Maite Salord

Escriptora

Retallades en festiu

Una vegada més, ens hem hagut d’assabentar per la premsa de les intencions de l’equip de govern del PP del Consell Insular de Menorca en matèria de transport públic. Així, a través d’una política de fets consumats, hem sabut que s’ha eliminat el bus exprés entre Maó i Ciutadella, a part d’altres reduccions que afectaran de forma molt negativa la mobilitat dels menorquins i menorquines que, de cada vegada més, han fet de l’autobús el seu mitjà de transport habitual.

Es tracta d’una mostra més, i ja en van unes quantes en pocs mesos, de l’actitud prepotent que exhibeix l’equip de govern del PP. Les seves maneres, mancades de la més mínima cortesia institucional i de la més mínima consideració als partits de l’oposició, deixen en evidència el president Tadeo que, en el darrer ple, quan el vaig interpel·lar sobre les formes de fer política del seu equip de govern, es va comprometre a comptar amb l’oposició i a mantenir-nos informats dels temes importants.

Avui, després del que hem pogut llegir per premsa, només podem tornar a lamentar que el president Tadeo incomplesqui, reiteradament, les seves promeses, oblidant que un dels valor d’un polític és, justament, la seva credibilitat. Obviant i menyspreant l’oposició, obvia i menysprea una part important de la ciutadania, un fet gravíssim en uns moments complicats que reclamen unes formes de fer política més properes a les persones. Unes formes de fer política més transparents que mai.

Així, és  inacceptable que s’aprofiti unes dates festives per anunciar una retallada de freqüències que ni s’ha discutit ni s’ha analitzat. És la vella tàctica d’enterrar males notícies quan tothom és de vacances. Una tàctica covarda, indigna d’un equip de govern que diu que vol governar des de la transparència i la proximitat al ciutadà.

La realitat és que els usuaris es van assabentar, dilluns mateix, pel conductor de l’autobús, que la línia exprés entre Maó i Ciutadella quedava suprimida, amb tot el que suposa  de trastorn per a les persones que l’empren habitualment.

Finalment, només em resta manifestar la convicció que s’ha de continuar treballant per tenir un transport públic sostenible i de qualitat perquè és un dret dels ciutadans. Precisament quan patim una situació econòmica que afecta segments cada dia més importants de la societat és quan més s’han de potenciar serveis públics com el transport. El PP, però, no ho veu així. Una llàstima.

6 comentaris a “Retallades en festiu”

 1. susana Escrit el 02 nov. 2011 a les 22:49

  una llàstima sí! crec que a dia d’avui, que el transport de menorca (terrestre) havia assolit grans avanços en hores i itineraris, ara – amb l’excussa de la crisi – tot al norris! El bus express era un petició de feia estona i que donava moltes faciliats, tant a l’hora d’estalviar doblers en menzina per anar a fer FEINA com per arribar als instituts, etc. Però ja sabem que el nou govern no torç el braç ni per FEINA ni EDUCACIÓ. Són dos paràmetres que no concebeixen en el seu “programa” i, per tant, es dediquen o bé a retallar per allà on afecta més al ciutadà o bé a fixar-se amb altres coses que són competència d’altres professionals (filòlegs, saniteris, mestres…). Em deman quants d’ells usen el transport públic o quants d’ells saben què val una T40 per un al.lot que va a FP! Vergonya, és penós!

 2. Baldritxa Escrit el 02 nov. 2011 a les 23:03

  Quin govern més dèspota i miserable… Si segueixen així d’aquí a 4 anys, quan s’hagin mort la meitat des seus dinovotants gràcies a es súper sistema sanitari i tal, no crec que en surtin tan ben parats de ses eleccions.

 3. Menorquit Escrit el 03 nov. 2011 a les 0:48

  El PP va pèr feina. En quantre anys ha d’avançar molt la transformació econòmica de la societat. Esta bé que prioritzin en educació, però que prioritzin la seva, que falta de cara als ciutadans.
  .
  Desmantellar l’estructura de serveis públics és el rerefons de la dreta, perquè, de tot i de tothom, se n’aprofiti la empresa privada controlada per el PP. I açò no ho duen en el programa electoral, no, açò ho duen a la sang.
  .
  En temps de crisi, i perquè la dreta pugui acomplir i afavorir els “seus” (pressions i deutes pendents amb els gran lobbys), cal desmuntar l’activitat econòmica que genera l’Administració Pública, directement o indirecte; un serveis i una activitat econòmica que recuperarà o anirà a mans de la iniciativa privada. Com que el transport públic a Menorca ha estat un encert que cal considerar molt en favor de la ciutadania, cal aturar-ho:
  a) Dismunueix el trànsit i desmunta la ‘necessitat’ de desdobalment i noves xarxes viàries. Comprovat. Volien o volen el doble carril Maó-Alaior quan aquesta via ha baixat en desplaçaments aquest estiu. També així la de Maó-Sant Lluís. Allà on ha pujat el desplaçaments és Ciutadella-Ferreries. L’activitat del dic de son Blanc ha motivat l’increment de mobilitat en aquest tram, però aquí no cal invertir res.
  b) Disminueix l’ús del cotxe particular i el de lloguer i açò vol dir pressió dels sectors implicats (concessionaris, rents a car, benzineres i servei discresional privat. Baixen els seus ingressos i cal fer cosa!).
  c) Determintats constructors de Menorca necessiten que els hi donin inversions de ciment (si no poden urbanitzar, cal fer carreteres noves!)
  d) Tancar la TV de Mallorca és afavorir Canal 4 business (i altres), un canal clonat d’Intereconomia. Lleven la TV pública i tindrem igualment TV, però privada, en castellà i dretana més no poder, per servir i lloar la política del PP).
  .
  Cultura i Esports: Anirà pel mateix camí, amb un com-què; que no hi ha en aquests sectors empresaris forts i fidels, compromesos amb el PP. Criteri: subvencions zero, (cal prioritzar sanitat i educació -mentida i demagògia). Després aplicació de nous criteris: excepcions d’ajuts als seus; o sigui, aquells amb carnet o bé que publicament no són molestos. La resta, amb l’excusa de la crisi els esborren del mapa (edicions de revistes, setmanaris i prensa en català de les illes); programes de teatre gestionats de l’Adminstració Pública, etc, etc… fora tots.
  Música: JJMM; podran tenir algún ajut pel simple fet de configurar una oferta turística de qualitat i arrelada, poc més; Jazz Obert (qualitat demostrada) per exemple, no els interessa…fora.
  Esports, se salvarà el Menorca Bàsquet (vos sona Àgueda Reynés i Tisi Reynés?. Són germans i són de Mahó. Una entitat en concurs d’acreedors, un deute de 6,5 milions d’euros i descendits de categoria… però “el Menorca somos todos”). La resta, que desapareguin.. clar, cal prioritzar Educació i Sanitat.
  Uufff no acabaríem mai…
  .
  La majoria absolutíssima del PP de l’Ajuntament de Maó i el Consell han fet que la prioritat sigui llevant. NO en tenc cap dubte.
  .
  Turisme: (on Ponent té una quarta part dels llits turístics de l’illa, el PP no hi fa tanta força i no cal transferir turisme al Consell. Ho veu bé en Tadeo i el seu equip. Dos favors amagats als quatre cabdills del sector perquè callin la boca sobre el tema i… ‘tranuntanada’ controlada. Ningú ha dit ni mu sobre la negativa de Delgado a la transferència de Turisme (Gràcies Josep Castells per una carta valenta explicant les coses com són i ridiculitzant als capitosts del sector turístic d’aquesta terra de llops).
  .
  En fi…quatre egoistes comprats amb quatre penis que ens sodomitzen a la resta de menorquins. I cal acceptar-ho perquè així ho han elegit la majoria, que no equival a callar, clar. No crec que ara el PP tragués els mateixos resultats. No té sentit dir açò ara, potser sigui una esperança a la reacció de la gent que encara té un. Estaria bé.

 4. potser Escrit el 03 nov. 2011 a les 9:36

  i ara més que mai em deman: on són aquesta gent?? perquè no ens mobilitzem els menorquins?? hem de deixar tota la feina als partits polítics i llavors els critiquem?? seguirem a l’espera d’una reacció espontània o ens hi posem ja?? què més ens han de fer per sortir al carrer??

 5. Vela Escrit el 03 nov. 2011 a les 21:51

  Maite, avans de res, dir-te que, si el meu comentari t’ha de suposar algun problema a nivell polític, no dubtis a esborrar-lo.

  Potser, m’has tret de la boca el que anava a dir!

  Crec que ja va sent hora que ens comencem a movilitzar i la retallada en el transport públic, podria ser un bon començament, sobretot perquè afecta a molta gent i en un tema molt quotidiàque, per tant, pot fer que moltes persones s’hi impliquin, perquè els toca el sou, la capacitat de moure’s per anar a treballar, a estudiar, etc.

  Per on començar?… D’entrada em vénen al cap tres possibles coses: concentracions de protesta davant del Consell, recollir signatures per tal que es restitueixi íntegrament el servei, i enviar correus de protesta (he de dir que no sé on)

  I, finalment, una mica de memòria per tothom qui creu que la movilització no porta enlloc: quan jo encara no vivia a Ciutadella, recordo tot el que s’esdevingué quan se’ls va acudir fer l’aparcament a la Plaça dels Pins: Hi ha algú que pugui dir que la movilització general no va servir per a res?

 6. eugenia Escrit el 04 nov. 2011 a les 17:42

  Vela, la recollida de firmes ja està en marxa. Soc partidaria de les mobilitzacions, ara no tan sols el transport aeri ens ofega.
  La foto d’avuí als diaris para per sí mateixa, no sé si vaig errada però fer 45 km de peu i per una carretra comarcal crec que està prohibit.
  També em mobilitzaria (M’indigna) pel suplement que tenen alguns polítics (1.300 euros) quan tornen al seu treball de funcionari. M’agradaria que algú m’ho confirmés, ja que els diaris no em mereixem massa credibilitat.
  Salut i al carrer!

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari