Maite Salord

Escriptora

Reflexions post-santjoaneres

Ja hem deixat endarrere Sant Joan. També, els sants Pau i Pere. Potser ha arribat el moment de posar per escrit quatre idees que m’han anat voltant pel cap aquestes festes. Idees que, fins i tot, he arribat a expressat en veu alta. No pretenc fer una anàlisi exhaustiva del que ha passat aquest Sant Joan a Ciutadella. Al contrari. Diria que ja ho hem dit tot: massificació, perill, descontrol, horaris absurds, porqueria… Només un parell de reflexions:

1- És inadmissible que s’aprofiti la festa per atacar dones joves. Tirar avellanes no té res a veure amb rompre camisetes, treure la roba interior i, fins i tot, arribar a tocaments que són un autèntic abús. Ara, el que encara se’m fa més incomprensible és que, per part de la justícia, es qualifiquin els fets de simples lesions sense cap tipus de component sexual. Que no es puguin aturar aquests energúmens.

2- No és normal que pares i mares permetin que els seus fills menors venguin a Ciutadella a passar les festes sense cap tipus de control. Els que tenim fills menors, sabem de la penada que passam aquests dies, entre cavalls, alcohol i gent. No  puc entendre, si no és des del desconeixement més absolut, que els pares puguin amollar, amb aquesta alegria, els seus fills enmig d’una festa que té el seu risc.

3- No és possible establir un control sobre el nombre de visitants que arriba a Ciutadella, especialment via marítima? Que no som una illa? Sembla que seria tan  fàcil com no  augmentar el nombre de viatges que fan els vaixells regularment i, així, tindríem la gent que Ciutadella pot acollir. Ni més ni manco. Gent a qui acollirem, com hem fet sempre, amb els braços oberts i a qui ens agradarà mostrar la nostra festa.

Perquè, i ja acab, de cada vegada tenim més poca festa a mostrar. Fa sis anys que, com a regidora, veig els Jocs des Pla des d’una posició privilegiada que et permet veure tots els detalls. Enguany, ho confés, m’ho he passat fatal. Gent que no sap on va, cavalls que ni tan sols poden córrer, aturades constants per gent ferida… No hi ha solucions màgiques, ho sé. Però s’han de cercar perquè el futur de Sant Joan depén de saber solucionar els problemes presents. Potser, més que d’escrutar, de vegades fins a l’absurd, el seu passat.

71 comentaris a “Reflexions post-santjoaneres”

 1. tramuntana de Menorca Escrit el 30 juny 2011 a les 17:52

  Maite estic d’acord amb tot el que dius , però tinc un dubte…I com es pot fer per evitar que sa gent “vengui”? Encara falta sa gent que vindrà en creuers… quan els “duques de alba” estiguin operatius. Tal vegada traslladant Sant Joan per els “forasters” al mes de Febrer? Ara volem turisme ara no… Es mal ja està fet. Només faltava que a Mallorca es dia 24 fos festiu.
  Ses “navieres” (Eurolinias maritimas) no reduiran el seu negoci en aquestes dates de Sant Joan..
  Negoci real = sa carrega del vaixell. Sempre oferiran preus molt econòmics al passatge (complementari en el seu benefici ) i cancel•laran tots els trajectes que no els resulti rentable. (Poca mercaderia a les seves bodegues) el passatge és un plus.
  Sort i ventura per els propers Sant Joan.
  Salutacions

 2. JOSEP MIR Escrit el 30 juny 2011 a les 18:28

  Maite, molt bones reflexions, especialment les que fa al paper dels pares que deixen anar als fillets de 16 anys a una festa que desconeixen. No ho entenc. Tens tota la raó. Jo no sé si cont com ciutadellenc o no, però els meus fills hauran mamat Sant Joan des de que van néixer i el dia que hagin de volar tots sols en passaré un fum.

  Del jutge val més no parlar-ne. A mi els jutges a vegades em semblen uns ‘xulos’.

  Una proposta per mi seria encarir fins a l’infinits els ‘slots’ ( no sé com es diu en vocabulari marítim) del Port durant la setmana de Sant Joan ( de pas s’obtindrien uns importants ingressos públics), però afegiria una subvenció als menorquins ( o ciutadellencs, si vols) que hagin de venir de fora en aquests dies. Segurament tot açò que propòs és il·legal, la qual cosa demostra que l’ordenanment jurídic que patim només serveix per ‘espanyar-ho’ tot.

 3. Nom Necessari Escrit el 30 juny 2011 a les 19:15

  Em sent dolorit i ofès, vistos els penosos episodis succeïts aquestes passades festes de Sant Joan.
  .
  Què farem, què farem, què farem?
  .
  Ah, voleu dir que som noltros, els pares, qui hem de fermar els fills?
  .
  No ho sé, Maite, no ho sé Josep Mir.
  Però jo el primer que faria és aturar aquest excés propagandístic principalment oferit per IB-3. (a Sa Convidada, per exemple, què és açò de cedir-los un espai tan gran de plaça només per ells?)
  Ses festes de Sant Joan han de menester tanta propaganda???
  .
  De cada any més, la veritat és just al contrari de típica darrera frase de la Convidada:
  “As Pla hi sobra gent” (o sense cometes).
  .
  Ah, i si algú s’atreveix a contestar-me: “Idò tu no hi baixis”, que s’estalviï de dir-m’ho, enguany ja no hi he baixat. I em costa que molts “santjoaners” ja pensen aprofitar les dades per fer un viatget.
  .
  Què farem, què farem, què farem…
  .

 4. Josep Mir Escrit el 30 juny 2011 a les 20:24

  Si ho pensam bé, el que ha passat amb Sant Joan és allò manco important. El problema és de deshumanització, de falta de respecte humà per les al·lotes que vans ser víctimes dels abusos.Francament preocupant. És un problema de falta d’empatia, d’incapacitat de posar-se en el lloc del sofriment de l’altre , açò va molt més enllà d’una vergonyant gamberrada. És nou?- No n’estic segur, fa vint-i-cinc anys pel Joan Ramís ja vaig sentir més d’una aberració, fins i tot bastant més greu que les que s’han donat aquests dies per Sant Joan.

 5. Maite Salord Escrit el 30 juny 2011 a les 20:58

  Tramuntana, pel que sé (ho vull acabar de confirmar), Ports de les Illes pot no autoritzar més freqüències durant Sant Joan. Si és així, sembla fàcil. Ara, com bé dius, les pressions de les navilieres per no perdre negoci deuen ser importants.
  Respecte al tema dels fills, no es tracta de fermar-los, Nom Necessari. Com bé diu en Josep Mir, es tracta de responsabilitat. Evidentment, estic rallant de menors. Tu deixaries que la teva filla, en acabar 4t d’ESO, de regal de final de curs, se n’anàs a unes festes com les nostres? Jo, no. Només pensar que, aquest estiu, la meva ja vol anar a les festes dels pobles de la resta d’illa, ja pas pena. Entre mòbil, germana major responsable i família, ho aclarim perquè tots hem estat joves i sabem que no ho podem impedir. Ara bé, quatre dies fora, dins un ambient festiu incontrolable com és Sant Joan, sense adults responsables que els acompanyin, em sembla excessiu.
  Pel que fa al tema dels abusos, compartesc la darrera reflexió d’en Josep Mir: és, segurament, un problema més de fons del que pot semblar. És un problema de respecte a la persona, a la dona. No podem permetre que aquestes coses passin a plena llum del dia i sense que ningú ho eviti. No és un joc.

 6. Coloma Torres Escrit el 30 juny 2011 a les 21:24

  Quins són els valors que es transmeten des de sèries com “Física y Química”, o altres programes de tele-basura?
  Quins valors transmet la nostra societat actual?
  Els pares han renunciat a l’educació dels seus fills i han posat aquesta responsabilitat sobre els mestres. I aquests ja els hi ve just mostrar coneixements, quant i més haver de preocupar-se per mostrar valors.
  Esteim davant les conseqüències d’una educació permisiva i relativista. Una educació basada en la irresponsabilitat (ningú és responsable de res…). Ara només recollim les tempestats dels vents que hem sembrat.

 7. Menorquit Escrit el 30 juny 2011 a les 21:34

  La festa massificada com la d’enguany desllueix la celebració tal com la coneixem els menorquins. Cal aturar l’arribada de nous visitants per Sant Joan. Açò ho tenc clar. Com? Un exemple l’ha posat na Maite:

  1.- No permetre més freqüències que les que Autoritat Portuària té concedides. Ni extres ni punyetes!
  2.-No deixar embarcar cap a Sant Joan a cap menor, que no vagi amb pare, mare o tutor certificat.
  2.- Més policia de paisà per controlar i retenir a comissaria a tot individu que representi un perill, desgavell o actitud inapropiada.
  3.- Creació d’un Cos de voluntaris vigilants de la Festa. Que informin de situacions i individus que s’extralimitin en les seves actituds irrespectuoses. (no per a intervenir ni per detenir)
  4.- Limitar o eliminar totes les propagandes de la festa a tots els nivells. 5.- Limitar les retransmissions televisives en rigorós directe que no sigui el primer toc, l’entrada del Caixer Senyor as Born i un resum dels Jocs des Pla. Prou.
  .
  Referent al primer punt, si no es pot amb la pressió de les navieres i amb la impossibilitat d’anul·ar i redüir freqüències (jo crec que sí) suspendre la Festa per a ser traslladada a unes altres dates pròximes properes i a l’espera de la nova ordre (exagerat? sí, però una mesura damunt la taula. Preferesc açò que els Jocs des Pla s’hagin de suspendre o que a Ses Voltes acabin per no fer cap ‘correguda’ per la gentada que hi ha. Alguns cavallers ja no volen correr as Pla).
  .
  Si consideram que enguany hem arribat a un límit decepcionat per a molts, pensau que les mesures han de ser dràstiques, encara que a mi no m’agradin.
  .
  A més que puguem aplicar mesures de seguretat, jo vull la bella festa que sempre he viscut i la que m’ha fet emocionar. La vull viure, no només veure, i molt manco la vull patir.

 8. Menorquit Escrit el 30 juny 2011 a les 21:42

  Com sempre, tenim es Colom més perdut i inoportú que na Belén Esteban en un congrés d’arqueologia.

 9. Coloma Torres Escrit el 30 juny 2011 a les 21:55

  Anem a veure, Menorquit, una cosa són les conseqüències de la massificació i una altra és que les festes s’hagin covertit en un macro-botellón, amb baralles, agressions sexuals, etc.
  La massificació és fàcil de resoldre, evitant l’arribada massiva de vaixells els dies de les festes. L’altra qüestió és molt més complicada i precisa de solucions més profundes i a més llarg termini.
  No crec haver estat inoportú sinó que he anat a la rel de molts dels problemes actuals.
  Menorquit deixa de rascar la superfície dels problemes i afrontem seriosament les causes reals i profundes de tot el que està passant.

 10. Baldritxa Escrit el 30 juny 2011 a les 22:12

  A jo el que més gràcia em fa són aquells que anaven cercant firmes pel DIC i ara es queixen de la massificació. Quantes vegades més s’ha de ficar la pota per obrir els ulls?
  I també em fa “gràcia” que resulti que, justament enguany, Sant Joan ja no sigui el que era… i que s’ha convertit amb un “macrobotellón” paral·lel… i que a ses avellanes cada any anava de mal en pitjor… etcètera. Sí, s’hi ha de posar remei, però la situació que tenim l’hem generada alguns de nosaltres mateixos, i des de fa temps ja…, al montar un negoci damunt aquesta festa. Crec jo.

 11. Menorquit Escrit el 30 juny 2011 a les 22:16

  I tu que ralles de rascar superficies? Tu rasques lo que t’interessa! i vols fer rascar als altres lo que tu vols retreure! Ja sabem que has de fer el paper d’atacar ara el sector educatiu, que es l´únic que no heu dominat!
  .
  No rasquis superficies amb els temes que t’hem exposat, treu paper de vidre i rasca en aquests temes: ralla de les mentides dels teus i no pixis fora de test que duim avarques!
  .
  1.- El PP diu una cosa i en fa una altra. La primera: Tadeo defensa el traspàs de les comeptències en Turisme, el conseller Delgado diu que no.
  .
  2.- El PP diu una cosa i en fa una altra:
  Bauzá apuja el sou a cinc membres del seu gabinet
  L’Executiu popular incrementa la retribució més de 26.000 euros anuals, després de fer de l’austeritat el pilar de la seva campanya electoral.
  .
  3.-“Águeda Reynés ‘dispara’ de 52 a 270 euros la paga por acudir a la junta de gobierno”
  .
  Arremanga’t

 12. Menorquit Escrit el 30 juny 2011 a les 22:18

  “ArrOmanga’t” seria. Perdó.

 13. Coloma Torres Escrit el 30 juny 2011 a les 22:37

  Menorquit, quan un no vol entendre les coses és molt difícil fer-lis entendre. Jo no he volgut criticar al sector educatiu. He criticat la pérdua de valors, principalment perquè els pares han renunciat a educar als seus fills. És una crítica general a tot un model social permissiu i relativista i no a un sector educatiu que, és molt criticable en molts de temes, però que en aquest cas fa més del que pot.
  Per altra banda, qui més va demanar les competències de promoció turística va ser na Joana Barceló. I ella mateixa va ser les que, després, les va negar. Això sí que és dir una cosa i fer-ne un altre.
  El problema del traspàs de competències, de tots els traspassos de competències, és que aquests impliquen gastar més doblers. I ara no n’hi ha de doblers. Crec que, en aquests moments, més que traspassar competències, s’hauria de començar a pensar en reduir despeses i no en crear-ne més.
  En quant als sous del gabinet de’n Bauzà s’haurà de veure quines feines fan. Pel que ha sortit publicat a la premsa, aquest gabinet és més reduit. Fan el mateix que l’anterior amb menys gent. I en conjunt surt més barat. El govern de’n Bauzà estalviarà 26 milions d’euros respecte al govern de n’Antich, suportat entre d’altres pel PSM.
  En quant al govern de n’Agueda Reynés, també surt, en conjunt, més barat que el de’n Tur.
  En general, tots els governs que ara han passat a mans del PP han reduit de forma important el seu cost. Al Consell hi haurà 3 consellers menys i 13 directors insular menys (uns 5 milions d’euros d’estalvi). A Ciutadella, dos càrrecs de confiança menys. Etc. etc.
  Qui no vol veure les coses, difícilment les veurà.
  Però està molt clar per tots aquells que no van per la vida amb les cucales posades.

 14. eugenia Escrit el 30 juny 2011 a les 23:36

  Les festes ja fa anys que es van desvirtuant.
  El lamentable succes a la plaça de ses palmeres i un munt més de coses no desitjables també em fan reflexionar.
  Una de les joves es queixa (amb tota la raó) de la poca delicadesa de la policia local quan va anar a denunciar els fets. El jutge no veu indicis d’agressió sexual.Uns quants cavllers van abandonar l’esplà abans de que s’acabassin els jocs. Cavalls estressats. El caixer senyor cau del cavall com si fos una noria antiga
  La majoria dels comentaris als articles dels diaris són “racistes” no sé quina paraula emprar. No tot és culpa dels mallorquins, ni dels joves menors de 16 anys.
  Fa uns quants anys quan s’acabava el jaleo d’es born, es quedava buit, i ara els bars posen música com si fos un after-hours.
  Balearia que 10 dies abans va oferir un servei pèssim altra vegada fa l’agost.
  Sí, s’ha de començar per no permetre més frecüencies per San Joan, no només per vía marítima, també augmenten les aèries. Tremoleu quan es posi en marcha l’aeroport a Castelló!
  Esteim en el nostre propi punt de mira.
  Ens falta l’autopista?

 15. eugenia Escrit el 30 juny 2011 a les 23:48

  I un darrer apunt, al balcó de l’ajuntament en sa convidada és la primera vegada que hi faltaven molts de regidors que representen a moltíssims de ciutadans. Molts més del que l’híbrid Coloma es pensa. Guaita!

 16. Massu66 Escrit el 01 jul. 2011 a les 7:40

  Totalment d’acord amb tu Maite.

  Trob a faltar una vertadera “educació” respecte a les festes de Sant Joan.
  No sé, ho desconesc, si s’han fet campanyes informatives a Mallorca del que realment és Sant Joan. Dels que significa, del que representa i del sentiment que ens produeix als ciutadallencs. I del que no és també s’hauria d’informar.

  No sé, ho desconesc, si s’ha fet un seguiment de les informacions que hi ha als planells de les entrades al pla de San Joan. Col.locats a 3 o quatre metres d’alçada no sé si són mol eficaços.

  No sé, ho desconesc, si als veixells que venen de Mallorca hi ha la mateixa informació que trobam en aquets planells.

  No sé, ho desconesc, si un menor d’edat pot anar “per lliure”.

  Un tema de difícil sol·lució…

 17. Maite Salord Escrit el 01 jul. 2011 a les 7:42

  Bon dia, avui, el diari Menorca publica aquesta notícia:
  http://www.menorca.info/menorca/446760/ports/autorizo/incremento/frecuencias/maritimas/sant/joan.
  Sembla que el tema està bastant clar.
  Pel que fa al tema de les competències, no és cert que impliquin més despesa. Si es transfereix una competència pròpia al Consell, ha de ser exclusiva i, per tant, eliminar l’estructura que hi ha al Govern. Es tracta de no duplicar l’administració. Així de senzill. El problema no és econòmic: és d’arquitectura institucional. Qui volem que tengui més pes, el Consell o el Govern? Jo ho tenc claríssim. Des de Menorca, es coneixen molt millor els problemes de Menorca i la gestió del pressupost és molt més efectiva. I una darrera cosa: vull veure fins quan aguanta el PP amb la reducció de càrrecs que ha fet. Ho vull veure perquè em pens que ha rallat i ha actuat sense saber el volum de gestió de moltes àrees.

 18. tramuntana de Menorca Escrit el 01 jul. 2011 a les 8:30

  Maite està clar que Balearia va dur més vaixells amb l’autorització de l’autoritat portuària, només faltaria!!! El que jo no tinc tan clar és que se’ls hi pugui denegar ???
  Se’ls hi fa un tracte de favor? (Ja que Iscomar no va augmentar els seus trajectes… només els trajectes que varen servir per ajudar a treure gent de Ciutadella. )
  Ports de les illes Balears deu voler amortitzar es dic no? I com argumentaran els responsables que no volem que entrin més mercaderies en aquestes dates? Ho veig tan complicat!!! Però jo de negociacions mercantils no en tinc ni idea .
  Em quedo amb sa frase de Menorquit: jo vull la bella festa que sempre he viscut i la que m’ha fet emocionar. La vull viure, no només veure, i molt manco la vull patir.

  Salutacions.

 19. Silve Escrit el 01 jul. 2011 a les 9:30

  No us perdeu les declaracions de n’Agustí, el responsable de Protecció Civil avui http://www.menorca.info/menorca/446758/problema/gente/viene/fiesta/viene/fiesta, és una de les persones més assenyades que conec i crec que se l’ha d’escoltar!

 20. Quico Escrit el 01 jul. 2011 a les 10:43

  Jo afegiria una altra reflexió:
  4- Un any més, vaig xalar com mai!

  Sembla que ningú s’ho hagi passat bé aquest Sant Joan!! I quan es vol limitar el número de visitants, sembla que ningú pensi que també hi ha gent d’aquí que viu fora i vol venir!

  Jo particularment, cada any venc amb tres o quatre amics, i estic encantat de mostrar-lis ses festes.. Aquest any em vaig sorprendre quan dos d’ells a nes darrer toc es van emocionar, perquè ho viuen tant o més que noltrus.

  Sant Joan és de tothom, i si ve massa gent a no disfrutar de ses festes, que se’ls hi monti una activitat alternativa i punt. Això sí, a més gent, més policies.. crec que aquest és realment és problema.

  Del tema dels abusos, fet repugnable que s’hauria de castigar durament, dir que es pot prevenir amb més seguretat també, però no hem de perdre de vista és l’actitut de “quatre” mesquinets.

  I per últim, lo que em sembla vergonyós és “lo” de IB3, van ocupar mitja muradeta deixant a molta gent sense poder gaudir dels jocs d’es pla des d’on sempre ho havien fet.

  Bon cap de setmana.

 21. Genie Escrit el 01 jul. 2011 a les 13:27

  Restriccions d’entrada del port?
  I què diran els botiguers; els propietaris dels bars diürns i nocturs?
  No us vull explicar les festasses que oferien en Es Pla els locals els dies de la Festa!
  Algú d’ells voldrà perdre els doblers que fan?

 22. Menorquit Escrit el 01 jul. 2011 a les 15:00

  Que diguin lo que vulguin! Els interesos del Poble estan per damunt altres interessos privats i particulars. I recuperar l’expressivitat de la festa i que aquesta transcorri amb tranquil·litat, responsabilitat, seny ha de ser una prioritat per als ciutadans. Els bars i comerciants faran igulament calaix per Sant Joan.

 23. Menorquit Escrit el 01 jul. 2011 a les 15:07

  I que diran els cavallers que no poden/volen córrer?
  I que diran els santjoaners que no poden veure la festa que estimen?
  I que diran els pares i mares que no poden passejar amb els seus fillsbp’es Pla, Santa Clara o ses voltes?
  I que diran totes aquelles persones que durant els dies de festa els han robat la bicicleta o la moto?
  I que faran els pares i mares amb filles adolescents?
  I que diran la gent una mica més major sense un bocí de carrer per veure la qualcada que ha vist tota la vida?
  I que direm tots nosaltres quan ens haguem carregat una festa centenària per no haver sabut actuar?

 24. Nom Necessari Escrit el 01 jul. 2011 a les 17:39

  Què sí, Quico, que a IB-3 TV s’han passat molt, o, els han deixat que espassessin.
  I açò és el primer que hauríem d’evitar. I açò és fàcil, no és ver consellera?
  .
  I és que, pel que s’ha vist en les retransmissions d’IB-3 TV, Sant Joan és el dia nacional de les Illes. Semblava que tot illenc, forçosament, havia de saber minut a minut el que passava a Ciutadella aquests dies de festa, …aquests dies de la NOSTRA festa diria jo, de la festa dels ciutadellencs, de la festa que compartim.
  .
  Però així i tot m’atrevesc a escriure “nostra” en majúscules ja que, pel que es veu, deu ser un significat mal d’entendre aquest de “nostre”.
  Es un “nostre” compartit però compartit amb exigència de respecte, …com en la “nostra” llegua, compartida sí, però no humiliada com ens la volen alguns.

 25. Nom Necessari Escrit el 01 jul. 2011 a les 18:02

  “Lluitem per la nostra… (llengua/ festa?)”

 26. Dani Prats Escrit el 01 jul. 2011 a les 18:13

  En primer lloc vull manifestar el meu rebuig als lamentables successos de la plaça de les palmeres, crec que hi ha 7 al.lotes que han denúnciat aquest fets.
  Hi ha comentaris que volen relacionar la massificació amb el dic, jo crec que pot ajudar, però no es la principal culpa. La culpa principal, des del meu punt de vista, es la dels pares dels joves mallorquins. Per què? Per el simple fet que regalen als seus fills passatges i estancia per venir a Ciutadella a canvi que aprovin selectivitat ( ho se per gent coneguda que viu a Mallorca) Fins quin punt hem arribat. Hem de fer classes d´educació als mateixos pares? Enguany han arribat més de 9.000 joves menors de 25 anys ( i d´aquests uns 1.500 tenen 18-19 anys)
  Crec que l´ens públic a part de transmetre Sant Joan ( sa festa) a tots els Balears, també ens hauría de transmetre el sentiment i la història de Sant Joan, no només la festa.
  sort i aventura per els professors que començen vacances. jejeej

 27. Silve Escrit el 01 jul. 2011 a les 20:13

  IB3 no deixa de ser una “tele” , Ib3 no educa (pares i educadors sí) IB3 no decideix preus ni freqüències dels barcos, IB3 entretén i fa audiència, què és el que han de fer les televisions. IB3 com a servei públic (pagat per menorquins, formenterers, eivissencs i mallorquins) té el deure de promocionar i donar a conèixer els nostres costums i les nostres festes de la manera més fidedigna possible (com i amb quins recursos ho facin és una altra història). Si no ho fessin malament, perquè ho fan també malament. A Ciutadella solem dir: “Mal si cornes…” (és que la gent d’enmig d’es Pla es preocupa del que diuen els locutors en aquell moment??)…seriosament, algú creu què els xavals malparits de ses avellanes, els imbècils que entorpeixen as Pla, els indecents que embruten carrers i places, els malsans que roben bicicletes, que s’enfronten a Protecció Civil o què miccionen a portals oberts, escolten la ràdio, veuen IB3 o llegeixen diaris?? i molt menys fan cas als cartells que adverteixen dels perills??? com a qualsevol campanya publicitària: ja tenim clar el que volem comunicar, però hem de coneixer el públic objectiu al que volem arribar i després crear estratègies de comunicació adients al nostre “target”. Tenim un any per fer feina, però amb serenor, responsabilitat i sobretot amb ganes de preservar la “nostra” festa…el preu?? els ciutadellencs s’han de pronunciar…tataterotatum per a tothom

 28. Worsley Escrit el 01 jul. 2011 a les 21:47

  Silve, una tele sí que educa. I tant. I també exalta. Els qui són as Pla no la veuen, en el mateix moment, però és molt possible que la veiessin altres anys. I alguns dels qui l’han vista enguany són els que vindran l’any que ve. Jo crec, en qualsevol cas, que bona part del problema rau en tots aquells pares que regalen als seus fills menors d’edat un viatge a les festes. Alguns ja havien tombat el cap abans del primer toc. D’altres, ja ho sabem…

 29. Nom Necessari Escrit el 01 jul. 2011 a les 22:14

  El fons dels debats, a vegades, és el mateix: la cultura, la cultura que vol dir açò que ara diu en Silve i que abans ja havia dit, més o manco, na Coloma.
  .
  Sí, en el fons moltes vegades acabem donant la culpa a la cultura, a la educació, a qui educa, als pares i als mestres…
  “IB-3 no educa…”, ah no? Què la tele no educa? Veig que no vivim al mateix mon, Silve.
  Clar que és un problema cultural el desgavell de Sant Joan com tants altres, clar que és important la “informació” i els medis, clar que sí, i tant. Però, com en tot, el que no és bo es l’abús que a vegades se’n fa, per açò em mantinc amb que el que fa IB-3 TV per Sant Joan és un abús, un abús que contribueix -en la mesura que sigui- a la perniciosa massificació.
  .
  Avui dia existeix només el que hi és en imatges, així han existit les agressions sexuals a “ses avellanes” (sense imatges no tindríem res).
  .
  En Silve diu que “IB3 entretén i fa audiència què és el que han de fer les televisions”, (no el crec tan innocentó).
  Jo dic que IB-3 TV fa existir el que no existiria, fa ser el que no seria, fa venir gent que no vindria i, desgraciadament, té més poder orientador que molts pares i educadors.
  .
  Que la TV és l’opi del poble, com el futbol.

 30. pablo ponseti prats Escrit el 02 jul. 2011 a les 10:21

  ¡¡Bon dia!! a tots i a totes, es la segona vegada que escric aqui la primera va ser fa 2 anys, be nomes vull dir que les declaracions de la regidora de festes a l´iris son un poc desafortunades. seguint amb els comentaris, sobre l´ho dels abussos, ella ha dit que es un fet puntual i punt. no sap res. perdona per l´escriure pero no estic acostomat escriure catala. ¡adios!

 31. vvv Escrit el 02 jul. 2011 a les 12:25

  (Sant Joan 2011) Qui no vol pols que no vagi a s’era.

 32. eugenia Escrit el 03 jul. 2011 a les 16:01

  Que yo no voy al rocio que no
  Que yo no voy al rocio que no
  porque el polvo que levantan los bueyes
  no me dejan ver el camino…

  Que yo no voy al rocio que no
  Que yo no voy al rocio que no
  porque el polvo que levantan los bueyes, las carretas, los tractores de la duquesa
  no me dejan ver el camino.

  Sevillanas billy

  Si algú més està interessat:
  http://www.youtube.com/watch?v=oGqB7D33xIw

  vvv:
  Demà no aniré a treballar.

 33. josep maria Escrit el 03 jul. 2011 a les 17:00

  No entenc l’expressió “ses NOSTRES festes”. La festa és la festa i cadascú se la fa seva com pot i com vol (sempre que respecti els altres) A Ciutadella sempre heu pecat de molt xovinisme amb açò de la festa. “No en volem cap que no sigui d’aquí” Abans la culpa era dels maonesos, ara és dels mallorquins. El tema és tenir un culpable per no assumir i acceptar la realitat. Voler limitar l’arribada de vaixells és com quan algun babau diu allò que han de tancar sa costa nova: provincianisme costumista. Sant Joan 2011 és una festa viva i del 2011 i per molt que a alguns no us agradi no podreu reviure mai el Sant Joan 1950. Cal acceptar el moment en què vivim i millorar-lo però a Sant Joan 2011 no hi ha sobrat ningú (excepte qui no s’ha sabut comportar)
  La gent que no és de Ciutadella també fa Sant Joan (i la festa és la que és gràcies a tota aquesta gent, també) i ningú ens podrà dir si podem venir o no perquè Sant Joan també és nostre. No hi ha cas que ens hi convideu, nosaltres quan venim ja anam a la nostra festa.

 34. Nom Necessari Escrit el 03 jul. 2011 a les 17:30

  Ja ho deia jo que era un significat mal d’entendre aquest de “nostre”
  (que no vol dir exclusiu, ni que no es comparteixi!).
  .
  Qui no ho entén a vegades treu conclusions equivocades, com que aquest que escriu avui a “U.H.-Menorca” dient que na Maite és catalana.
  …I és que n’hi ha que no entenen perquè no volen entendre, o no els interessa entendre-ho.

 35. Nom Necessari Escrit el 03 jul. 2011 a les 17:32

  com aquest, no com que aquest, (volia dir al anterior comentari).

 36. eugenia Escrit el 03 jul. 2011 a les 18:35

  A mi m’ha indignat aquest article. No és pot reciclar. No té res bo per a treure.
  Una vegada més: INDIGNADA

 37. eugenia Escrit el 03 jul. 2011 a les 18:41

  Per cert, el segón comentari d’en Josep Mir és dels més encertats.
  I també crec que una manera de dir el que identifica un poble es sa nostra festa… El que no identifica es SA NOSTRA.

 38. Menorquit Escrit el 04 jul. 2011 a les 0:34

  Benvolgut josep maria:

  El terme ‘festa’ té amples aceptacions, con supòs sabràs millor que jo. I no seria escaient, com ho fas al teu comentari, mesclar tots els termes en un sol. No ho és perquè, tot i que cadascú pot fer la ‘seva’ festa a la ‘seva’ manera, és evident que la festa de Sant Joan com qualsevol altre de caràcter col·lectiva, com les que celebren el pobles de Menorca, per no anar més enfora, té la transcendència de ser, a més d’un temps i espai d’oci, diversió i esbarjo, la celebració cultural d’una comunitat basada en una tradició antiga viscuda i sentida per herència i de naixament. (en la immensa majoria). Diferenciem, idò, el sentit cultural i fins i tot antropològic del terme ‘festa’. A més cal tenir en compte també el concepte solemnitat.
  .
  Per a mi la Festa de Sant Bartomeu és la festa de Ferreries; la de Sant Llorenç és la festa d’Alaior i, per suposat, la de Sant Joan és la festa de Ciutadella (encara que no patronal). Totes elles crec que amb un distintiu propi de ‘Festes de Menorca’, que tenen un segell comú i característic. Una altra cosa és que a cada una d’aquestes celebracions s’hi puguin afegir altres visitants als que també els agrada la festa, feta d’una o altre manera. Sempre, emperò, i com molt bé dius, respectant a la gent i de forma especial als ciutadans que se la senten seva. Jo no estic gens ni mica d’empegueït de dir que Sant Joan és la festa dels ciutadellencs i ciutadellenques i, aprofundint un poc més, dir que és la festa de la pagesia ciutadellenca. Però benvinguts els qui vulguin venir a gaudir de la ‘nostra’ festa amb el respecte i consideració que es mereix, deixant a banda els inpresentables, siguin d’on siguin.
  .
  Denotes, cada vegada que parles de Sant Joan o d’algún fet marcadament ciutadellenc certa animadversió cap als habitants de Ponent. I es ben nota. A mi em fa el mateix oi que tu sentir la cançoneta “no en volem cap que no sigui d’aquí”. Quatre jovenots abeurats que aprofiten l’espai de pretesa llibertat que es creuen que els dona la festa. Tanmateix, hauries d’emmarcar aquest fet com a humorític i no pas en la serietat que li dones. No crec que ningú t’hagi pegat ni tret de Ciutadella per Sant Joan només pel fet de ser de fora. No em costa que a Ciutadella hàgim donat la culpa als maoneses del que passa a la festa, aquí t’has fet una mica ‘ciutadellenc’, o sigui, exagerat. El provincianisme costumista no pot ser atribuïble de forma general. Que a Maó, Alaior o Ferreries em diguin ‘cabildo’ no he de qualificar a la gent d’aquest poble de provinciana costumista, amb un sentit prou pejoratiu com ho fas tu. Ben cert que qualque actitud xovinista hi deu haver a Ciutadella, com a Ferreries o a Maó o a qualsevol lloc. Parlar de tancar sa Costa Nova és, certament, una barbaritat d’uns inconscients, però m’estranya la teva fixació amb una estupidesa com aquesta i que, de nou, l’empris com a element d’animadversió. No es comparable aquest fet amb limitar l’afluència de visitants de fora de Menorca via marítima i aèria. Ciutadella no està preparada per a rebre tants i tants visitats i la limitació s’ha de fixa en no incrementar més freqüències de les que tenen concedides La massificació és ara mateix el nucli del problema de la Festa, i pitjor encara és que vengui gent ‘deshumanitzada’ com molt bé diu en Josep Mir.
  .
  Ciutadella serà un lloc com un altre, amb virtuts i defectes però també és cert que s’ha manifestat molt passional amb la seva Festa de Sant Joan. Aquesta passió, alguns l’han mal utilitzada, d’altres la vivim de forma íntima, sentida i estimada. I açò no és un pecat aumon. També som crític amb moltes coses que es dicedeixen a Ciutadella i per Satn Joan i pens diferent a molts altres ciutadellencs i ciutadellenques, i tanmateix amics. Però situar la crítica com ho fas tu, josep maria, m’ha semblat, molt desmesurat i poc raonat.
  .
  Jo no hi tenc cap inconvenient que vos sentiu la Festa de Sant Joan com a ‘vostra’ també. Cap problema. Benvingut hi siguis si ho fas amb el respecte que es mereix la celebració i la gent que la fa possible. De totes maneres, si quan veniu, com dius, perquè la festa també és vostra, es de suposa que l’apreciau, que la sentiu, que vos l’estimau. Tanmateix només apareixes per a l’opinió mordaç. Sí aquesta també és la teva festa, deus tenir també paraules una mica més agradables. A mi m’agradaria llegir-te com vius, sents, com i on gaudeixes dels actes de la nostra (i també teva) Festa.
  .
  Moltes vegades pens que a Ciutadella no ens saber fer entendre, especialement per Sant Joan. I aquí em venen a la memòria les paraules de Francesc de Borja Moll quan va fer el pròleg de l’obrea Foc i Fum. Deia: “És una peça teatral que no pot ser compresa ni apreciada bé pels espectadors o lectors que no siguin de Ciutadella per naixament o adopció”. Deu ser açò, no ho sé.
  .
  Atentament
  .
  Menorquit

 39. Silve Escrit el 04 jul. 2011 a les 8:49

  Molt d’acord amb en Menorquit en la seva darrera intervenció.
  Tanmateix encara pens que la televisió (i la premsa escrita) és un negoci amb un objectiu clar: fer diners i entretenir. Pretendre que tots els béns i tots els mals són dels mitjans de comunicació és afirmar que la nostra societat no té criteri. Hi ha programes que eduquen? és clar que sí!! però això no vol dir que “la tele” eduqui. Dissortadament és cert que la televisió té més poder educador que alguns pares i educadors, però aquest és un debat massa gran i no olvidem, que aquest poder li donem nosaltres cada vegada que premem un botonet.Com tot, depèn de l’ús que en volguem fer! i com diu un irònic de la tele: “Estas han sido las notícias, ahora les contaremos la verdad.” Salut

 40. Coloma Torres Escrit el 04 jul. 2011 a les 13:00

  Eugenia, a mi, en canvi, l’article d’UH que comentes, me va encantar i diu grans veritats.

 41. Menorquit Escrit el 04 jul. 2011 a les 13:09

  L’odi a na Maite i al PSM és exacerbat. La política així no pot funcionar bé. Segueix la crispació per enderrocar el PSM. Reminiscències de l’aznarisme, la línia més propera al franquisme.

 42. Coloma Torres Escrit el 04 jul. 2011 a les 13:21

  No sé si ho dius per jo, Menorquit, però jo no tenc cap odi a na Maite ni al PSM. En tot cas, l’odi serà el vostre envers tots els que gosam dir alguna cosa diferent del vostre pensament únic.
  L’article de’n Juanjo Gomila publicat a UH és excel·lent. Impecable. Si a algú no li agrada que n’escrigui un altre i contradigui els seus arguments. I ja està.
  Crec que encara és legal la llibertat d’expressió i el poder donar lliurement la nostra opinió a Espanya.
  Ja sé que a alguns això no els hi agrada (lo de la llibertat d’expressió i lo d’Espanya), però això és el que tenim fins a dia d’avui.

 43. xandall Escrit el 04 jul. 2011 a les 13:48

  La llibertat d’expresió permet dir coses com que “el PSM és la bomba d’oxigen d’ETA” o que na Maite va dir el que mai no ha dit. I ara digau-me, l’odi de part de qui és?

 44. Maite Salord Escrit el 04 jul. 2011 a les 14:44

  Som menorquina i rall català i no m’agraden les mentides. Ara bé, via facebook i bloc, els que donen suport a l’article en qüestió, només em demanen que contesti. Em coneixen poc!
  Per cert, una persona que sí que em coneix i que m’estima, ahir dematí em va enviar aquesta glosa:
  Avui et diré en glosa
  -és tot en bon sentit-
  referent a lo que he llegit
  dematí a s’Última Hora
  val més fer-lis nosa:
  que no aplanar-lis el camí.

  No, si al final els hauré d’agrair els xiulets i els atacs: mai no m’havia sentit tan recolzada! Ja se sap: la visceralitat està renyida amb l’estratègia. Per això no contestaré mai aquests insults.

 45. Menorquit Escrit el 04 jul. 2011 a les 15:10

  A tu, Coloma, et va encantar l’article perquè ets de la mateixa pell que l’autor que el va escriure: teniu odi visceral sense mires cap a na Maite Salord i el PSM. L’article és miserable. Teniu aquesta missió i no em cansaré de repetir-ho. La vostra ‘llibertat d’expressió’ vol destruir, és el missatge que emprau i que va l’implantar José Maria Aznar: als adversaris polítics que fan nosa, ‘canya’ fins que borinin. Sou manipuladors de les realitats perquè no vos agraden les que presenciau.
  I sí, Coloma, manifestes cada dia odi a na Maite i al PSM.
  I sí, Coloma, aquesta és la teva missió en aquest bloc.

 46. Coloma Torres Escrit el 04 jul. 2011 a les 16:07

  La nostra llengua és la catalana. I també és nostra la castellana. I per alguns menorquins residents ho és també l’anglesa i la italiana…
  Les llengües són de les persones i no dels territoris.
  I repetesc, no tenc cap odi a na Maite ni al PSM. En tot cas, combatesc algunes idees que entenc no són bones per Menorca i els menorquins.
  Les persones sempre s’han de salvar, en canvi, s’han de combatre les idees.
  I jo no tenc cap missió. Cap ni una. Simplement don la meva opinió a n’aquest bloc. Agradi o no.

 47. Nom Necessari Escrit el 04 jul. 2011 a les 18:10

  Dónes la teva opinió Coloma? Ah, Idò escoltar-la i raonar-la crec que hauria de ser interessant per molts qui pensam diferent.
  Podem debatre, Coloma, la teva opinió d’aquesta Espanya que tu vols, per suposat, en castellà . “Una , grande y libre” li dèieu un temps, un temps que enyoreu i pel que estau donant passes fermes per tornar-hi, ja ho veig.
  .
  Però digueu-ho clar, no us empareu dient que també recolzeu la llengua (catalana) dels menorquins, perquè açò tu saps que no es cert, ja que és palès que voltros odieu la llengua catalana, la llengua dels nostres avantpassats, la llengua que aquí a Menorca ja parlàvem abans que aquesta vostra estimada “España” existís.
  Sí, Coloma, aquí rallàvem català ja abans que Espanya existís, que t’ho digui sinó açò el teu admirat Juanjo, ell qui en sap tant d’història quan, en castellà i referint-se al PSM, va dir:

  “¿Cómo pueden defender las peculiaridades de Menorca quienes las quieren diluir dentro de una catalanidad ajena a las características y a la historia de nuestra isla?”
  .
  Sí que en sap d’història aquest senyor. El català ens és aliè als menorquins i el castellà no?
  Patètic haver de contestar bajanades d’aquestes. (t‘entenc molt bé Maite).

  Però el mal de les “colomes” i els “juanjos” no és la ignorància que ells desprenen, el mal és que tanta gent els escolta i s’ho arriben a creure.
  .
  Per açò dic que escoltar aquestes opinions i intentar raonar-les pot ser interessant, no per contestar-los a ells el que, sens dubte, no són més que insults a la cultura i a la nostra història, sinó per fer veure a qui vulgui escoltar:
  “que fa ja massa anys que ens amaguen la història i ens diuen que no en tenim, que la nostra és la d’ells”.

 48. Menorquit Escrit el 04 jul. 2011 a les 21:04

  La meva llengua és la catalana, en la forma de Menorca, però catalana. La llengua castellana és imposada. Si no, informa’t del Decret de Nova Planta (1713) que abolí la llengua i les institucions pròpies (Menorca a partir de l’any 1716 perquè era dels anglesos –és un dir, era nostra- i aquesta gent va permetre el conreu de la llengua pròpia de Menorca sense cap problema).
  .
  El territoris no tenen llengua? Sempre amb la mateixa estupidesa! O sigui que Andorra no té llengua? Ni Argentina, ni Colòmbia, ni…. I si els territoris no tenen llengua i només la tenen els parlants, per què tu i en Gomila estaus tant preocupats pel català a Menorca? I per què disparau a cegues a les persones que diuen que parlen en català? I si els territoris no tenen llengua, a què ve tanta insistència per encolomar les varietat insulars a cada illa-territori? Si la llengua és de les persones, que n’heu de fer voltros de la llengua de cadascún i cadascuna? I si els territoris no tenen llengua per què la RAE i la monarquia espanyola estan tan preocupades per la imposició de l’anglès com a única llengua educativa al TERRITORI de Puerto Rico en substitució del castellà? I si els territoris no tenen llengua, ¿no hauria de ser de lliure elecció aprendre espanyol a Menorca, en canvi és una imposició?
  .
  I sí, Coloma, tens una missió: atacar i destruir qualsevol cosa que proposi na Maite i el PSM.
  I sí, Coloma, no siguis caparruda! Mostres odi i menyspreu a na Maite i al PSM. Qualsevol cosa que proposi na Maite en aquest bloc el dus a la teva batalla d’atac ofensiu i destructor. I açò que només és una consellera la que té el PSM al Consell. Ja ho veus, la fortalesa d’una dona sola fa tremolar tots els bastions de l’espanyolisme cavernari. Quines coses!
  .
  Me’n vaig a sopar de gust! Un pa-amb-oli Nacional, amb olives de Sóller i amb formatge maonès. Com la cançó dels Ocults.
  Escolta-la, t’agradarà!
  http://www.youtube.com/watch?v=SZUBnR3MJVo&feature=related
  .
  Sigues feliç, Coloma, i no rabatis axiomes.

 49. Coloma Torres Escrit el 04 jul. 2011 a les 22:52

  No crec que enlloc algú pugui trobar que jo hagi dit que el menorquí no sigui català. Aquí es parla català de Menorca. No ho he posat mai en dubte. Com també es parla castellà de Menorca. Les dues són llengües oficials a la nostra illa. I dir això no és atacar al català. És simplement, posar en evidència una realitat.
  No enyor, per res, la Una, grande y libre, que diu en Nom Necessari, entre d’altres coses perquè per la meva edat no vaig poder viure aquella època. Fer referències de’n Franco és un argument massa mastegat, que ja no funciona, encara que us agradi emprar-lo de forma insistent.
  Ningú posa en qüestió que es parlàs català a Menorca abans de que Espanya existís. Ningú ho dicuteix a això. Però això que té que veure en que es pugui parlar, també, el castellà aquí a Menorca. Voleu la eliminació del castellà a Menorca? Us agradaria que ningú en sabés parlar?
  En Menorquit diu que la llengua castellana és imposada. És cert que en el Decrets de Nova Planta es va obligar a que el castellà fos la llengua administrativa a tota Espanya. És lògic que un estat, a nivell administratiu, tengui una única llengua de relació. És una riquesa tenir una llengua en la que tots els espanyols ens podem entendre. Ja sé que voltros us estimeríeu més que no ens puguessim entendre. I voldríeu que a Menorca no es parlés castellà perquè, en el fons, el que voleu és que no tinguem cap tipus de relació amb la resta d’Espanya. En el fons, la llengua és l’excusa per aconseguir la independència.
  Per altra banda, en Menorquit, abans de dir res, s’hauria d’nformar millor. El Decret de Nova Planta no era un decret sino varios. El que afectava a Mallorca es va promulgar a l’any 1715. Menorca va ser anglesa des de 1708 a 1756, a la primera dominació. Difícilment es va poder aplicar cap decret de la corona espanyola, a partir de 1716 com diu en Menorquit, a Menorca, perquè aquesta era anglesa.
  I repetesc… No tenc odi ni a na Maite ni al PSM. Els qui mostrau odi envers els que no pensen com voltros, sou vosaltres. Teniu un odi irracional a nen Juanjo Gomila, per posar un exemple. Basta llegir els vostres comentaris i veure-ho.
  I també mostrau odi cap a jo. Basta llegir-vos. Hi ha comentaris de fa alguns mesos, ben significatius.

 50. eugenia Escrit el 05 jul. 2011 a les 0:19

  Més significatius són els teus comentaris Coloma. Si tens un poc de temps, llegeix el que has escrit en aquest bloc des de fa alguns mesos.

 51. Coloma Torres Escrit el 05 jul. 2011 a les 0:27

  I tu Eugenia, llegeix-te també. Això és com aquell porc que va dir orellut a un ase.

 52. eugenia Escrit el 05 jul. 2011 a les 0:48

  A mi no em fa falta llegir-me Coloma, no soc cap personatge creat amb un nom fals i precisament amb el d’una persona morta al mateix temps que vas començar a escriure en aquest bloc.
  Defenses sempre als del teu partit o de la teva ideologia, o dels teus interessos, sense donar la cara.
  No és d’ases, ni de porcs, és de covards.
  Bona nit colom carronyer!

 53. Coloma Torres Escrit el 05 jul. 2011 a les 1:44

  Estaria bé que, ja que no ets un personatge, i ets tant valenta, ens puguessis dir els teus llinatges. Així sabríem qui ets, perquè tant anònim és posar Coloma Torres, com posar eugenia.
  I que en dius de la valentia de Menorquit i Nom Necessari, que tampoc empren els seus noms.
  O és que ara hi ha normes noves… O és que ara tothom ha de posar el seu nom.
  No me venguis amb històries… de filleta petita.
  Si jo defens, els del “meu partit”, la meva ideologia, o els meus interessos, sense donar la cara, tu fas el mateix. Perquè tampoc dones la cara. Venga, diga’ns el teu nom complert… Venga valenta!

 54. Menorquit Escrit el 05 jul. 2011 a les 10:49

  Tens raó Coloma en el tema dels anys en el Decret de Nova Planta. La primera ocupació anglesa va ser fins 1756 i no 1716 con vaig posar. És evident que Joan Ramis va escriure ‘Lucrècia’ dins el segon període britànic, quan la nostra llengua era permesa per les autoritats que dominaren l’illa aquell segle (anglesos i francesos). Ho vaig escriure de memòria sense comprovar-ho i em vaig equivocar.
  .
  Tanamateix, el fons era la imposició del castellà que tu reconeixes i com dius: “És cert que en el Decrets de Nova Planta es va obligar a que el castellà fos la llengua administrativa a tota Espanya”, però açò no implicava abolir l’ús de la llengua pròpia a tots els nivells, que també és va fer. No només imposar una llengua forània, sinó que prohibir la de la terra que duia segles usant-se en tota l’estructura social, política, juridica i administrativa. Una llengua imposada mai serà llengua pròpia.
  .
  Que tu no hagis viscut el període franquista no esborra el genocidi que suposà. Memòria, Coloma, i Memòria Històrica.
  .
  I una vegada més, la teva missió és intentar enderrocar qualsevol escrit que presenti na Maite aquí. La seva entrada és sobre Sant Joan i tu, per la funció que tens aquí, vires ràpidament per atacar, menypresar i desprestigiar les oponions de l’autora i de pas les del seu partit.
  .
  Has corregit els anys en què m’he equivocat, però res més. Del demés, ers de res. No és a mi a qui vols rebatre i fotre, és a na Maite i el seu partit, perquè sónels qui realment et fan nosa. Fas la feina bruta del teu partit i ja fa temps que la feis, perquè no sou un, sou varis.
  .
  Que sí Coloma, que sí! que ets present en aquest bloc per destruir, per menysprear i sembrar l’odi i la crispació. Que aquesta és la teva comanda. És igual el que escrigui na Maite, “a por ella”. Miserable forma d’entendre la política i la democràcia.
  .
  També vols ara conèixer la indentitat de Menorquit i Nom Necessari? I per a què? Potser seria més fàcil anar a per aquests dos subjectes? el que diu eugenia, actiutds de rapinyaire carronyer.

 55. Coloma Torres Escrit el 05 jul. 2011 a les 18:55

  Noltros no volem menysprear a ningú, ni sembrar l’odi i la crispació. Noltros simplement volem donar la nostra opinió.
  Ja sabem que la nostra opinió no us agrada. D’acord. Que voldríeu que aquest bloc fos un centre de lloança a major glòria de na Maite i el PSM, d’acord.
  Però noltros, mentre na Maite ens deixi, seguirem expressant amb llibertat el que pensam.
  I creim que us hauria d’interessar molt sentir el que pensam, ja que la nostra opinió és la de moltíssima gent. No és bo que només us auto-lloeu, i us doneu copets a l’espatlla, uns als altres, i només escolteu allò que us agrada sentir.
  Per cert, Menorquit, no hem estat noltros els que hem desviat el tema, sinó en Nom Necessari que ha estat el primer en fer referència a l’article den Juanjo Gomila.
  Ja li pots retreure a nen Nom Necessari que desvii el tema…

 56. Nom Necessari Escrit el 05 jul. 2011 a les 19:29

  Ahir mateix, defensant les crítiques a en Janjo G., deies:
  .
  “Fer referències de’n Franco és un argument massa mastegat, que ja no funciona, encara que us agradi emprar-lo de forma insistent.”
  .
  I mira per on que avui mateix, al Diari, el teu admirat amic el torna a retreure en Franco (alabant-lo, encara que sigui per boca d’altra). Digueu-ho clar d’una vegada: “con Franco vivíamos mejor”.
  …Venga valenta!

 57. Menorquit Escrit el 06 jul. 2011 a les 0:02

  En aquest bloc i a molts altres llocs moltíssima gent sap molt bé que tu i molts dels teus feis la feina bruta del PP i no és altre que atacar na Maite i al PSM per terra, mar i aire. Sembres crispació, treus l’odi a passejar perquè no suportau que les persones lliures s’expressin i disfressau el que anomenau la vostra llibertat de menyspreu, difamació i calúmnies. Feis mal a la gent.
  .
  Et recordaré que fa un temps en aquest mateix lloc i quan encara eres en Jorge Rodríguez vas demanar, amb la més repugnant de les befes, que si aquí s’havia de parlar d’homosexualitat, que havia d’intervenir un metge. Et basta açò per saber de quina mena de persona ets? I mai vas demanar perdó.
  .
  I tens la petulància de dir “…I creim que us hauria d’interessar molt sentir el que pensam, ja que la nostra opinió és la de moltíssima gent”. A més et creus Déu amb la Raó Absoluta. I qui ets tu per parlar en nom de “moltíssima gent”?

 58. eugenia Escrit el 06 jul. 2011 a les 15:04

  El meu nom complert?
  A un grupet d’incontrolats que entren a sac i encara tenen la barra de dir que simplement volen donar la seva opinió? Que s’ho passen pipa escrivint en aquest bloc perquè en el “espai plural” del progres de Menorca no entra ningú ni per equivocació?
  Ni soc tan valenta, ni tan covard com tu.

 59. Menorquit Escrit el 06 jul. 2011 a les 15:28

  Però sí més llesta, eugenia.

 60. Coloma Torres Escrit el 06 jul. 2011 a les 16:30

  Eugenia, si no vols donar el nom complet i, pèr tant, actues anònimament en aquest bloc, perquè ens recrimines als altres que facem el mateix que tu fas?
  Aquí no es tracta de ser més valent o menys, del que es tracta és de donar una opinió, uns arguments. Encara que aquests no puguin agradar.
  Ja fa estona deia en Nom Necessari que no ens contestaria més. Que era batre ferro fred. Però ell no pot fer de manco. Ell no es pot reprimir.
  Per cert, Nom Necessari, t’ho repetesc. No he viscut amb en Franco i, per tant, no sé si con “Franco se vivía mejor”. El que sí sé és com vivim ara. Després d’una sèrie de governs d’esquerres (tots ells amb el PSM) en el Consell, i al Govern balear, la situació económica dels menorquins no es pot dir que sigui massa bona. Encara que voltros tingueu la vida resolta, hi ha molta gent que passa molta pena per poder dur menjar a casa seva.
  Menorquit, qui no suportau que les persones lliures s’expressin sou voltros, que voldríeu que desaparesqués d’aquest bloc. Voldríeu que no donés la nostra opinió. Voltros, en el fons, sou uns petits dictadors que voldríeu escoltar només el que us agrada.
  Si expressar una opinió és fer mal a la gent… ja me diràs quina consideració teniu al dret a la llibertat d’expressió. I per què no es pot parlar de la homosexualitat des d’un punt de vista mèdic? Perque voltros ho deis? Jo crec que es pot parlar de tot, des del respecte i des de la veritat. He de demanar perdò per això? De cap manera.
  Jo no tenc la veritat absoluta. Jo només exprés la meva opinió que, crec, és la opinió de molta gent. Serà més majoritària o menys, però és una opinió que hauria de mereéixer un mínim respecte. Un respecte que voltros no teniu.
  I desprès parlareu de democràcia… Ja, ja, ja…

 61. eugenia Escrit el 06 jul. 2011 a les 20:17

  Per enèsima vegada Coloma Torres, el que em sembla de molt mal gust ( i de falta de respecte) és que empres el nom d’una persona que va morir uns dies abans de la teva “aparició” pùblica en aquest bloc.

 62. Maite Salord Escrit el 06 jul. 2011 a les 20:46

  Totalment d’acord amb Eugenia: com a mínim, podries tenir la delicadesa de canviar-te el nom. Ja et vaig dir el primer dia que era una falta de respecte molt greu. Ja es veu que ets una persona sensible. M’agradaria veure si t’agradaria que un “personatge” com tu es passejàs per aquesta plaça amb el nom de ta mare i, encara més, si és morta.
  Només t’has de canviar el nom: pots continuar en la teva línia, tranquil·la. Tenc les espatlles amples.

 63. C.T. Escrit el 06 jul. 2011 a les 23:42

  No sé a qui us refereiu. No sé qui es va morir uns dies abans de la nostra aparició estelar en aquest bloc. Pel que sembla era una persona estimada per voltros i, per tant, no tenim cap problema en canviar-nos el nom.
  Qué us sembla C.T.?
  Si voleu, podeu triar voltros el nom i ja està. No tenc cap problema amb utilitzar el nom que voltros mateixos digueu.

 64. Quico Escrit el 07 jul. 2011 a les 13:43

  Pots triar Coloma: José Luís Perales, Luís Miguel o Norma Duval.

 65. eugenia Escrit el 07 jul. 2011 a les 15:24

  Estic gelada Coloma, quina disposició!
  Crec que deuríeu cercar un nom que identifique al grup.
  A mi tant se m’endona, C.T. o T.C.
  Per si acàs es fa falta, uns sugeriments:

  Tea party-Menorca
  Confidential Towers’s birds

  Arriba España
  A por ellos!
  La voz de su amo

  Jo dic sí
  Creurer d’Alba
  Els valents

  O com ens diu en Quico, versus Perales:
  I com és ell?, bé també podria ser en castellà..
  Salut!

 66. Menorquit Escrit el 07 jul. 2011 a les 19:20

  I açò era un post-santjoaner!
  .
  Et recoman que et diguis Marc Martí. En honor (o no) a la història de Menorca. Era com voltros; 3 en 1. I a més, quins càrrecs!

 67. eugenia Escrit el 07 jul. 2011 a les 19:32

  Ai Menorquit, és que Sant Joan té un post-operatori molt curt.
  Cercaré a la wikipedia a en Marc Martí, però estaré molt agraïda si ens fas una petita entrada.
  Ah, el dia que en Nom Necessari i tu comenceu a beure-vos totes les cerveses que teniu pendents, una ronda és meva.
  Salut!
  No t’agrada per el grupet de na Coloma el nom-anònim de Presuntos Implicados?
  Arrivederci.

 68. Menorquit Escrit el 07 jul. 2011 a les 19:56

  Esperava que fos na Coloma qui ho demanàs a açò i qui ho cercàs al Google. Però t’hi has avançat. Espererem si reacciona. Ho farà, eugenia, i a més amb bon humor. I és que na Coloma és una monada! No sé com no l’entenem ni l’escoltam més sovint.
  .
  Dona! dins el paradigma de la música, seria un anònim frare benedictí avessat al cant gregorià. Açò per la seva silueta de personatge històric, fosc, d’aspecte lúgubre i moralista.
  .
  Dins el marc contemporani, més que cantant (que cantin els altres deu pensar) ell/ella seria inspector de l’ SGAE per a la recaptació pecuniària per a la protecció i foment del Cant Gregorià.

 69. Menorquit Escrit el 07 jul. 2011 a les 19:57

  Ah, eugenia, si que pots venir a beure cerveses, és que amb en Nom Necessari, ja en tenim moltes en fresc!

 70. Tea Party - Menorca Escrit el 07 jul. 2011 a les 20:10

  Eugenia… Aquest és el que ens ha agradat més i el que més ens identifica. Salutacions.

 71. eugenia Escrit el 07 jul. 2011 a les 20:42

  Bé, era d’esperar. En Rupert Murdoch a Menorca, sense ell saber-ho!
  Felicitats! i fins la pròxima entrada.
  Menorquit és que açò de “como hemos canviado…”
  Fa calor i a la plaça se està bé.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari