Maite Salord

Escriptora

Només allò que és just

Es nota que s’atraquen eleccions generals. Els ciutadans assistim al·lucinats ( o no?) a les promeses econòmiques que, cada dia, ens van llançant els partits majoritaris. PP i PSOE han iniciat una carrera esbojarrada per avam qui és capaç d’oferir més. Que en Zapatero anuncia que augmentarà el salari mínim interprofessional fins als 800 euros, en Rajoy diu que ell 150 euros les pensions mínimes i de viudetat; que en Rajoy diu que reduïrà un 16% de mitjana l’IRPF, en Zapatero que tornarà 400 euros a cada contribuent en la declaració de la renda a partir del 2008. Etc, etc.

Tanmateix, enmig d’aquesta allau de xifres entabanadores, una notícia que ens fa tocar de peus a terra: una plataforma cívica, integrada per les entitats econòmiques i col·legis professionals de les Illes, denuncia que l’actual model de finançament de les autonomies discrimina Balears. Segons va explicar el seu president, acompanyat de Guillem López Casasnovas, som la comunitat que més aporta a l’Estat i la que rep més poc . Això vol dir que les inversions que es fan a les Illes són mínimes: esteim a la coa, per exemple, de llits hospitalaris i de mestres per habitants, per no parlar de temes com el cost de la insularitat o del transport.

El tema del finançament no és, certament, nou (en aquest sentit, us recoman, la lectura dels articles de Talaiòtic sobre “Espoli econòmic”). El que sí que és una novetat, i una excel·lent notícia, és que s’hagin unit veus de pes per denunciar que tenim un sistema de finançament injust que no podem -no ens podem- permetre.

A les Illes, per tant, no volem que se’ns facin regals electoralistes. Només volem el que és just: la superació de l’espoli fiscal a què ens veim sotmesos i que afecta de forma molt negativa la nostra qualitat de vida. No acceptam que ens escatimin, com fins ara, inversions en serveis socials, en educació o en infraestructures. I de cada vegada som més els que ho tenim ben clar.

Hi ha eleccions generals i, per primera vegada a les Balears, una plataforma electoral, “Unitat per les Illes”, que ens ofereix l’oportunitat única de fer sentir veus nacionalistes de les Illes al Congrés dels Diputats. No ens enganyem: ni PP ni PSOE han estat capaços de resoldre els autèntics problemes de la nostra Comunitat (el transport aeri és l’exemple més clar) i, per això, més que mai, cal tenir persones a Madrid que ens defensin. Que defensin un finançament just, que és la clau del benestar de tots.

Un comentari a “Només allò que és just”

  1. Talaiòtic Escrit el 02 febr. 2008 a les 19:41

    Hola Maite! Merci per la referència i l’enllaç al meu bloc.

    Sembla que a poc a poc començam a espabilar. A veure què dóna de si aquesta plataforma per un nou finançament que s’ha creat…

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari