Maite Salord

Escriptora

D’odi, ressentiment i síndrome d’Estocolm

Un dia més,  la vaga indefinida dels docents de les Illes continua. El govern Bauzá torna a exhibir el seu autoritarisme, incapaç d’escoltar la veu dels experts, la veu del carrer. És una llàstima. No em sorprèn. Ahir vespre, després de saber que la darrera negociació havia acabat sense acord, em vaig descobrir, dient en veu alta: si en tost de mestres fóssim pilots d’una companyia aèria, fa dies que el tema s’hauria solucionat. Per què? Quina diferència hi ha, entre uns i altres? En cap cas, em sembla, la incidència de la vaga: una afecta milers de passatgers, l’altra, milers d’alumnes, famílies, docents.  Aeroports plens i carrers plens. Avions buits i aules buides. Pèrdues incalculables. Econòmiques i morals.

Així, idò, per què aquesta prepotència de Bauzá amb els ensenyants? Només tenc una resposta: aquest personatge governa des de l’odi i el ressentiment. Per açò fa por als seus. No suporta l’escola pública perquè és sinònim de normalització lingüística: en contra del que ell esperava, un 80% de les famílies va triar el català com a llengua vehicular de l’ensenyament dels seus fills. Un fet imperdonable. I d’aquí neix la imposició i la prepotència més absoluta. Del ressentiment. Els pares van triar el català a les aules i ell es va inventar el TIL per, amb l’excusa de l’anglès, aconseguir el seu propòsit d’arraconar, un poc més, la llengua pròpia. Però tampoc no li va sortir bé: la reacció de la comunitat educativa, de la societat, l’ha tornat a agafar a contrapeu. I està furiós. I la combinació d’odi, ressentiment i fúria (digna d’estudi, certament) el té encegat.

No hi ha cap docent que no voldria ser, avui, a les aules. No hi ha cap família que no voldria, avui, tenir els fills a les aules. Som professora i mare. Però, per damunt de tot, hi ha la dignitat del col·lectiu de no acceptar imposicions sense sentit, autèntiques aberracions pedagògiques; de no acceptar represàlies a tres companys directors, més pròpies d’una dictadura que d’una democràcia. Com a mare, no vull que facin experiments amb el meu fill. Fa Educació Física en anglès i la situació és surrealista. No em vull ni imaginar què passaria si l’assignatura no fos procedimental. No m’agrada que perdi classes, evidentment, però molt manco vull que la decisió d’un il·luminat el condemni al fracàs escolar més absolut perquè hagi de fer, durant l’ESO, matemàtiques o socials en una llengua que no pot comprendre. Així de clar. Per això, avui faig vaga i en continuaré fent el temps que sigui necessari.

Fa uns dies, vaig demanar on era la gent sensata del PP i què esperaven per aturar els peus a un personatge que viu fora de la realitat. Han sortit uns pocs valents.  Poquets. A Menorca, cap. Síndrome d’Estocolm? Ja em perdonareu, però,  tanta submissió i lleialtat no em sembla normal.

4 comentaris a “D’odi, ressentiment i síndrome d’Estocolm”

 1. Pilar Escrit el 01 oct. 2013 a les 16:37

  Estic absolutament convençuda de tot el que dius. Molta gent ho creu, però els que haurien de posar fil a l’agulla estan parats, estebornits, i quan t’hi atraques fan com els escorpins: dues passes enrera per por, i una cap endevant per atacar. Quan açò ho fa un polític en el seu càrrec només podem parlar de irresponsabilitat.
  Prest serà hora de recordar-lis la seva data de caducitat.

 2. eugenia Escrit el 01 oct. 2013 a les 19:04

  El problema és que a Menorca tenim molts de personatges amb molts de ressentiments, com molt bé dius.
  Aquests personatges, no dubten en declarar el seu amor i la seva estima a persones, llengües, territoris i tot el que faci falta…I desprès de la missa i d’un temps “prudencial” treuen les seves armes, les més dolentes, per les persones que deien estimar!
  A mi no em preocupa que ningún polític del PP de Menorca digui el que pensa.
  Són una majoria, perdó minoria, silenciosa. LLeals i submissos. No m’esperava res de ningú d’ells.
  L’important és l’exit de la vaga i de la manifestació del diumenge!
  Sense por, sense rancúnia, i amb molta responsabilitat.
  Salut!

 3. Joan Escrit el 03 oct. 2013 a les 8:45

  No es veritat que matematiques es faixi amb angles, cada centre pot triar entre donar-la en castellà o català. Ses assignatures a triar per donar amb angles, no tenen tanta complexitat explicativa (no dic assignatura menys important), que es teus fills tmb rebin educació amb 3 llengues diferents per igual es BO, quanta mes diversitat, MILLOR.

  sa inmersió lingüística, amb presencia majoritaria d’es català a ses aules, era necesari a s’epoca post-franquista quan es català era una llengua MINORITZADA, i se l’havia d’esperonar i protegir per evitar sa seua desaparició.

  Actualment, i amb es ratis lingüístics que te sa llengua catalana a sa societat Balear, no es tracta ni d’enfora, d’una llengua minoritzada.

  En quin punt es dolent, s’implantació d’es trilingüisme?? que rebem una educació en 3 llengues per igual??

  S’UNIC PROBLEMA, son ses formes, d’uns i d’es altres. uns per implantar es TIL a decretazo i no progressivament, i es altres per tancarse en banda, pero es concepte d’es TIL, ben fet, es BO. ja era hora de que integrem s’angles a s’educació, que feim pena amb es relaxin cup of coffe con sandwiches con leche. I que hi haigi igualtat entre català castellà i angles a ses aules, no passa res, no vus sortirà urticaria per fer ses mateixes hores de castellà i català, des de quant es coneixer mes es negatiu.

  p.d: no oblideu que es manifestants d’aquests dies integren diverses faccions, estan molests per diversos motius:
  1- es Qui nomes es d’hi molesta que s’equiparin ses hores de català i castella + ses retallades a s’educació + sa manera de implantar es TIL+ prepotencia pp.
  2- retallades + sa manera d’implantar es TIL
  3- gent que estava en contra, “uuuhhh, matematiques amb ingles i moltes altres coses, fas malbe s’educació d’es meu fill”, i despues han vist ses materies a triar entre ses diverses llengues, i comenten, ah bonu.. no es lo que m’havien dit…

  es d’es GRUP 1- NO HAURIEN de oblidar que han canalitzat es malestar per ses retallades i sa manera d’implementar es TIL, pero ells mateixos saben, que sa concepció d’es TIL en si, agrada a moltissima gent, inclos es qui es manifesten per tot es conjunt de motius.

  Bon dia i dialeg, demà divendres, hi ha una reunió a Ciutadella on es veuran totes ses parts implicades, serà interesant.

 4. Joan Escrit el 03 oct. 2013 a les 8:46

  I disculpin senyors/es ses faltes i sa manera d’abreviar, es que tenc molta frissera perque es cafe amb llet s’està refredant.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari