Maite Salord

Escriptora

Canvi d’any

En unes hores, deixarem endarrere el 2012. Un any, personalment, difícil. De pèrdues estimades i de salut fràgil. Tornar a tocar, amb la punta dels dits, el fil de la vida és sempre un cop difícil d’encaixar. A més, aquesta maleïda crisi econòmica, que fa que, cada dia, coneguem drames personals, impensables fa uns mesos.

I, tanmateix, cal continuar endavant. Fer el cor fort i parar taula per celebrar l’entrada d’un nou any. Treure la vaixella dels pares, com una mena de conjur contra el temps. Sentir les absències i forçar somriures. Fins i tot, per uns instants, oblidar el dolor. En acabat de sopar, recollir copes i qualque gra de raïm, amb la satisfacció de l’esforç fet i de començar a ensumar una rutina balsàmica. I poca cosa més.

O molt més. Les persones que estimam. Els projectes que ens il·lusionen. El desig. La bellesa. La llibertat. La lluita inevitable. L’amistat. Esper que el 2013 sigui un poc millor que enguany. Que sigui un bon any per a tots. I, en qualsevol cas, que no ens falti mai el coratge de mirar-nos la vida de cara.

20 comentaris a “Canvi d’any”

 1. Cristóbal Marqués Escrit el 31 des. 2012 a les 20:07

  Bon any i enhorabona pel seu nou nomenament!

 2. Maite Salord Escrit el 01 gen. 2013 a les 11:39

  Moltes gràcies, Cristóbal.

 3. eugenia Escrit el 02 gen. 2013 a les 1:12

  El que dius Maite, m’envia directament a Juan Agustin Goytisolo y sus palabras para Julia.
  M’agrada el títol, “Canvi d’any”.
  I sí, que sigui un poc millor que enguany.
  http://www.youtube.com/watch?v=mZAoHFwOM8U

 4. Francesc Perelló Felani Escrit el 02 gen. 2013 a les 21:03

  Tot desitjant que aquest encetat 2013 sigui per a tu un poc millor que enguany. Una abraçada des de Llubí per a tu i especialment per a la teva germana Fina.

  HE HERETAT L’ESPERANÇA

  He heretat l’esperança del avis
  i la paciència dels pares.
  I de tots dos, els mots
  dels quals ara em serveixo
  per parlar-vos.

  M’han dit que la naixença em dóna drets
  inviolables.
  Però jo sóc poruc i sempre em sento
  una mica eixalat i solitari.

  Visc en un poble petit,
  en un país petit
  i, tanmateix, vull que quedi ben clar
  que això que escric ho escric per a tothom,
  i que per mi és com si el món sencer
  girés entorn de l’eix dels meus poemes.

  Vagarejo tot sol pels carrers en silenci
  i cada vespre escolto el cant de les sirenes
  des del terrat de casa.

  MIQUEL MARTÍ I POL

 5. Maite Salord Escrit el 04 gen. 2013 a les 15:32

  Gràcies, Eugenia i Francesc. Per les paraules. Per les poesies. Segur que el 2013 serà millor.

 6. Menorquit Escrit el 06 gen. 2013 a les 13:54

  Hola Maite, ja em permetràs donar-te el bon any i que deixi aquí una reflexió.

  Es ben curiós l’article de l’exdirector del Diari Menorca d’ahir dissabte. Tot i que és un espai que m’agrada llegir, penso que el darrer ha estat una anàlisi molt superficial i frívola i sembla, a més, unidireccional.

  Bosco Marquès peca d’imparcial. I ho fa equivocant el missatge des d’un principi. Parla d’una renovació que no s’ha produït (al seu parer). I és que l’última Assemblea del PSM no tenia la finalitat de fer una renovació profunda de càrrecs, no era aquest el seu objectiu, em sembla. Era virar el funcionament del partit i amb això canviar els mecanismes internes. I tot en base a l’objectiu d’obrir el partit a més gent, crear una estreuctura més horitzontal i facilitar la interacció amb la gent mitjançant les “polítiques de proximitat”. Per tant, tergiversa les coses. Intencionadament? Però l’exdirector vol insistir en allò que no és. I caldria dir-li que la renovació hi ha estat de fa poc i amb resultats evidents, si més no, a bona part de Menorca.

  Parla l’exdirector de Ryszard Kapuscinski, un escriptor que referencia envers els joves. Ni conec l’escriptor, ni estic d’acord amb el que diu. De fet, si fos així, ben poc pes tindria el seu article pel simple fet de sortir d’un vetarà experimentat en això d’analitzar, periodísticament, les coses. L’experiència és ben vàlida i conjuminar-la amb els nous valors emergents és una tesi que preval des de fa molts anys. Els “veterans” d’un partit sabran detectar la projecció dels joves; i aquests se sabran desenvolupar amb visió de futur des de les realitats socials que s’han trobat establertes i des de l’aportació que han fet molts altres abans. I ja que ell cita al polonès Kapuscinski, jo hi vull contraposar Aristòtil: “L’instant actual és la continuïtat del temps, perquè uneix el temps passat amb el temps futur”, o també a Lord Byron quan diu que “el millor profeta del fufur és el passat”. En definitiva, que no serà l’escriptor polonès cap referent de guiatge. I en definitiva, que l’exdirector l’ha esgarrada amb aquesta cita.

  Bosco Marquès acaba cenyint-se en l’assistència a l’Assemblea del PSM. I aquí també denota la unidireccionalitat lesiva del seu article. No seria més lògic i assenyat que un analista com ell parlés de continguts, de trajectòries o honestitat? Ja li estaria bé a l’exdirector que parlés de la necessitat dels partits de fer “polítques netes”, i de destacar-ne qui les fa des de fa temps i analitzar i apuntar a qui embruta, legislació rere legislació, la digna vocació de la política i, per tant, malmet i hipoteca el futur benestar dels ciutadans. L’exdirector del Diari Menorca no tenia, es veu, més materia per cremar que hagué d’anar a l’Assemblea del PSM per buscar brins de palla amb les quals iniciar el foc on escalfar-se. Sincerament, no li treu.

  El més curiós de tot és que finalitza la seva analisi argumentant que les velles cares podrien debilitar el partit i açò suposaria “otro sonoro fracaso”. Quin “otro”?

  Bé, un exdirector que parla de direccions. Caldria treure el llibre de balanços.

 7. Francesc Escrit el 06 gen. 2013 a les 14:00

  Hola, he vist això de la pintada en ta casa i no puc més que solidaritzar-me amb tu. Ànims!!! Anem tots en el mateix vaixell. Salutacions des del sud del País Valencià!! Que siguem com l’eximpli de la mata de jonc

 8. La verdad escuece Escrit el 06 gen. 2013 a les 17:38

  Aparte de leer sorprendido como Menorquit se lame las heridas después del inmejorable artículo de Bosco Marqués, sí que me gustaría condenar los actos de vandalismo en la casa de Doña Maite Salord.
  Las ideas se defienden con la palabra y no con la vil gamberrada. Un caso similar sucedió hace unas semanas al alcalde de Ferrerias y al presidente de Nuevas Generaciones. Unos actos que no tienen color político y que tienen un denominador común, el totalitarismo.
  Todo mi apoyo a Doña Maite y condena sin fisuras ante esas gamberradas.

 9. eugenia Escrit el 06 gen. 2013 a les 22:51

  També deia Ryszard Kapuscinski:

  “Para ser buen periodista, hace falta ser buena persona, porque el periodismo es una profesión no apta para cínicos, sino para gente que sabe escuchar y entender, gente que asume su profesión como un ámbito de estudio continuo y permanente”.

  Gente para la que el periodismo implica responsabilidad, humanismo, pero sobre todo respeto, porque “vivimos y escribimos sobre otros seres humanos que quieren ser respetados como nosotros, que merecen el respeto y entendimiento de sus formas de pensar y de vivir”.

  Los cínicos no sirven para el oficio (Anagrama)

 10. Menorquit Escrit el 08 gen. 2013 a les 13:53

  Els qui aplaudeixen arguments amb poc pes analític i sense aprofondir en el que volen dir els missatges, i sense altre satisfacció que veure ferida de mort la formació menorquinista, són, en part, la branca diplomàtica d’aquelles idees que alimenten estats d’intolerància i fomenten la crispació en una lluita de quiròfan antidemocràtica expressada per veure desapareguda de les institucions als qui “fan nosa”.
  .
  Són, amb la seva pell de be, els qui fan creure en la impunitat als qui tresquen en la humitat obscura de les nits.

 11. La verdad escuece Escrit el 08 gen. 2013 a les 21:57

  Menorquit no veas fantasmas donde no existen. Simplemente unas personas, la mayoría, tienen unas ideas, y otros, vosotros, una minoría, teneis otras.
  Tanta intolerancia alimentan unas ideas como las otras. El PSM también fomenta intolerancia. De hecho, muchas veces demostrais no tolerar que alguien pueda pensar distinto.
  Vosotros, con vuestra actitud, también fomentais la crispación, en vuestra lucha por apear del gobierno al PP, que legítimamente a accedido a él.
  Y son de vuestras ideas quienes en la impunidad de la oscura noche rompen las ventanas de las sedes del PP o amenazan de muerte a cargos públicos de ese partido.
  Venga Menorquit, no nos cuentes más milongas.

 12. Menorquit Escrit el 09 gen. 2013 a les 0:54

  Hola Maite. Bé, ja tenim la prova. Sota la pell de l’ovella apareixen els ullals de la fera cavernària. A més, parlen amb supèrbia i el que estan fent és enderrocar tot allò construït durant més de 30 anys.
  .
  Ho estan destruïnt tot i en tots els sectors; a més deixen en falderet totes les conquestes socials. Més de 6 milions de parats i la desesperació i angoixa a moltíssimes llars.
  .
  És tant patètica la política dels actuals governants que fins i tot reactiven l’exercit per reconduir-nos a la misèria de temps pretèrits. Sembla la sèrie televisiva de “Cuentame…”, però és la trista realitat. Açò són ells Maite, els animalons de les nits humides i fredes del passat.

 13. La verdad escuece Escrit el 09 gen. 2013 a les 23:07

  Lo que está demostrado, Menorquit, es que tu sectarismo no te deja ver la realidad de las cosas. Los gobiernos del PP lo único que están haciendo es intentar salvar los muebles tras los calamitosos gobiernos de ZP en España, Antich y PSM en Baleares y Marc Pons, Joana Barceló y Tuni Allés en Menorca.
  Si se hubiese seguido con las mismas políticas impulsadas por estos gobiernos ahora la administración estaría quebrada, sin poder pagar las nóminas, con colegios y hospitales cerrados y con una deuda estratosférica.
  Ahora se está apuntalando el estado del bienestar y se está haciendo lo que la izquierda no quiso hacer hace unos años, que es reducir el déficit, controlar el endeudamiento y poner orden en el caos.
  Las tonterías que nos explica Menorquit sólo responden a la ignorancia.

 14. Menorquit Escrit el 10 gen. 2013 a les 3:38

  Hola Maite. Sabràs, en contra de les mentides, tergiversació i manipulació dels fets dels qui s’encaparruten a no reconèixer la realitat, que si el govern espanyol no destinés els milions dels rescats a la banca…
  .
  -Hi hauria molts diners per alleugerir el patiments dels més necessitas, per a mantenir les polítiques socials bàsiques, a fomentar ocupació…
  .
  – Si el Govern Matas i tota la cova d’Ali Babà no hagués fet el que va fer, ara hi hauria molts més diners per a inversions a les Balears; per a mantenir programes d’ajuts que impulsessin l’economia productiva, en tost d’enfonsar-la com fan (es pot demanar l’opinió als petits empresaris, comerços, contxes de lloguer, l’oferta complementària i no sé a quants més…)
  .
  – Si a l’Ajuntament de Ciutadella no hi hagués hagut els escàndols de corrupció (no un ni dos…) potser ara el consitori i els ciutadans no patiren la precarietat econòmica que es viu…
  .
  De tot, plegat, potser els funcionaris cobrarien les pagues extres, la tergeta sanitària seria gratuïta, ni la cultura ni molts altres productes tindrien el 21% d’IVA, els centres de salut estarien una mica més estabilitzats, als centres docents farien bé la seuva feina, hi hauria, per les nits, una mica més de llum pels carrres, segurament no hi hauria 6 milions de parats…
  .
  Però clar, a més de donar els doblers als bancs, a les FAES i despreocupar-se de les persones i dels veritables sofrimetns familiars… les iniciatives polítiques dels “gran governants” són l’H de Maó, la llei de simbols… modificar la Llei de la Funció Pública i de normalització linguistica, il·luminar els talaiots durant les nits…
  .
  Ufff, Maite, quantes coses perdem amb aquesta gent i quantes coses recupererem quan aquesta gent que governa plegui a casa!

 15. Maite Salord Escrit el 10 gen. 2013 a les 18:45

  Certíssim, que hi perdem molt, amb aquesta gent. Doblers i dignitat i decència. Però jo tenc l’esperança que la gent obrirà els ulls i, democràticament, els enviaran a casa.

 16. La verdad escuece Escrit el 10 gen. 2013 a les 21:26

  En primer lugar tengo que dar la razón a Menorquit en lo del rescate a los bancos. Tampoco estoy de acuerdo en lo que se ha hecho (tanto Rajoy como Zapatero). Se han dedicado millones de euros para salvar a unos bancos que están quitando las casas a miles de personas y que tampoco ha servido para que fluya el crédito a las familias y empresas.
  De todas formas, aunque no se hubiera destinado tanto dinero al rescate de bancos, la situación sería igualmente complicada y serían necesarios recortes y ajustes en todos los órdenes. Y seguiría siendo precisa una reforma laboral, una reforma financiera, una reforma energética y… Unas cuestiones que por ceguera o por irresponsabilidad no se hizo cuando era preciso.
  .
  Matas y sus secuaces dejaron la comunidad de Baleares con una deuda de 1.700 millones de euros y el “honrado” de Antich y sus cómplices del PSM dejaron una deuda de 6.000 millones de euros. Esta deuda se tiene que devolver con intereses y esto es lo que lastra nuestras cuentas públicas. En 2013 el Govern debe devolver a los bancos de préstamos firmados por Antich más de 800 millones de euros. La herencia de Matas a pesar de todo es muchísimo mejor que la herencia de antich y su troupe.
  .
  En Menorca durante los años de Tuni Allés perdimos más de 400.000 turistas extranjeros, es decir, quedamos con la mitad del turismo que venía en el año 2000. Baleares en sólo cuatro años, los del Pacte de Progrés, que de progreso no tuvo nada, triplicaron las cifras del paro.
  .
  Y ahora además de hacer normativas que aumentan derechos a los ciudadanos, como la modificación de la Ley de función pública, o los cambios en educación, también se está poniendo orden a unas cuentas públicas que eran propias de una quiebra técnica.

 17. Menorquit Escrit el 11 gen. 2013 a les 0:44

  Hola, Maite. Tu com a professora sabràs què vol dir allò de no fer-li entendré una cosa a un alumne. I sembla que hi ha alumnes durs de mollera que només repeteixen uns números i informacions manipulades per fer caure Governs. Encara ara, (ara des des Govern) duen el xip d’atacar amb el discurs que empraven quan eren oposició. Exactament el mateix.
  Bé idò, farem permanències i també repetirem el mateix.
  .
  -Fins el 2010 hi ha hagut 278.000 turistes espanyols MÉS vinguts a Menorca respecte 1999.
  – El descens de turisme estranger de 1999 a 2010 és de 376.000 turistes (no 400.000) però no es diu que de 1999 a 2010 el turisme espanyol augementa en 275.000 visitants. A més, per via marítima, l’increment en la dècada indicada és de uns 100.000. Per tant, no és cap desastre ni es percentatges són alarmants com diuen els repetidors.
  – el 2004 arribaren a Menorca un total de 1.355.000 (espanyols i estrangeres. Dins els espanyols també hi comptam els catalans, cosa que satisfarà bastant a la caverna), el 2010 en van arribar 1.346.000, ja en plena crisi i governant l’esquerra.
  .
  Perdona Maite, però es per a veure si ho entenen.

 18. La verdad escuece Escrit el 11 gen. 2013 a les 16:49

  Sólo unas apreciaciones a nuestro alumno aventajado. Cuando dice que en el 2004 llegaron a Menorca un total de 1.355.000 y que en 2010 furon 1.346.000, en esos cálculos también se incluyen los menorquines, lo que me parece no deberían ser considerados turistas.
  Además los 1.355.000 que llegaron tampoco es verdad, porque esto se refiere al número de movimientos de pasajeros en el aeropuerto, y que yo sepa, un turista llega y se va y, por tanto, realiza dos movimientos en el aeropuerto, con lo cual el número de personas que pasaron por el aeropuerto, menorquines incluidos, son de la mitad de lo que nuestro empollón nos quiere hacer creer.
  En fin, estaría bien que nuestro alumno superdotado tuviera claros estos conceptos.

 19. Menorquit Escrit el 13 gen. 2013 a les 0:33

  Hola Maite. Hauré d’aclarir, pels teus repetidors, que l’informació que tenc és elaborada per ASHOME i la font és d’AENA. I a l’encapçalament diu “Llegadas”, que deu voler dir “arribades”, o sigui, que l’informe parla “només” dels que arriben. També així s’explica a altres fonts com L’obsam i al CITTIB.
  .
  És curiós que en “veritat cou-cuineta”, que abans va ser en Jorge Rodríguez, na Coloma i la tetera del Tea Party, perdi la memòria. Ell mateix aquí va posar que el moviment de l’aeroport era més de 1.800.000 persones. Aquesta data sí és entrades i sortides.
  .
  Maite, són gent de poca fe quan les dades no diuen el que ells voldrien!

 20. La verdad escuece Escrit el 13 gen. 2013 a les 11:02

  Correcto Menorquit. El movimiento del aeropuerto era de más de 1.800.000 personas. Lo que pasa es que estas personas pasan por el aeropuerto dos veces, una cuando llegan y otra cuando se van.
  En todo caso, te animo a que lo consultes con alguien experto en estos temas y así te ilustrarás mejor y hablarás con mayor propiedad.
  El problema de muchos es que hablais sin saber.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari