Maite Salord

Escriptora

Sant Joan

Sonen les notes conegudes d’un flabiol enllaunat. Na Maria agafa el mòbil i somriu. És a punt d’entrar al metro, però s’atura al mig d’una vorera de l’Eixample. Són les sis en punt del capvespre d’un dia qualsevol. A través de l’aparell, només sent una cridòria ensordidora. Al fons, una veu coneguda la trasllada a una plaça del Born insòlita, feta de retalls de records, de cares, d’olors, de suor i de pols. Un cavall al galop entra dins la seva pell i la desborda. No sap on és. La gent que passa l’observa amb curiositat. No saben si riu o plora. Ella tampoc. En uns minuts, desarà el telèfon dins la bossa i davallarà les escales cap al subsòl. Durant dos dies, esperarà, impacient, les notes conegudes d’un flabiol enllaunat.

Abraçats, corren dos cavallers vestits d’atzabeja. Ja és fosc. Cavalquen corsers de negra crinera, com va dir el poeta. Volen en un camí inexistent. Només una riuada de gent impossible, que, com en un miracle, s’obre a cop de galop per fer pas. Una mà a l’espatlla del company; l’altra, a la brida. Cavalls i genets avancen entre la pols que ho tenyeix tot de temps. D’un temps que ha quedat suspès a l’aire. Cavallers d’antany que la realitat trava. Galop estroncat. Els costa avançar. La carrera dura segons. L’estampa és bellíssima i, tanmateix, sembla només un parany en la nit.

No li agrada la condescendència amb els visitants, l’orgull mal entès; la tradició manipulable; els servils;   l’absència de dones dalt cavall, l’excés de protagonisme… Segurament, no aprovaria l’examen de 100% ciutadellenca.

Tremola la plaça al so de la música vibrant, que surt dels altaveus d’un bar. Al voltant de la barra, damunt la vorera, s’hi concentra una munió de gent desconeguda que balla, frenètica, aliena a una festa que, de tant en tant, beslluma a través de la imatge llunyana d’un cavall o del so d’una avellana trepitjada sense voler. Transiten la  frontera del no-res.

Ja m’ho podia pensar, quan em vas venir a cercar. Allò no era normal. Em vas mirar de dalt a baix. Em vas passar la mà pel cos. Em vas agafar en braços. Semblava que t’agradava. En aquell moment, però, encara no sabia què m’esperava. I encara no ho entenc. Des de llavors, només fas i em fas fer coses estranyes, tu. Durant setmanes, em vas dur a passejar pels camins i vas deixar que la gent em vingués a veure. Moltes criatures cridaneres, sobretot. Després, em vas ficar dins una bujola amb aigua i sabó i vas permetre que infinitat de mans em tocassin pertot. Un autèntic abús. Però el pitjor encara havia d’arribar: em vas fer dejunar i em vas exposar dins un mostrador com si fos qui sap què. I això d’avui, que ja no té nom: carregat de flocs de coloraines al pèl i, venga, amunt i avall, pels carrers del poble, travessant riuades de gent fora de si, que no té altra obsessió que tocar-me. Duu bona sort, he sentit que deia un pare al seu fill. Deu ser a tu, que a mi, ja ho veus.

Oooooooooooooooooooooo! (Aplaudiments.) Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx. Pam, pam, pam, pam, pam, pam. Ooooooooooooooooooo! (Més aplaudiments.) Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz. Plof, plof, plof. Oooooooooooooooooooooooooo! (Encara més aplaudiments.) Nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn. Pam. (Pausa) Pam. (Pausa) Pam. (Pausa) (Aplaudiments finals. S’encenen els llums. Sant Joan s’ha acabat. Fins l’any que ve, si Déu vol.)

A les dues en punt del migdia, el poble entra en una altra dimensió. El temps s’atura i la vida es concentra en uns pocs carrers, en unes poques places. No hi ha res, més enllà d’aquests límits. Parèntesi d’hores volàtils que no semblen reals. Tot és possible en els cercles infinits -caragols de cavalls i de gent- en què es concentra la vida. A les dues en punt del migdia, el poble es fica dins una bolla de vidre. Si la gires, no cau neu, però. Només arena blanca.

No t’ho hauria de dir perquè sé que no ho voldries sentir. Però no puc. No puc fer veure que no not la teva absència. No som capaç d’agafar-me a un altre braç i sortir al carrer i endinsar-me en unes rutines que, sense tu, ja no són res. No estic per festes, jo. Ja t’ho pots imaginar. No és tan dolorós quedar-me aquí, asseguda al sofà, mirant qualsevol pel·lícula estúpida per la televisió, com fer veure que estic bé. Com escoltar paraules ben intencionades que no puc suportar: que contents que t’hagis animat a venir; segur que fas el que ell voldria; és millor que surtis de casa i et distreguis. I una merda! M’és igual, el que tu voldries. Ja no hi ets i jo sí. Per això, quedaré tota sola a fer el que pugui. Sí, recordar, ja ho sé. Recordar tots els santjoans de la nostra vida. I, si vull plorar, ploraré ben tranquil·la. Només faltaria. Encara que sé que tu no ho voldries. Però m’entens, és ver? Estic segura que m’entens. Tu faries el mateix.

(Text publicat a la revista de Sant Joan del diari “Menorca”)

9 comentaris a “Sant Joan”

 1. Itziar Escrit el 16 juny 2012 a les 8:53

  M’agrada molt es relat des be!

 2. Pepa Escrit el 16 juny 2012 a les 16:45

  Relats de gran qualitat (ja demostrada sobradament, d’altra banda, en La mort de l’ànima). Si m’he de quedar amb un, escolliré el que comença així: “A les dues en punt del mig dia…”

 3. Vela Escrit el 16 juny 2012 a les 20:34

  Magnífic, com tots els teus relats, bé, com tots els que he pogut llegir gràcies a aquesta Plaça i la meravellosa eina que és internet.
  Em sembla molt bona idea això de descriure els diferents moments de Sant Joan a través de diversos personatges, de diferents visions, evidentment no totes alegres, perque la vida, el món, en definitiva és això: diversitat de sentiments, de sensacions, de pensaments, d’idees…

  Bon Sant Joan!

 4. eugenia Escrit el 17 juny 2012 a les 16:18

  Açò és Sant Joan!
  Una bolla de vidre que si la gires cau arena blanca.
  Una bombolla que si la gires desperta tots els sentiments inimaginables.
  Gracies per aquest regal.

 5. Maite Salord Escrit el 17 juny 2012 a les 17:29

  Gràcies a totes! Heu endevinat els dos microrelats que més m’agraden: el del be i el de la bolla de vidre. Són molt diferents: l’un, irònic; l’altre, més poètic. M’encanta tenir aquestes seguidores!

 6. Nom Necessari Escrit el 18 juny 2012 a les 22:30

  Jo també en vaig passar un de Sant Joan amb dol,
  per açò vos dic sincerament: vos acompany amb el sentiment.

 7. Maite Salord Escrit el 20 juny 2012 a les 10:52

  Gràcies, Nom Necessari.

 8. Nom Necessari Escrit el 20 juny 2012 a les 16:49

  Gràcies a tu Maite, a molt ens van agradar les teves darreres paraules per en Diego.
  Ja que tens un bloc tan versàtil, les podríem llegir aquí, “a la plaça”?
  ..

 9. Maite Salord Escrit el 20 juny 2012 a les 19:43

  Nom Necessari, ja tens l’entrada que em demanaves. Gràcies.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari