Maite Salord

Escriptora

Tocar fons

Qualsevol moment de crisi absoluta -tocar fons, per dir-ho de forma gràfica- pot ser, hauria de ser, una oportunitat per, partint de zero, redreçar la situació. Aquesta és, a grans trets, la idea que  hi ha en el fons del que s’anomena l'”ètica de l’autorealització” que podem trobar a tota la narrativa modernista catalana: uns personatges en una situació límit que, fugint del victimisme, opten per agafar les regnes de la seva vida i dominar, així, el seu propi destí. De tarannà optimista, estic convençuda que aquest és l’únic camí possible davant les adversitats de la vida.

Arribats a aquest punt, potser us demanareu a què ve tot aquest discurs filosòfic. Molts, però, ja haureu endevinat que, de qualque manera, m’estic referint a la situació crítica que vivim a Ciutadella. L’ajuntament, la institució que ens representa a tots els ciutadans, ha tocat fons. La situació econòmica és insostenible i, malgrat els deutes milionaris, no tenim teatres, cinemes, escola de música, aparcaments… D’altra banda, la situació política és encara més depriment: un govern moralment il·legítim, rancúnies personals entre regidors, ciutadans que insulten l’alcalde… Com deia, a Ciutadella, hem tocat fons. A partir d’quí, des del meu modest punt de vista, només podem intentar, mirant al futur, sortir del clot. I com es pot fer? No és fàcil, certament. Ara bé, el que és evident és que qualsevol solució que no  impliqui a tots, a tots els partits polítics i, per tant, a la gran majoria de ciutadans, no serà una veritable solució.

L’altre dia, em va aturar un senyor que va ser regidor de l’ajuntament als anys 80 i em va fer una reflexió que, com veis, m’ha fet pensar molt: esclar que ens barallàvem, llavors, també, però, després dels plens, anàvem a fer un vermut junts o unes canyes, em va dir.  I va concloure: a Ciutadella, a diferència de Maó, no sabem anar a la una i ara teniu l’oportunitat de demostrar que tots, tots, podeu fer feina junts per fer avançar el poble. I pens que té raó: la situació és excepcional i reclama un govern excepcional. Un govern de tots, mirant cap al futur. Si no ho feim possible, perdrem l’oportunitat de donar a Ciutadella un govern estable el que resta de mandat. Perdrem una oportunitat única de recuperar la confiança dels ciutadans en els seus representants polítics.  La base, no ho oblidem, de la democràcia.

64 comentaris a “Tocar fons”

  1. bep Escrit el 14 gen. 2009 a les 20:58

    Hola Maite, en relació a l’article “Tocar Fons” dius que t’ha fet pensar molt.
    Idò, jo em deman : perquè tantes ganes de baixar sous i fer mocions de censura (voltros només votareu a favor però no entrareu a formar part del govern), que fàcil que es fer això. Aquests darrers mesos els partits d’esquerres em teniu ben despistat, no ho entenc, deis que l’ajuntament esta aturat, potser sigui així, però ara per ara la culpa es de tots que no feis més que rallar i no posar-vos d’acord.
    Escolta bé el que et va dir l’exregidor dels anys 80 i demostrau que podeu fer feina tots junts, i tots junts vol dir que el grup mixt també i entra (agradi o no) ells son l’equip de govern i han de treure coses positives pel poble, però si a tot hi votau en contra, posau “peros”, etcc… no anam en lloc. Per cert, les rancúnies i odis personals que hi ha entre alguns regidors ja no ho llevarà ningú (i després molts s’omplen sa boca diguent que son cristians i van a misa). Quina hipocrasía que hi ha en el món.

    Res més Maite, m’agrada molt la teva pàgina d’opinió i es la primera vegada que escric. (esper seguir). gracies

  2. Matilde de la Mole Escrit el 15 gen. 2009 a les 10:00

    Després de molts dies torn entrar al bloc per deixar escrites unes breus reflexions. Crec que la degeneració de la política a Ciutadella ha arribat a límtis insostenibles. No hi ha però un sol culpable. Sens dubtes la decisió antidemocràtica dels trànsfugues d’abandonar el partit que els havia col·locat al lloc que ocupen va ésser una destralada enorme, però també els cinc anys anteriors de goverm del Partit Popular -un escàndol rere altre, una constant mala gestió, un malbaratament dels recursos públics- en són responsables- donya Tonyi inclosa- d’aquests devessall que ens ha portat a “tocar fons”. Però per si això no bastava, el populisme fexistoide d’Ubú i els seus corifeus, amb el menyspreu a les formes democràtiques hi han posat un munt de grans d’arena a aquest clima irespirable que enverina tota la política del nostre poble. Recordem una frases cèlebre de Kant: “En termes legals un home és culpable quan viola els drets dels altres. Des de l’ètica basta que pensi fer-ho”. A bon entenedor…
    .
    L’escrit de na Maite aquesta vegada -com moltes d’altres- encerta del tot. No s’ha de plantejar només un govern per gestionar millor Ciutadella, sinó que cal anar més enllà i el que s’ha de pretenir una regeneració a fons del joc polític. No és freqüent, però sí molt gratificant, que un partit polític no empri l’ètica com un argument per justificar “a posteriori” les seves actuacions, sinó que fonament en un anàlisi ètic “a priori” les decisions que ha de prendre per sobre de les consideracions partidistes. Enhorabona al PSM.
    .
    Tothom que hagi llegit el que he escrit en aquest bloc sap amb escreix que sóc absolutament contrària a governar amb Ubú. Pens que hi ha escenaris que només condueixen al desastre i -malgrat un pretès i immediat interès superior- a la llarga porten a conseqüències nefastes. La menor d’aquestes no és la legitimació d’una opció antidemocràtica que es nodreix de la manca de visió ètica d’una esquerra acomplexada i sense ideologia. Cal un “cordó sanitari” que els ailli. Això hauria de ser el pacte previ i lògic d’una esquerra de socarrel. Malauradament els psoecialistes, no em cansaré de repetir-ho, no tenen ni ideologia ni escrúpols…
    .
    El govern de salvació que proposeu. Bé, no m’encisa, un mal menor. Si més no, només el veuria acceptable si suposès que els ubuaites no poguessin marcar el pas. I així i tot…
    .
    Acceptar signar la moció de censura i no entrar al govern. És a dir el que ja proposareu fa mesos. És la conseqüència lògica dels postulats ètics que heu definit. Si el PSOE vol batllia i res més i no té cap problema en allitar-se amb la ultradretà…no els hi barreu el pas, però no teniu cap obligació- ni molt manco un imperatiu moral- de barrejar-vos en aquesta conxorxa d’interessos partidistes.
    .
    Les propostes dels psoecialistes són la més genuïna plasmació d’allò que deia Marx (Groucho): “La política és l’art de cercar problemes, trobar-los, fer un diagnòstic fals i després aplicar remeis equivocats”. L’ambició sense ideologia porta a ser grouchomarxista.
    .
    El PSM, gràcies als déus, en canvi pot ser descrit per la gloriosa frase d’Auster: “Pels que no tenim creences religioses, la democràcia és la nostra religió”. El PSM ha fet de la defensa de la ètica democràtica la seva prioritat, la seva religió laica. És d’agrair, en aquest món de corruptes és molt d’agrair.
    .
    M’acomiado, tot desitjant coratge i fermesa a la bona gent del PSM, que els atacs no us facin defallir. La raó dóna forces i no us podeu permetre febleses, perquè com deia el mig menorquí Albert Camus, “la tirania no es construeix sobre les virtuts del totalitaris sinó sobre els falls dels demòcrates”.
    .
    Bona gent del PSM. Resistir és guanyar. En sou capaços.

  3. Bep Escrit el 15 gen. 2009 a les 19:54

    M’agraden els escrits de na Matilde de la Mole, sobre tot aquesta frase tant potenta “resistir es guanyar”, però això politicament o per els qui estan molt implicats dins la politica activa segur que ho entenen millor que el ciutada de carrer, es a dir ,aquell que llegeix la prensa, escolta la radio i fa les seves tertulies amb els seus amics, familiars o coneguts pel carrer o fent un tallat al bar.

    Referent a n’Ubú totalment d’acord amb el que dius, no vull di res més.

    Però jo i molta gent es demana, fins quan seguirem anant enrera a Ciutadella ? (tant a nivell polític com a inversions visibles pel poble), de moment som el poble dels “crancs”.

  4. Maite Salord Escrit el 16 gen. 2009 a les 16:00

    La situació no és fàcil. El tema clau és determinar si l’entrada del PP en un possible govern (amb uns mesos d’alcaldia inclosos) és un premi o un càstig. Hi ha qui ho veu com un premi. Jo, però, si fos del PP, m’estimaria més quedar a l’oposició i tenir temps de refer -tot el que sigui possible- el partit. A més, tenint en compte que la resta de partits faríem mans i mànigues per treure un mínim govern endavant, la jugada els sortiria rodona.
    Així, l’única opció viable, al meu parer, és un govern de tots (amb alcaldia compartida si és necessari). Motius:
    1- Netejam la imatge de l’ajuntament de Ciutadella i dels polítics que en formam part en donar una imatge d’unitat davant una situació excepcional.
    2- En aquesta situació d’igualtat, cap partit en pot sortir perjudicat o beneficiat.
    3- Les diferències ideològiques -importants- que hi ha entre els diferents partits queden dissoltes en aquest front comú d’actuació.
    4- L’alcaldia compartida no suposaria cap canvi en l’organització de l’ajuntament des del moment que els caps de llista l’assumirien, els mesos que els correspongués, juntament amb la seva àrea de gestió.
    Veurem què passa.

  5. Menorquit Escrit el 16 gen. 2009 a les 20:21

    Bona nit amics:

    Maite, amb el dret a la discrepància amb permetràs fer-ne ús sobre els punts que marques.

    Dels quatre punts, l’1 i el 4 es contradiuen, al meu entendre.
    .
    En el 2 pens que sí que hi hauria perjudicats: aquells que han de netejar i aplicar polítiques per recomposar una situació que no han generat. Açò desgasta en fevor de qui ha capgirat l’ajuntament.
    Ser responsable, politícament parlant, es deure’s; primer als seus votants, al seu programa i als seus ideals. El primer a tenir en compte és que qui no ha creat el desgavell no n’és culpable. En potser responsable, en part, si té clares opcions de solucionar-ho, i cap partit té aquesta postestat, ara mateix, per tant, el PSM, no n’és responsable directament.
    .
    (3) Si les diferències ideològiques “queden dissoltes dins un front comú”, a mi no em valen. Qui pot representar els meus ideals a una Institució no vull que els disolgui, tot el contrari, que els revitalitzi.

    Si parlam d’un ajuntament i hi volem “netejar la imatge” els canvis d’estampes per a la batlia és la pitjor imatge que es pugui donar, més si deis que l’alcaldia no tindria pes. Si no té pes per a què s’ha de canviar cada x mesos?

    També dir-te Maite, que és difícil posar-se al teu lloc. La situación, com dius és excepcional i per tant complicada. Açò ho entenc i amb aquest sentit s’hi t’he de donar molts ànims. Altra cosa és les analisis o el dibuix institucional que es plantegi.

    Feliç Diada NACIONAL del Poble de Menorca.

  6. jordi Escrit el 16 gen. 2009 a les 21:50

    Bona nit! Entenc que donada la situació a Ciutadella passeu tanta pena pels dos o tres anys que hi queden fins les pròximes eleccions, però trob que no hauríeu de perdre de vista (i de pensar-hi ara que tornau a plantejar-vos què feis aquests anys de “transició”) que les properes eleccions no hi haurà els fugats i que llavors el PP tornarà fer s’ou i UPCM estarà més inflat que mai. Trob que cal ignorar els fugats però també cal ser conscients que l’adversari polític a “combatre” és el PP i UPCM. Si les pròximes eleccions treuen bons resultats, llavors sí que us en faré responsables a vosaltres i els socialistes. No oblideu que la gent de carrer continua sent la mateixa i que a Ciutadella demà tornareu a sentir l’himne nacional i sortiran un bon munt de banderes espanyoles als balcons, per greu que ens sapiga…

  7. Maite Salord Escrit el 17 gen. 2009 a les 9:24

    Segons l’anàlisi de Menorquit, tots els partits que entrin a governar sortiran perjudicats. És una possibilitat. La meva reflexió, però, anava en el sentit que, si tots els partits som dins el govern, ningú, com a mínim, es podrà beneficiar d’haver quedat a l’oposició. I més si qui queda a l’oposició és el PP, el culpable de tot. I si, al contrari, hi ha beneficis -cosa que dubt-, també serien per tots.
    Pel que fa al tema de l’alcaldia, no hi veig cap problema: està bé que Ciutadella visualitzi la situació greu que vivim i que la gent s’adoni que els partits feim un acte de responsabilitat per aclarir la situació. Una situació que, d’altra banda, i contestant el teu punt 3, no donarà per tirar endavant el projecte de cap dels partits. És per això que em sembla absurd rallar de “liderar” o donar tant de pes a una alcaldia que, per força, haurà de ser buida de contingut, més enllà dels quatre acords a què es pugui arribar. Em demanes per què l’alcalde ha de canviar de cara cada X temps? Molt senzill: el PP, si no té alcaldia, no entra en el govern i, com ja he dit, posar-li en safata quedar a l’oposició em sembla un regal excessiu. Diria que l’única opció que ens deixes en el teu comentari és que els trànfugues quedin fins el 2011. Complicat, també.
    Respecte al comentari de Jordi, estic absolutament d’acord que els adversaris polítics són el PP i UPCM i em fa molta por que, al final, els grans beneficiats de la situació siguin ells dos: el PP perquè quedarà a l’oposició i tindrà tot el temps del món per refer el partit; i UPCM perquè haurà aconseguit que l’esquerra balli al seu so. Uff!

  8. Àlmax Escrit el 17 gen. 2009 a les 11:30

    Compartesc totalment es teus arguments, Maite. Esteim davant una situació excepcional i sigui com sigui durarà encara tres anys, que és un temps molt llarg. Alguna cosa s’ha de fer per no quedar aturats en punt mort durant tant de temps i des del meu punt de vista és necessari que per fer-ho tothom s’arromangui i es posi a fer feina en positiu. Menorquit, que es programa del PSM i els seus ideals no es podrien aplicar ja ho vam saber i acceptar el dia després de les eleccions. Per jo no és d’açò del que es tracta ara, sinó de trobar la manera de treballar tots junts sobre unes mínimes bases que tothom accepti, perquè per separat no hi ha cap combinació que pugui donar cap estabilitat. I en aquest sentit el tema de l’alcaldia buida de contingut em sembla bàsic per visualitzar que el lideratge d’aquest possible govern no correspon a cap partit ni figura “salvadora”, sinó a un compromís de partits molt diversos per evitar una paràlisi que duraria massa anys. Evidentment, l’Ajuntament ja hi està de fa molts anys paral·litzat, però ara ja no es tracta de discutir sobre açò, ni sobre qui en té la culpa, de la situació en què esteim. Sobre aquesta temes cadascú ja s’ha fet la seva idea. Per jo ara el que cal és veure és si es pot passar pàgina i començar a fer coses en positiu tots junts.
    Vindria a ser la possibilitat de traslladar a avui en dia aquell esperit de col·laboració i de servei de què et parlava el regidor dels anys 80 que et vas trobar, Maite. Tal vegada anar a fer unes canyes junts no és obligatori (entenc que hi ha afirmacions i comentaris que s’han fet que no es poden oblidar i fer com si res), però de fer feina en equip sí que haurieu de trobar la manera que fos possible. Això sí, per poder-ho fer és necessari que tothom s’hi senti implicat.

  9. Nom necesari?? Escrit el 17 gen. 2009 a les 19:13

    Maite, en la resposta al comentari de Jordi dius,

    “Respecte al comentari de Jordi, estic absolutament d’acord que els adversaris polítics són el PP i UPCM i em fa molta por que…”

    Açò crec que és el teu (vostre) fall, teniu por, teniu molta por.
    Però sa gent de Ciutadella, alguns al manco, ja estem farts d’esperar i d’aguantar les misèries del “nostre” Ajuntament.
    Caldria dir ¡¡prou!!, sense por.

    Molts, massa, a Ciutadella, estem pendents de tu, Maite, de voltros, PSM.

    Quan deixareu la por i fareu política, política activa, no passiva.
    Perquè es què, ara, si no activem “noltros” políticament, ja sabem que seran altres qui activaran contra la nostra ideologia i contra la nostra cultura; -com han fet històricament- i açò és precisament el que no hauríem (hauríeu) de permetre ni un dia més.

  10. jordi Escrit el 17 gen. 2009 a les 19:55

    Bon ball tens, Maite!

  11. Nom necesari?? Escrit el 17 gen. 2009 a les 20:18

    Sí, Jordi,
    El teu comentari d’ahir en aquest bloc l’he vist sincer, no ho puc dir així d’altres, altres comentaris efeminats i amb llapadetes, en els que jo, entre línies, hi llegeixo la influència perversa de qui, precisament, els va molt bé aquesta “passivitat” en no tirar endavant la Moció.

  12. Matilde de la Mole Escrit el 17 gen. 2009 a les 20:59

    No sé si els meus comentaris son “efeminats”, ni sé que vol dir aquest adjectiu sexista en un debat polític, però res de bo em puc esperar de qui l’empra.
    En tot cas si una cosa em satisfà és la valentia que fins ara ha demostrat el PSM. El coratge que ha tingut al proposar solucions concretes, possibles i ètiques. El PSM ha deixat clar que no té cap por, això sí també ha deixat clar que no es ven per un plat de llanties.
    M’assembla, millor dit estic segur, que el que Nom Necessari proposa és simplement que el PSM acoti cap i faci allò que el PSOE vol. Diu que Ciutadella està pendent de na Maite i del PSM. Idò el PSM ja ha fet la seva proposta: un govern de concetració, on totes les forces polítiques que foren votades pels ciutadans hi tinguin representació, amb la batllia compartida i amb un programa unitari.
    Qui ha avortat aquesta solució lògica, democràtica i adient a l’actual situació excepcional de l’Ajuntament?. Idò, el PSOE. El PSOE és el culpable que a hores d’ara no hi hagi una sortida. El PSOE, per ànsia de cadira, exiigeix la batllia en exclusiva. Sense aquesta exigència, que no respon ni als vots ni als regidors que obtingueren, ara per ara ja hi hauria una moció de censura.
    Diu Croisset que l’enemic més terrible de la democràcia és la demagògia. L’exercici de demagògia del PSOE és increible, i Nom Necessari li fa el joc- o n’és part- a aquesta demagògia. Què vol dir-nos? Què es PSM és “passiu” perquè no fa allò que el PSOE vol? Què per ser “actiu” hauria de col·laborar amb l’estratègia de poder del PSOE que només pensa en els seus interessos partidistes i per res amb Ciutadella?.
    Per què no li exigeix al PSOE que accepti compartir uns mesos l’alcaldia i ja estaria tot solucionat?. Les paraules desemmascaren i els exabruptes de Nom Necessari ens desvetllen de quin cau surt.
    .
    Bona gent del PSM nou us deixeu influir per aquesta colla sense escrúpols i sense ideologia que sota el nom de socialistes no tenen ni alçada de mires, ni ètica, ni tan sols vergonya política. Us voldran fer culpables de que no hi hagi sortida quan són ells els qui, pel seu partidisme, volen barrar el pas a les solucions possibles. Per uns mesos de batllia el PSOE boicoteja la moció de censura. El PSOE n’és el culpable.
    .
    Això sí ara ho vestiran amb retòrica, s’estriparan les vestidures, atacaran al PSM des de la ràbia i la mentida. Deia Lincoln que la demagògia és la capacitat de vestir les idees menors amb grans paraules. Això és el que fan, i el que faran, els psoecialistes.
    .
    Bona gent del PSM, no us preocupeu. Expliqueu amb tranquilitat i serenor a la gent la crua realitat, conteu-los que per una cadira el PSOE ha fet malbé l’operació. Que per culpa del PSOE madona és morta. I no passeu pena, la gent és més intel·ligent que allò que els demagocs es pensen. Ho saben, ho entenen i quan pertoqui us ho demostraran. Que udolin els corifeus de la cobdícia desideologitzada. No faceu cas, aneu bé.
    .
    Per acabar una altra cita, ara de Confuci: “Saber allò que està bé i no fer-ho demostra covardia”. Ho podem aplicar perfectament, llavors, als psoecialistes. Ja sabem on veritablement rau la por.

  13. Zodiac Escrit el 17 gen. 2009 a les 21:32

    A veure si ho entenc.
    .
    1)El PSM ha proposat una solució: govern de concentració amb batllia compartida. El PSOE diu que no, vol tota l’alcaldia per a ell (amb només sis regidors dels dotze que estan disposat a signar la moció de censura). Si el PSOE acceptés la batllia compartida ja hi hauria moció de censura i els trànsfugues serien fora.
    .
    2)El PSM ha fet l’oferta que si el PSOE no vol acceptar la seva proposta, igualment signa la moció de censura però no entra al govern.
    .
    3) Què passa llavors? És que s’ha d’exigir al PSM que no tan sols renuncií a les seves idees i a la seva proposta sinó que a sobre ha d’assumir, defensar i col·laborar amb els postulats del PSOE que no comparteix?.
    .
    4) Sembla que el que alguns demanen al PSM és que simplement “obeixi” el PSOE i accepti les seves ordres.
    .
    5) No serà que el PSOE té por de governar sense el PSM?.

  14. Zodiac Escrit el 17 gen. 2009 a les 21:35

    Per cert, ser efeminat no és res vergonyós ni dolent. Allò que és fastigós és que qualcú ho empri com un insult. Qui ho fa demostra una total baixesa moral.

  15. Nom necesari?? Escrit el 17 gen. 2009 a les 22:23

    Eh, eh, No se si molt encertadament, pot ser no, he qualificat d’efeminats “altres comentaris”, no qui els escriu; o sigui que d’insult res de res. Es com qualificar un comentari de “preciós” sense voler dir que qui l’escriu ho sigui preciós.

    Simplement he opinat com a votant del PSM qui vol veure útil el seu vot, res mes.
    Si algú s’ha donat per al•ludit deu ser per qualque cosa.

  16. Zodiac Escrit el 18 gen. 2009 a les 7:43

    Crec Nom Necessari que cada vegada que escrius et destapes més i més clara queda la teva veta homòfobia. La teva darrere frase, “sentir-se al·ludit”, torna a demostrar que consideres l’efeminament com una cosa negativa. No em val que ara diguis que empraves l’adjectiu d’una manera neutra. Les paraules mai són neutres. Crec que de votant del PSM pel que dius i penses en tens tant com jo d’astronauta. Però bé, cadascú crea al bloc la seva imatge.

  17. El cel és blau Escrit el 18 gen. 2009 a les 8:56

    Escric per primera vegada en aquest blog, i ho faig per intentar donar la meva opinió de la situació actual del nostre Ajuntament. Fins fa poc semblava que la possible moció de censura seria una realitat, tots els partits amb representació a l’Ajuntament, excepte el grup mixte, treballaven conjuntament i deixaven aparcades diferencies ideològiques amb un objectiu comú. Ara, crec que l’objectiu comú es la posició de sortida de cara al 2011 i m’explico, els únics que ham mostrat interès en prendre les riendes, son UPCM i PSOE, crec que mai han amagat les seves intencions de governar, és lloable el seu interès i ho comprenc, jo mateix faria igual, si vols prendre decisions ho has de fer al lloc on es prenen decisions o sigui al govern, a l’oposició l’únic que fas es presentar precs i mocions, els qui marquen les decisions del dia a dia és l’equip de govern. El PP i el PSM ja lis va be allargar l’agonia del Grup Mixte, no lis interessa governar, el PP necessita temps per reorganitzar el seu grup i sap que te els seus afiliats dividits i obriria “la caja de los truenos” donar la batllia a un batlle progressista, en canvi el PSM, crec que juga a amagar, i promouen mil i una condicions per acceptar la moció de censura, baixada de sous, batllia compartida, batllia sense contingut, i reafirmo tot açò per que es l’únic grup que ha sortit públicament dient que donaria suport a una possible moció però que no entrarien al govern. Les conclusions que es poden extreure son principalment 2, la primera, un acord amb les mires posades al 2011 és impossible, la segona és la por del PSM a governar amb un PSOE que és l’aliat natural i únic que te per poder posar en practica les seves iniciatives, i aquí faig una critica constructiva, a vegades sembla que el rival polític del PSM no és UPCM i PP, és el PSOE, i tenim exemples, primer donar la batllia a en Pau Lluch abans que a Na Joana Català, primer posar condicions inasumibles abans que el PSOE tingui la batllia tot i que li van oferir compartir-la amb el PSM, etc.
    No ho se, però dona la sensació que no es diu tota la veritat, un govern amb una batllia compartida és una burrada, per desgavell el que tenim ara, i veig un PSM a la defensiva que dona ales a un PP, que agradi o no, és l’únic responsable de la situació actual, i s’ha de fer fora de qualsevol opció de batllia, que participi al govern amb una àrea en concret si, però el batlle progressista, i tant me fa que sigui únicament del PSOE o compartida amb el PSM. Que açò és perillós? Tota la vida es plena de riscos i dificultats. Que és un suïcidi polític? Pot ésser, però és molt poc responsable primer mirar la cadira abans que el Poble. Açò és la meva opinió i crec que bastant compartida amb molta gent, Ciutadella necessita un canvi, i a les passades eleccions PSOE i PSM van obtenir més vots que el PP i açò s’ha de fer valer a les negociacions, i si aquí s’hi sumem els vots de UPCM la majoria és més amplia.

    Ànim!!!

  18. silve Escrit el 18 gen. 2009 a les 9:42

    És més senzill del que sembla. El PSM ho té clar. El PSM va perdre les eleccions i tenia clar que li esperaven dues feines: la primera és fer una oposició seriosa i responsable i dirigida al benestar dels ciutadans del nostre poble; la segona feina és la que tenen tots els partits que no guanyen les eleccions: fer una bona oposició per ser alternativa de govern als quatre anys. I ser alternativa de govern vol dir pujar dalt la sala amb prou vots per fer efectiu el seu programa. A vegades el “programa” és prou important com per no pervertir-lo o rebaixar-lo amb pactes. A vegades el “programa” és prou flexible com per dur-lo a terme rebaixat i descafeinat. El programa del PSM, creis-me, és, per mi, tan important com necessari, per això mateix, prefereixo esperar un parell d’anys, guanyar les properes eleccions i dur-lo a terme com cal. Amb la situació econòmica actual de l’Ajuntament no es pot du endavant cap iniciativa de cap programa de cap partit. Aquesta és la meva opinió personal vist el caire de les negociacions. Fa uns mesos, quan a ca el PSM vam proposar un govern de “salvació” m’hagués agradat obtenir un acord i governar excepcionalment els quatre partits; avui per avui tenc clar que el PSM ha de seguir a l’oposició (governi qui governi) i seguir fent la feina que fins ara hem fet. Açò és actuar i vos puc assegurar que de passiu el PSM res de res. Té una actitud responsable i molta paciència. Acords n’hi pot haver de moltes maneres, i no penseu que un PSM a l’oposició d’un govern alternatiu seria cap desastre ni seria perjudicial pels interesos del poble com no ho ha estat amb el govern dels “mistos”. Potser sí seria una mica molest per qui governés, però no pels ciutadans. Potser són aquests partits qui tenen un poc de por, però el PSM vos puc assegurar que no en té gens. Salut.

  19. Sol i ombra Escrit el 18 gen. 2009 a les 9:52

    També és la primera vegada que escric en aquest bloc. Ho faig per contestar les aseveracions de El Cel és Blau. Repetir els arguments del PSOE a aquest bloc com si fossin veritats inqüestionables és una bona fórmula per anar creant opinió. Però per a mols dels que seguim l’actualitat ciutadellenca tot el que ens diu és un absoluta fal.làcia:

    1. El PSOE no vol governar a seques. Només vol governar si té la batllia.
    2. El PSOE és qui fa el joc al PP. Deixar-lo a l’oposició, en la situació qu té l’Ajuntament és un regal. S’ha de comprometre i votar per desfer tots els tripijocs que va construir quan governava sol o amb en Triay.
    3. El PSM ha proposat una solució que pot satisfer a tothom, que pot aconseguir un govern de consens, que representi al 100% de l’electorat, que tingui una gran estabilitat i que permeti fer front als problemes per sobre de partidismes.
    4. El PSM no li fa cap mania donar l’alcaldia al PSOE. Li ha brindat fer-ho sense contraprestacions, això sí no es pot pretenir que a sobre participi en una fórmula de govern que no creu l’adient per la situació excepcional que es viu a Ciutadella.
    5. Qui mira la cadira abans que al poble és el PSOE, que per tenir la cadira en solitari boicoteja una solució de tots en bé de Ciutadella. Si el PSOE no s’oposés a la batllia compartida ja hi hauria moció de censura (com han dit molts dels que m’han precedit).
    6. Qui actua només mirant a l’horitzó electoral del 2011 és el PSOE. Tota la seva estratègia es basa en tenir l’alcaldia per rendabilitzar-la electoralment.
    7. Qui actua com si el PSM fos l’enemic és el PSOE. Qui ha llençat atacs als diaris contra el PSM és el PSOE. Qui està enrabiat és el PSOE i només perquè el PSM no actúa com si fos un apèndix seu que ha d’estar a les seves ordres.
    8. Ciutadella necessita un canvi, és cert. El PSM ha fet el possible perquè el canvi és produís. Totes les propostes per acorralar els trànsfugues són del PSM. El PSOE només ha proposat una cosa: tenir la batllia.
    9. L’acord previ del PSOE amb la ultradreta d’UPCM demostra a les clares que el PSOE ha renunciat a qualsevol ideologia per basar-ho tot en els seus interessos partidistes que focalitzen exclusivament en l’alcaldia.
    10. No va ser el PSM qui va donar la batlia a en Pau Lluch. Va ser un acord del PSOE i del PSM per poder arribar a un pacte. M’han contat les negociacions que es van fer i sé que en aquella ocasió sí el PSOE va ser capaç a cedir per un interés general.
    11.A Ciutadella també hi ha molta gent que pensa com jo, i que vol treure els trànsfugues però que no combrega ni accepta la prepotència i la manca de sentit de poble que demostra el PSOE.
    .
    Si el PSOE acceptés que no és més que un entre quatre, que només aporta sis regidors, que els vots del PSM no pot comptar-los com vots seus -no ho són-, que els seus interessos electorals no són la prioritat, llavors negociaria un alcaldia compartida (que ostentaria la major part del temps que hi resta) i ja tindriem moció de censura.
    .
    Diu que “la batllia compartida és una burrada”. El PSM mai ha exigit quan ha pactat amb el PSOE, al Consell o als Ajuntaments el compartir-la, el PSOE en canvi sí ho ha exigit i aconseguit a es Mercadal on tingué manco vots. Només és una burrada quan no afavoreix al PSOE?.
    .
    Una alcaldia compartida suposa una alcaldia col·legiada. Un pacte de corresponsabilitat entre totes les forces polítiques legítimes. Això però, és clar, el PSOE no ho podria rendabilitzar electoralment. Segons la seva estratègia la responsabilitat no dóna rèdits.
    .
    Per la meva part, ho tinc clar. El PSOE i la seva prepotència són els culpables que la situació no s’hagi encara aclarit.

  20. Bel Escrit el 18 gen. 2009 a les 10:04

    Sabeu que proposaria jo: un govern PSOE-PSM-PP. Deixaria fora en Triay, és el vertader perill. El problema és el pacte PSOE-UPCM que tenen fet. Som votant del PSM i si es governa amb la ultradreta m’ho hauré de repensar a no ser que sigui una cosa de tots!!!

  21. Dolors Escrit el 18 gen. 2009 a les 10:13

    Per què el PSM ha de fer lo que li convé al PSOE? No vam votar el PSM perquè fes la política del PSOE, sinó l’haguessim votat directament. El PSM, gràcies a Déu, no és el PSOE. El PSM ha de mantenir la seva línia que és molt millor que la del PSOE per a Ciutadella. El PSOE ho vendria tot, i ho acceptaria tot per tenir l’alcalde. Això no és ser d’esquerres i a més ara va del bracet amb UPCM. Em fa oi.

  22. Maite Salord Escrit el 18 gen. 2009 a les 10:32

    Bon dia. Veig que, entre ahir vespre i avui dematí, el bloc s’ha animat. Està bé. De tot el que s’ha dit, m’agradaria precisar un aspecte que surt en uns quants comentaris: la por del PSM a governar i la por del PSM a governar amb el PSOE. Jo no sé si és que m’explic fatal o que n’hi ha que no em volen entendre, però insistiré.
    1- Si el PSM tingués por a governar, no voldria entrar en un govern de quatre.
    2- Si el PSM tingués por a governar amb el PSOE, a més del que he dit en el punt 1, hauríem de revisar els pactes a Maó, al CIM…
    3- No hauríem de confondre la prudència amb la por, de la mateixa manera que no hauríem de confondre la temeritat amb la valentia. Ciutadella necessita un govern estable, per damunt de partidismes, i no pactes antinatura entre els partits d’esquerra i un partit com UPCM.
    D’altra banda, m’ha sorprès que algú digués que havíem de passar de la “politíca passiva a l’activa”. O sigui: fer oposició és fer política passiva i governar és fer-ne d’activa. Mare de Déu gloriosa! I què he fet jo, i la resta de regidors dels PSM, des que som a l’oposició? Proposar la Comissió Nerer, el carril bici del Camí de Maó, les obres del Geriàtric, l’entrada en el Consorci de Disciplina en sòl rústec, pàgina web, revisió de les obres de la piscina descoberta… Que l’objectiu de tot polític ha de ser el govern és evident. Ara bé, un respecte per la feina de l’oposició. Potser si tots els partits se la prenguessin d’una forma tan seriosa com el PSM, d’una altra manera ens aniria.
    Salut!

  23. Matilde de la Mole Escrit el 18 gen. 2009 a les 10:49

    Ja ha començat, bona gent del PSM, ja ha començat. El PSOE ha tret la seva artilleria. A partir d’ara totes les calumnies, totes les mentides, totes les infàmies seran el pa nostre de cada dia. La tergiversació, la injúria, l’atac brutal són les armes dels psoecialistes contra tots aquells que no es pleguen a les seves estratègies. Espereu-vos escrits als vostres blocs, articles i cartes al diaris, rum-rums al carrer..tota una campanya de desinformació en la que en són especialistes. I al seu costat, inflant la barroera mentida, hi haurà els seu aliat: Ubú.
    .
    Ho vinc avisant, l’odi del PSOE al PSM és infinit. El congrien els melòmans ex-batlles, els homes grecs del bosc que es batejen makeleles, els frustrats de tants anys de no tocar poder. Perquè pel PSOE él poder ho és tot. La ideologia, el bé comú, la responsabilitat són conceptes aliens a un partit que és només una maquinària de sumar cadires. Ja ho deia la Duras “quan només es te moral de poder hi fa falta molt poc per passar a l’excés”. L’excés ha començat. El PSOE ha engegat la campanya.
    .
    Bona gent del PSM, no us amoineu, no defalliu. Patireu, però el temps us donarà la raó. Però no us obldeu que teniu al davant un partit sense conviccións i ja deia Pi i Margall, en una frase que a l’actualitat sona malament, que “les conviccions són com la virginitat, una vegada perduda ja mai més es recupera”. El PSOE fa molt temps que ha perdut les conviccions.
    .
    Bona gent del PSM, tranquilitat. No són tan forts ni tan llestos, només estan rabiosos i, això sí, tenen anys de pràctica en l’atac miserable. Però, penseu, que ho basen tot en amerrar poder i així els hi va…fa anys que a Ciutadella estan enfonsants en el pou de les rancunies i la població -malgrat les seves campanyes- els coneix i els avalua…
    .
    Bona gent del PSM, no els faceu cas. Seguiu serenament fent la vostra feina. Deia Kennedy que si hi hagúes més polítics que sabessin de poesia el món seria un lloc millor. Sabeu de poesia i esteu intentant fer de Ciutadella un lloc millor. No faceu cas a aquells que a Ciutadella només hi veuen un camí que porta a una cadira envellutada.

  24. Kirios de Rodes Escrit el 18 gen. 2009 a les 11:02

    Per què seguir xerrant amb el PSOE ?. Ja heu fet la vostra proposta. És assenyada, raonable i factible. Si el PSOE no ho vol, allà ell. Passeu. No valen la pena. I per cert jo sí revisaria els pactes que teniu amb ells a Maó, al Consell, a Sant Lluís, al Govern…si aquí us ataquen, els hi podeu fer passar molt malament. Què el diputat Riudavets els deixi en qualque votació en minoria, avorteu propostes que facin al Consell i als Ajuntaments on us necessiten. No heu d’esser tan bons al·lots, pagau-los amb la mateixa moneda…i que el PSOE sapi que l’afany de cadira de na Carbonero els hi ha causat tots aquests problemes. No es mereixen res més.

  25. Dado Escrit el 18 gen. 2009 a les 11:55

    Al seu escrit, na Maite diu respecte al govern de concentració: “Perdrem una oportunitat única de recuperar la confiança dels ciutadans en els seus representants polítics”. Que quedi clar, aleshores, que ho perdrem per culpa del PSOE, que per no compartir l’alcaldia tan se’n fot del futur de Ciutadella.

  26. Nom necesari?? Escrit el 18 gen. 2009 a les 12:01

    Què polit rallar sense comprometre’s en res.

    Estam rallant d’una Moció de censura i potser ens oblidem que el primer requisit que implica aquesta és precisament el proposar un candidat per Alcalde.

    Què polit el Comunicat del PSM sobre les negociacions del govern alternatiu a l’Ajuntament, del 30 de desembre passat, quan acaba dient,

    “volem deixar molt clar que, al PSM, en baralles per alcaldies no ens hi trobaran.”

    Però realment, en el fons, ¿què és una Moció de Censura si no una baralla per l’alcaldia?

    Mireu, jo vaig votar Na Maite per l’Alcaldia, (tan me fa si l’astronauta no em creu), i vull recordar que ella s’hi va presentar per Alcaldessa, Alcaldessa que bé podria ser fruit de pactes, no ens enganyem, perquè bé sabem que els pactes són legítims i així ho reconeixem quan a tants altres llocs és també el nostre PSM qui pacta.

    I és així que no crec tampoc amb aquest “us necessiten”, jo en tot cas diria, ens necessitem.

    Veig aquí molt verí contra el Soe i em sembla penós que no s’aprofiti aquesta mateixa força crítica contra els nostres històrics rivals polítics; però què hi farem.

    Igualment em fa mal a les orelles aquest repetit “Bona gent del PSM…” perquè a més d’extern em sona com a afalagador amb intencionalitats foscament orientades i orientadores. Em sembla eh, què només és un parer i açò no vol dir que negui cap raó a ningú.

  27. Davjo Escrit el 18 gen. 2009 a les 12:12

    Encara que sigui amb retard vull felicitar a tots els blocaires amb motiu de la Diada Nacional del Poble de Menorca.
    Encara que sigui des de la llunyania, seguesc –com vaig prometre a na Matilde- aquest bloc. Només vull fer avui una reflexió i una proposta. M’han quedat clares dues coses:
    a) El PSOE es mou només per tenir l’alcaldia perquè això li interessa electoralment.
    b) El PSOE té un pacte amagat amb UPCM (amb Ubú, com diu na Matilde i com tothom ja el coneix).
    Davant això el PSM ha d’explicar tranquil•lament la seva postura i no tenir por dels atacs interessats del PSOE, al cap i a la fi ell és qui està impedint la moció de censura. No hi ha que patir pels atacs del PSOE, si governeu junts us atacarà igualment. Pel PSOE la mateixa existència del PSM és una nosa, un entrebanc a allò que pretenen: monopolitzar el vot progressista. Per això es dediquen més a atacar el PSM que als trànsfugues i pacte amb el neo-feixisme d’UPCM. Bastava veure la cara dels caps socialistes el vespre de les eleccions quan van veure que ells quedaven estancants i el PSM pujava dos regidors. Pel PSOE el PSM és l’enemic a batre. Us quedi clar.
    David Joan

  28. Vela Escrit el 18 gen. 2009 a les 12:13

    Totalment d’acord amb Kiros de Rodes: ja va sent hora que algú escarmenti al PSOE pel seu afany d’acumular cadires.

    Ja vaig explicar fa temps el que fa per costum a Barcelona amb l’afany de no perdre l’alcaldia i estic convençuda que actua d’igual manera a la majoria de llocs on ostenta el poder.

    Penso, per tant, que no s’hauria de permetre que a Ciutadella s’arrapessin a la cadira com fan a d’altres llocs, sobretot si això implica l’entrada al poder d’un partit d’ultradreta, obrim bé els ulls! Un partit suposadament d’esquerres (PSOE) disposat a pactar amb la ultradreta amb l’únic afany d’ocupar una cadira!

    Ben demostrat queda que no tenen ni ideologia, ni escrúpols, ni res de res, només un afany pervers d’acumular càrregs i protagonisme.

    Tard o d’hora, espero que més d’hora que tard, tantes ganes d’acaparament els han de passar factura.

  29. Matilde de la Mole Escrit el 18 gen. 2009 a les 12:40

    Abans els meus comentaris ere “efeminats”, ara són afalagadors amb “intencionalitats foscament orientades”, bé, l’opinió és lliure però jo m’adreç a la bona gent del PSM com i quan em dóna la gana.
    Jo també vaig votar na Maite, i la vaig votar per alcaldessa, però sobre tot la vaig votar- després de molts anys de votar PSOE-perquè li vaig veure una visió ètica. I fins ara no m’ha decebut. L’alcaldia no ho és tot. I no, de cap de les maneres puc acceptar que “una moció de censura és una baralla per l’alcaldia”.
    Pel PSM, i aquí rau la grandesa de la seva proposta, la moció de censura és un instrument suprapartidista per posar ordre al desgavell de Ciutadella. Una eina on l’alcaldia no ha de ser problema. Pel PSM no ho és, sinó l’hagués exigida per ell.
    Naturalment que els pactes són legítims, però no tots són convenients per a Ciutadella. Un govern de tots suposa un pacte per sobre de partidismes. Un pacte de l’esquerra amb Ubú és claudicar de les pròpies idees -si es tenen- per una espúria ambició política, i com deia Edmund Burke “és ben sabut que l’ambició tant pot volar com arrossegar-se”. No vull que el PSM s’arrossegui als peus d’Ubú.
    No sé si Zodiac té raó sobre qui s’amaga rere Nom Necessari, jo no sóc tampoc astronauta, no ho sé ni m’importa, la salordiana plaça és lliure. Però el verí que diu veure contra el PSOE, un partit que sí m’ha decebut i fins a les entranyes- és la conseqüència lògica de tants atacs i mentides que hem hagut d’escoltar i llegir. No hi veig verí sinó indignació, i si el gran periodista Heywood Brown afirmava que “no veig cap saviesa en reservar la indignació per un dia de pluja”, jo dic que aquest bloc és un bon lloc per expressar la indignació de molts votants del PSM contra la brutor que escampa el PSOE.
    Nom Necessari, no sé si som fosca i mal orientada, però sens dubtes crec que hauries de fer un esforç- com a votant del PSM que dius ser- per entendre la posició del partit al que votares: un govern de tots per trobar solucions entre tots o sinó un govern de qui exigeix com a condició “sine qua non” tenir la batllia en exclusiva amb el suport d’aquell que li riu les gràcies, Ubú.
    El PSM no dificulta res, no es baralla per res, no frena res. Simplement fa una proposta. El problema, l’únic problema, és que la seva proposta no coincideix amb la del PSOE. Això no és un pecat, és la legítima diferència entre partits. Que tu defensis la posició del PSOE enlloc de la del PSM al que dius que votares és també legítim. Si més no, jo estic orgullosa d’haver votat el PSM perquè fa honor a l’ètica i la coherència que em feren decidir el vot. Ja ho deia el filòsof “l’home que no arrisca res per les seves idees demostra o que aquestes no valen res o que ell no val res”.
    Bona gent del PSM, endavant.

  30. Maite Salord Escrit el 18 gen. 2009 a les 12:43

    Crec que, en el fons, el tema clau és la importància que els dos partits d’esquerra donam a l’alcaldia en les actuals circumstàncies que es viuen a Ciutadella. Repetesc que, en aquests moment, per a mi, és més important tenir un govern legítim i estable que qui té l’alcaldia. I l’estabilitat no la donarà un alcalde concret sinó el fet de fer feina junts tots els partits. En aquests moments, una moció de censura no és -no hauria de ser- “una baralla per l’alcaldia”: és la possibilitat de regenerar la vida política de Ciutadella per damunt de partidismes. Si tots els partits acceptassin aquesta premissa, demà hi hauria la moció de censura signada.

  31. xandall Escrit el 18 gen. 2009 a les 12:49

    Hola Maite. Crec que tenen raó els que diuen que el PSM no ha de fer el que marquin els del PSOE. Sempre que heu governat amb ells heu gestionat àrees però mai heu encapçalat cap institució. L’època de Pau Lluch, amb tres regidors i governant amb UCM (batle) i PSOE (tinents de batle), vosaltres vau augmentar molts vots però amb la llei electoral vau perdre un regidor. UCM va desaparèixer i el PSOE va perdre la seva cap de llista (J Català), amb això vull dir que sabeu gestionar i el poble ho sap. Ara mateix: el PSOE té el Senador amb els vots del PSM que si no fos per en Pere Sampol és com si no tinguessim senador, el PSOE té president del Consell (i dos anys per endavant per promocionar-lo), el PSOE té Batle de Maó (i dos anys per endavant per promocionar-lo i donar-lo a coneixer), el PSOE te dos consellers menorquins al Govern (vicepresident i portaveu) i el PSOE te el president del Govern Balear. Tot això amb els vots del PSM, i el PSM què té? pot gestionar àrees i conselleries, pot fer molta oposició, però si no vos significau públicament, si no presidiu cap institució, el PSOE vos menja la imatge pública. Si ara regaleu la batlia de Ciutadella al PSOE, ja no hi quedarà res a fer. Desde totes les institucions ells tindran la imatge de totes les institucions i vosaltres, com sempre fareu la feina. Ah, aquí a Barna també es fa la Processó dels Tres Tombs però no te res a veure amb la de Ciutadella. Què encara sonen l’himne espanyol?.

  32. Nom necesari?? Escrit el 18 gen. 2009 a les 12:57

    Matilde,

    A mi també m’agraden les freses cèlebres,
    Mahatma Gandhi ( 1869-1948) va dir “per la Pau no hi ha camins, la Pau és el camí”
    I si va ser Isaac Newton qui també va afirmar: “Els homes fem massa murs i no prou ponts”

    Ambdues màximes ens les podríem aplicar tot dient, si rompem els murs que ens separen potser ens podem arribar a trobar, perquè no hi ha camins pel pacte, el pacte és el camí.

    Entenc molt bé el que m’has dit ara. Gràcies.

  33. Matilde de la Mole Escrit el 18 gen. 2009 a les 13:12

    Nom necessari, m’encanta trobar un col·lega de cites, I m’ha fet il·lusió que hagis utilitzat la de Newton que jo mateixa vaig emprar fa temps en aquest bloc.
    Estic d’acord que el pacte és el camí, el que m’assembla ens diferencia és el tipus de pacte que considerem millor per a Ciutadella.
    Així i tot jo també puc entendre- encara no els comparteixi-els teus raonaments. A la fi ens preocupa el mateix: retornar la normalitat a Ciutadella.
    T’oferesc, llavors, un brot d’olivera en forma d’una cita de Salusti: “Concordia parvae res crescunt, discordia maximae dilabuntur”. (Mitjançant la concòrdia les coses petites creixen, la discòrdia fa que fins i tot les més grans s’enfonsin).
    Gràcies també a tu.

  34. jordi Escrit el 18 gen. 2009 a les 14:16

    Xandall, encara sonen l’himne espanyol… a Ciutadella són així…

  35. Ratolí Escrit el 18 gen. 2009 a les 16:23

    Us heu posat a pensar mai qui fa més por, l’abominable Ubu o la seva sombra i segon de llista Antoni Florit? Aquest senyor em fa molta por, la veritat no sé qui comanda més Ubu o Florit, però la realitat que aquesta parella de sinestres personatges al més estil “gestapo” em fan molta por. És indigne, pensant en la memòria de molts que ja no estan en nosaltres, que un partit com el psoe que es considera d’esquerres tengui tant clar governar amb el faixisme pur i dur.
    Maite, el que faixeu bé estarà, però pensau serenamet el que per molts significa ser d’esquerres. Per ser d’esquerres molta gent va patir més de 40 anys de penúries i humillacions, i mira per on els represors de llavors enlairen la bandera justiciera i de la igualtat. No vull pactes amb l’extrema dreta! ni tan sols em vull asseure amb ells a una taula, la memòria dels meus no s’ho mereix. Si el psoe vol negociar amb ells que ho faixi, però si avui per avui encara hi queda un partit d’esquerres a Ciutadella com és el PSM que es negui a entrar a n’aquest joc.
    Opocisió, açò ens van dir les urnes. Oposició amb dignitat i amb la cara alta! En vista del panorama polític que tenim avui per avui a Ciutadella governi qui governi, sempre farem una millor feina des de l’oposició, aportant idees i projectes, i fiscalitzant cadasqun dels moiments que es donin des de l’equip de govern.

    Salut!

  36. Nom necesari Escrit el 18 gen. 2009 a les 18:36

    Ratolí,

    De la teva exposició m’han cridat l’atenció unes quantes afirmacions, em permetràs quatre puntualitzacions, gràcies.

    Tu dius:
    _____________________

    1.-) “pensant en la memòria de molts que ja no estan en nosaltres”

    Serà que un ho veu d’una altra manera.
    Però la veritat es que molts, des de petits, en temps d’en Franco també, sempre hem vist
    que en aquest nostre país i també en el país que ens havien fet creure en la nostra joventut (“Espanya una grande y libre”), la simpatia política es dividia, potser molt simplistament, en “dretes” i “esquerres”. …I quan van arribar les primeres eleccions també així llegíem sempre els resultats de les urnes, a cara o creu, com si es tractés d’una moneda que segur que sempre acabava caient plana amb uns a sobre dels altres. Potser a la memòria d’aquests molts que tu anomenes, Ratolí, hauríem de mirar més a on està, per noltros, aquesta ALTRA cara de la moneda.
    Jo crec que radica en el PP.
    _____________________

    També dius, Ratolí,

    2.-) “Maite, el que faixeu bé estarà”

    Vol dir açò carta blanca? Perquè precisament jo pens que el deixar continuar el desgavell municipal actual no ho està gens de bé.

    ___________________________

    3.-) “No vull pactes amb l’extrema dreta!”

    Jo tampoc, però potser en oblidem que sovint el PP ho és l’extrema dreta disfressada. Perquè tanta consideració, idò, a l’actual representant del PP?
    ¿Influiria un poc -o en molt- la interessantíssima “carta oberta a la senyora Antònia Gener” de J:M: Quintana? No ho sé, veig que na Maite a jo no me contesta.
    _______________________________

    4.-) “Oposició, açò ens van dir les urnes”

    …Si el Govern és per la majoria absoluta, a Ciutadella, de les urnes, no en va sortir cap de majoria absoluta; llavors el que pertoca es pactar, no voler ser oposició permanent.
    ________________________

    5.- “farem una millor feina des de l’oposició”

    Una feina més fàcil sí, però aquesta no és precisament la feina a la que aspira cap partit polític ni cap candidatura electoral.
    Tots estam dins del joc de la política, tot partit polític -i el PSM ho és- vol més vots, més afiliats, més poder polític… No ens enganyem, immaculat no hi ha ningú -(la Verge Maria de petits ens deien que ho era)-, ni “la bona gent del PSM tampoc, tots som humans i tots tenim defectes.
    ___________________

    Un poc d’humilitat per favor.

  37. El cel és Blau Escrit el 18 gen. 2009 a les 18:47

    Veig que han creat una mica de polèmica les meves opinions, i res més enfora de la realitat, només volia exposar una veu diferent, però veig que l’únic que he aconseguit es exaltar un odi bestial cap al PSOE, i crec fermament que l’odi no és bo per res, i si s’han de tenir diferències aquestes les veuria més lògiques amb partits com el PP o UPCM. Però la vida és plena de sorpreses i m’he quedat glaçat amb les respostes que he obtingut, una pena i em reafirmo, el PSM te com a rival polític al PSOE abans que al PP o UPCM, al manco a Ciutadella.

  38. Davjo Escrit el 18 gen. 2009 a les 19:01

    Nom Necessari, normalment na Maite no contesta directament a ningú. Fa reflexions generals sobre el que hem escrit globalment.
    .
    A mi tampoc m’agrada pactar amb UPCM, i malgrat el PP tingui al seu interior molta gent d’extrema dreta i sigui el responsable del desgavell actual, no té el perill d’UPCM. Donar credibilitat i respectabilitat, avalant-lo, a un partit que ÉS d’extrema-dreta no m’assembla el paper que ha de jugar l’esquerra.
    .
    El PSM no té cap especial consideració amb el PP. Al contrari, pensa que el PP s’ha de mullar, ha de ser corresponsable de la netja de l’Ajuntament i ha de patir les crítiques que patirà el govern de concentració. No hi ha millor favor que deixar-lo a l’oposició. En dos dies reviscolarà i -és el partit més fort de Ciutadella, no ho oblidem- i farà passar un calvari als qui governin. Que ajudi a netejar els estables d’Augies que ha deixat. I com el PP vol batlia, igual que el PSOE, per mor que entrés i no quedés fora amb les mans lliures, el PSM proposà la fórmula de l’alcaldia compartida. A jo m’assembla clar, lògic i coherent.
    .
    El que no entenc és perquè el PSOE té tants repars a compartir uns mesos la batllia, ell en tindria la part del lleó, sinó és per pur càlcul partidista i electoralista. Perquè el PSOE no està en contra de governar amb el PP, només s’oposa a deixar-li uns mesos l’alcaldia. M’assembla que a sobre de moure’s per partidisme és una demostració de ser curt de mires. Però bé.
    .
    Que l’electorat va col·locar el PSM a l’oposició és evident, com també hi va col·locar el PSOE. Perquè la diferència entre altres pactes (Consell, Maó, etc..) és que per aconseguir governar cal el concurs de l’ultradreta. Algú veu a Maó un pacte PSOE-PSM-Ciudadanos?. És inimaginable.
    .
    La única solució lògica passa perquè TOTS els partits legítims formin un govern de concentració suprapartidista, amb una alcaldia purament simbòlica que roti entre tots, i on es prenen les decisions col·legiadament i on TOTS en seran responsables de l’èxit o el fracàs.
    .
    Crec que Ratolí és vehement però no el veig gens superb, per tant no cal, pens, receptar-li humilitat.

  39. Maite Salord Escrit el 18 gen. 2009 a les 19:23

    Nom necessari, veig que en Davjo se m’ha avançat: no contest tots els comentaris perquè entendràs que no donaria a l’abast. Dic el que crec que pot ser més interessant i intent no repetir-me. De tot el que dius, torn a repetir, però, que el que tu veus com una consideració a na Tònia Gener (al PP, diria jo), jo la veig ben al contrari: entrar al govern, per al PP, no és cap premi. Respecte al que dius de la carta d’en Quintana, no acab d’entendre on vols anar a parar: al PSM feim el consideram correcte i punt, més enllà de les opinions que es puguin publicar a la premsa.
    D’altra banda, tenc ben clar qui són els rivals polítics del PSM i sempre he dit que, per formar un govern d’esquerres (d’onze, però) no tindríem ni tindrem cap problema en un futur per posar-nos d’acord. Reiter que, dins l’actual context, el més assenyat és aconseguir un govern de tots i deixar l’alcaldia de pur accessori. El poble ens ho agrairia. Tant costa?

  40. Matilde de la Mole Escrit el 18 gen. 2009 a les 19:28

    No t’equivoquis El Cel es Blau. Qui té com a rival- adversari- polític al PSM és el PSOE. Ho demostra la seva trajectòria d’anys, sempre ha intentat créixer a costa del PSM i si repasses la premsa veuràs que els únics atacs que hi apareixen són del PSOE contra el PSM, mai a l’inversa i em referesc aquí, a Ciutadella. L’animadversió que poguem tenir els blocaires- com jo mateixa- contra el PSOE són les nostres opinions personals i no tenen perquè coincidir -i de fet no coincideixen- amb la línia del PSM. No confonguis aquest bloc amb la pàgina web del PSM.
    Per la meva part, és cert, sent un enorme fàstic pel PSOE, m’assembla un partit que ha fet del pragmatisme sense ideologia, de la disfressa retòrica i de la manca d’escrúpols el nord de la seva actuació política. Però això és l’opinió de Matilde de la Mole que pretén influir sobre el PSM, no és l’opinió del PSM i molt manco la de na Maite que sempre ha estat prudent, contemporitzadora i assenyada. Fins i tot massa pel meu gust.
    Deia Sartre que la llibertat no es fer allò que es vol sinó voler fer allò que es pot. M’assembla que mai el PSOE vol fer allò que pot per aconseguir fer, caigui qui caigui, allò que vol.

  41. Ratolí Escrit el 18 gen. 2009 a les 20:14

    Nom necessari,

    de humiltat no fa falta que me’n receptis, les receptes baix prescripció metge…

    -Referent a la teva primera puntualització, et diré, que açò és el gran error que es comet, cara o creu, que vols dir dretes o esquerres? tota la dreta dins un sac i tota l’esquerra dins un sac? que equivocat estàs, així anam.

    -Carta blanca? t’equivoques, crec que fins ara l’únic partit que a actuat en conseqüencia i en respecta al poble és el Psm. Fins ara no a fet res que desdigués els seus principis, per tant carta blanca no, realisme pur i dur. I mentre es segueixi aquesta línia, per jo està bé. Que vols insinuar, que el desgavell a l’ajuntament l’ha permès el Psm? precisament el contrari, si algú a aplicat una mica de coherència i timó a la cosa a estat el Psm.

    -Em parles del PP? veig que segueixes poc aquest blog i no has vist el que pens del pp i en concret de la Sra. Tònia Gener, consideració cap a ella NI UNA! la mateixa que als trànfugues. En realitat baix el meu punt de vista és la principal culpable de tot el desgavell, l’avaricia romp el sac i d’avaricia “política” a n’aquesta Sra. no ni falta. Fa fàstig (en tot el respecta que es mereix com a persona) veure com apareix pels mitjans en la seva cara immaculada com si amb ella no entrés en el joc, sincerament patètic. Per tant aquí et dono la raó. I que me’n dius del paternalisme que accentua Upcm, concretament en Triay cap aquesta senyora? perquè la defensa tant? que tenen pactat entre ells? no serà una coalició conjunta per les properes eleccions? Triay diu que ell no tornarà al PP, però una coalició?

    -Opocisió, si senyor, des de el primer moment després de les eleccions i quan Upcm tontejava per un possible pacte Upcm-psoe-psm, ja es van deixar les coses clares, que vols dir que des de l’oposició no es pot fer feina? jo crec que la feina està damunt la taula i ara per ara qui millor l’ha feta a estat el psm.

    -Feina més fàcil? discrep i et dirè el perquè. Avui per avui el més fàcil seria signar una moció de censura i fer fora els trànsfugues. No és açò el que vol el poble? Però que ho hem de fer, sense més? perquè ho diu el psoe?
    Està clar que tothom aspira a governar, però no a qualsevol preu i si tu a la política només l’entens des de el poder et diré que jo no pens igual i que des de l’oposició si hi ha ganes es pot fer tanta o més feina que des de el govern, i et puc assegurar que molt més desagraida.

    Tens raó, de defectes tots en tenim, jo també, no ho dubto.
    No entraré en més discrepances, ja n’hi ha prou dalt la sala, he opinat tal com penso, t’agradarà o no, tant dona.

    Salut

  42. Ratolí Escrit el 18 gen. 2009 a les 20:17

    veig que els espais m’han jugat un mala passada

  43. Nom necesari Escrit el 18 gen. 2009 a les 20:34

    Mira Matilde, veig assenyades moltes de les teves afirmacions, però és precisament en aquesta animadversió que ara tu mateixa has confessat on no et puc entendre.

    Els del PP sí que ho tenen clar que el seu principal rival –anava a dir enemic- és el PSOE, i és des d’aquesta perspectiva que em fa por la teva anònima identitat.

    Si puges un poc amunt el comentaris d’aquesta mateixa plana web, les de Escrit el 17 Gen 2009 a les 20:5,9 en unes declaracions teves me dius,
    ——————————-
    “M’assembla, millor dit estic segur, que el que Nom Necessari proposa és simplement que el PSM acoti cap…”
    ——————————-

    Però jo no me fixo només en el que vols dir, si no també en com ho dius, dius que estàs segur, segur (masculí), però què no ets una dona?
    Aquesta errada no és pas cap falta d’ortografia, que per suposat t’acceptaria amb tota normalitat, …però bé, potser una dona hi podrà llegir en aquesta errada molt més que jo.
    ——————————–

    Continuant amb el tema, -relliscada teua a part- repeteixo que crec que aquest intentar dividir l’esquerra, criticant i calumniant el PSOE tan durament com ho fas tu, és el màxim objectiu de la dreta, del PP.
    I és senzillament açò que em fa sospitar de tu, de la teva sinceritat aquí, Matilde. Perdona però no ho puc evitar, consider la dreta tan perversa …
    I és que fins hi tot si me diguessin que hi ha un estanquer infiltrat en aquest bloc m’ho podria arribar a creure.

    Ara, açò sí, consider Na Maite prou intel•ligent perquè, aquí, en el seu bloc, no se li escapi cap falsa identitat amagada sota llapadetes a ella i al seu partit.

    A més, respecte al nom “Matilde de la Mole”, també consider –puc estar equivocat- que coneixent un poc la història d’aquest personatge del que has prés el pseudònim, a cap dona simpatitzant d’esquerres li agradaria, penso, …però repetesc què no ho sé. El que si em sembla clar es que atacar al Soe abans que al PP es com a tirar-nos pedres a sobre.

  44. Maite Salord Escrit el 18 gen. 2009 a les 20:57

    Només un aclariment: na Maite no sap qui s’amaga davall els pseudònims a no ser que, a través de l’adreça de correu (que jo puc veure), ho pugui deduir. En el cas de na Matilde de la Mole, el seu correu és també aquest nom. Per tant no sé qui és. De la mateixa manera que no sé qui és “Nom necesari”. Ja veis, idò, que no som prou intel·ligent perquè no se m’escapi cap falsa identitat amagada sota llepadetes. Pel que sí que em consider prou intel·ligent és per donar a tot el que es diu en aquest bloc el valor que té: són opinions diverses que m’agrada conèixer i discutir. Ni més ni manco. Respecte al fet que el pseudònim Matilde de la Mole hagi d’agradar poc a les dones d’esquerra, em permetràs, “Nom necessari”, que esperi la resposta de la mateixa mademoiselle. A veure què et contesta!

  45. Matilde de la Mole Escrit el 18 gen. 2009 a les 21:16

    No ets el primer que dubtes que sigui una dona. No has descobert Amèrica. Tant se’m fa que ho facis. L’important no és el meu sexe sinó el que dic. Però et puc assegurar que estic segur i segura que som una dona. A altres entrades he fer errades pitjors. Però com dic no importa. A aquest bloc no ets tampoc el primer que fa suposicions sobre la meva identitat i la d’altres blocaires i en tot cas tampoc importa. Pel que respecta a l’estanquer només dir-te que et remuntis un poc més enllà i llegeixis el que he escrit dels trànsfugues. No els he deixat gaire bé que diguem i tampoc a l’Avel.lí Babà…però clar també es pot caure en la paranoia de pensar que tot és una estratègia. Tampoc importa.
    .
    Allò que ja se’m fa més estrany és que el meu pseudonim et faci deduir que no sóc d’esquerres. Matilde de la Mole és un figura literària cimera d’un dels més grans autors de la literatura mundial. A això també hi tens emperons?. Al cap i a la fi no he negat mai, n’he fet gala a aquest bloc, la meva frivolitat. No he de passar cap exàmen.
    .
    Dividir l’esquerra. Divideix l’esquerra els qui confonen la unitat amb la submissió, el respecte amb l’obediència. Des del PSOE- un partit que tinc tot el dret del món a menysprear- pensen que el PSM només té l’únic dret d’avenir-se a les seves conxorses. Això és el que divideix l’esquerra.
    .
    No em donis lliçons, sisplau, d’esquerranisme. Fa molts anys que vot esquerra, primer al PSOE fins a la gran decepció, després al PSM. Les teves elucubracions són això elucubracions, i en tot cas no seré jo que em posi a intentar esbrinar qui s’amaga rere el teu pseudonim, necessari o no. El que sí és evident que defenses acríticament el PSOE i no ets capaç, ni per un moment, d’analitzar la seva política basada amb l’exclusiva ànsia del poder pel poder sense més rerefons ideològic.
    .
    Tampoc m’alliçonis sobre el que podem pensar les dones. T’assegur que ho sé millor que tu.
    .
    Coincidesc amb que na Maite és molt intel·ligent, tant com per haver portat al PSM a uns grans resultats electorals i a mantenir una línia pròpia sense hipoteques que sota l’etiqueta “unitat de l’esquerra” amaguen el seguidisme al PSOE.
    .
    Si confons expressar la pròpia opinó amb “llepadetes”, molta por em fa que no també confonguis el lliure pensament amb la disciplina. Disciplina de partit, pot ser?
    .
    Finalment, i ja em pla distès dir-te que els meus encants femenins no els veuràs mai de prop, per tant preocupeat del que dic i deixa d’emprar l’argumentació dels ineptes: l’atac a allò qué és accessori per emmascarar el que és fonamental. No hi ha cap perill que, com meravellosament escriu Strendhal, et passi a tu el mateix que al pobre Julià: “L’excessiva vanitat de la senyoreta de la Mole s’entesta a torbar la tranquil·litat del cor de Julià”.
    .
    Al partit que tu defenses, al PSOE, li manca una qualitat fonamental, la lleialtat. Parafrasejant Ibsen, el PSOE cerca servidors però no ofereix lleialtat. No és de fiar.
    .
    Em desagrada profundament el populisme faxistoide d’Ubú, em fan fàstic els trànsfugues, abomin de l’estanquer i sent animadversió pel PSOE. Bon panorama, és cert. Però som una dona lliure que no té cap dependència envers ningú. Fins ara el PSM no m’ha decebut i per això l’encoratj i el defens.
    .
    Nom Necessari, has errat molt en tot el teu escrit. Pot ser algun dia te n’adonis.Però com deia George Bidault: “els febles tenen una arma, els errors dels que es creuen fort”. I el PSOE, i tu, errau i molt. Paraula de dona.
    .

  46. Matilde de la Mole Escrit el 18 gen. 2009 a les 21:46

    Per cert, se m’oblidava, ja veig que els defensors del PSOE, per molt que invoquin Ghandi, no accepten els brots d’olivera. Bé, tan dóna, tampoc és Julian Sorel.

  47. Matilde de la Mole Escrit el 18 gen. 2009 a les 22:13

    Per què a les dones d’esquerra no els hi ha de fer el pes Matilde de la Mole?. Per a mí és l’únic personatge sincer de la novel·la. Si Sorel és un grimpador social i Madame de Renal una nyeu-nyeu venjativa, Matilde intenta superar els condicionants socials enormes que l’envolten. Sap llençar-se a l’amor i al desig menyspreant convencions i rols establerts. Què és frívola, sí. Sobre tot al principi. És hpocrita, no. Més aviat una joguina en mans d’un món hipocrita. I al final tot per res. El Julien Sorel, l’heroi d’oripell, acaba dins l’esquema més romàntic (encara n’hi ha molt de romanticisme a Le Rouge et le Noir) adonant-se abans de ser ajusticiat que qui veritablement estima és a la bleda de la Renal que “fou fidel a la seva promesa. No tractà d’atemptar contra la seva vida però, tres dies després de la mort de Julien, també morí ella abraçada als seus fills”.
    Matilde, en canvi “va voler enterrar amb les seves pròpies mans el cap del seu amant”.
    Bé, pot ser n’hi ha que pensen que les heroïnes literàries són poc d’esquerres. No és el meu cas.

  48. Maite Salord Escrit el 18 gen. 2009 a les 22:13

    Matilde, he fet bé esperant la teva resposta. Genial. Tot i que els teus encants físics no són al nostre abast, no et pots queixar de les passions que despertes. Record que ja durant el mes d’agost, en dir que te n’anaves a la platja, un comentarista ja es brindava a escampar-te la crema solar per l’esquena. De tant en tant, entre andanada i andanada, ja ens va bé un poc de “frivolité”, no ho trobes?

  49. Maite Salord Escrit el 18 gen. 2009 a les 22:15

    Per cert, mademoiselle (hem penjat els nostres comentaris a la vegada): tenc una filla que nom Emma en honor de la Bovary. On m’he d’anar a confessar?

  50. Nom necesari Escrit el 18 gen. 2009 a les 22:59

    Bona tàctica per relaxar el debat,eh Maite?
    Molt aguda amb açò dels noms “culpables”
    I bé entenc que, en pla còmic, clar, puguis dir que et sents pecadora demanant per anar-te a confessar.
    .
    Permeteu-me idò que us segueixi la broma qualificant-vos de fidels seguidores del PSM històric, fins i tot amb els noms que triau.
    Perquè què no es ver que un temps al PSM li deien l’esquerra burgesa?
    .
    Bona nit, els qui no pertanyem a la burgesia, el dilluns de bon dematí ens anem a fer feina.

  51. Menorquit Escrit el 18 gen. 2009 a les 23:22

    La Plaça és la Plaça (salordiana, és clar). Quin mooviments… i nous comentaristes. Enhorabona Maite. Concorregut indret aquest bloc.
    Bona nit a tots.
    .
    Hi ha hagut molts comentaris, però els he llegit. Sempre interssants.
    Sincerament, el tema del govern de concetració em comença a caure feixuc, que no desinteressant. Senzillament veig que la cosa s’enreda i, ara mateix, veig els dissidents governant fins el final. I a més agafaran força. Ho explicaré al final.
    Les propotes de tots els partits són legítimes, però també discutibles, lloades o refusades, però amb formes.
    .
    Hem sentit parlar molt de ‘estabilitat democràtica’, ‘situació excepcional’, ‘trànsfugues morals’, ‘culpable’, ‘responsabilidad’. S’han de treure els trànfugues!! Bé. Si es pot, sinó, no hem de perdre l’oremus. La llei diu que la seva actuaió és correcte. I en política la llei val molt a les institucions i a més crec que és la gran guia. L’ètica política la veig molt més en l’activitat, programa i ideals que es formulen des dels partits polítics. L’etica i la moral són termes que tenen els marcs difumintats. Per tant, a les admisntracions, més enllà d’actuar amb ètica i sana moral, preval la llei.
    .
    Maite, contestant uns comentaris teus que em fas, em premetràs puntualitzar:
    1.- Pens que si governa el PSM, en sortirà perjudicat.
    2.- Dius que no cal confondre la por amb la prudència; tampoc l’ètica amb l’innocència.
    3. Per mi, el PP no pot ser al govern amb la vènia del PSM. Gener és culpable de cinc anys de desastres, companya dels trànsfugues i votant moltes accions amb ells que el PSM ha denunciat constantment. (cas Nerer…). Per a mi, el PSM no pot admetre votar l’alcaldia de Gener (o PP, encara que sigui per un temps), ni tan sols entrar al govern. Per molt ultradretà que sigui en Joan Triay, està més net que el PP (o ne Gener). Fins ara, amb Triay heu acordat més coses pel bé del Poble que amb el PP (comisions, acords plenaris, etc).
    4.- Entenc que governar amb en Triay és molt díficil. Són visions polítiques molt distanciades i que no sé si podria ser un bon company de viatge en un govern de concetnració.
    5.- No estic d’acord en que enviar na Gener a l’oposició sigui un premi, sinó el més raonable i coherent. Excepcionalitat? L’excepcionalitat no ens ha de fer incoherents.
    6.- Dius: “Pel que fa al tema de l’alcaldia, no hi veig cap problema: està bé que Ciutadella visualitzi la situació greu que vivim i que la gent s’adoni que els partits feim un acte de responsabilitat per aclarir la situació”. Maite, no fa falta que la “gent visualitzi el greu problema de Ciutadella”. La gent fa temps que ho ha percebut a açò. No em val.
    7.- Tens dubtes que “la gent no s’anadoni de la responsabilitat de tots i que se’n beneficïin UPCM i PP”. Ara me confons. Davant els dubtes no hi pot haver decisió. Parles de responsabilitat davant una situació excepcional i després et preocupes si PP i UPCM creixeran. La missió del PSM quina és? “Salvar Ciutadella, o cercar estrategies perquè PP i UPCM patesquin. Dius que si Gener va a l’oposició tindrà temps el PP de refer-se. I açò et preocupa?.
    8.- Pens que l’obssessió de fer fora els ‘mixtos’ vos durà a contradiccions. Ho vau intentar amb mesures; amb l’intent d’una gestió conjunta mitjantçant una moció. Ho heu intentat; heu proposat el que consideràveu, que altres no accepten la vostra idea, molt bé, s’ha acabat. Seguiran els mixtos. Així de clar. Però pens que s’està caient en el parany obssessiu d’en Triay per fer fora els actuals governants.
    9.- Dius que si segueixen els mixtos és complicat. Cert. I que cal restablir l’estabilitat democràtica. Vist el que hi ha, l’estabilitat democràtica està en les mans sobiranes del Poble. Ningú més. A més, qualcú em pot garantir que un govern de concentració amb Gener, Triay i un PSOE encadirat donarà estabilitat? Tampoc ningú pensa què passarà si es fan fora els mixtos. I si se’n van a casa tots (o alguns) i pugen de regidors més gent del PP? Ningú hi pensa
    .
    En general, he llegit molts atacs al PSOE, molts d’ells amb raons, altres exegerats. UPCM és tant distant del PSM com ho és el PP i igual d’ultradretà. Pens que no hi ha cap govern possible perquè, ni que cedesquin els altres en l’alcaldia compartida, ningú pot garantir cap estabilitat de govern amb els qui han de governar vora el PSM. I pens que aquí és on el PSM acabaria perjudicat per al 2011.

    Per altra banda, voldria deixar constància sobre el fet d’un alcelde sense pes a un ajuntament. La llei de Règim Local atorga al batle moltes facultats i potestats de decisió. El que normalement passa és que l’alcalde (aquí i a molt llocs) sol delegar les facultats que la Llei RL li atorga a la Junta de Govern (és allò de que si cosa surt malement, no enganxar-se sol, o bé, decidir en equip, també). Però pot prendre moltes decisions, moltíssimes. Aquí es pot entendre la lluita aferrissada per l’alcaldia. En els pactes d’un suposat nou govern s’han de determinar el que pot o no fer l’alcalde? Vist i vist, tampoc tenc cap garantir de fidelitat entre els grups del nou govern. I açò no és por, sino prudència, com bé diu na Maite. Per açò, l’alcaldia col•legiada, com s’ha dit, s’hauria d’estudiar molt bé.
    .
    Pregunta a na Matilde (salutacions en primer lloc) Estàs d’acord amb un govern de concentració de UPCM-PSOE-PSM-PP?
    Per cert sobre les indentitats d’aquest bloc (dona-home) pens que té poc sentit. Jo també m’he fixat que Matilde de la Mole va escriure “segur” en lloc de “segura”, que marca el genere de la persona, però amb açò no es descobreix res. És més, a mi m’és igual si és dona o home, les seves aportacions no varien per aquest fet.
    Qui es cerca més saber QUI escriu en lloc de QUÈ escriu, ja ho deixa dit tot.
    .
    Per acabar dir-vos que els mixtos podrien entrar a UM (versió menorquina, però amb fil directíssim amb U. Mallorca). Maria Antònia Munar va ser a l’acte de Sant Anonti a Ciutadella (Pere Serra conferenciava. L’editor d’UH Mallorca és d’UM) Munar va anar a sopar després amb gent d’influència mediàtica de Menorca que a més és pro-mixtos. Hi ha contactes seriosos. L’actual equip de Govern podria ser UM d’aquí poc temps. I açò vol dir una mica més de força i més coratge a l’Ajuntament.

  52. Matilde de la Mole Escrit el 18 gen. 2009 a les 23:50

    La veritat, companys blocaires, és que en Nom Necessari m’assembla cada vegada més, ell, un personatge literari. Supos que deu haver sortit de qualque llibre del Gorki més pamfletari, o millor encara, directament de la novel·la obrerista -i literàriament horrible- per excel·lència, “Así se templó el acero” de Nikolai Ostrovsky. Supos que ara deu beure el darrer tè al samovar i demà matí sortirà de l’isba a conrear els camps del Koljos. És de pena.
    .
    Què es pensa que fem els votants del PSM? Tal volta creu que perquè som capaços de llegir i gaudir de clàssics francesos no treballam?. Ens deu voler dir que els psoecialistes abominen de la literatura decimonònica perquè és “burgesa”? Déu meu, quanta gent -professors de literatura, estudiosos, simples lectors- s’hauran de donar de baixa del PSOE per estimar els llibres de Flaubert, Stendhal, Balzac…Jo no sé si és ignorància o simplement esgotament de la capacitat dialèctica. He vist molts atacs a aquest bloc però mai amb arguments tan enzes com en aquest darrer mail de N.N.
    .
    Maite, no et vagis a confessar que en Nom Necessari t’acabaria exigint una autocrítica pública i acabaries al gülac.
    .
    El PSM històric és l’esquerra burgesa? Per tots els déus, on s’ho deu haver empescat a tot això. Estic astorada de tant divertida. Quasi aconsegueix deixar-me sense paraules. Estic segura (o segur) que una persona que no sap copsar les ironies deu tenir qualque fall (o falla). Paraula de dona.
    .
    No tinc fills ni filles. Ni ja possibilitat de tenir-ne, però recomanaré als blocaires una sèrie de noms burgesos pels seus hereus, així sabran que malgrat els anatemes obreristes al manco a cal PSM estimam la literatura: Manon (Lescaut),Odette (de Crecy), Obdúlia (Montcada), Anna (Karenina), Ana (Ozores), Angelica (Sedara),Molly (Bloom)….

    .
    Ai, Nostra Senyora dels Pecats, que a un bloc que ha estat ple de poemes (jocs florals deia en Davjo) i de debats literaris ara haguem de parlar d’aquestes coses. No sé si el nom és necessari però és evident que necessita qualque lectura.
    .
    Bona nit, però jo no m’en vaig al llit, encara llegiré una estona, per desembafar m’endinsaré altra volta a Querelle de Brest. Supòs que Nom Necessari diria que és un llibre “efeminat”.
    .
    Totes aquestes cabòries m’han fet pensar que Nom Necessari coincidiria amb Sartre quan deia que “el món podria existir molt bé sense la literatura…”, encara que hi afegia “…i fins i tot millor sense l’home”. Això és una frase irònica, Nom Necessari. Per si no ho entenies.

  53. Menorquit Escrit el 19 gen. 2009 a les 0:12

    “Bona tàctica per a relexar el debat, eh Maite?”
    Tal vegada el debat ha d’anar a l’agressivitat que proposes tu aquí, Necessitat de Nom? No m’han demanant esplema a aquest funeral, però n’hi vull posar una, perquè com diu la madame, m’imdigne la submissió i els qui amb poca traça bombardeigen la Plaça.
    Parles de comunicats de PSM. Almanco aquest partit en fa de comunicats. Almanco aquesta portaveu del PSM ens explica coses a la gent, amb fomes i amb elegància. Promou l’opinió raonada, el debat enriquidor tot i que aquestes excelses formes siguin el NO a qui voldria escoltar o llegir una altre cosa.
    .
    El proletariat no té perquè ser groller, ni el burgès dominador. Has canviat els papers. Aquí tothom treballa el dilluns, però potser el temps passejant per aquest bloc ens ajuda també a treballar el cervell. A veure s’ n’aprèns.
    .
    Aquí cadascú tria el nom que vol. No perdis el temps en descobrir-me, no amb cerquis pel PSM històric aburgesat, ni per les àgores sindicalistes d’octaveta enlairada, però si dir-te que faig més hores de feina que tu. Tampoc perdis el temps en averiguar el meu pseudònim i la pressumpta vinculació, no té importància.

  54. Zodiac Escrit el 19 gen. 2009 a les 0:30

    Acab de llegir els darrers comentaris. D’allò que diu Nom Necessari més val ni parlar-ne, ben prest ja he vist de quina corda era i a cada paraula més se li veu el llautó.
    M’ha interessat molt l’anàlisi que fa Menorquit de la situació actual. De les seves paraules podem deduir una cosa: no hi ha cap sortida bona.
    1. Que quedin governant els trànsfugues pot ser legal però no crec que sigui el que la majoria de ciutadellencs vol.
    2. Un govern d’esquerra depenent d’en Triay és entragar-se al perenne xantatge d’UPCM. Per molt que s’hagi coincidit en comissions i en l’assetjament als avelinistes dependre d’ell serà estar sotmès a les seves dèries, i això per no dir que se li fa neta la fe de baptisme.
    3. Un govern de concentració passa per haver de donar uns mesos de batlia a na Gener, culpable aliquota del desastre, la qual cosa no és plat de gust.

    Les tres opcions són dolentes. Però la tercera coincidesc amb el PSM que és la manco traumàtica perquè suposa, al manco, la corresponsabilitat de tots. Si més no jo preferiria que el PSOE governés amb en Triay, ara que són corda i poal, mentre el PSM dóna els suports a les polítiques progressistes i barra el pas als intents de dretanització que segur promourà UPCM.

    Així i tot, faci el que faci, el PSM segur que rebrà, i ja veureu que els atacs vindran del PSOE. De fet ja han començat a aquest mateix bloc. I després gosen parlar d’unitat de l’esquerra. Per a aquesta gent unitat de l’esquerra només vol dir obeir les directius del PSOE. I això a la llarga fa més mal que un enfrontament ara.

  55. Matilde de la Mole Escrit el 19 gen. 2009 a les 0:41

    Benvolgut Menorquit,

    Encara que sigui tard, responc a la teva pregunta directa. No, no estic d’acord amb un govern PSOE-PSM-PP-UPCM. No hi puc estar d’acord, perquè em repugna que es pacti amb Ubú i pens que el que hi sortirà pitjor serà el PSM.
    Però em passa com a en Zodiac, ho veig la menys dolenta de les sortides. Que segueixin els trànsfugues no és una opció, és un fracàs. Encara que a moments pens que és preferible a legitimar a Ubú.
    Així i tot, d’una cosa no en tinc cap dubte, l’únic partit que ha actuat en claretat, fins i tot exposant els seus dubtes que suposa molt coratge en política,és el PSM. Per això els hi don suport perquè me’n fii d’ells, fins ara no han enganat i esper que trobin la millor sortida per a Ciutadella i pel propi partit.
    Crec que la meva resposta és confusa, però la situació també ho és. En tot cas ja ho deia Camus, amb la seva característica ironia en temes polítics, “la confusió està claríssima”.
    Bona nit, ara sí.

  56. Nom necesari Escrit el 19 gen. 2009 a les 10:13

    Tinc un respir pel berenar i ja som al teclat, …quin vici aquest!
    Però els acomiadaments educats s’ho valen.
    .
    Què consti que aquest meu penúltim comentari aquí, -dic penúltim perquè crec que el que estic escrivint ara ha d’esser el darrer- era exclusivament contestant Na Maite i era més o manco en el mateix to que ella acabava d’emprar.
    .
    Si algú s’ha sentit ofès que em perdoni, no era la meva intenció ofendre ningú.
    .
    .
    Sobre el tema en qüestió, la possible Moció de Censura, crec que ja s’ha dit molt aquí.
    Jo no sé si el que he dit ho he fet en gaire encert -en la manera de dir-ho em refereixo-, però en llegir ara l’escrit de “Menorquit” d’ahir vespre a les 23’22 h., veig que els mateixos dubtes i temors que jo tenia, i que encara tinc, son també compartits.
    .
    Gràcies Menorquit per la teva claríssima exposició, la de les 23’22 h. La que fas passada la mitja nit crec és equivocada, al manco ho és respecte al que dius de mi.
    .
    Per acabar, a Na Matilde, els escrits de la qual delaten que està “de tornada” de tot, li vull dedicar una frase cèlebre -ja que li agraden tant- i que és també d’un poeta d’un poeta, per no desentonar en aquest bloc tan culturitzat en el que he tingut el coratge de participar breument.
    Va ser en Machado qui va dir,

    “Los que están siempre de vuelta de todo son los que nunca han ido a ninguna parte.”

    Per na Maite també vull dir una coseta abans d’acomiadar el seu bloc,
    .
    Esper poder-te tornar a votar.
    .
    Bon dia i bona sort.

  57. Matilde de la Mole Escrit el 19 gen. 2009 a les 10:54

    Adéu, Nom Necessari. Te’n vas quan això era més entretingut. Qui t’ha dit que jo estava “de tornada” de tot?. Si gairebé n’hi he començat !!!. Els anys i l’experiència, malgrat molts ho creguin, no fan escèptics. L’escepticisme neix de la manca d’il·lusiò. No és el meu cas, així que la cita de Machado és maca però errada. Sobre el tema més valdria que llegeixis Chesterton….i la seva visió de l’home escèptic. Pot ser reconeixeries molts dels que t’envolten.
    .
    Jo també esper tornar votar a na Maite. De moment té el meu vot.
    .
    Una darrere frase per no perdre les bones costums, com diu el famós anti-psiquiatra americà-hongarès Szasz: “el pensament lúcid necessita tant coratge com intel·ligència”.

  58. Maite Salord Escrit el 19 gen. 2009 a les 11:04

    “Nom necesari”: a l’hora de pati, aprofit per dir-te que, cada dia, m’aixec a les 7 del dematí i que a les 9 som a l’institut. Si no trec la primitiva, de moment, aquesta és la meva rutina diària (no sé si burgesa; sí de molta, moltíssima feina). Esper que continuïs participant en aquest bloc. Bon dia!

  59. Menorquit Escrit el 19 gen. 2009 a les 12:17

    Hola Zodiac:
    Coincidesc amb tu sobre el que dius. Sobre el punt 1, potser sigui així (jo crec que sí), però no pot ser una constatació segura. L’única manera de ser segur és en unes eleccions, però açò dic que la situació actual només està en la sobirana decisió dels citadans, donada la mala entesa per per fer fora els mixtos.
    Deis (Zodiac i Matilde) que el governs de tots és la menys dolenta. Jo em matenc que no. Lúnica vàlida per a mi seria un govern PSOE-PSM (10) amb un acord de governabilitat amb Joan Triay, però aquest fora del govern. Què Triay podria complicar les coses, sí, però també les pot complicar estant dins el govern i més si té a Gener com a companya de govern.
    .
    Aquesta proposta és per mi la més neta, clara i coherent des de la posició del PSM i donada la situació. Cap sortida és bona, cert, però pens que la menys dolenta és la que he apuntat. Sin no s’accepta, adéu possibilitats de govern. Tanmateix, els principals temes de la ciutat s’hauran de seguir acordant amb l’oposició, el mateix que si fossin en el govern, ja que ningú aplicarà el seu programa perquè açò és un esforç per salvar el Poble.

  60. Matilde de la Mole Escrit el 19 gen. 2009 a les 14:16

    Menorquit, he deixat ben clara la meva animadversió respecte al PSOE. I més clar encara l’absolut menyspreu pel que Ubú representa. Del PP més val no parlar-ne: és l’epítome de la corrupció institucionalitzada.
    Però som realista i sé que s’ha de trobar alguna sortida en aquest mar de confusió que vivim. El govern de concentració m’assemblava un mal menor, per mor que TOTS es mullaven i tots se’n feien responsables.
    .
    La proposta que tu fas (PSOE-PSM) és un risc enorme, però a més em deman si ho acceptaria el PSOE (malgrat les seves crides en aquest sentit) quan tenen un pacte tàcit (o secret) amb Ubú.
    .
    La partida no està acabada i encara veurem moltes coses, però d’una cosa cada vegada estic més segura, el PSM no és un partit dogmàtic i tampoc fa del secretisme la seva norma de conducta. Les adaptacions a la realitat canviant que vagi fent seran assenyades i conegudes. Això esper, i per ara no m’han donat motius de desconfiança. I repetesc, crec que veure’m moltes coses encara, fins i tot Aristòtil ja ens advertia: “S’ha de creure en la utopia perque la realitat és increible”. A Ciutadella més.

  61. Bep Escrit el 19 gen. 2009 a les 19:42

    He quedat sorprés, el darrer dia que em vaig mirar el bloc hi havia 5 comentaris i ara….., tenc els ulls cansats de llegir-los tots, per cert bastant ineresants tots, encara que amb coses hi estic d’acord i altres no com es normal. Només dir que això ja es sembla a les novel·les de na Katherine Neville..

    Venga Maite, escriu un altre escrit dels teus i així opinarem de nou.

  62. Pere Escrit el 21 gen. 2009 a les 0:20

    Veig que molts comentaris d’aquest bloc quan s’escampen de la “linia oficial” del PSM, amb el bon sentit de la paraula (és a dir que la comparteixen) son tildats de socialistes o psoecialistes. Només vull fer una reflexió el PSM va crèixer molt a les darreres eleccions a Ciutadella (4 regidors, històric) i ho va fer perquè va abastar a gent molt diversa i amb idees molt diferents. D’aquí que sorgeixin aquestes idees i debats en el si del PSM. I açò és bo i el que no s’ha de fer es deslegitimar els vots d’aquests que no comparteixen la línia oficial, si el PSM vol seguir sent algú més que un partit minoritari. Jo, votant del PSM, he dit varis cops (ara feia estona que no escrivia) que no comparteix l’opinió que té el partit sobre com resoldre la cuestió de Ciutadella, i no per açò com es va dir aquí (ho va dir na Matilde) era del PSOE o feia el joc als socialistes. Açò és el tipic de “conmigo o contrami”, doncs no jo estic amb el PSM, però no opin el mateix que ell amb aquest tema con concret, però segueix sent del PSM.
    Ja sé que el partit ha de seguir la seva estratègia, i el que s’acordi les seves direccions o bases, i jo ho respectaré, evidentment. Però vull recorda que els votants del PSM abastaven moltes idees, i també cal respectar-les, i no dir que son del PSOE.

  63. Zodiac Escrit el 21 gen. 2009 a les 6:23

    Pere, estic segur que el PSM accepta i respecta el que penses, el que dius i la teva discrepància amb la línia majoritària. Però això no és la pàgina web del PSM i els qui escrivim al bloc expressem les nostres idees personals, i ho fem de la manera que més ens agrada.

  64. Pere Escrit el 24 gen. 2009 a les 0:24

    Volgeu o no aquest és el bloc de la portaveu del PSM a l’Ajuntament de Ciutadella i de la que es va presentar com a cap de llista en aques municpi per aquest partit en las passades eleccions

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari