Maite Salord

Escriptora

Foto Més

Diumenge, dia 18 de gener, en Nel Martí i jo vam ser proclamats candidats al Parlament de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca, respectivament. En el seu blog, en Nel ha deixat les paraules de crítica al govern Bauzá, un govern que ha actuat en contra de les persones, amb atacs sistemàtics a la sanitat, al benestar o a l’educació.

Aquestes són les que vaig dir jo:

“És un privilegi poder encapçalar la llista del Consell per un projecte com el de MÉS PER MENORCA, un moviment menorquinista i ecologista, que va néixer fa ara dos anys i que està format majoritàriament per persones independents i per persones que formen part de 4 partits polítics (PSM Més per Menorca, Iniciativa-Verds, Equo i Esquerra Republicana de Menorca). Durant aquests dos anys de feina, hem sabut fer realitat allò que la gent reclama: a unitat de partits afins i, sobretot, obertura cap a la societat. Per açò s’han arraconat sigles, s’han ajuntat esforços, s’ha traslladat tota la capacitat de decisió a les assemblees obertes (han triat els reglaments de funcionament, ideari…), les llistes es fan a través de primàries i sense quotes de partit… Per tant, som un projecte de futur aglutinador i participatiu que ja ha rebut el suport de prop de 500 persones.

Però el que és més important és que MÉS PER MENORCA som els únics que creim en Menorca com un subjecte polític que hem de fer créixer des de Menorca mateix, sense rebre consignes de Palma o de Madrid. No som la sucursal de cap partit. Tenim les mans lliures per decidir què volem i també per desmarcar-nos d’aquelles polítiques que no respecten la cultura, el territori, la gent. I per açò és clau que el govern de Menorca tengui la màxima capacitat de decisió, amb totes aquelles competències que permet l’Estatut –i que encara no tenim- i fent passes cap a l’objectiu de fer possible que el poble menorquí pugui decidir sobre qüestions territorials, socials, econòmiques i polítiques.

Per açò, necessitam un Consell fort, reivindicatiu, que no acoti el cap davant els rajoys i els bauzás de torn, amb una persona al capdavant que sàpiga liderar el govern, amb capacitat de feina, que tengui experiència en la gestió i que conegui el Consell. Supòs que no importa que digui qui és, aquesta persona…

Aquests quatre anys d’oposició al PP al Consell m’han mostrat molt, moltíssim, de com no s’ha de governar. El primer que hem de recuperar és el sentit autèntic de la paraula democràcia i açò ho farem potenciant la participació ciutadana, amb òrgans que ja existeixen i que el PP no empra i creant-ne de nous, si és necessari; i actuant amb absoluta transparència, sense sospites d’amiguisme o de fronteres massa primes entre interessos públics i privats.

A partir d’aquí, no hem de deixar d’insistir en un tema que fa anys que denunciam i que és clau per a Menorca: la millora del finançament que de Madrid –governi qui governi- fins ara ens han negat sempre. Som els que més aportam a la caixa de l’Estat i el que més poc rebem: els nostres doblers serveixen per pagar Aves que no emprarem mai, per pagar aeroports fantasmes, mentre tenim el tema del transport aeri sense resoldre o camins a recuperar o edificis emblemàtics que cauen perquè diuen que “no hi ha doblers”. N’hi ha per segons què i per segons qui. És una pura qüestió de prioritats i des d’aquí, tenim molt clares quines són les nostres prioritats.

Necessitam una economia en què els sectors estiguin equilibrats i, per això, és urgent donar suport als petits empresaris i autònoms. Necessitam una economia que no es basi en la destrucció del territori sinó en potenciar els valors ambientals de Menorca i que tant ha costat de preservar i que és allò, justament, que ens diferencia. Ara mateix, tenim un projecte de carretera desproporcionat, que no respon a les nostres necessitats, com tenim un aeroport desproporcionat. No hauria estat millor invertir en transport públic i treure cotxes de la carretera? No hauria estat millor invertir en millorar freqüències i preus de vols? Tenim parcs aquàtics en sòl rústic perquè “desestacionalitza”, diuen. Qui es pot creure que vindran turistes fora de temporada per posar-ne en remull en un parc aquàtic? Ara mateix, qualsevol projecte que un polític considera que “desestacionalitza” (o sigui, tots!) es pot fer en sòl rústic. Us imaginau com pot acabar el camp de Menorca si que aquesta gent continua governant?

No ens enganem: els atacs sistemàtics a l’educació i la cultura que hem patit aquests darrers 4 anys no són gratuïts: ens voldrien ciutadans sense criteri, sense capacitat de decisió. I nosaltres volem ciutadans lliures i responsables, en una societat cohesionada. Ciutadans que sàpiguen veure que, en contra del que els interessa escampar a uns quants, no tots els polítics són iguals i que n’hi ha que fa molts anys que ho demostram. Però aquesta societat només és possible si s’inverteix en educació i en cultura.

Acab. Hem rebut, rebem i rebrem atacs perquè el PP també sap que, si avui hi ha una alternativa real al seu govern, aquesta és la de MÉS PER MENORCA: perquè tenim la fortalesa que ens dóna la unitat real, més enllà de discursos ben intencionats (4 partits que han deixat sigles endarrere per unir esforços); tenim la fortalesa que ens dóna l’experiència d’aquests 4 anys d’oposició al PP, en Nel al Parlament i jo al Consell; tenim la fortalesa que ens dóna la renovació, totes les persones independents que se saben responsables del moment difícil que vivim i han fet una passa endavant i s’han implicat en el projecte.

Som molts, som forts, som MÉS. A partir de 3 diputats, en Nel Martí liderarà grup parlamentari propi menorquí; a partir de 3 consellers, Més per Menorca liderarà el govern del Consell. I fixau-vos que he dit “a partir de 3…”. Aquest és l’objectiu. Perquè volem recuperar el futur i ho aconseguirem, amb l’ajut de tots. Ànims, que la victòria, més que mai, és nostra!”

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari