Maite Salord

Escriptora

Pacte

pacte.jpg

Hi ha molts de tipus de pacte: de sang, amb el diable, de silenci, de no agressió, etc, etc.  Avui, però, rallaré d’un pacte que  m’afecta personalment: el pacte polític, aquell que s’estableix, entre dos o més partits, per arribar a assolir una majoria de govern suficient.

Des del dia 1 d’agost de 2009, en què l’alcalde de Ciutadella i vuit regidors abandonaven el PP i passaven a formar el “Grup Mixt”, la meva vida política ha girat al voltant de la paraula “pacte”. Durant mig any, em van bombardejar, per terra, mar i aire, perquè el PSM pactàs amb el PSOE per retornar la governabilitat a Ciutadella. Tots sabeu de les reticències que vaig/vam tenir al respecte i les mentides que vaig haver d’aguantar durant aquelles èpoques (na Maite vol l’alcaldia, na Maite té por de governar, el PSM és un partit que només sap fer oposició…). Així i tot, perquè resultava més que evident el des-govern dels regidors mixtos, per responsabilitat, vam accedir al pacte i, per tant, al govern de l’ajuntament de Ciutadella.

Avui, un any després, tornen els bombardejos, ara, però, ai las!, perquè rompem el pacte amb el PSOE! Els motius: el PSM no pot continuar donant suport a a gestió  de l”alcaldessa. Així, és normal que m’arribin comentaris a l’estil de:  feis mans i mànigues per salvar-la dels desastres que fa, us desmarcau amb la boca petita, els vostres comunicats són molt lights, sembla mentida que no hi voteu en contra, anau calçons baix, etc, etc. La meva resposta, en aquests casos, és sempre la mateixa i la vull deixar aquí escrita perquè li queda clara a tothom: si per responsabilitat vam accedir al govern, per responsabilitat no deixaríem, ara, el govern de Ciutadella  en mans, només, de 6 regidors.

Hi ha moltes coses que canviaria d’aquests dos anys. Hi ha errors que m’agradaria que no s’haguessin comès. Tanmateix, no he venut  la meva ànima a ningú. Som aquí per fer feina i, juntament amb els meus companys, l’hem feta i la farem amb transparència i el màxim d’eficàcia. Fins al final. Aquest és -i ha estat sempre- el nostre compromís.  El nostre pacte amb els ciutadans.

19 comentaris a “Pacte”

 1. Nom Necessari Escrit el 03 març 2011 a les 20:43

  Sort que ho has vist, Maite, que se’t volien carregar el bloc.
  Sabia que no feia falta avisar-te’n. I també sé que si tornessin intentar-ho sabríem sortir-nos-en.
  .
  .
  Pel pacte jo vaig ser uns de tants que t’hi animaren, i encara que sabia que no et feia por vaig gosar insinuar-t’hi algun temor només per encoratjar-t’hi.
  .
  I avui no em sap greu reconèixer que som un dels que n’està molt content del pacte, crec que amb ell és Ciutadella qui està d’enhorabona.
  .
  Ànim, Maite, i manteniu-lo.
  Als de dretes no els agrada aquest Pacte i açò és ja una bona prova i un motiu perquè ens agradi als qui encara, malgrat tot, volem seguir creient en l’esquerra.
  .
  Sincerament: gràcies per la bona feina, la possible que seria impossible sense EL PACTE.

 2. Maite Salord Escrit el 03 març 2011 a les 21:02

  L’estratègia ha estat prou barroera, Nom Necessari. Saben que som una plaça visitada i açò no agrada. Però tenc absoluta confiança en els comentaristes habituals.
  Tens raó quan dius que, als de dretes, no els agrada el pacte de govern de Ciutadella. De fet, si el PSM el rompés, els grans beneficiats serien ells. COm veus, el darrer que els importa és l’interès de la ciutadania. Ja van provocar una crisi política i econòmica brutal i, ara, fan com si no en sabessin res. Han oblidat el cas Nerer i el Citur. La llàstima és que s’hagin comès errors evitables que els donen ales. Açò és el que em sap més greu.

 3. Menorquit Escrit el 03 març 2011 a les 21:55

  Àlmax, Kintet, Davjo, VVV, Zodiac, Matilde de la Mole, Bel, Talaiòtic, Cuc de Terra, Mosca d’estiu… quan la plaça floria.
  .
  Quins bons temps de Salordiana Plaça. Desitjaria tornar a veure aquella plaça que un dia, crec recordar, cadascú va explicar on la ubicàvem i com la vèiem en el nostre omaginari…

 4. Menorquit Escrit el 03 març 2011 a les 21:56

  “imaginari”, perdó.

 5. Coloma Torres Escrit el 03 març 2011 a les 22:26

  No seré jo qui et digui Maite que rompis el pacte amb el PSOE. Ara ja no és hora. Pel temps que hi queda per les eleccions ja ho podeu acabar juntets.
  Corregiré el comentari de na Maite Salord quan diu que els de dretes han oblidat Nerer i Citur. No és que els de dretes ho hagin oblidat, el que passa és que amb l’estrambòtica gestió de l’equip de govern, la gent ja no hi pensa amb Nerer i Citur. Ara tothom parla del Cas Son Quim, de la cadufada dels parquímetres, de la caseta de Grècia, del pis del carrer Sevilla, de les bases errònies de la revisió del Pla General, etc. etc.
  Pilar Carbonero li bastava en no fer res i intentar no cagar-la. Però ja hem vist el que ha passat.
  I el PSM, per lògica, ja que comparteix el govern, en té responsabilitat en tot el que ha passat.
  Lògicament això passarà factura als partits d’esquerres. És una obvietat que, comprenc, no volgueu veure.
  Ara bé, el summum del deliri és el de Nom Necessari quan lloa els grans beneficis d’aquest pacte. Segurament hi haurà algú que pensarà així, ara bé, la immensa majoria de ciutadellencs opina el contrari. I això és veure el 22 de maig.

 6. Joan Escrit el 04 març 2011 a les 19:10

  No crec ,coneguent na Maite,que se presti a sentir els cants de sirena..”als de dreta no els hi agrada aquest pacte…” o sigui que si als de dretas no els hi agrada que només s’agi asfaltat mig carrer de Mallorca-i malement- el PSM ja ho dona per bo? …si als de dretas no els hi agrada el “piset” de La Sr. Diaz i el seu espos…el PSM ja ho dona per bo-com va pasar aquet dies pasats-…si tan be ho voleu fer al manco protestau pero no vos gireu a un altre banda.
  Per altre banda,no es gaire anfora la vostre politica dels de “dretes” llevat de la “seba” amb es catalá.
  salut

 7. Àlmax Escrit el 04 març 2011 a les 20:00

  Als de dretes no els agrada el pacte que hi ha a l’ajuntament però, com bé ha recordat na Maite, aquest pacte va sortir després d’una crisi institucional (una crisi de dignitat, jo afegiria) que precisament van ser ells que van provocar i alimentar. Aquest pacte es va establir després que aquells que havien protagonitzat la crisi (em referesc al PP, ja que és amb les seues sigles que tant la que no va abandonar el partit com els que van passar al grup mixt que es van presentar a les eleccions) renunciessin a un acord de tots els partits per donar governabilitat a un ajuntament que havia quedat en una situació insostenible. Realment qualcú creu que l’única diferència que hi ha entre allò i la situació que hem tingut amb el govern d’esquerres (i el suport crític, extern i tanmateix sembla que responsable de UPCM) és l’ús desacomplexat de la mostra llengua? En quin món vius, Joan? Ineficàcia, infantilisme, grolleria, prepotència, manipulació, interessos particulars… poca cosa d’açò hem vist als darrers temps. Hi ha hagut errors? Si, n’hi ha hagut. Ara, quan posam a la balança errors i encerts no només el balanç és millor que durant la legislatura anterior i l’inici d’aquesta, sinó que, a més, és bastant bo.

  M’agrada el concepte de pacte amb els ciutadans. Per jo, aquest pacte s’ha complert al 100%, i estic segur que amb aquest equip que heu presentat, li seguireu sent fidels i conseqüents. Fins ara, diguin el que diguin els que tant volen pressionar (i amb arguments tan poc convincents, quan tots tenim al cap com anava abans) ho heu estat. I als temps que corren, és un gust poder dir ben fort que seguiu generant il·lusió. Endavant!

 8. Maite Salord Escrit el 05 març 2011 a les 9:08

  Gràcies, Àlmax, per les teves paraules. Fa uns mesos, en una entrevista, ja vaig manifestar que l’important és tenir clars els objectius, sense eufòries ni triomfalismes. Evidentment que hi ha hagut errors. És quasi impossible que no n’hi hagi. Ara bé, estic satisfeta per la feina feta pel grup municipal del PSM. A nivell general, estic convençuda que aquest equip de govern deixarà un ajuntament de Ciutadella molt millor del que el va trobar: hem tancat temes eterns, hem posat ordre en el desgavell econòmic, s’han obert espais de participació ciutadana, etc, etc. Al cap i a la fi, amb qui un passa comptes és amb ell mateix i, en aquest sentit, em sent molt tranquil·la.

  Aquí tens, Joan, la nota de premsa sobre el carrer Sevilla que es va publicar dijous. Em sembla que no la devies veure, pel que dius:

  EL PROJECTE DEL CARRER SEVILLA. LA POSTURA DEL PSM
  Arran de la polèmica suscitada amb la llicència d’obra del carrer Sevilla, des del PSM volem manifestar el següent:
  A la Junta de Govern d’avui, dia 2 de març, ha vingut a aprovació la modificació del projecte bàsic i executiu d’un habitatge i un local comercials en planta baixa. Tot i que es tracta d’un projecte d’un únic habitatge de gairebé 2000m2, és legal, des del punt de vista urbanístic, i, per això, des del PSM no hi hem votat en contra. Hem fet un vot d’abstenció en coherència als dubtes que ens ha generat la tramitació de tot aquests projecte:
  1) Si tenim en compte que el desembre de 2010, el promotor sol•licita, de l’àrea d’urbanisme, un certificat urbanístic per realitzar un centre comercial, és lògic que avui aprovem un projecte per a habitatge i comercial en planta baixa?
  2) Si bé l’ajuntament va donar una llicència d’un projecte bàsic per a un edifici sense ús, des del moment que, en el termini dels sis mesos preceptius, no es presenta el projecte d’execució i, molt més, tenint en compte que, quan aquest es presenta, va acompanyat d’una modificació del projecte bàsic, es podia començar l’obra?
  3) La modificació que s’ha aprovat perquè el projecte s’ajusti a la normativa és tan poc substancial per considerar-lo tan sols un modificat o tenint en compte que es canvien volums i façana no hauria de ser considerat un nou projecte?
  4) Respon al funcionament habitual d’urbanisme que, en dos dies hàbils, com passa en aquest cas, després de ser presentat a l’ajuntament, el projecte hagi vingut a Junta de Govern per ser aprovat? És justificada aquesta celeritat màxima?
  5) Segons la llei d’incompatibilitat, podia la gerent de l’àrea d’urbanisme sortir per premsa defensant un projecte que havia redactat un familiar directe?
  A la vista de tot això, el grup municipal del PSM demana a l’alcaldessa i regidora d’urbanisme que revisi el funcionament de l’àrea per tal que les actuacions seguesquin, escrupolosament, els criteris de màxima transparència i igualtat.
  Amb tot, des del PSM, volem manifestar que valoram de forma molt positiva, en l’actual situació de crisi econòmica que vivim, iniciatives empresarials dins el casc urbà de Ciutadella que serveixen per dinamitzar el seu entorn.

  GRUP MUNICIPAL DEL PSM

 9. Coloma Torres Escrit el 05 març 2011 a les 10:37

  Una nota de premsa molt dolça i empalagosa. És una estiredata d’orelles carinyosa.
  Que hagués passat si la gerent d’urbanisme fos del PP, el regidor d’urbanisme del PP, l’alcalde del PP i l’arquitecte del projecte fos el marit de la gerent d’urbanisme col·locada pel PP?

 10. Maite Salord Escrit el 05 març 2011 a les 11:46

  Durant el període 2003-2007, el PP va governar a Ciutadella amb un soci de govern que es va davallar els calçons -en sentit estricte- en un lloc públic i davant un regidor d’un partit d’esquerres. Llavors, vam poder sentir les dures paraules dels dirigents del PP:l’alcalde va dir que “estava molt disgustat”, i el regidor d’urbanisme i cultura “que lamentava els fets que havien arribat a ser notícia d’àmbit nacional”. A més, el PP va decidir no rompre el pacte perquè, literalment, “hi ha molts de projectes en joc a Ciutadella”.
  Tot açò passava l’octubre del 2003 i, avui, la majoria d’aquells “projectes en joc” són als jutjats. Entenc que, al costat de la contundència amb què ha actuat sempre el PP davant les “irregularitats”, no només dels seus socis de govern sinó dels seus propis regidors, les notes de premsa del PSM puguin semblar “dolces i empalagoses”.
  I, enmig de tots aquests fets, una única certesa: el PSM és l’únic partit que no té casos de corrupció a les seves files. Que no és poc!

 11. Biel Escrit el 05 març 2011 a les 15:47

  Ja estic embafat que tots us dedicau a rallar del pasat, obriu els ulls i viviu el dia a dia. I vaja quina “Chapuza” l’asfalt del carrer Mallorca, només asfaltau el carril velo?, quina barra, i mira que la resta del carrer està fet pols.

 12. eugenia Escrit el 05 març 2011 a les 17:25

  El PSM pacta amb el PSOE a Ciutadella per governar, ja sabem tots per quin motiu.
  Ha gestionat bé les seves àrees? D’açò, no té res a dir na Coloma?
  L’únic delicte del PSM és que les seves declaracions són dolces?
  L’únic delicte del PP van ser les seves declaracions per les actuacions del seu soci de govern -PMQ- o els casos encara pendents de resolució judicial?
  Si mal no record, casos molt, molt greus.
  Ja poden córrer les rates, el temps las posarà al seu lloc.
  Ara toca el que toca, esteim pelats, fent “chapuces”. Anirem al AVEOBSERVATORI pel carril velo, o a la piscina de la platja gran.
  El passat és obvi que està present.
  Per cert, vull penjar una foto i no soc capaç.
  Te la envio Maite i la penjes tu?
  Salut i memòria!

 13. Maite Salord Escrit el 05 març 2011 a les 17:28

  Si me l’envies, ho intentaré!

 14. Coloma Torres Escrit el 06 març 2011 a les 1:23

  No entenc que na Maite Salord per justificar el dolç i empalagós comunicat de premsa del PSM en relació al megapis del carrer Sevilla, hagi de fer referència al cas de la davallada de pantalons de’n Llorenç Casasnovas i la reacció del PP.
  El que faci el PP “me la trae al pairo”. De fet, jo hagués romput el pacte i molts de problemes s’hagueren evitat.
  Jo he fet una pregunta i na Maite Salord no l’ha contestada.
  Si el cas de pressumpte corrupció del pis del carrer Sevilla hagués estat protagonitzat pel PP, qué hagués fet el PSM? Hagués fet aquest comunicat carinyós ho hagués demanat dimissions?
  Aquesta és la pregunta.

 15. Àlmax Escrit el 06 març 2011 a les 10:58

  Biel, sense entendre i mirar al passat no es pot entendre el present, ni valorar les opcions de futur. La mirada al passat no ha de ser una mirada passiva i contemplativa, sinó reflexiva i amb la vista posada a l’avui i al dia de demà, per veure què hem de fer i per aprendre dels errors.
  Mirar al passat amb aquesta intenció és, tant a la política com també a la vida, no només necessari, sinó imprescindible si volem aprendre dels errors i millorar.

 16. Àlmax Escrit el 06 març 2011 a les 11:23

  Per cert, que estic d’acord amb la teua opinió sobre el semiasfaltat del carrer Mallorca. Pitjor el remei que la malaltia, en aquest cas!

 17. Maite Salord Escrit el 06 març 2011 a les 11:25

  Com va dir un dia una escriptora que també es dedicava a la política, “deix la imaginació per a les meves novel·les”.

 18. Coloma Torres Escrit el 06 març 2011 a les 14:04

  No fa falta recórrer a les novel·les per imaginar-se que hagués dit el PSM si el PP fos el responsable del cas de pressumpte corrupció del megapis del carrer Sevilla.
  El PSM, i en general tots els partits, s’escandalitza quan la corrupció és del PP i posa “paños calientes” quan aquesta corrupció és seva o de partits propers. És una llàstima que no hi hagi equanimitat en les declarfacions. Això resta credibilitat a la política.
  Per cert, el PSM va encobrir, tapar i defensar una pressumpta corrupció (irregularitat li diuen ara) en el cas Escandell. Un director insular donava subvencions a la seva pròpia empresa. I això sí que afectava al PSM.

 19. Joan Escrit el 07 març 2011 a les 7:54

  Pacte es sinonim de “fer el que vulguis mentre jo aconseguesqui el que jo vull” , “avui per tu i dema per jo”,”conque es de dretes ho van fer abans si ara ho feim noltros no ens poden dir res”, “si els del PP van “tancar” s’entrada a la plaça de la Pau,noltros podem donar permis al piset del que ens doni la gana” o sigui que FOT QUI FOT I VIVA EL RESTO…i a ses eleccions “rivals” despres…PACTES AMB EL DIABLE SI FA FALTA.
  ALMAX. Visc en aquet mon,un mon ruin ,hipocrita i fals,que uns cuants s’han montat per viure com a Reis,enganant a tot una generació.
  Tu si que no vius ven aquet mon.poset ses ulleres de mirar anfora que no hi veus de sa llargaria des nas.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari