Maite Salord

Escriptora

Carnaval, de Mercè Rodoreda

-Aquesta nit, quan t’he trobat, m’han vingut ganes, tot d’una, d’inventar-me una altra vida.

-A mi, també, sap? Jo ja feia tres mesos que estalviava, que no pujava al tramvia -això que visc a Gràcia i treballo al carrer de la Princesa- per poder llogar aquest vestit. A casa, mentre va viure el meu pare, mai no ens va faltar res. Un dia es va ficar al llit, molt malalt, i ja no va sortir-ne més. El poc que teníem s’ho va endur la malaltia i l’enterrament. Per mi va ser dur. Vaig haver de mascara.jpgrenunciar a tot el que m’agrada. A tots els projectes. A tot. Vam quedar molts sols. Jo era el gran. I havia de dissimular per no fer més pena a la mare. És una mica ridícul que ho expliqui, que em planyi jo mateix. Fa pobre d’esperit. La meva vida podria servir per a fer-ne una novel·la barata. Avui, després d’haver passat tres mesos estalviant pensava que em divertiria amb els companys, però així que m’he vist amb aquest vestit ja m’ha vingut vergonya. I ja he sortit, ja, amb els companys, és clar. Però ells anaven amb les seves promeses i al cap d’una estona de ser al Tibidabo m’han desaparegut sense que me n’adonés. He caminat molt, he passat temps assegut en el banc del parc sota del funicular… encara no és veritat. La veritat costa de dir. Al Tibidabo hi he anat perquè un amic, que treballa en un restaurant, m’havia dit que anés a veure’l. Els pastissos que ens hem menjat, me’ls ha donat ell. I quan m’he assegut en el banc del parc, pensava que la vida és ensopida, i mirava la nit i tota l’estesa de llums fins que m’he cansat.

-Coses del Carnaval, no et sembla?

(Fragment del conte “Carnaval”, de Vint-i-dos contes)

3 comentaris a “Carnaval, de Mercè Rodoreda”

 1. Salvador Escrit el 22 febr. 2009 a les 19:33

  Els vint-i-dos contes de la Rodoreda encara els tinc en el munt de llibres que esperen ser llegits algun dia.
  He vist que compartim feina (professors de català), ja anirem compartint impressions de les lectures que posem als alumnes, d’acord? Fins aviat.

  Ah!!! Ja he comprat LA MORT DE L’ÀNIMA, també m’espera en la pila de lectures pendents.

 2. Maite Salord Escrit el 22 febr. 2009 a les 20:42

  Salvador, estaré encantada de compartir lectures, d’alumnes i personals. Esper que La mort de l’ànima t’agradi!

 3. monea Escrit el 24 febr. 2009 a les 20:07

  que polit!! fragment molt endevinat….també s’apunta a llista de lectures!
  m’agraden molt ses aportacions i recomenacions literàries que ens fas!!

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari