Maite Salord

Escriptora

Illanvers: poesia, imatge i música.

(ARTICLE PUBLICAT A LA REVISTA “SERRA D’OR” (2008). L’HE RECUPERAT ARRAN DE LA NOTÍCIA QUE EL CONSELL INSULAR DE MENORCA VOL RETIRAR EL SUPORT AL RECITAL POÈTIC. UN RECITAL QUE, MALGRAT TOT, CONTINUARÀ. AMB EL SUPORT DE LA GENT QUE ESTIMA I VIU LA LLENGUA I LA CULTURA DE MENORCA.)

La vida cultural menorquina té, cada estiu, una cita obligada: el recital poètic Illanvers. Es tracta, com l’han definit els seus coordinadors, els poetes Pere Gomila i Sergi Cleofé, d’un espai de trobada entre la poesia, la música i la pintura. Una proposta suggerent que, a través de la multiplicitat de formes artístiques, ofereix a l’espectador -sempre amb el rerefons indefugible de l’illa- diferents visions d’allò que podríem anomenar l’experiència de la Vida. Així, a partir d’un paisatge comú que, sens dubte, dóna forma a qui hi habita, l’amor, el dolor, el plany o la bellesa prenen forma, a l’hora del crepuscle, en alguns dels indrets més bells de Menorca: a la Torre de Fornells, al costat de la mar; als jardins de S’Hort de Sant Patrici, a Ferreries; al Parc des Freginal, a Maó; o al Pati des Convent, a Alaior.

Aquesta experiència cultural que neix de la forma més senzilla, d’una conversa entre amics que enyoren els recitals poètics d’antany, ha complert ja les cinc edicions. Cinc trobades artístiques que han permès posar de costat les mirades i les veus dels artistes més joves, d’aquells que tot just comencen a fer-se sentir, i les d’aquells que ja duen anys de bagatge, anys d’experiència. D’un present ric i fecund a un futur més que esperançador, aquests versos i aquestes imatges, embolcallats per la música suggerent de Guiem Soldevila i Violant Menorca, són un exemple més de la vitalitat cultural de l’illa, una terra petita però generosa en pintors, poetes, músics i escriptors.

Els recitals d’Illanvers, tanmateix, van molt més enllà d’una nit d’estiu en què es viu l’art intensament: un llibret recull els poemes llegits en cadascuna de les edicions i, de fa poc, també, una pàgina web (illanvers.cat) permet retornar, una vegada i una altra, des de qualsevol punt de la geografia, a la veu dels nostres poetes. Sigui com sigui, Illanvers és una forma diferent –i que no s’hauria de deixar perdre- de visitar Menorca a través del vers, de la imatge i de la música.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari