Maite Salord

Escriptora

Tots els éssers. Poetes de Menorca pels drets humans.

La recomanació literària d’aquesta setmana canvia de gènere: un recull de poemes de 29 tots-els-esser.jpg poetes de Menorca, editat per Amnistia Internacional, que gira al voltant dels drets humans i de la defensa d’una vida digna. És un llibret molt ben fet –es nota la mà del coordinador, d’en Pere Gomila-, que combina la poesia amb les il•lustracions de Dolores Boettscher, la presentació del qual, en forma de microrelats que comencen amb les tretze paraules que formen l’article 1 de la “Declaració Universal dels Drets Humans” (“Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets”), vaig tenir el privilegi de fer.
A Tots els éssers, hi podreu trobar les paraules ben dites de -m’atreviria a dir- tots els poetes de la nostra illa que, de qualque manera, han fet pública la seva obra. Hi ha versos que parlen del “fred d’un camp de refugiats”; del “poder infame dels tirans”; de la defensa d’una mort digna per tots els que duen “deu anys de sofriment en el llit de la ciència”; de quan “la paraula esdevé covarda”; de campaments “on s’enlairen veus, veus ferides, veus d’anhel pel retrobament”; de la “pau escrita amb sang”; del miserable que “no hagi portat un déu de llum a les espatlles”; d’un ametller que “potser no sap que el fat el condemna a llenyada”; d’un presoner que, en sentir uns trets a trenc d’alba, “pensa qui serà el captiu que ha entrat a la nit més llarga”; dels dies que “ens esclaten de grisor, de fúries i d’angoixa i de combat”; d’una “paraula que duu llibertat per nom”; de llàgrimes eixugades “a cop d’amor”; de “quin sentit té la consciència”; de la por, que “a ningú no ha salvat mai”; dels humans, que “som responsables del que al món passi”; de desitjos de “la pau i la paraula”, de terres “on el lament es torna cant”; del “cop de fuet”; de bombes que “colguen les llars davall l’arena del desert”; del “temps dels assassins” del paisatge i de la llengua; de com “són feixugues les cadenes”; d’un “temps de lleganyes als cors i euros als cervells”; del presidi “de les barres i estrelles”; del “dret a agafar la falç del mot i abatre les murades”; de la necessitat de “tornar-se a jugar la vida com un nin”; del sofriment de “les dones i els infants que s’arreceren al portal de l’alba”; i “dels enemics d’avui que tenim ben dedins de les nostres muralles”.
Esper que aquest tast de versos que acabau de llegir us hagi obert la gana: teniu tot el llibre al vostre abast per omplir-vos de bona literatura i, a la vegada, per agrair a tantes persones la feina que duen a terme, de forma absolutament desinteressada, a favor del drets humans.

Un comentari a “Tots els éssers. Poetes de Menorca pels drets humans.”

  1. Salvia Escrit el 08 febr. 2008 a les 17:06

    Gràcies per la recomanació. Considero que aquest llibre serà un dels de lectura molt recomanada, per tant de compra obligatòria per a la biblioteca.

    Una abraçada

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari