Maite Salord

Escriptora

Setembre

El cel de setembre té una claror especial. Recordam amb nostàlgia que, fa anys, era el mes en què  l’illa es buidava de turistes i recuperàvem els espais que durant un parell de mesos havíem deixat als  visitants. Les pluges dels darrers dies d’agost anunciaven el final de l’estiu i el retorn a l’escola i al fred. La vida tornava a la normalitat, a les rutines de sempre. Ara, els estranys continuen omplint carrers i platges mentre un nou curs escolars omple les aules de criatures i adolescents amb massa calor per estar tancats entre quatre parets. Comença un nou curs que és sempre incertesa i que potser enguany, pels canvis polítics, com a mínim a les Illes, ho és un poc més.

Ja sabem que és habitual que s’implantin noves lleis educatives sense que els professors hagin tingut  temps de planificar els canvis i integrar-los dins el dia a dia de l’aula. Sense que alumnes i famílies hagin tingut temps d’assumir-los. I, tanmateix, per responsabilitat, potser mal entesa, tots plegats ens esforçam perquè les urgències i, en molts casos, la improvisació no acabin afectant la qualitat de l’ensenyament o que l’afectin al mínim possible. I amb això no vull dir que l’actual llei educativa no vagi lligada a propostes positives, com per exemple que sigui un projecte equitatiu o l’eliminació de les revàlides, que ens retornaven a temps passats que recordam sense cap nostàlgia. Però, sigui com sigui, la sensació o la certesa que els ensenyants han −hem− de carregar amb la responsabilitat de les decisions d’altres, que no han estat fruit d’una reflexió profunda ni d’un debat compartit, és ben present dins les sales de professors.

Així, la claror del setembre no pot amagar les ombres del curs escolar que començam. És molt possible que la feina feta durant els darrers mesos, en molts aspectes, no tengui continuïtat en els que vindran, amb la sensació de frustració evident que això genera. I, sobretot, amb la certesa que, si volem un ensenyament de qualitat que no ens faci treure els colors i encengui totes les alarmes quan es publica un informe internacional, anam en una direcció totalment equivocada i des de fa massa temps.

(ARTICLE PUBLICAT A LA REVISTA SERRA D’OR DE SETEMBRE DE 2023)

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari