Maite Salord

Escriptora

Amistat

Fa uns dies, una amiga em va fer un regal especial: una mena d’àlbum preciós, encapçalat per una cita de Mirall Trencat, de Mercè Rodoreda: “Hi ha gent que amb un record en té per tota la vida”. En només dues pàgines, conté la història de la nostra amistat: la Universitat de Barcelona, on ens vam conèixer; una imatge del Santuari de Queralt, Berga, el seu poble; una imatge de Far Nati, el primer lloc on la vaig portar el primer cop que va venir a Menorca; un dibuix d’una olla, en record dels anys que vam viure al pis d’estudiants del carrer Aribau de Barcelona; un altre dibuix d’un autocar, el del nostre viatge a Cuba, després d’haver passat un any estudiant oposicions i aprovar-les. I dues fotografies separades per més de vint anys: dues jovenetes rialleres, estudiants de filologia catalana; dues dones rialleres, que encara tenen moltes ganes de plantar cara a la vida.

Entre imatges i paraules, el temps. Més de vint anys que han passat com si res. Ella viu a Berga; jo, a Ciutadella. No ens podem veure sovint però ens telefonam i ens enviam correus. Ara, cada cop que ens retrobam, és com si el temps no existís. La nostra relació és, exactament, al mateix lloc on l’havíem deixada la darrera vegada que ens vam veure. Allà mateix on era fa més de vint anys. Supòs que això és l’amistat. Mantenir els lligams, les complicitats intactes, malgrat la distància i el pas del temps. Una mena de miracle que em meravella.

Ella sempre ha estat molt més detallista que jo. Mai ha oblidat un aniversari. Jo, gairebé tots. Però sempre m’ha perdonat. De fet, és habitual que encara em telefoni ella per dir-me que ja té un any més. Ja sap la meva resposta: supòs que devies rebre el ram de flors que et vaig enviar? Riu. Per això, avui he volgut correspondre a la meva manera. Amb paraules. Mercè Rodoreda deia que “una novel·la són paraules”. La vida, em sembla que també. I la paraula “amistat” és, sens dubte, una de les més precioses que ens ofereix. Gràcies per aquest àlbum. Per tots aquests anys d’amistat.

Un comentari a “Amistat”

  1. D Escrit el 05 abr. 2012 a les 13:18

    Disfrutar d’aquestes relacions d’amistat és un dels millors regals de la vida. Enhorabona, doncs.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari