Maite Salord

Escriptora

Més per Menorca, una veu necessària

Els ciutadans ja s’han pronunciat. Les eleccions del 22 de març han renovat la representació política a les nostres institucions tant municipals com autonòmiques, Consell i Parlament. Als partits ens pertoca ara, també, fer balanç. I així ho ha fet molt recentment el màxim òrgan entre assemblees del PSM, el Consell de Direcció Política. Un balanç que els candidats al Consell i al Parlament hem volgut fer també públic a través d’un article d’opinió signat. Ho volem fer així perquè entenem que la democràcia real és molt més que les convocatòries electorals, i la reflexió pública és un d’aquests components vitals de la democràcia.

1.    I precisament el primer element que volem posar de manifest és una debilitat i una amenaça democràtica. Més d’un 40% de menorquins amb dret a vot no ha exercit aquest dret. Les raons que expliquen aquesta dada són segurament moltes i diverses, i haurien de ser objecte d’anàlisi i reflexió per al conjunt de la societat –perquè la política és patrimoni de tots-, però la conseqüència és ineludible: és la decisió i la voluntat d’un 60% la que determinarà el futur del 100%. El repte democràtic que hem d’assumir tots és clar: fer de la política una tasca pròpia i prestigiosa. I nosaltres ens comprometen a fer el possible per afrontar aquest repte.

2.    El sistema electoral és el que és i no el volem utilitzar d’excusa per justificar el que hagués estat possible però que no hem aconseguit. Però també creim que és la nostra obligació de dir que l’actual llei que posa una franja del 5% dels vots per obtenir representació institucional retalla la pluralitat existent a la nostra societat. PSOE i PP haurien de repensar, en l’actual context d’ “indignació democràtica”, la seva posició i assumir les propostes de canvis legislatius en el sentit esmentat.

3.    Respecte dels resultats obtinguts pel PSM-Més per Menorca, valoram que de forma general han estat molt positius. Han suposat un creixement del vot respecte de les eleccions del 2007 al conjunt de municipis, al Consell i al Parlament. Un creixement que entenem com una consolidació i extensió del menorquinisme polític que defensa el PSM, i que es manifesta amb prou fortaleses per a continuar creixent. Així i tot, també són evidents algunes debilitats que el partit assumeix com a reptes urgents i de futur: apostar per augmentar el suport als municipis del llevant menorquí, Maó, Sant Lluís i Es Castell. Aquest repte enllaça de forma inevitable amb l’oportunitat del PSM de créixer, tant socialment com políticament.

4.    L’eix vertebrador del discurs polític del PSM és el menorquinisme polític. Un menorquinisme que no renuncia a res d’allò que el fonamenta en els seus estatuts però que fa un esforç d’obertura, de proximitat i de credibilitat. Aquest esforç es diu Més per Menorca. I és un esforç que creiem que hem de continuar desenvolupant i consolidant. Alguns no es diran nacionalistes però creuen i reclamen la capacitat i la voluntat de decidir dels menorquins per  construir un país lligat a la seva balearitat (com a comunitat d’interessos) i a la seva catalanitat (com a nació cultural). Alguns no es diran ecologistes però saben que el paisatge és el nostre patrimoni vital, cultural i econòmic més irrenunciable. I alguns no es voldran dir d’esquerres però assumeixen els valors de llibertat, justícia i solidaritat que ha inspirat l’esquerra humanista i democràtica.

5.    El menorquinisme del benestar, el paisatge i la sobirania vol ser l’opció política que dóna la veu a Menorca enfront del joc bipartidista, d’esquerres o de dretes, que ha fet de les renúncies d’allò que necessita Menorca la seva constant més identificativa. Una veu necessària al Consell, la nostra institució de referència política, però també, i amb força, als parlaments de la Comunitat Autònoma i de l’Estat. Avui, de forma més clara que mai perquè els nombres així ho avalen, el PSM-Més per Menorca, a través de la federació autonòmica on està integrada, pot obtenir un diputat al Congrés. Amb el suport obtingut al conjunt de Balears el PSM serà a Madrid.

6.    Finalment, volem donar les gràcies a totes les persones que, d’una manera o altra, ens han donat suport. La nostra feina d’oposició serà rigorosa i constructiva. Aquesta és la nostra responsabilitat i podeu estar ben segurs que no la defugirem.

Maite Salord
Nel Martí

4 comentaris a “Més per Menorca, una veu necessària”

 1. Menorquit Escrit el 01 juny 2011 a les 21:04

  Veu necessària… silenci aquiescent. Anau bé, Maite.

 2. Ruth Escrit el 02 juny 2011 a les 7:34

  Maite, Nel, … i la resta de gent que està al vostre darrera i que ben segur que encara que no tenguin representativitat continuaran fent feina, dir-vos que queda molta feina per fer però crec que el camí està definit i clar, i que s’ha de seguir lluitant amb la mateixa força que ho heu fet aquests anys i durant la campanya… enhorabona per la feina feta i per la vinent, força !!
  A jo també M’agrada la Menorca que vosaltres liderau !!
  Esper que ho puguem aconseguir entre tots !!

 3. Maite Salord Escrit el 02 juny 2011 a les 21:28

  Gràcies, Menorquit i Ruth. Tots els representants del PSM Més per Menorca a les institucions sabran, des de l’oposició, fer ben present la veu del menorquinisme. Sabem que ens tocarà fer una feina dura però allà serem. Amb il·lusió, responsabilitat i energia.

 4. Vela Escrit el 03 juny 2011 a les 14:08

  Ànims Maite, per a tu i per a tots: sé que ho fareu bé.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari