Maite Salord

Escriptora

Crònica d’un ple (II)

Dilluns, hi va haver ple del Consell Insular de Menorca. Va durar 6 hores i es van tractar molts de temes diferents, encara que, l’endemà, la premsa només reflectís els més “polèmics”.

El PSM més per Menorca hi va presentar una proposta conjunta amb el PSOE demanant que la UIB redactàs un informe jurídic sobre les conseqüencies del desistiment del Pla Director Sectorial de Comerç. No va ser aprovada, tot i que els dubtes que genera són molts.

D’altra banda, també vam demanar la creació d’un comissió específica que s’encarregàs d’elaborar els criteris que han de regir l’ elaboració dels plans de gestió per a cada lloc d’especial conservació per definir els usos permesos dins els seus àmbits respectius. Per exemple, pot passar una volta ciclista dins una Zona d’Especial  Protecció d’Aus (ZEPA)? I, com que, tot i que la competència és del GB, qui millor coneix les problemàtiques de cada zona és qui les viu de més a prop, d’aquí la nostra proposta que va ser rebutjada.

I ara ve la gran notícia: la primera proposta d’acord del PSM aprovada! En aquest cas, el PP va considerar oportú donar suport a reconèixer la feina feta pel Consell Escolar de l’illa des de la seva creació, el 21 d’abril de 2004 i a instar-lo a continuar treballant per tal de fer realitat, “l’organització d’un congrés internacional d’educació a l’illa de Menorca amb participació d’experts i experiències innovadores d’arreu del món, en el qual també s’expliqui tot allò que hem aconseguit en el nostre àmbit, amb l’objectiu de dinamitzar i rellançar les experiències innovadores a l’illa i rebre i acollir les que es porten a terme arreu del món des de diferents perspectives i enfocaments”.

Finalment, vam interpel·lar el  president del Consell de Menorca per incomplir les promeses electorals de governar des del consens i per a tots els menorquins. Els exemples són infinits:
•   Comissió Assessora de Patrimoni. La consellera de cultura va dur a ple una reducció de membres de la Comissió (de 17 a 12) i va manifestar que encara no tenia decidit quins serien els seus membres. Idò bé, hi ha registres de finals d’agost en què es demana, suposadament a entitats, que nomenin representants per a la Comissió però no als partits de l’oposició.  Voldria recordar que, durant 8 anys, el PP ha format part de la Comissió Assessora de Patrimoni perquè a la Junta de Portaveus prèvia el ple on s’aprovava la composició (juliol de 2003), van demanar de ser-hi present, cosa que se’ls va concedir.

•    Desistiment del Pla Director Sectorial de Comerç. Es va dur per urgència i, per tant, coartant la possibilitat de debat i informació als partits de l’oposició. Des del PSM, a més, dies abans de saber que anava per urgència a ple, ens vam brindar –per premsa i la portaveu del PSM directament a la portaveu del PP- a analitzar el Pla i consensuar canvis sense necessitat d’arribar al desistiment. La resposta ja sabem quina va ser, amb la inseguretat jurídica que ha creat aquesta precipitació.

•    Full de ruta turístic. El president Tadeo va dir, en el seu discurs d’investidura: “Durant la campanya electoral i amb anterioritat vaig proposar un pacte entre les forces polítiques per consensuar el model turístic que volem i que pugui anar mes enllà de dos mandats. Avui torn a reiterar aquest oferiment que no vull que quedi oblidat.”  La consellera s’ha reunit amb diversos sectors: allotjament, oferta complementària i restauració, promoció, formació, ordenació turística, transport i oci i turisme actiu. Curiosament, no hi ha ni sindicats (representants dels treballadors, fonamentals en un moment en què hem vist que l’augment de visitants no s’ha traduït en més ocupació), representants de la societat civil que tenen qualque cosa a dir en temes de turisme : GOB, entitats culturals, entitats artesanes o associacions agrícoles i industrials (és fonamental la interrelació de sectors).

•    Pàgina Web del Consell Insular. El PP fa un ús partidista d’una web institucional, cosa que no s’havia fet mai. L’empra per publicar notícies en què es critica i es desqualifica al PSM i a l’oposició en general quan nosaltres no tenim accés a la WEB. Aquest espai hauria de servir perquè l’equip de govern informàs de la seva gestió però, en cap cas, per criticar la feina que es fa des de l’oposició.

Aquesta va ser la contribució del PSM més per Menorca al darrer ple del Consell de Menorca. I aquí som per rebre els vostres suggeriments, crítiques i propostes.

10 comentaris a “Crònica d’un ple (II)”

 1. Menorquit Escrit el 19 oct. 2011 a les 15:58

  Trob que ja ho vaig comentar una altra vegada. Desgraciadament, el president Tadeo i els eu equip són una companyia de pruxinel·los en mans del Govern Bauzà on Carlos Delgado té a Menorca funcions de president del Govern. Als governants de Menorca els tenen callats i sotjats i el més rtist de tot açò és que s’adonaran massa tard, com sempre.
  .
  El PP balear ha fet callar el govern del Consell en matèria turística i en concret en la transferència de Turisme, i aquests han fet callar als sectors i agents turístics de Menorca respecte a aquest important traspàs competencial. Es donaran compte quan vegin que la promoció turística al món només vendrà Mallorca.
  .
  En definitiva, era previsible l’engany de les campanyes electorals. Ja se sabia, però no per açò s’ha de callar.
  .
  Bona feina Maite. Caldrà seguir informant-se a través de blocs com aquests perquè ja sabem dels interessos que nien en el mitjans de comunciació, dirigits i amenaçats pels governs de torn.

 2. itziar Escrit el 19 oct. 2011 a les 19:47

  Primer de tot, el meu condol Maite, per haver aguantat un ple de sis hores…

  Menorquit, estic molt d’acord amb tu, i crec que n’hauriem de ser molt conscients, del fet que el conseller Delgado té en Menorca el seu particular imperi, i que, dit directament a premsa (i jo hi era quan ho va dir), a Menorca ve per fer el que ell vol, no el que la gent demana.

  I enhorabona, a l’equip del PSM per la proposta aprovada!

  Ànims i molt de cafè per al proper ple!

 3. xec vallori Escrit el 20 oct. 2011 a les 7:25

  Tal com vaig escriure al face davant la noticia de que no es trapassaria turisme al consell enguany: com sempre complint les promeses electorals, només faltaria ells no fan mai el que fan els altres de no complir-les. Com sempre han quedat ben retratats, llàstima que la majoria de gent dugui un mocador als ulls i que no ho veguin. Paciència, força i endavant que de més verdes en maduren.

 4. Joan Escrit el 20 oct. 2011 a les 11:50

  Al diari Menorca d’avui hi ha dues fotos sobre la visita del Conseller de turisme del Govern de les Illes Balears a Menorca, una a la seu d’ Ashome on el President d’Ashome co-presideix la reunió amb el Conseller i l’altra a la seu del Consell on es veu clarament que presideix la reunió el Conseller de Turisme i el President del Consell Insular de Menorca el tenen pels racons, el PP de Menorca aplica una política totalment subordinada al Govern, fins hi tot amb gestos com aquest.

 5. Maite Salord Escrit el 20 oct. 2011 a les 18:32

  Aquest govern del PP decep fins i tot als seus. Els nomenaments d’en Domínguez i en Toni Juaneda van ser d’escàndol. I, al Consell, acoten cap davant les “figures” del Govern Balear que tot ho plantegen en clau mallorquina.
  No fan res del que diuen i, a més, entren en contradiccions. Com amb el Pla Insular de la Costa. El conseller Huguet diu, en el ple de dilluns, que el PIC és un “experiment amb gasosa” que no cal continuar. L’agost, però, l’emprava per justificar un conveni amb les empreses nàutiques. Com quedam?
  El PIC és, senyor Huguet, una eina per ordenar la costa amb visió de futur, fonamental per dimensionar la capacitat d’amarraments dels ports a la capacitat d’absorció de les platges de Menorca. Però ja sabem que a vostès aquestes coses no els interessen. Tenen uns altres “interessos”.

 6. Menorquit Escrit el 20 oct. 2011 a les 20:56

  Ha de ser important fer entendre per a les properes eleccions (que commemora la mort d’un règim que el PP encara no ha comdemnat) que les promeses del PP seran mentides i enganys.

 7. Ricard Escrit el 22 oct. 2011 a les 11:05

  Avui 22/10 apareix -al Menorca en paper- un comentari relatiu als fons per a formació,que no es a l’edició digital que diu “PSOE Y PSM se dejaron perder fondos para formación…..” en unes declaracions de Pilar Pons que trobo mal intencionades,material per al pròxim ple….

 8. Maite Salord Escrit el 23 oct. 2011 a les 17:25

  Ricard, pel que sé, dia 19 de maig va sortir publicada la convocatòria per a unes accions formatives per a desocupats (http://www.caib.es/govern/sac/visor_proc.do?previ=s&lang=ca&codi=846678). Com que el 22 va guanyar les eleccions el PP, es va decidir no presentar-s’hi per no condicionar el futur govern.
  Ara bé, cal tenir en compte que, per exemple, d’aquestes convocatòries, enguany, s’han rebut uns 70.535€ en total. Per tant, tampoc era la solució.
  El problema és que el PP no ha volgut firmar el contracte programa, que era l’únic que permetia fer uns 15 a 20 cursos i subministrava prou pressupost per mantenir tota la infraestructura del departament de Formació del Consell. Aquesta és la realitat. La resta, excuses de mal pagador del PP.

 9. roberto Escrit el 27 oct. 2011 a les 11:56

  Molt b, Maite. Vaig assistir al ple de les 6 hores i vas ser sa millor. Es cert que n’Huguet es un monstre polític de primer ordre (amb tot lo positiu i negatiu que comporta), però després de veure ses possibilitats de l’equip del PSOE (fluuuuuix, molt fluuuuuuuuix), el teu seny i sentit comú van posar un bon contrapunt a tot el que va fer l’equip de govern. Seria molt de gust veure un debat entre tu i na Salome. La vaig veure amb es piulu un poc pujat de to, i pens que es dia que li comencis a tocar ses coses de Turisme, encara li pujara més. Se que es molt dur ser consellera unipersonal en l’oposició, però més dur encara serà amb el pas dels mesos ser conseller de l’equip de govern aixì com els hi va.

  Fins ara!

 10. Maite Salord Escrit el 01 nov. 2011 a les 9:27

  Moltes gràcies, Roberto, per les teves paraules. No et negaré que és dur ser consellera en solitari, sobretot, tenint en compte el meu caràcter i manera de fer feina. Som dona d’equip, de comentar els temes, de recollir opinions diferents… i, ara, ho trob a faltar. Tanmateix, som conscient que el paper de l’oposició, durant aquests 4 anys, serà importantíssim i que hem d’insistir.
  M’agrada que parlis de seny i sentit comú perquè és, justament, el que vull intentar transmetre. Estic convençuda que és el que necessitam en aquests moments.
  Si tornam a coincidir en un ple, m’agradaria saludar-te personalment.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari