Maite Salord

Escriptora

La dama de Constantinoble, Pau Faner

 

(Fotografia Katerina Pu/ Diari MENORCA)

 

Fa unes setmanes, vaig tenir l’honor de presentar la darrera novel·la de Pau Faner, La dama de Constantinoble (La Campana), a la llibreria vaDllibres. Va ser una presentació càlida perquè en Pau és l’amic que es fa estimar, la persona propera que sempre hi és. Però la senzillesa d’aquest Pau no ens pot fer oblidar que en Pau Faner és el Mestre de les lletres menorquines, l’escriptor respectat que sempre ens ha fet de mirall a tots els que provam d’escriure. Perquè en Pau Faner és un dels autors en llengua catalana que té una obra més extensa i més ambiciosa des dels anys 70 fins a l’actualitat. I és, sobretot, l’escriptor que va posar Menorca en el mapa de la literatura catalana.

Amb una quarantena d’obres publicades, Pau Faner ha sabut crear un univers literari propi, original, imaginatiu i fantàstic. El crític Joan Mas i Vives ha dit d’ell: “És, per tant, a partir de Menorca, de Ciutadella, de la seva pròpia biografia i de les seves preocupacions intel·lectuals, que Pau Faner construeix el seu món narratiu. Un món bigarrat que es materialitza mitjançant una afluència verbal sorprenent i que, al capdavall, li atorga un lloc important en el panorama de la novel·lística catalana”.

Pau Faner, des de la dècada dels setanta en què publicà els Contes menorquins ha esdevingut un dels noms més representatius de la literatura catalana: el 1975 guanyà el premi Sant Jordi de novel·la amb Un regne per a mi; ha obtingut, també, el Ciutat de Palma, el Ramon Llull, el Sant Joan… tots els premis importants que hi ha en llengua catalana. I, com ja he dit abans, és, avui, el referent imprescindible, i molt estimat, per als escriptors menorquins més actuals.

Més de mig segle d’ofici, de l’ofici d’escriure, que és fàcil de dir però que tanquen tota una vida dedicada a la literatura. Infinitat de pàgines que ens han fet meravellar, somriure, emocionar, patir al costat dels personatges o recuperar la història petita del nostre poble. Admir la capacitat d’en Pau de construir personatges carregats de detalls, personatges ben vius, que van i venen i s’enduen el lector amb ells i no l’amollen fins a la darrera pàgina. Descripcions acurades, acolorides, perquè no podem oblidar que en Pau és, també, un excel·lent pintor.

Tot açò i més, m’atreviria a dir, ho trobam en aquesta magnífica novel·la, La dama de Constantinoble. Una novel·la d’aventures que parla d’amor i guerra, de llibertat i submissió. Una història que ens fa viatjar per la Mediterrània del segle XVI, per la Ciutadella del segle XVI, emmarcada en els grans fets històrics del moment però centrada, com ha de ser una obra literària, en com aquesta afecta la vida de les persones anònimes, esdevingudes matèria de ficció en mans d’un mag de les paraules com és en Pau.

L’enyorat Joan López Casasnovas, en una ponència del Congrés Internacional que l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) va dedicar a Pau Faner, ponència que juntament amb les altres intervencions es va recollir en el volum Pau Faner, fabulador (Punctum & IME,2019, va dir: “Les bodes del diable (2011), El mal de la guerra (2013) i L’amor del capità Gavina (2016) ni són només novel·les d’aventures ni pertanyen al gènere històric, essent la Història un fons d’escenari. El bé i el mal sempre en lluita, l’amor que supera tots els entrebancs, la denúncia de la injustícia i la violència, el fracàs humà que les guerres comporten, etc, apareixen en aquesta trilogia configurant un relat emancipador, creador d’esperances.” I La dama de Constantinoble és una digna, digníssima, continuadora d’aquesta trilogia.

La novel·la gira al voltant dels fets del 9 de juliol de 1558, del saqueig turc de Ciutadella conegut com “s’any de sa desgràcia”. Així, tota la novel·la és una crítica a la guerra: “La guerra era horrible. Hi havia qui l’anomenava “art” però era una pràctica repugnant que, tanmateix, els homes duen a terme des que el món era món”.  I és, també, un cant a la llibertat i a l’amor, que van del tot lligats. De fet, és l’amor el que acaba donant la força necessària als personatges per aconseguir la llibertat, especialment a la protagonista, na Sola, una dona de caràcter que té el poder de calmar els moribunda o de transformar-se en papallona. A través d’ella, sobretot, s’introdueix la màgia a la novel·la, un dels trets que defineixen la prosa de l’autor.

Com he dit al principi, en Pau Faner és tot un referent, no només pel seu impressionant currículum, sinó, i sobretot, per la seva forma de viure la literatura: amb tota l’ambició literària però, també, amb tota la senzillesa i la generositat personal. Llegiu La dama de Constantinoble perquè xalareu. Hi trobareu història, màgia, erotisme, fantasia, crueltat, imatges bellíssimes, un llenguatge ric en expressions menorquines… Llegiu-la, entrau dins el món que ens ha creat en Pau i gaudiu de les seves paraules. Ho agraireu.

 

 

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari