Maite Salord

Escriptora

El model lingüístic del PP

Com vaig dir a la darrera entrada, cinc hores i mitja de ple del Consell de Menorca donen per molt. És pesat, no ho negaré, però només per un parell de frases de la consellera de cultura, l’esforç es va veure recompensat amb escreix. Mentre discutíem si el català ha de ser mèrit o requisit per accedir a la funció pública, va venir la perla de la nit: el model lingüístic del PP és… el model de Suïssa!

Atònita, ho vaig apuntar en un paper i, en acabar el ple, vaig demanar la confirmació del que havia sentit a companys presents a la sala de plens. Efectivament, la consellera havia dit que el tractament de les llengües que es fa a Suïssa és el que defensa el PP, oposant-lo al “model català”, que “crec que defensa el PSM” (sic), va concloure.  I va destacar el fet que  a Suïssa hi ha només una llengua oficial i que saber-ne una altra és un mèrit, justament el que li agrada al PP (!).

En un món on hi ha, aproximadament 5000 llengües i 200 estats reconeguts internacionalment, la planificació del multilingüisme és un tema fonamental per a la supervivència de moltíssimes llengües. I aquesta planificació es pot fer partint de dos models lingüístics diferents, els igualitaris i els no igualitaris. El cas de Suïssa s’inclouria dins primers. El de l’estat espanyol, dins els segons.

Així, a Suïssa, a grans trets, les quatre llengües que es parlen (alemany, francès, italià i romanx o retoromànic) són tractades per igual i, basant-se en un criteri de territorialitat, cada llengua és oficial, en exclusiva, dins el propi territori i totes són oficials de l’estat. A més, cal afegir que, a l’escola, aprenen la llengua del cantó on viuen (i en la llengua d’aquest cantó) i, a més, n’han d’escollir una altra que sigui pròpia d’un dels altres cantons de Suïssa. D’aquesta manera, es garanteix un coneixement entre els suïssos i que l’única llengua coneguda per tothom és la llengua pròpia i oficial del cantó.

Si traslladam aquest model a l’estat espanyol, tindríem que la Constitució hauria de canviar-se (supòs que ara ja no seria cap problema) per situar al mateix nivell totes les llengües que s’hi parlen.  A partir d’aquí, la pròpia de cada territori seria l’única oficial -en el nostre cas, la llengua catalana-  i, a l’escola, podríem aprendre qualsevol de les altres de l’Estat. Qualsevol.

Supòs que ara enteneu la meva alegria, després d’hores infinites de debat estèril. A la fi, una proposta assenyada del PP! Per tant, només puc acabar fent una declaració d’intencions que sé que serà polèmica i que em pot suposar l’expulsió del PSM més per Menorca. Aquí va: si Mariano Rajoy recull, en el seu programa electoral, que el PP aplicarà a l’estat espanyol el model lingüístic suís, NA MAITE SALORD VOTARÀ EL PP.  I, fins i tot, faré campanya per ell. Em sap greu pel meu candidat natural, Miquel Ensenyat. Què hi farem!

19 comentaris a “El model lingüístic del PP”

  1. Josep Mir Escrit el 21 set. 2011 a les 18:56

    Jo també em faré del PP de cop, si en Rajoy recull el model suís per Espanya i a partir de llavors em sentiré espanyolíssim!!

  2. Nom Necessari Escrit el 21 set. 2011 a les 18:58

    . Quina fronta!
    Açò sí que hauria de fer empegueir qui van votar PP.
    Però no s’empegueeixen de res, pel desconeixement de la seua pròpia ignorància. …per dir-ho d’alguna manera.
    .

  3. itziar Escrit el 21 set. 2011 a les 19:29

    Allavà!!!! si que ho va ser d’interessant es plè!!!! És a dir, que jo ara aprenc català i si vull també basc sense necessitat de sebre castellà, no??? Tindria es problema de doble culturalitat (menorquina i navarra) resolt!

  4. xec vallori Escrit el 21 set. 2011 a les 19:54

    Em sembla que la consellera pepera no sap què s’empesca i hauria de reciclar-se, perquè no crec que digui una cosa que no és veritat per a veure si algú s’ho creu i així fer crèixer la bola i al final sigui una majoria que se l’hagin empassat.

  5. Joan Pons Alzina Escrit el 21 set. 2011 a les 19:57

    Si el PP proposa el model suís per Espanya em faig espanyolíiiiiiiiiisim.

  6. silve Escrit el 21 set. 2011 a les 19:58

    rellotge suís, xocolata suissa, banc suís, model lingüístic suís, mmmm…no anem mal encaminats…i a més la bandera suissa és com la de Sant Joan! ja ho tenim tot!! L’home és un llop per a l’home! el PP té un greu problema: els i les del PP! salut

  7. Maite Salord Escrit el 21 set. 2011 a les 20:04

    Diria que el problema és que, quan la consellera va rallar d’una única llengua oficial, no va tenir en compte que aquesta és la PRÒPIA de cada territori, amb les conseqüències que això té. Em sembla claríssim que el PP no aplicarà mai el model suís, d’aquí la meva sorpresa. És més, va parlar, també, del model belga per oposar-los, tots dos, al català, que se suposa que defens jo.
    M’imagín que es devia pensar que a Suïssa, com a Espanya, hi ha una llengua hegemònica, que seria l’única oficial, i que, després, saber-ne una altra es considera un mèrit. No pot ser res més.

  8. Vela Escrit el 21 set. 2011 a les 22:04

    Bromes a part, perquè n’hi ha per riure, considero que el més greu és això, Maite: la ignorància de la consellera, no ho oblidem, de cultura que, amb aquest càrreg, crec que hauria de demostrar tenir més coneixements i, per dir-ho d’alguna manera, més món… En quines mans hem de deixar el govern de la nostra cultura?… Anem arreglats!

  9. cris Escrit el 22 set. 2011 a les 6:15

    Crec que per accedir a un càrrec com aquest el que hauria de ser requisit i no mèrit són uns mínims coneixements en el tema…

  10. Ricard Escrit el 22 set. 2011 a les 8:45

    Fa que pensar això que diu la consellera Doña Nieves Baillo. ¿D’on haurà tret aquesta informació?. ¿Haurà anat a obrir un compte bancari? .¿Potser un viatge de vacances per a parar la al Parc de les nations de Laussane,on el ocells et mengen de la mà ?.
    Potser o pot haver llegit en alguna publicació del PP. Sigui com sigui penso que si hi ha anat , ho deu haver après rallant amb na Heidi i si és cas que ho ha llegit,li farà falta un repàs.
    Invocar el model suïs,te una cosa bona, si vas a menjar un menú al cantó alemany,allí et trobes una persona del color que sigui,que et ralla en alemany.

  11. Baldritxa Escrit el 22 set. 2011 a les 12:28

    Açò anava a dir jo… aquesta consellera de cultura… DE QUIN PLANETA ÉS?!

  12. Menorquit Escrit el 22 set. 2011 a les 17:01

    El tancament de mires de la dreta juràssica (amb la vènia prou important de branques espanyolistes del PSOE) endarrereix un Estat espanyol que podria disposar de molta més cohesió social, respecte cultural i normalitzada convivència.
    .
    Seria més fàcil que molts ciutadans se sentissin més còmodes dins l’Estat espanyol, i fins i tot sentir-se espanyols sens dolor. L’eterna intolerència cap a les llengües, cultures, tradicions i furs històrics d’alguns terrritoris fa que existeisqui un conflicte sòcio-polític insuportable i fatigós. Una realitat alimnetada per la dreta imperialista i per ignorància d’una bona part del socialisme espanyol que ha assimit i mantingut el discurs franquista de la unitat i imposició de l’Estat espanyol.
    .
    Si el PP fes cas a na Maruja Baíllo en el model cultural i lingüístic (encara que exposat des de la insconciència i iganorància) potser ser espanyol no crearia rebuig. Ningú vol ser allò que ens nega a nosaltres mateixos. Com que el camí espanyol cap la federació o confederació política no és possible perquè els juràssics ho veuen com una amanaça de ruptura i perquè no ens volen entendre en res, ja està bé que cresquin iniciatives sobiranistes. Ja està bé de besar els peus a l’amo, més si ens tracta a coses.

  13. Joel Escrit el 23 set. 2011 a les 9:29

    Bo quines coses! Potser la consellera creia, i no me’n fot, que a Suïssa parlen suís.

  14. Nuria Escrit el 23 set. 2011 a les 15:23

    Molt bona aquesta entrada! Estic amb na Maite: va escoltar en algun lloc que només tenien una llengua oficial i clar amb la “seva lògica” va entendre que tots la mateixa! Podem donar a conéixer aquet model a més gent!

  15. dani prats Escrit el 23 set. 2011 a les 17:10

    Bones tardes a tots!!

    En primer lloc vull dir que si na Maite vota al PP, jo votaré a n´en Miquel. En segon lloc, no conec prou a la consellera però crec, que ha fetut la pota, es humana.
    En darrer lloc m´agradaria dir que el Psm no pacti amb el Psoe, en el senat. M´han arribat informacions que ja hi ha un pre-acord.

    Ahh! jo proposaria a n´en Silve a n´es senat. Ja ho sé que no pot, per les seves responsabilitats familiars. Però seria una BOMBA.

  16. Nom Necessari Escrit el 23 set. 2011 a les 17:47

    En primer lloc veig molt de primer lloc.

  17. Menorquit Escrit el 23 set. 2011 a les 20:49

    En primer lloc, voldria dia a en Dani Prats que ens digui com van las arpades en el PP per una cadira ‘Estatal’.
    .
    En segon lloc, dir que una cosa és una errada pròpia d’una persona humana i una altra és una cadufada pròpia de la ignorància. No és el mateix.
    .
    En darrer lloc, dir que ja hi ha tremolor per si PSOE-PSM pacten per al Senat. Demanar també a Prats per què no vol que pactin.
    .
    I en un altre lloc, dir que la candidatura de JC Grau ja és un bomba…que fa fum i gens de foc (el preguntón del parlamento).
    .
    He sentit a dir en un lloc d’agroturisme que PSOE (la O i la S sobren) i PSM no pactaran.
    .
    Salut Nom Necessari.
    Força consellera!!
    .
    I en un llogaret de tramuntana he decidit que si el PSM pacta amb el PSOE per al Senat NO tindran en el meu vot. (que té el mateix valor que el del rei borbó).
    .
    PS. He reflexionat: si el PP aplica el model suís, a diferència d’en Pons Alzina (salutacions, per cert) em consideraré, no espanyolíssim, no, però sí espanyol confederat.

  18. Panxa Rotja Escrit el 25 set. 2011 a les 22:29

    Entre en Dani Prats i sa consellera aquesta, el PP sembla sortit d’una codolada d’emprimer!

  19. silve Escrit el 28 set. 2011 a les 11:31

    Dani, certament tenc poc temps, però entre les sis “llengües vehiculars” que puc parlar “vehicularment”, el castellà és una de les que més domín, per tant no faria cap mal paper a l’hora de xerrar a Madrid (sempre pensant que el PP mantindrà el Senat a Madrid, altres opcions són: Castilla la Mancha – per na Cospedal- o Cádiz – pel tema del bicentenari- ). Gràcies per no perdre el bon humor, Dani, i tot i que na Maite i tu penseu que jo seria un bon candidat, a ca el PSM, encara que no ho sembli, n’hi ha molts d’altres que parlen el castellà correctament! salut i, ara més que mai: Més per Menorca!

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari