Maite Salord

Escriptora

 

Amb mig any de retard, recuperam les cròniques de les sessions plenàries del Consell Insular de Menorca perquè, malgrat el temps passat, m’agrada tenir-me -i oferir-vos- un resum dels temes, al meu parer, més interessants que s’hi han tractat.

Així, durant el mes de juny passat, van celebrar-se tres plens, el primer, per donar compte de la reestructuració del govern a causa de les renúncies de dos consellers, en Santi Florit i na Maria Sellarès. Des de l’equip de govern, els vam agrair la feina feta tots aquests mesos en què vam tornar a arrencar els motors de la institució per tirar endavant projectes importants i no sempre fàcils. Van ser mesos de compartir, també, situacions personals i familiars complicades que no vam fer més, però, que estrènyer la nostra relació personal. Pocs dies després, es convocava un segon ple extraordinari en què els nous consellers, Miquel Company i Miquel Preto, van prendre possessió dels seus càrrecs i als quals vam agrair la seva implicació i els vam desitjar una bona i profitosa feina.

Pel que fa al ple ordinari del dia 20 aquest mes, coincidint amb el Dia Mundial del Refugiat, va començar amb un minut de silenci per expressar el dol i la solidaritat per l’injust patiment dels refugiats de tot el món. Malauradament, el número de persones desplaçades i refugiades, allotjades a camps reconeguts, o amuntegades en campaments irregulars sense garanties de seguretat, és esfereïdora. L’any 2014 es va assolir el tràgic rècord històric de 59 milions i mig de refugiats arreu del món, i a dia d’avui se superen àmpliament els 60 milions. El Consell Insular de Menorca ha aprovat al llarg dels últims mesos diverses declaracions, i ha iniciat, junt amb els vuit ajuntaments de Menorca i a través del Fons Menorquí de Cooperació, la campanya “Menorca es mou”, amb accions de sensibilització de la nostra societat, i un projecte de suport als refugiats acollits a l’illa grega de Quios, a més de reclamar de manera constant que s’obrin les fronteres i que l’Estat agiliti els tràmits perquè Menorca també sigui terra d’acollida.

D’altra banda, amb motiu del Dia Nacional de les Llengües de Signes Espanyoles, des del Consell Insular de Menorca vam voler posar en relleu el valor d’aquestes llengües en l’exercici dels drets, deures i llibertats de les persones sordes i sordcegues, com a garants de la seva participació igualitària en la vida democràtica. Vam apel·lar a totes les institucions, agents públics, socials i al conjunt de la ciutadania a actuar de forma compromesa per col·locar les llengües de signes espanyoles en condicions d’igualtat, en totes les esferes de la vida educativa, social, cultural, econòmica i política de la nostra Comunitat.

Un altre punt de l’ordre del dia relacionat amb les llengües va ser l’aprovació inicial del nou Reglament d’usos lingüístics del CIM, un reglament que s’adapta a la nova situació i que, en recuperar l’esperit de l’anterior Reglament de 2005, situa la llengua catalana en el lloc que li correspon dins el Consell Insular de Menorca a fi de garantir de forma real el dret dels ciutadans a relacionar-se amb el CIM en qualsevol de les dues llengües oficials de la comunitat autònoma, la qual cosa no quedava garantida amb les normes que els diferents governs del Partit Popular van dictar en la legislatura anterior, marcada per un atac constant a la llengua catalana, a la llengua pròpia del territori de les Illes Balears.

Finalment, m’agradaria destacar l’aprovació de l’inici del nou Pla Director Sectorial de Carreteres perquè l’iniciat anteriorment, el març del 2010, va restar paralitzat durant els 4 anys de govern del PP. Quan va entrar el nou equip, vam intentar reactivar-lo, cosa que no va ser possible perquè es trobava absolutament desfasat en contemplar actuacions només fins al 2018 i no ajustar-se al nou marc legal. La voluntat és elaborar un Pla complet, integrat, que inclogui la planificació de transport en bicicleta i molt necessari per dur a terme una bona planificació, projecció, execució i gestió del sistema general de les carreteres de Menorca.

Un comentari a “Crònica d’un Ple XII-XIV: reestructuració, refugiats, llengües, carreteres…”

  1. NOM NECESSARI Escrit el 02 gen. 2017 a les 17:22

    Molt bé.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari