Maite Salord

Escriptora

Josep Miquel Vidal, Menorca: Reserva de Biosfera

La UNESCO ha escollit Menorca com a seu de la “Xarxa Mundial de les Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres”. És, sens dubte, una notícia important, una passa més en el camí que s’iniciava, l’any 1989, amb les primeres gestions fetes per aconseguir que la nostra illa fos designada com a reserva de biosfera, reconeixement que es va aconseguir el 1993.

És per aquest motiu que us recoman la lectura del llibre de Josep Miquel Vidal, Menorca: Reserva de biosfera (IME, 2009), unes pàgines amb imatges bellíssimes de l’illa que, afegides a les paraules, ens fan reflexionar sobre la seva impressionant riquesa patrimonial i la responsabilitat de tots plegats per mantenir allò que els nostres pares ens han llegat i que, un dia, hem de deixar als nostres fills.

Sabem que l’equilibri entre medi natural i medi socioeconòmic és fràgil. Avui, en temps de crisi, molt més. Tanmateix, només si som capaços de créixer d’una forma sostenible, de mantenir una fesomia que és l’admiració de la gent que ens visita, podrem enfrontar el futur amb garanties.  El creixement econòmic ha de ser compatible amb la conservació del medi ambient perquè és allò que ens dóna un valor afegit.

Defugim models urbanístics que no són els nostres i posem en valor tot allò que ens fa diferents. Camps de golf, autopistes o creixements urbanístics en rústec ja hem vist que no han servit per enfrontar una crisi salvatge com la que patim. Cavalleria, Cala Tirant, barranc d’Algendar, Punta Nati, macars, basses, camamil·la, lliris de platja, fars, coves, navetes, taules i talaiots, xòrics i rupits… aquesta és la riquesa que té Menorca i que hem de donar a conèixer, més que mai, al món.

8 comentaris a “Josep Miquel Vidal, Menorca: Reserva de Biosfera”

 1. Schorske Escrit el 18 juny 2011 a les 15:06

  Quan els capvespres d´estiu agafo la velo i vaig a fer una calada, me´n faig creus de les tones i tones d´aigua que es dediquen a regar ferratge per aspersió. Els aqüífers menorquins estan contaminats per nitrats i d´això no n´és culpable ni el turisme ni els camps de golf. Per preservar els nostres ecosistemes no només els hem de salvar de la pressió constructora sinó també de la humana. Ara mateix firmaria la construcció de dos camps de golf (sense noves places!) si alhora se´m garantís la congelació durant la pròxima dècada del nombre de places hoteleres. I mentrestant ja hem ampliat l´aeroport i tenim un nou port comercial…

 2. Baldritxa Escrit el 20 juny 2011 a les 15:14

  Schorske, pressió constructora i pressió humana? No vindria a ser el mateix tipus de pressió? Et fa mal que es reguin camps de ferratge però no una incombustible gespa? El turisme massiu i els camps de golf contribueixen a buidar els aquífers, i si en aquests hi ha una constant infiltració de nitrants per altra banda, al haver-hi un major consum d’aigua, hi ha un major nombre de nitrats per litre cúbic, si les mates no fallen, no?… Tant de bo es congelassin les places hoteleres… (per als treballadors dic, perquè els propietaris mai han patit tant com altres)… A jo em sap greu però només m’ha quedat clar que agafes la velo, has exposat primícies de grans temes sense capficar-te amb una cosa concreta…
  Certament, tornar a encimentar a dret i a tort, Maite, crec que serà el sarcòfag de Menorca prest tot això… si la gent no atura els peus a segons qui.

 3. Coloma Torres Escrit el 20 juny 2011 a les 19:20

  El problema dels nitrats pot quedar resolt amb la utilització de l’aigua procedent de la dessaladora. Amb la posada en marxa de la dessaladora, els aqüífers descansaran i s’aniran recuperant.
  La dessaladora té vocació insular i, per això, l’aigua que es produeixi hauria de ser canalitzada a tots els municipis.
  En quant als camps de golf, aquests per llei han de ser regats amb aigua depurada, per tant, no hi hauria d’haver perill en quant a l’ús d’aigua dels aqüífers.
  Per últim, totalment d’acord en que no es construeixi ni una plaça més. Me sembla, per altra banda, que amb el que ja està construit, en tenim per molts anys fins que el mercat no absorbeixi tants d’immobles sobrants.

 4. Joan Escrit el 20 juny 2011 a les 21:55

  Coloma, més de la meitat de l’aigua que s’extreu del subsol és per regar, per tan, si no es prenen mesure per millorar els sistemes de reg i sembrar farratges que no necessitin tanta aigua, seguirem contaminant els aqüífers i a les zones urbanes pagarem l’aigua dessalada a 1€ el metre cúbic. mentre la de regar és gratis, a no ser que el camp es regui amb l’aigua de la dessaladora i també la paguin a 1€.

 5. Menorquit Escrit el 21 juny 2011 a les 18:19

  Xiriguitos, serveis i hostalets al camí de Cavalls; camps de golfs, agilitzar tràmits d’hotels rurals, desdoblar la carrtera, modificar el PTI perquè la gent necessita treballar…etc, etc… La demagògia de sempre.
  .
  Vos donau compte que els vells discursos de la vella dreta tornen. Potser a les seves paraules hi posin ara vaselina perquè entrin millor… (aigües depurades -que ningú sap el net de res-; no farem més places turístiques…) però el resultat vol ser el que sempre han perseguit.
  .
  Ai, la dreta, la vella dreta de sempre!
  .
  Maite, el model que necessecita Menorca és el que molt encertadament descrius en el darrer paràgraf. I s’ha demostrat.
  .
  Just ara ha començat l’estiu. Solstici. I que sonin un tambor i un fabiol!!

 6. Coloma Torres Escrit el 22 juny 2011 a les 8:55

  Menorquit, Menorquit… El model que necessita Menorca és el q

 7. Coloma Torres Escrit el 22 juny 2011 a les 8:58

  Perdonau… Seguesc…
  Menorquit, Menorquit… El model que necessita Menorca és el que va votar el passat dia 22 de maig. La vella dreta tant denostada per tu, va treure 8 consellers i el model que tu defenses en va treure només un.
  Aquests són els resultats i això és el que vol Menorca.
  Només faltaria ara que aquells que només teniu 1 conseller volguessiu que s’apliqués el vostre model (que ha fracassat), en front del model que va aconseguir una ampla majoria absoluta…

 8. Nom Necessari Escrit el 22 juny 2011 a les 10:17

  -Que van votar el model que necessita Menorca?
  I un be negre!
  Si te contés jo de gent que conec que ha votat PP i ni saben els noms dels candidats al CIMe.
  I si davant els vots majoritaris ens hem de doblegar tal vegada davant l’abstenció ens hauríem de treure el capell,
  …com davant Sant Joan.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari