Maite Salord

Escriptora

Qui som

No és la meva intenció explicar-vos ara qui som, entre altres coses, perquè em sembla infinitament més complicat que crear qualsevol personatge de ficció, batallar amb una classe de trenta adolescents o defensar una proposta en un plenari del Consell Insular de Menorca. I, ben mirat, ja us acab de donar unes quantes pistes importants sobre na Maite Salord.

Des del 1989, som professora de Llengua catalana i literatura -els darrers vint, a l’IES M. Àngels Cardona de Ciutadella-, tot i que, des del 2015 tenc una excedència per dedicació política. El món de l’ensenyament és per a mi apassionant i enriquidor perquè em posa en contacte amb els més joves i em permet estar atenta a tots els canvis que es produeixen al meu voltant. A més, em permet guanyar-me la vida fent allò que més m’agrada, que és mostrar a “llegir” als meus alumnes. “Llegir” evidentment en el sentit de fer-los entrar dins aquest joc meravellós que proposen els llibres. La literatura és la meva passió i, per sort, forma part, també, de la meva feina.

Com a escriptora, he guanyat els premis de Narració Novel·lada de la XVI Biennal Literària i Artística de les Festes de Sant Joan 1997 amb l’obra I del somni, tot (IME, 1998) i “Illa de Menorca” de narració curta (1999) amb “Flor de gessamí” i som autora de la novel·la Com una nina russa (la Galera, 2002). L’any 2003, vaig guanyar el “IV Premi Contarella de Literatura”, en la modalitat de literatura infantil, amb el conte Omplir la nit (Ajuntament de Ciutadella, 2004) i el 2004, el Premi Ciutat d’Olot de narrativa juvenil amb la novel·la Mar de boira (la Galera, 2004). El 2006 apareix el volum Freqüències (IME, 2006), un recull de comentaris radiofònics en els quals opinava sobre diversos temes d’actualitat. Vaig quedar finalista del Premi Sant Jordi de novel·la 2006 amb l’obra La mort de l’ànima (Proa, 2007). He participat en el recull Veus de la nova narrativa catalana, Empúries / Voces (Antología de narrativa catalana contemporánea), Anagrama (Barcelona, 2010), amb el conte “L’enyor de les pedres”. La darrera novel·la que he publicat és L’alè de les cendres (Editorial Arrela, 2014). D’altra banda, també som membre de l’Institut Menorquí d’Estudis, he publicat diferents articles sobre literatura menorquina i he editat el volum Entremesos I de Vicenç Albertí i Vidal (IME, 1997).

Finalment, hi ha també la meva faceta política. Vaig ser regidora de l’Ajuntament de Ciutadella del 2005 al 2012. Del març del 2009 al maig del 2011, vaig ser-ne la responsable de l’àrea de Cultura i Projecte de Ciutat. Del 2011 al 2015, també vaig ser consellera del Consell Insular de Menorca i, actualment, en som la Presidenta. Del desembre de 2012 al juny de 2016, vaig ocupar el càrrec de Coordinadora del PSM Més per Menorca. Molta gent m’ha demanat, al llarg d’aquests anys,  per què em vaig engrescar a participar activament en la vida política de l’illa. La resposta és clara: per responsabilitat i compromís. Som el que escric, però també som el meu paisatge i les meves persones i estic convençuda que cal lluitar pel que un vol. I amb el PSM primer i, ara, amb MÉS PER MENORCA compartesc un model de territori: la idea d’una Menorca que sàpiga créixer amb dignitat, amb respecte a la seva fesomia, a la seva història i a la seva cultura.

En aquest BLOG trobareu reflexions i opinions sobre temes actuals, la tria dels quals reflectiran, lògicament, allò que en diríem “ideologia” en un sentit ampli del terme, a més de recomanacions de llibres i textos de creació pròpia que s’aniran alternant per tal de donar-li varietat i agilitat. Escrits diversos que esper poder compartir amb tots vosaltres.