Maite Salord

Escriptora

Menorca, illa de literatura

Amb aquest títol tan suggerent –Menorca, illa de literatura-, la Direcció General de Política Lingüística del Govern Balear ens convida, a través d’un CD ideat i coordinat per Josefina Salord i Gaspar Valero, a passejar per l’illa de la mà dels escriptors que s’hi han menorca-illa-de-literatura.JPGinspirat per escriure una seixantena de textos que abracen la novel•la, el vers i l’assaig, els quals, acompanyats d’imatges bellíssimes de diferents fotògrafs, aniran apareixent davant els nostres ulls, entre els sons d’una música de clars ressons mediterranis. Sens dubte, una proposta engrescadora i, formalment, molt acurada que és una passa més en el camí que es va iniciar, ja fa uns anys, amb un CD sobre textos de Miquel Costa i Llobera.
Certament, són molts els escriptors, illencs i forans, que han fixat la seva mirada en Menorca, en la Menorca d’abans i en la d’ara. Són molts els escriptors que no han pogut evitar transformar la seva fascinació en mots. A “Menorca, illa de literatura”, hi trobarem textos d’autors com Montserrat Abelló, August Bover, Miquel Martí i Pol, Josep M. Llompart o Antoni Vidal Ferrando, al costat dels menorquins des de Saïd ibn Hakam (en una versió esplèndida de Josep Piera) fins als escriptors més actuals, passant per figures cabdals com Joan Ramis i Ramis o Francesc de Borja Moll.
El passat i el present, la visió interna i l’externa, s’uneixen, doncs, en aquest petit cercle que, com si fos una illa, tanca un tast esplèndid del paisatge i la lletra de Menorca. De llevant a ponent, dues rutes literàries per Ciutadella i Maó i, entremig, la visita a uns indrets imprescindibles: el Barranc d’Algendar, el Cap de Cavalleria, Cala Molí, Cala Galdana… En darrer terme, una altra forma de copsar Menorca al vol a través de les paraules, justament el que m’he proposat de fer aquests darrers mesos en aquesta columna mensual: fer present l’illa enllà de la mar, en un viatge que voldria haver omplert de noves coneixences.

(Article publicat a la revista “Serra d’Or”)

7 comentaris a “Menorca, illa de literatura”

 1. susana Escrit el 12 des. 2008 a les 21:15

  No diré que una imatge val més que mil paraules però sí que la fusió de poesia i imatge sempre dóna bons resultats i que, en aquest projecte no ha estat una excepció. Jo, que he tingut el gust de veure’l i escoltar-lo, crec que ha estat una excel•lent idea, no només pels que ja estem submergits dins el món de la literatura sinó també (i, sobretot) per a aquells que encara estan per endinsar-se i que tindran l’oportunitat de fer-ho d’una manera alternativa, adaptada a les noves tecnologies. Per tant, ara només cal contribuir a difondre el patrimoni literari de la nostra illa. Endavant, doncs, i enhorabona, Maite, Fina & CIA!

 2. Maite Salord Escrit el 12 des. 2008 a les 23:16

  Totalment d’acord amb el teu comentari, Susana. La feina d’en Gaspar i na Fina ha estat excel·lent. Si tenim en compte que, segons vaig llegir l’altre dia, prop d’un 60% (si no m’equivoc) dels enquestats de les Illes va ser incapaç de dir el nom d’un, D’UN, escriptor que escrivís en català, la necessitat de comptar amb materials com aquest és més que evident. Bona nit i bones lectures!

 3. Francesc Gomila Escrit el 17 des. 2008 a les 0:26

  Em podries indicar com es pot aconseguir el CD?
  En segon lloc, una petita crítica, tal vegada injustificada ja que encara no he pogut veure el CD sencer. No et sembla que el grafisme de la portada (si és el de la imatge que tens més amunt) és molt millorable? Em dóna la impressió que el tipus de lletra, la composició, la imatge escollida, la situació del logo del Govern, etc. donen una imatge de conjunt excessivament “carrinclona”. Tenc l’impressió que a vegades no es tenen prou en compte els aspectes de la factura del CD com a objecte en si mateix, una factura que idealment hauria de connectar amb el seu contingut.

 4. Maite Salord Escrit el 17 des. 2008 a les 19:45

  Francesc, en principi, el CD s’ha repartit pels centres educatius. Ara bé, a través de la Direcció General de Política Lingüística, no crec que hi hagi cap problema per aconseguir-ne un. Pel que fa al disseny, potser sí que no és molt “innovador”. El contingut, però, està molt bé (i no perquè jo hi surti!!). Les entrades que es fan dels escriptors estan actualitzades i la selecció dels textos és molt acurada. Val la pena.

 5. pau Escrit el 18 des. 2008 a les 16:09

  El CD és molt bo. Seria bo que se´n fagués una edició en forma de llibre. Seria una guia turístico-literària exel·lent.

 6. Vela Escrit el 19 des. 2008 a les 23:00

  Maite, saps si hi haurà alguna manera d’aconseguir aquest CD a Barcelona? Pel que estic llegint, crec que ha de ser molt interessant.

 7. Maite Salord Escrit el 20 des. 2008 a les 8:55

  Vela, a Barcelona, no ho sé. Ho demanaré i et diré coses. És una proposta molt interessant, és ben cert, i estic segura que t’agradarà molt.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari