havia, és això el què vols???

  És cert, tot i això, que han de millorar moltes coses i serveis, no es poden aturar, i es cert que s’han comès errades, però estaria bé tenir-ho en compta.

  Dius la veritat quan dius que ara s’està destruint ocupació però menteixes amb la resta d’anys. És més, una part del creixement s’ha fet gràcies a la presència de la immigració ja que el saldo vegetatiu Menorquí no pot alliberar prou mà d’obra. Vols que recordi els llocs de treball que es van crear, qui els va omplir i quin han estades la procedència de la Mà d’obra. L’actual situació de crisi socioeconòmica marca les principals problemàtiques socials i preocupacions dels ciutadans/es (problemes econòmics, atur, inestabilitat laboral, habitatge, futur dels fills, etc) i existeix un pèrdua en el dinamisme econòmic ha provocat canvis importants en el mercat i en l’economia, que ha experimentat una desacceleració en la creació d’ocupació, fet que s’ha traduït en una disminució dels ritmes d’avanç de la població ocupada, els registres d’afiliació de la Seguretat Social.

  Ara si vols que parlem en serio deixa’t d’eslògans i tòpics i en parlem de tot. I ja mirarem després qui té les responsabilitats en cada cosa.

 14. Miquel Escrit el 17 febr. 2011 a les 23:34

  Me reafirm.

 15. Jorge Rodríguez Escrit el 17 febr. 2011 a les 23:50

  El crecimiento de Menorca (cuando crecía) fue debido, básicamente, al sector de la construcción. Menorca, como en el resto de España, vivió la burbuja inmobiliaria y creció mucho (menos que Mallorca e Ibiza) debido fundamentalmente a la construcción.
  Pero mientras la cosntrucción obtenía sus mejores números, la llegada de turistas iba descendiendo. El turismo ha ido a menos desde el año 2001 (algo que no ha ocurrido en Mallorca e Ibiza).
  Lógicamente, a partir del 2008 se junta la explosión de la burbuja inmobiliaria y la crisis turística.
  El crecimiento constructivo de Menorca no fue frenado por esta izquierda tan ecologista que nos gobernaba. Y el descenso de turistas tampoco se supo hacer frente hasta ahora con un ignominioso convenio con los touroperadores que sólo ha engordado a los grandes hoteleros.
  Y no me vengas con historias baratas de que yo quiero la polución de Madrid o Barcelona. Yo no quiero esto. Yo quiero riqueza para la isla, que la gente tenga trabajo y que no tenga que emigrar.
  El PSOE y el PSM son responsables (por omisión) de esta situación, especialmente al desplome de nuestro sector turístico.
  Comprendo que las verdades del barquero no interesan ser oidas. Ya sé que estoy en minoría en esta plaza, pero como se decía más arriba, no porque la mayoría piense de determinada manera, la verdad está con ellos.

 16. Menorquit Escrit el 18 febr. 2011 a les 0:13

  Bona exposició Joana. Algunes dades (no tantes, però ben prou) van ser exposadesa aquí per rebatre les bejanades de la serporta bífida (que amb un part llepa i amb s’altre pica), però no entén les dades ni les argumentacions. I ja t’hi pots esforçar que no sortirà dels quatre o cinc paràgrafs que repeteix dia sí, día també.
  .
  Joana, aquest subjecte és aquí per destruir, per faltar al respecte i per intentar incendiar qualsevol raonament o debat que es pugui produir. I de forma molt especial, la seva missió i funció és colpejar de per tots els cantons a l’autora d’aquest bloc. La seva missió és primordialement d’embranzida política perquè na Maite els fa nosa. No li falten cames per deixar la seua misèria aquí just na Maite deixa un dels seus posts. I quan no és polític el tema i és literari, en fa befa, per així destapar la seva supina ignorància humana. I aquí és on la serpota bífida s’arressega més que mai perquè demostra la total i cega animadversió cap a Maite Salord i Ripoll, no ja com a política, sino com a persona. És la vella estratègia d’eliminar la persona per difuminar i apaivagar les idees.
  .
  No sé perquè et dirigeixes a ell (curiositata, no crítica) per explicar aquestes dades, seria més raonable fer-ho per a la resta, que de fet també ho és.
  .
  Es poden trobar per internet aquest estudis que has comentat?

 17. Jorge Rodríguez Escrit el 18 febr. 2011 a les 0:33

  Estás muy equivocado “Mosquito”. Muy, pero que muy equivocado. No tengo nada, absolutamente nada, en contra de Maite Salord. No tengo ninguna animadversión hacia su persona. En absoluto.
  Y te digo más, creo sinceramente que es una buena política. No comparto sus ideas, lógicamente, pero ya te digo ahora, la prefiero a ella que a la Carbonero. Al menos Maite está más ilustrada y tiene más capacidad.
  En cualquier caso, comprendo que cuando no digo lo que quieres que diga y no pienso como tú piensas, entonces soy una serpiente y tengo una misión destructiva en esta página. Es lo de siempre, cuando no puedes destruir los argumentos, destruye la persona.
  Pero, repito, yo seguiré pensando lo mismo. Creo que el PSM ha hecho mucho daño a Menorca y me gustaría que en las próximas elecciones no fuera decisivo.

 18. Menorquit Escrit el 18 febr. 2011 a les 0:40

  Joana, la serporta bífida torna a mentir (ho fa sempre) quan diu “El turismo ha ido a menos desde el año 2001 (algo que no ha ocurrido en Mallorca e Ibiza)”.
  .
  Sé, Joana, que em contradic amb el fet de fer compedre coses o bé exposar-les, però vull recordar dades perquè m’ha animat.
  .
  És cert que de 1999 a 2009 hi ha un descens d’entrada de turistes estrangers via aèria (vius! estrangers i via aèria). Però no de turistes totals. Els nacionals s’han incrementat de forma molt notable.
  .
  El 1999 van entrar via aèria a Menorca 968.700 turistes; el 2009 van ser 927.000, un descens de 35.000 turistes estrangers, però un increment de turistes de 8,3% des de 1995. Afegir a açò que de 2000 fins 2008, aquesta xifre va superar, lleugerament, el milió de turistes, i per tant, i fins l’arriba de la crisis, Menorca ha incrementat els turistes durant la darrera dècada. Cert que hi ha baixada en 2009 en gairebé tots els indicadors, respecte al 2008. Entrada via marítima, Ciutadella va tenir el 2009 un increment de trànsit marítim del 27% respecte al 2008, la quantitat de passatgers no és molt gran però ajuda i mostra també diversificació i millora.
  Cal recordar, a més, que dels 967.671 turistes de 2009, 434.000 foren espanyols. Aquest canvi i transició del tipus de turista pot tenir vàries lectures (altres destins turístics per als estrangers, canvi lent del model turístic menroquí que atreu més espanyols, etc).
  .
  Més coses: Ocupació a les Balesars. 137.000 persones treballaven en turisme (hostalatge i restauració) l’any 1999; 142.000 l’any 2009.

  Capacitat d’allotjament túristic a Menorca.
  Any 1988 – 194 establiments amb 22.600 places (llits)
  ……1999 – 336 “ 46.258 “
  ……2009 – 358 “ 49.826 “ (22.000 són a Ciutadella)
  La darrera dècada amb un increment de més del 5%.
  .
  Turisme nàutic Illes Balears:
  2003: 265.000 turistes
  2009: 290.000 “
  Cada turista nàutic té una mitjana d’estada de 15 dies; i gastà el 2009, 111 euros per dia; un 11% més respecte 2003.
  .
  A Menorca, el turisme nàutic té també el seu increment. La pressió nàutica a cinc de les platges més importants de l’illa va ser de 41,3 embarcacions/platge/dia l’any 2002, per 47,6 l’any 2009, un increment de més del 15%.
  .
  L’any 2009, Menorca va tenir 19 nous establiments de Restaurants, cafeteries i bars, amb una suma de places de 954 més respecte l’any 2008.
  .
  En oferta complementària, per exemple, la Xerxa Monumental (recorregut per 28 momuments illecs) l’any 2004 va tenir 105.000 visitants; l’any 2008, 251.000.
  .
  Serpota bífida, no menteixis més i ves-te’n a prendre aire per es Codolar de Favàritx

 19. eugenia Escrit el 18 febr. 2011 a les 2:57

  Realment què vols JR?
  Crec que deuries aprofitar la teva energia amb els teus. La energia en positiu et farà més humà.
  No t’he entenc, sincerament.
  No sé com pots ser feliç (metàforicament) somiant coses estranyes, de partits, d’eleccions, quina merda de competitivat tens al coco!
  Viu i deixa viure.
  No fas cap mal al PSM amb els teus comentaris, jo crec que el resultat no és el que et penses. Cada vegada que escrius em sent més propera a aquest partit.
  Deuries entrar a la propia web del partit.
  Sé valent i deixa aquest espai, o entra pensant, aportant, pel bè de tots.
  No conseguiràs res del que et propossis per aquest camí. -res important-
  Jo ja llegeix el que escrius molt per damunt, sempre dius el mateix, com els hipocondriacs, i un día qualsevol, quan ens necessiten, ningú els hi fem cas.
  Aquest personatge teu està més que caducat.
  Salut i sort.

 20. Elena Escrit el 18 febr. 2011 a les 8:26

  Senyor Jordi,

  Que et semblaria empendre el teu propi bloc? Ocupes moltíssim d’espai i tampoc es que siguis gaire sintètic, quilòmetres i quilòmetres de comentaris per un contingut ben pobre i destructiu, sense coneixer-te s’olora la teva ideologia-de-la-destrucció-massiva-fins-que-governi-el-pp a distància.
  Si no ets capàs d’escriure’l, com a mínim, hauries de dirigir alguna paraula d’agraïment cap a na Maite, sense el seu bloc, la teva existència, a Internet, seria molt més insignificant: cerca Jorge Rodríguez Menorca al google i anal·litza perquè surts. Pobre diable…
  Millors “Yangs” s’han vist 🙂

 21. Jorge Rodríguez Escrit el 18 febr. 2011 a les 9:32

  Ya se ve quienes quieren la desapacición de quien. Es normal, en este ambiente sólo se puede opinar en un mismo sentido. Todos hemos de comulgar con lo que nos dice la creadora de este blog. Todos igualitos. Pensamiento único.
  Y al que no opine igual se le invita a salir. No se atreverán, no, a vetarme, para que después no les podamos decir que son unos intolerantes.
  A pesar de todo, yo no quiero destruir nada. No tengo nada en contra de Maite Salord. Simplemente aporto mi opinión que, en el fondo, aunque los que vivís en esta burbuja no os lo creais, es lo que piensa una gran mayoría.
  En cierta manera, os vengo a recordar (y esto os molesta sobremanera) que existe otra forma de pensar fuera de este mundo creado por Maite Salord y su corte de aduladores.
  Y el mundo real, os lo aseguro, está muy harto del PSM y su eterna política del No constante.
  En fin, como decía María Dolores Pradera, “ojalá que os vaya bonito”.

 22. Menorquit Escrit el 18 febr. 2011 a les 12:32

  Serpota, aporta dades i les seves fonts que ens facin reflexionar sobre el dius, del contrari seguiràs tenint l’etiqueta de mentider incendiari amb la missió única de destruir, de forma subtil i com les serps (encara que no ho aconsegueixes), l’opinió d’aquest bloc i voler malferir la personalitat política, literària i humana de l’autora d’aquesta digna Salordiana Plaça.

 23. Joana Escrit el 18 febr. 2011 a les 15:55

  Per tal de seguir amb aquesta qüestió, que ja m’he cansat de tòpics, afegiré unes dades donat que no estic d’acord amb els arguments d’en Javier:

  Abans d’entrar-hi un comentari a una de les teves afirmacions:

  “El crecimiento constructivo de Menorca no fue frenado por esta izquierda tan ecologista que nos gobernaba”, n’estàs segur??? Vols que et posi les taules de les places que hi havia projectades als Plans Generals d’ordenació Urbana abans de l’arribada del PTI i les que hi van quedar després?? No te’n recordes del conjunt de places que es van descalcificar? No tens present tos els contenciosos posats al PTI, per especuladors ( no empresaris) immobiliaris i turístics per aquest fet??

  Estàs segur que no van aturar res? Recordes quins partits van fer els planejaments d’alguns dels municipis que més places han desqualificat? O això és un dels altres tòpics que s’amollen??

  D’altra banda, si l’afirmació que fas es certa, no entenc idò perquè contínuament dius que el PSM i el PSOE posen impediments a les inversions. En tants d’impediments s’ha construït tan com dius??

  D’altra banda anem en més xifres, eprquè veig que resumeixes el tema amb que ha crescut per la construcció i punt?? Però abans de res, recordes, alguna regió, poble, comunitat d’Espanya governada per qualsevol dels partits polítics que no hagi crescut en aquests anys a través de la construcció, els serveis o l’especulació financer? Per no parlar de les governades del PP??

  Però és més, recordes la quantitat de corrupteles i demés que han generat partits com el PP a les illes en els darrers anys i precisament relacionades amb la construcció i l’especulació?? Amb això si liderem el rànquing? Quans milions de diners públics tirants a norrris? Quants milions de diners públics que han inflat les butxaques d’alguns privats afins als PP i d’altres?

  Però anem amb les dades:

  a) mira’t el poc que ha variat la distribució de l’afiliació a la Ss i mira’t que els que més han crescut és Serveis i no construcció. Així,la distribució de l’aniquilació a la SS entre el 1997 i el 2007 és la següent:

  Agricultura, ramaderia i pesca 1999: 2,9%; 2007: 2,4%
  Indústria 1999: 18,7%; 2007:13,3%
  Construcció 1999: 17,3%; 2007: 17,9%
  Serveis 1999: 61,2% ; 2007: 66,4%

  Però es més, s’ha incrementat l’afiliació a la SS en termes absoluts: Afiliació SS; 1999: 25735; 2007: 30431,. Es cert, potser en termes relatius els darrers anys ha baixat?

  b) Pel que fa a l’Increment de la població 1996: 67009 ; 2007: 90235

  c) Això, a vegades, també du associat un increment en la densitat de població ( que en alguns nivells alts és símptoma de reducció de la qualitat de vida):

  Així la densitat de població: tendència creixent !!!. La densitat de població ( nombre d’habitants per Km2 ), segueix en el cas de Menorca una tendència creixent al llarg dels darrers anys, superant de manera àmplia la mitjana nacional. La densitat de població de dret (127 hab/km2) és força elevada en comparació a la mitjana espanyola (86 hab/Km2), i continua en augment any rere any densitat 1999: 101,8 h/Km2 – 2006: 127,1.
  És més, en el cas de Menorca també es calcula tant per la població de dret (empadronats) com per la població de fet (residents i visitants). Així , per exemple, els Valors per al 2006: densitat pobl. de dret: 127 hab. dret/Km2 densitat pobl. de fet: 150 hab. fet/Km2

  d) Passatgers arribats aeroport 1999: 1.033.618; 2007: 1.386.829. Estàs segur que han disminuït??

  c) Superfície protegida a través de les distintes formes de protecció: 1989: 0%; 1999: 43% i 2006: 64,3%

  Però a vegades el desenvolupament duu associat altres factors que s’han de tenir molt en compte i present per evitar enpitjorar-los:

  e)S’ha incrementat el parc de vehicle 1999: 53321; 2007: 73003

  f) Sinistralitat Laboral: La sinistralitat laboral ha disminuït un 14%, assolint un índex del 70,26 per mil que és el més baix de tota la sèrie històrica d’ençà 1999.

  e) Pressió sobre els recursos hídrics i sobre la qualitat dels mateixos!! Les mesures que ara s’han pres van en el sentit de reduir els mateixos!!

  Quantitatiu: Consum urbà aigua 1999; 11873820 m3 2006: 13312847 m3. El 2004 ja es va superar la previsió de consum aigua que el Pla hidrològic Balear preveia pel 2016 que era de 12,28hm3

  Analitzant conjuntament les dades, s’observen dos períodes diferenciats: un des de l’any 1997 fins al 2003, en què es va produir un augment del percentatge de pous contaminats; i un segon període des del 2003 fins a l’actualitat, en què el percentatge de pous contaminats s’ha mantingut més o menys estable. Recordes qui donava els permisos, que era competent, per fer pous fins els 2003 i en la gestió hídrica? Et sona el Govern Balear?

  Òbviament hi ha diferències entre temporada turística i no turística, però pel que fa als recursos hídrics de Menorca el que compta és el consum global!!!!

  NO et preocupa això?? no et preocupa per dir que tot val en el creixement i que tot es justifica? Et sona a res això? recordes que després tothom vol dessalar o depurar? Però, apart de la despesa energètica, després ningú vol pagar el cost de l’aigua per litoral: Es Castell Sant Lluís, ciutadella…..

  Qualitatativament: durant els darrers deu anys hi ha hagut un augment del percentatge de pous contaminats, tant per clorurs com per nitrats, tanmateix és cert que en els darrers tres anys aquest percentatge s’ha mantingut estable.

  No trobes estrany que haguem permès això,i que enlloc de beure l’aigua de l’aixeta, haguem de comprar aigua embotellada, a un cost alt, i generar residus?

  F) Producció de residus ( i la seva gestió)

  Inclou tant la recollida selectiva com l’ordinària ( S’inclou la recollida selectiva de plàstics agrícoles i no queden inclosos fluorescents, piles, tòners, cartutxos d’impressió, llums de mercuri ni aparells elèctrics ni electrònics).

  El 1998 eren poc més de 50.000 tones, el 2006 són poc més de 60.000 tones. Però és cert, es pot veure l’augment de residus als mesos d’estiu a causa d’un augment de la població pels efectes del turisme.

  ON anem a parar? Per un costat es positiu tractar els residus ( amb el seu cost) però per l’altre, creus que es necessari generar-ne tants?

  g) Consum energètic: L’energia a Menorca és un recurs amb una forta demanda i amb molta dependència de l’exterior. A l’illa el consum d’energia està caracteritzat, d’una banda, per l’elevat consum d’energia elèctrica, que prové del petroli transformat en electricitat a les centrals tèrmiques de Maó i de Mallorca (30%); i, de l’altra, pel gran pes del sector del transport, que s’enduu el 60% del consum energètic total de l’illa

  Els valors d’energia final per càpita a Menorca calculats en TEP ( tones equivalents de petroli): ha passat el 1999 de 122.246,31 a 155.709,9 el 2006 …

  Et diu res això? Et diu res de respecte a les conseqüències associades? Es pot fer d’una altra manera?

  f) Les Emissions de CO2 el 1999: 604123 tones i el 2006 : 808.607. Molt per sobre del protocol de Kyoto un increment important no??? Segur que val qualsevol creixement? Segur que no acabarem amb mascaretes com a Madrid i Barcelona? Val la pensa per apostar per un model de desenvolupament que combini qualitat de vida i quantitat? Has mirat mai que els passa a molts dels països presumptament capdavanters en creixement quan es calcula L’índex de desenvolupament Humà? Aquest és un bon exercici?

  Entenc que , és cert que la insularitat i l’extensió territorial limitada, en el cas de
  Menorca, poden convertir-se en potencialitats si es dissenyen estratègies adequades per a la promoció de recursos singulars (tant patrimonials com naturals) i s’aprofita l’atractiu afegit que la condició d’illa presenta per a determinades activitats i produccions . Altres condicionats de la insularitat, més negatius, creen importants problemes per dur a terme un projecte de desenvolupament sostenible a l’illa de Menorca, fent que la condició insular del territori també influeixi de forma negativa sobre la competitivitat de determinades activitats econòmiques, provoqui l’encariment del preu del transport i, per tant, el cost final de moltes produccions, l’encariment de la producció de determinats bens, dificultats en l’aprovisionament energètic, etcètera

  Però alhora, els condicionants de ser una illa, en els darrers anys, també ha permès l’especialització econòmica terciària. Com vaig dir en l’anterior comentari. Ara falta trobar l’harmonia entre els sectors, tenint ben lar que el sector serveis és la locumotora de l’illa, i tenint ben clar que és en els darrers anys amb la conseqüent pressió humana estacional, en una Illa de les dimensions de Menorca té conseqüències diverses sobre el territori, sobre la biodiversitat , sobre el patrimoni i/o sobre el desenvolupament d’una cultura pròpia, que per un costat presenta importants valors que s’han anat alterant lentament al llarg del temps però alhora constitueix un espai d’elevada fragilitat ecològica i territorial, que presenta valuosos exemples d’endemismes.

  Per acabar i repeteixo:” Dius la veritat quan dius que ara s’està destruint ocupació però menteixes amb la resta d’anys. És més, una part del creixement s’ha fet gràcies a la presència de la immigració ja que el saldo vegetatiu Menorquí no pot alliberar prou mà d’obra. Vols que recordi els llocs de treball que es van crear, qui els va omplir i quin han estades la procedència de la Mà d’obra. L’actual situació de crisi socioeconòmica marca les principals problemàtiques socials i preocupacions dels ciutadans/es (problemes econòmics, atur, inestabilitat laboral, habitatge, futur dels fills, etc) i existeix un pèrdua en el dinamisme econòmic ha provocat canvis importants en el mercat i en l’economia, que ha experimentat una desacceleració en la creació d’ocupació, fet que s’ha traduït en una disminució dels ritmes d’avanç de la població ocupada, els registres d’afiliació de la Seguretat Social.

  Ara si vols que parlem en serio deixa’t d’eslògans i tòpics i en parlem de tot. I ja mirarem després qui té les responsabilitats en cada cosa”.

  Ah!!! I recordes els que han fat molts diners durant aquest període de creixement espectacular? Especuladors o empresaris turístics? I quans n’han invertit a Menorca? Però això, com dius bé tu, ho decideix el mercat!!!

 24. Jorge Rodríguez Escrit el 18 febr. 2011 a les 16:13

  Yo manejo otros datos, la gente quiere comer, y para que coman tienen que ganarselo, ¿como? Permitiendo que los empresarios puedan hacerse ricos, muy ricos, a costa de lo que sea, destruyendo la costa mismo por poner un ejemplo, es la realidad, enteraros de una vez.

 25. Menorquit Escrit el 18 febr. 2011 a les 16:18

  Gràcies Joana. Questions que sí val la pena llegir i reflexionar.

 26. Menorquit Escrit el 18 febr. 2011 a les 16:27

  Idò, serpota, digues dades i fonts de les dades! “yo manejo…”.
  .
  El que sí expressa la serporta és el pensament clar de la dreta de sempre(fer-se molts rics a costa de qualsevol cosa), una expressió, però, que el PP no farà oficial ni pública, però si intentarà dur-la a terme si governa. Que a ningú li quedi cap dubte.
  .
  “…ricos a costa de lo que sea, destruyendo la costa mismo…” Aquí tenen la dreta més carnivora, irreflexiva, voraç i insolidària, tant a nivel social, com generacional.
  .
  De les poques sensateses que hagi escupit per aquí la serporta sobre les intencions de la dreta cavernària.

 27. Maite Salord Escrit el 18 febr. 2011 a les 16:52

  Excel·lents comentaris de Joana i Menorquit: argumentats, amb dades i, sobretot, amb capacitat per deixar en evidència l’autèntic discurs d’una dreta que fa por. Un discurs que queda resumit en aquesta frase de JR: “Permitiendo que los empresarios puedan hacerse ricos, muy ricos, a costa de lo que sea, destruyendo la costa mismo por poner un ejemplo, es la realidad, enteraros de una vez”. Gràcies, amic: amb intervencions com aquesta, ens fas mitja campanya!

 28. Jorge Rodríguez Escrit el 18 febr. 2011 a les 17:50

  El último comentario firmado como Jorge Rodríguez no es mío. Que quede claro. Yo no quiero destruir la costa. Es más, no quiero que se construyan nuevas urbanizaciones. Sería bueno que Maite Salord comprobara las IP para demostrar que yo n he escrito este último comentario.
  Entiendo que ya os gustaría que dijera eso. Pero no sólo no lo he dicho sino que no lo pienso siquiera.
  Ya se ve que entre los pesimistas el juego sucio está a la orden del día. En fin, que se le va a hacer. Esto es lo vuestro.
  Espero, Maite, que rectifiques tu comentario.

 29. Maite Salord Escrit el 18 febr. 2011 a les 18:18

  El comentari de les 16,13 no té l’IP dels de Jorge Rodríguez ni l’IP de cap de les persones que heu deixat comentaris en aquest bloc alguna vegada. És la primera vegada (si el cercador no em falla) que ha entrat al bloc. Per tant, no rallis de joc brut del PSM, JR. El joc brut el fa qui entra amb el mateix nom que tu, cosa que em sembla de molt mal gust, tot sigui dit.

 30. Jorge Rodríguez Escrit el 18 febr. 2011 a les 18:19

  El último comentario firmado como Jorge Rodríguez no és mío.
  Yo no quiero destruir la costa, sino construir en la costa, ¿como? Construir sobre lo ya construído con unos pequeños retoques. No es lo mismo.
  Lo que está claro es que así no se puede seguir. El territorio hay que conservarlo, pero hasta cierto punto. Un campo de golf o dos conservan el territorio.
  El juego sucio está en las personas, pero gracias a esas personas algunos pueden trabajar, en algunos casos indignamente lo reconozco, pero tambien comer.
  A mí no me importa si compruebas las IP, yo seguiré rondando por esta plaza como he dicho anteriormente.

 31. Nom Necessari Escrit el 18 febr. 2011 a les 18:31

  Que s’ho puguin pensar sí, …però que ho diguin, no.
  No menyspreem la competència dels rivals politics, que no són tan tontos.
  .

  Jo m’ho crec que no és seu el comentari esmentat.
  Açò passa per no exigir aquí el registre; si es succeïssin situacions d’aquestes crec que es faria necessari com ja ho és el nom (Nom Necessari).
  .

 32. Jorge Rodríguez Escrit el 18 febr. 2011 a les 18:34

  Este último Jorge Rodríguez, una vez más, no soy yo, el Jorge Rodríguez de siempre. En fin, si seguimos con este juego, también puedo escribir con el nombre de Menorquit, o Nom necessari, etc., y acabamos con este blog.
  Entiendo que este personaje, que utilizando mi nombre intenta ridiculizar mis posturas, llevándolas al extremo, debería, como mínimo utilizar otro nombre a fin de poderse identificar distintamente a mí. Y entiendo además, que es alguien que piensa diametralmente distinto a mí.
  En cualquier caso, no es mi problema, si esto crea confusión, ya iré indicando lo que son mis consideraciones y lo que no.
  En fin, este mundo está lleno de paranoicos.

 33. Jorge Rodríguez? Escrit el 18 febr. 2011 a les 18:47

  ¿Quien es el Jorge Rodriguez verdadero? ¿Utiliza su nombre auténtico? ¿Le importa que a los que se llaman así vean su nombre reflejado delante de comentarios tan inapropiados, tan diferentes de sus ideas, o incluso aunque sean como las suyas no escribirían nunca en un blog?
  ¿Quien ridiculiza a quien?

 34. Jorge Rodríguez Escrit el 18 febr. 2011 a les 19:00

  Bueno, en esta ocasión ha utilizado un interrogante final en su nombre. En fin, gente desocupada… que no sabe como perder su tiempo y hacer perder el de los demás.
  Ánimo, Jorge Rodríguez? sigue destrozando este blog.

 35. Jorge Rodríguez? Escrit el 18 febr. 2011 a les 19:09

  No somos tan diferentes según lo que dices.

  Bueno yo no quiero destrozar este blog, en cambio tu… ah sí, quieres que se conozca la realidad, tu realidad.

 36. Jorge Rodríguez Escrit el 18 febr. 2011 a les 21:22

  Quien no quiere destrozar este blog soy yo. Al contrario, estoy muy cómodo y me siento muy bien en él. Aquí, hasta este momento, se respira libertad. He de agradecer a Maite Salord que, aunque algunas veces me ha invitado a irme, siempre ha respetado (y no ha borrado) mis opiniones.
  Quien ha rebasado cierto código ético, que debería existir en el uso y disfrute de los blogs, has sido tú, cuando has querido suplantarme. Y he de decir que lo has hecho con absoluto éxito, pues Menorquit y Maite Salord han caído en la trampa como unos ilusos principiantes.
  En fin, se agradece que pongas el interrogante final para diferenciarnos.
  Ah! Y puesto que ya sabemos que no eres yo, ya puedes utilizar el catalán en tus parrafadas…

 37. Jorge Rodríguez Escrit el 18 febr. 2011 a les 22:00

  Villarato!

 38. Maite Salord Escrit el 18 febr. 2011 a les 23:00

  Bé, me’n vaig a la conferència del Cercle i em trob aquest desastre. Repassats els comentaris, em sembla que estic en condicions de poder afirmar que tenim fins a 3! Jorges Rodriguez al bloc. Ja em perdonareu, però m’ha agafat un atac de riure. Avís 1: demà deixaré el bloc a les vostres mans. Esper que hi hagi pau i tranquil·litat. Avís 2: la pròxima entrada serà literària, a veure si calmam els ànims. Bona nit!

 39. Joan Escrit el 18 febr. 2011 a les 23:12

  Ja seria hora de rallar de lliteratura,o perque no de la casa esfondrada de es final des plá,que sembla que ara s’Ajuntament a esfondrat un chalet de “torremolinos”. No te altres coses més importantes a fer la societat Marti Bella. Ho dic perque tu Maite es molt respectuosa amb sa cultura i d’açó precisament s’en hauria d’encuidar una societat que es diu arqueologica,etc.etc
  Aixis tal vegada en JR no se repetiria tant..
  .o no deu ser en JR? o deu ser en Terry coll,colton? qui lo sa.

 40. Jorge Rodríguez Escrit el 18 febr. 2011 a les 23:24

  A ver si el iletrado de mi doble, huye despavorido cuando vea tu entrada literaria.
  Que quede claro que lo de Villarato (que no tengo ni idea de lo que significa) tampoco he sido yo, aunque en la firma no haya puesto, el interfecto, el interrogante al final.
  En cualquier caso, me encanta esta situación porque, al menos, ha servido para hacer callar al “mosquito” y demás habitantes de esta plaza.

 41. Jorge Rodríguez Escrit el 18 febr. 2011 a les 23:28

  Nunca sabrás quien soy Juanito. Incluso, ahora parece que ya existen dos Jorge Rodríguez. Y si, en realidad, yo fuera Terry Coll Colton? Podría ser. Y si no lo fuera, qué? Y quien es Terry Coll Colton?
  Esto es un jeroglífico muy difícil.

 42. Jorge Rodríguez? Escrit el 19 febr. 2011 a les 0:54

  Que conste que lo de Villarato yo tampoco lo he dicho.

 43. Jorge Rodríguez? Escrit el 19 febr. 2011 a les 1:18

  Sigo…
  Yo creía que Jorge Rodriguez (el plasta) me lo decía a mí, (el interfecto) y bueno, me he librado del insulto. Gracias Jorge Rodriguez (el otro).

 44. Menorquit Escrit el 19 febr. 2011 a les 14:54

  Han clonat una serp! Cony! no podrien clonar una persona condreta i amb seny! I a més, “el porc diu orellut a l’ase”… per llogar-hi cadires. Ssssssssssssss,
  .
  Sí és cert, Jorgesssss Rodríguezssss, m’heu fet callar. I és que un queda meravellat i bocabadat de la capicitat de la Mare Naturalesa. A vegades l’estupidesa és tan gran que la Natura no les pot ficar dins un sol cos, i n’ha de fer dos.
  .
  Entrada literària!!! Please.

 45. capitanito Escrit el 19 febr. 2011 a les 16:15

  Maite,anda que estaras que no cabes de alegria.
  De las miles de plazas que existen,la tuya a sido seleccionada,por el “famoso circo del esperpento de los bifidos clones, Rodriguez,Rodriguez y Rodriguez”.
  Todo un lujo para tu sitio…..
  Me imagino(como se suele hacer)que te regalaran unas cuantas localidades para ver en vivo el “MAS PATETICO ESPECTACULO DEL MUNDO”si tienes pensado regalar o hacer una rifa entre tus “comentaristas”,en los cuales permito incluirme.No pongas mi papeleta,debido a que no tengo absolutamente nada que hacer y me va a ser imposible asistir.
  Me tendre que conformar con verlo en diferido,a traves de tus paginas.
  Si me entra morriña por no poder verlos actuar en directo,me pondre un nodo o leere el prologo de “Franco ese hombre”para consolarme.
  Si aceptas un consejo mio….No te preocupes si estas en primera fila por que son serpientes inofensivas a pesar de su aspecto(ya conoces el famoso dicho.”serpiente que ladra,no muerde”).
  Tengo la esperanza de que al ver plasmada toda mi tristeza en estas paginas por no poder acudir a su espectaculo,tengan el detalle de mandarme unas hermosas y venenosas palabras de consuelo para calmar mi desazon.
  ATTE: Un afligido Capitanito.

 46. Ferrerienc Escrit el 19 febr. 2011 a les 17:04

  Per què deu ser que hi ha “opinadors” que només són capaços de llençar consignes repetitives i sense fonamentar, i que baraten vergonyosament de tema quan se’ls respon amb arguments i xifres, després d’haver intentat, primer de tot, tornar-s’hi amb més eslògans de pandereta?

 47. Joan Escrit el 19 febr. 2011 a les 18:51

  Ni me interesa saberlo,tu nombre JR,pero por lo que veo y leo aqui hay mas de lo mismo de lo que habia en el “templo de libertat de A.C.” y si vais por el mismo camino ,la verdad, “val més menar cans a pixar”.

 48. Jorge Rodríguez Escrit el 19 febr. 2011 a les 21:09

  Estamos a la espera de un post literario por parte de la dueña de la plaza. Los habituales piden a gritos un nuevo artículo para amainar el ímpetu generado.
  En cualquier caso, a partir de ahora se pueden suceder situaciones totalmente histriónicas. Con dos o quizás tres Jorges Rodriguez la cosa puede estar super divertida.
  Por si alguien lo pudiera dudar, yo seguiré aquí, en la plaza, sentado en la terraza, tomando una cañita y unas croquetas.
  Y, por supuesto, seguiré dando mi opinión, una opinión descarnada y sincera, aunque a deteminados personajes que viven por aquí no les guste.

 49. eugenia Escrit el 20 febr. 2011 a les 0:16

  Jubílat d’una vegada! En aquests temps de crisis i tu prenent cerveses i croquetes! Sí que et paguen bé.

 50. Jorge Rodríguez Escrit el 20 febr. 2011 a les 0:31

  Qué más quisieras tú, que me jubilara… Ja, ja, ja…Aquí voy a quedar, para decir lo que no quereis oir.
  Seguiré aquí en esta placita donde las cervezas son frescas y las croquetas están de miedo.

 51. eugenia Escrit el 20 febr. 2011 a les 1:09

  Llàstima que no sàpigues saborejar la resta de menjars d’aquesta plaça. Sempre dius el mateix i menges el mateix. No estàs clonat, estàs prefabricat.
  Ala menja croquetes i abrigat.

 52. Jorge Rodríguez Escrit el 20 febr. 2011 a les 10:09

  Mira, Eugenia, la que estás programada y siempre dices lo mismo, eres tú. De hecho estais todos clonados, alabando y loando cuanto dice vuestra líder espiritual.
  Esto sólo ocurre en las sectas y en el PSM (serán lo mismo?).
  En fin, yo a lo mío, a la cervecita y a la croquetita… que aquí la cosa está de un aburrido total.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari