Maite Salord

Escriptora

L’hora del menorquinisme, no del servilisme

És evident que la situació econòmica que vivim és molt complicada i el més greu de tot és, justament, que la pitjor part la paguen els sectors més febles. Fins ara, les mesures del govern Rajoy han atacat, directament, la línia de flotació de la classe mitjana i baixa i, sobretot, ha atacat de ple d’estat del benestar. En canvi, no s’han atrevit a ficar la mà a la butxaca de les grans fortunes o dels sectors financers, que són, al cap i a la fi, els que tallen el bacallà. Per dir-ho ras i curt: el PP és fort amb els dèbils i molt, molt dèbil amb els forts.

Així, hi ha alternatives a les mesures del PP: establir un impost sobre les transaccions financeres internacionals  (taxa Tobin); major transparència i regulació bancària; fer una reforma fiscal basada en la progressivitat (que més pagui qui més té, IVA d’un 33% a productes de luxe, etc) i la fiscalitat mediambiental (impost sobre empreses que contaminen); reducció dràstica del pressupost de Defensa (és de 15.834 M€ i, per exemple, amb la pujada de l’IVA, en tres anys, es pretén recaptar 22.100€!), etc, etc.

És l’hora de defensar una política econòmica per a les persones. Una política que, des de l’austeritat d’allò que és prescindible, permeti que la gent pugui viure dignament. Per això, cal reactivar l’economia productiva. I per reactivar l’economia des de Menorca, cal que el Consell sigui el govern de Menorca, i no la delegació territorial del govern de Mallorca. És, per dir-ho ben clar, l’hora del menorquinisme i no del servilisme.

I en aquest sentit hi ha dues qüestions claus: el transport aeri i la gestió turística. En cap dels dos s’ha avançat simplement perquè a Mallorca no li interessa. La promoció de Balears és la promoció de Mallorca. Si des de Menorca no es fa una promoció turística diferenciada, no avançarem mai. I tenim un president del Consell que no és capaç de plantar-se davant els seus per reclamar allò que ens pertoca. I no ens val l’excusa econòmica: que ens donin el que ens correspon del pastís –per petit que sigui- però ens deixin decidir des d’aquí què volem fer amb ell. Un euro per a Menorca, gestionat des de Menorca retrà molt més que si ens el gestionen des de fora.

Pel que fa a la manca de connectivitat de Menorca, no és una urgència per al centralisme mallorquí. No interessa. És lògic que s’invertesqui en l’aeroport de Menorca i no en millorar el tema de les taxes, la DOSP o les freqüències? No oblidem que el transport és fonamental per a tots, però especialment, si parlam d’economia, per als empresaris de l’illa. Uns empresaris de calçat i bijuteria que han vist com el Govern Balear de Bauzá, sense que el Consell de Menorca tingués cap pes a l’hora d’evitar-ho, els retirava, a més a més, els ajuts per anar a les fires a promocionar-se.  Així és com el PP pretén treure de Menorca de la crisi?

La realitat és que el PP de Menorca no sap governar si no té la caixa ben plena. Ja ho va dir l’altre dia una consellera: “quan no hi ha sense doblers, no hi ha política que valgui”, idea que es pot fer extensiva a moltes de les altres conselleries. Aquesta afirmació demostra que el PP no sap que la funció principal d’un polític és planificar, coordinar, prioritzar, cercar fons… i, per això, no cal ni 1€!

Una vegada més, l’única recepta vàlida per al PP és l’urbanisme a la carta i sense planificació  per obtenir liquiditat immediata (Llei Company, Llei Turística, Llei de costes, modificació del PTI, etc), com si a Menorca no hi quedàs sòl vacant per construir o infinitat de pisos buits per vendre!

Davant aquesta situació, ha arribat l’hora de demanar, sense embuts, que el president del Consell de Menorca sigui l’autèntic líder que necessitam, la persona que defensi l’illa i dugui a terme autèntiques polítiques per reactivar l’economia  de tots els menorquins. De moment, per desgràcia, encara no l’hem vist.

8 comentaris a “L’hora del menorquinisme, no del servilisme”

 1. La verdad escuece Escrit el 08 set. 2012 a les 9:01

  Es una lástima. Pero parece que este blog vive sus horas más bajas… A ver si lo animamos entre todos.

 2. eugenia Escrit el 08 set. 2012 a les 21:38

  Ja, ja, ja. Quin grau de dependència té aquest paio.

 3. Nom Necessari Escrit el 09 set. 2012 a les 10:55

  Quan es dona la raó, no hi ha discussió.
  I açò és el que passa amb aquest tema: Na Maite té raó. i deu ser tota la raó, ja que no hi trobam fil a tòrcer.
  Crec que no ho he escrit mai açò de “tens tota la raó”.
  “El que calla otorga” diuen en castellà.

 4. La verdad escuece Escrit el 09 set. 2012 a les 13:38

  Sabía que saltaríais enseguida. Sois tan previsibles…

 5. eugenia Escrit el 09 set. 2012 a les 21:38

  Està ben clar que alguns al servilisme l’hi diuen previsió.

 6. Maite Salord Escrit el 11 set. 2012 a les 16:10

  Les hores baixes no són del bloc, són de la mestressa, que està de baixa! Però no cantis victòria, senyor verdad, ja tenc una altra entrada a punt. No puc rallar però, per sort, sempre em queda l’escriure! I, sobretot, el cap clar. Ale, que tornarem a animar la plaça en dos dies!

 7. eugenia Escrit el 11 set. 2012 a les 17:18

  Las horas bajas sirven o deberían servir para reflexionar, y últimamente con este gobierno, con este govern las horas son muy muy bajas.
  Hoy he leído en los diarios la carta titulada Vueling y los residentes….
  ¿A qué conclusión he llegado? Pues a que no necesitamos ningún líder-títere, nos necesitamos entre nosotros, ante una injusticia como esta , a nuestro lado, solidarizarnos y en este caso decir, PUES YO TAMPOCO VUELO! Es que ya es demasiado.
  El otro día un amigo que estaba de vacaciones, fue al Canal Salat por una infección de oídos, le recetaron unos medicamentos y cuando fue a la farmacia tuvo que pagar el importe íntegro de los medicamentos porque no está incluido en nuestra red, lo comenté con otros amigos y uno comentó que a su padre, pensionista se le olvidaron las medicinas en Albacete y la broma le costó más de 200 euros. Ha empezado la independencia y yo no me había enterado.
  Las horas más bajas de este blog son “proporcionales” a las horas más bajas de la decepción, la rabia y el silencio que se necesita para decir como me como esto.
  Y yo y muchísimos más nos levantamos cada día con la ilusión y la fuerza para evitar que la verdad que escuece nos hunda dentro de su propia mentira.
  Salut!

 8. La verdad escuece Escrit el 13 set. 2012 a les 16:25

  Afortunadamente siempre os quedará emigrar a Cataluña, cuando sea independiente. Allí todo será gratis y todo estará en catalán. Un paraiso dorado para todos vosotros.
  Aquí, lo de la independencia lo teneis más chungo.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari