Maite Salord

Escriptora

No li faci tronya dimitir, senyor alcalde

Tronya. Pronunciar aquesta paraula és tornar a veure l’àvia. Segons l’Alcover-Moll, vol dir: Molèstia causada per una cosa insistent (Men.); cast. enfado, pejiguera, fastidio. «Amb aquest fred, em fa tronya aixecar-me». «No em facis més tronya!»«Calla, que ja m’has fet tronya!” Ella la pronunciava com una exclamació quan qualque cosa no li sortia bé; també m’ho deia quan jo, de petita, insistia i insistia per aconseguir el que fos.

Avui, sense voler, la paraula m’ha vingut al cap llegint les darreres i tràgiques notícies sobre les festes de Sant Joan d’enguany. Fins ara, reconec que m’havia fet tronya parlar-ne. Molta. Perquè hi ha tantes coses que no entenc, de la festa. Perquè hi ha tantes coses que no m’agraden, de la festa. Els anys, em fan viure un Sant Joan diferent, fet de moments: aquell gin amb llimonada granissat amb els germans, tot esperant veure com els cavalls surten del Born per anar cap a Sant Joan de Missa; el ribell de gin amb llimonada que el meu fill serveix a les visites; aquella ballada acompanyant la banda de música a la missa de caixers…

Però la festa és molt més que moments. És un tot que ens fuig de les mans. I el que més mal  em fa és veure aquests grups de joves que arriben amb vaixells sense ser conscients d’on van. Supòs que em surt la mare patidora que som i no ho puc entendre. No puc entendre que menors s’embarquin sense cap problema (es demanen autoritzacions?); no puc entendre que les famílies els deixin venir sense ser conscients del risc que hi ha; no puc entendre que els polítics que governen no posin (altres anys s’ha fet) un límit als viatges per mar…No puc. I, com que són reflexions que ja he fet en altres ocasions, no tenia ganes de tornar-hi.

Ara bé, avui, llegint la notícia de la mort de la dona ferida als jocs del Pla i les queixes de la família pel tracte rebut per l’Ajuntament de Ciutadella, he tingut la necessitat d’escriure aquestes paraules. Perquè sé que hi ha temes que són difícils de resoldre; tal vegada, impossibles: seguretat, massificació…  Tanmateix, n’hi ha d’altres que no es poden permetre. És possible que l’alcalde de Ciutadella no s’hagi posat en contacte amb la família de la dona durant la setmana que ha estat ingressada a Son Espases? És possible que els interlocutors de la família hagin estat el cap de protocol i el cap de la policia local de Ciutadella? És possible que, després de morta, la primera tinent d’alcalde hagi telefonat a la filla per demanar-li “com està sa mare”?

Si és així, esper dimissions. La de l’alcalde. Perquè Ciutadella no pot estar representada per una persona que no és capaç d’estar al costat d’una família destrossada. Que no és capaç de manifestar el més mínim d’humanitat i empatia. Que s’emociona fent discursos però que no es preocupa de les persones. No li faci cap tronya dimitir, senyor alcalde. Ja ho hauria hagut de fer.

18 comentaris a “No li faci tronya dimitir, senyor alcalde”

 1. Menorquit Escrit el 01 jul. 2014 a les 17:27

  Certament, hi ha responsabilitats, actituds i comportaments a dalt la Sala que són molt qüestionables, però no tota la culpa és de l’Ajuntament. El Govern balear, el Director Territorial de l’AGE a Menorca; el Consell insular… no només han d’anar a la Junta de Seguretat per fer-se la foto.
  .
  – Per què una 30ena. de membres de Protecció Civil es van plantar a les 18:00 hores i no van voler davallar as Pla per ajudar en el passadís?
  – Per què la inconsciència de la gent as Pla, despistada, quan corre un cavall al galop ha de ser culpa de l’Ajuntament?
  – Per què el mitjans no expliquen totes les coses?
  – Per què el Director General d’Emergències del Govern se’n renta les mans de tot i diu que la responsabilitat de les festes és només de l’Ajuntament?
  – Per què el el Director Territorial de l’Estat a Menorca diu que que no pot opinar perquè no era as Pla? No està informat del que ha passat?
  .
  L’Ajuntament té part de responsabilitat, i se li ha d’exigir. I tant! Però també a les altres parts.
  .
  Sense voler eximir a l’equip de govern de Ciutadella de les seves resposabilitats, aquest no pot fer res sobre les freqüències via marítima i aèria si el qui en té les competències no en fan cas. Tampoc amb els preus dels bitllets; ni amb l’edat dels menors que vénen…
  Si l’Ajuntament demana més efectius… i no els hi envien, què ha de fer?
  .
  Jo crec que el que hauria de fer és suspendre les Festes. Llavors sabrien exactament quins són els interessos d’uns i altres.

 2. Menorquit Escrit el 01 jul. 2014 a les 17:30

  El que pens (i les mostres diàries sembla que així ho manifesten) és que la premsa (teledirigida, clar) i el PP li fan el llit a José María de Sintas.

 3. Maite Salord Escrit el 01 jul. 2014 a les 19:12

  Estic d’acord, Menorquit, que tota la culpa no és de l’Ajuntament i jo no ho he dit en cap moment. De fet, no he volgut ni vull entrar en els temes que tu planteges, que són certament de caire polític i que afecten a totes les administracions.
  Ara bé, jo m’he queixat del tracte que l’Ajuntament ha tingut amb la família de la dona morta i, açò, no té color polític. De fet, estic convençuda que els alcaldes del PP que hi ha hagut aquests darrers anys haurien actuat de forma molt més humana. Jo no sé si la premsa fa el llit a l’alcalde ni m’interessa: jo dic el que pens i, si qualcú ho vol emprar per atacar-me, ho accept amb esportivitat. De fet, avui capvespre he pogut comprovar que és molta la gent que ho comparteix.
  Salut!

 4. Joan C. Escrit el 01 jul. 2014 a les 20:27

  Sant Joan Seny (24-VI-2014)

  Fa anys que es seny o sa falta d’ell “campa a sus anchas”. Tot i que estim ses festes i es cavalls etc, fa anys que procur evitar ses multituds, potser perque ja m’estic fent major, potser per massa o massa poc seny. No ho sé. Però procur evitar anar a unes festes desvirtuades per alcohol, drogues, etc. No tothom és igual; està clar. Però no s’hauria de permetre segons què. De 90.000 persones supòs que és una minoria. SENY, ciutadans, visitants, autoritats etc etc. Que no vagi a més i intentem ser positius, tot i el que ha passat.
  Reflexionem…I actuem.

 5. Cristina Escrit el 01 jul. 2014 a les 22:11

  #Menorquit respondre a la primera pregunta que per la part que em toca es la que conec.
  No tots els de proteccio civil van voler davallar as pla simplement perque som persones voluntaries i no tenen obligacio de posar en risc la nostra vida, faltaria mes… L’any passat un company de proteccio civil ja va patir un accident. Som voluntaris i vam fem l’ ho posible perque el dispositiu marxes correctament.

 6. Menorquit Escrit el 01 jul. 2014 a les 23:22

  Cristina: I es decideix no devallar poc abans dels Jocs quan tot estava previst i organitzat?

 7. Maite Salord Escrit el 02 jul. 2014 a les 7:04

  D’acord, Joan C., reflexionem i actuem. El tema és complex i no ha estat la meva intenció, en cap moment, entrar-hi a fons perquè no tenc tota la informació. Es poden anar apuntant idees perquè els tècnics les valorin dins l’àmbit adequat. Jo només he opinat sobre la relació humana de l’ajuntament amb la família de la víctima, que em sembla vergonyosa.
  Que tingueu un bon dia!

 8. Jordi Camprubí Escrit el 02 jul. 2014 a les 10:58

  Les festes moren d’èxit, vull dir què els que fa molts anys hi havíem anat ja no hi anem. Fa mal, molt mal veure al·lots passats de voltes perquè van plens de pomades. Les festes han perdut el seu verdader caràcter.
  Barcelona està morint d’èxit, vull dir que els que vivim una part de l’any a Barcelona ja no anem ni a les Rambles ni a segons quins llocs del centre, els turistes han pres la ciutat.
  Perquè tot s’acaba desbordant?

 9. De Ciutadella Escrit el 02 jul. 2014 a les 12:57

  Crec que hi ha tradicions que així com van venir se n’han d’anar…perquè les circumstàncies han canviat molt (massificació de les festes principalment)…i m’estic referint a les següents tradicions (evidentment es la meva opinió, tant respectable com la de tots els altres) que comento a continuació:

  – Qué es això que, encara avui en dia, una vintena de joves es barallin per agafar l’anella de l’ensortilla quan el cavaller o caixer que se l’ha emportada la tira a terra (Si es que abans no li prenen de la mateixa llança o en el intent el desequilibren i el tiren a terra) ?…Tradició polida si voleu quan no existía el problema de la massificacio, i el carrerany on pasava el cavall al galop era ben prou ample…avui en dia aquesta tradició ja no té sentit..Crec que s’hauria de prohibir..”Fue bonito mientras duró”…però ara ja prou de baralles per posar l’anella !!

  – Qué es això que, encara avui en dia, una vintena de joves es barallin per agafar un troç de carota rompuda (Si abans no la prenen de les mans al cavaller o caixer es clar)…i com no em vull repetir…llegiu el meu comentari anterior i també us quedarà clara la meva opinió…Prou de baralles ja per un troç de carota !!…

  I amb les dues prohibicions que he comentat anteriorment l’índex de seguretat dels jocs des Pla s’incrementaria de forma exponencial….Aquí ho deixo per si qualque polític amb responsabilitat tira cap aquest camí,

  Salut !

 10. Joan C. Escrit el 02 jul. 2014 a les 15:07

  Totalment d’acord, Maite.

  Sorpresa! Hauríem d’aprendre dels anglosaxons en temes de política a l’hora de fer el que sembla que ha fet un batlle que esperem no s’hagi tornat a batiar com a José María de FINTAS. Aquest pressumpte acte local s’hauria de fer universal.

 11. Maite Salord Escrit el 02 jul. 2014 a les 15:38

  A través de facebook, he deixat aquests comentaris que m’agradaria deixar aquí, també:
  El que més preocupant és que, durant aquesta setmana hem tingut un alcalde desaparegut. No creus que s’haurien hagut de donar explicacions? Demanar una disculpa a la família de la víctima? Em pots creure que si s’hagués fet açò no em passaria pel cap la paraula dimissió. De fet, en cap moment he dit que en Chiqui fos responsable de res del que va passar al Pla. Si hi va haver errors, tens raó, entre tots hem de trobar solucions.

 12. Ricard Escrit el 02 jul. 2014 a les 17:56

  Llastimosament, tenir informació de primera ma no és fàcil i les festes podien estar molt ben organitzades o no, però el que he llegit a alguna banda és que es va telefonar a la filla de la persona a l’endemà de la seva mort, per demanar-li com estava. No puc trobar ara la font i prest la polseguera no ens deixarà veure a un pam del nas i la premsa es farà un fart de vendre que per això està.
  He llegit comentaris que gairebé flastumaven la persona que ha mort. ¿ És que sentir pena està mal vist?.

 13. Maite Salord Escrit el 02 jul. 2014 a les 19:01

  Compartesc del tot el comentari de “De Ciutadella” i el de Ricard. Esper que el tema es pugui reconduir i que trobem una solució als problemes de les festes.

 14. joan Escrit el 03 jul. 2014 a les 0:13

  Maite, trob que encara fas curt, només has esmentat el problema del pla, enguany també ha estat noticia una agressió molt violenta a una al.lota. Fa vint anys que venc i no havia vist tanta gent com enguany. Crec que s’hauria de limitar l’aforament no només en el pla sinó a tots els espais de la festa,millorar els transports amb les urbanitzacions perifèriques i ingrementar la seguretat ciutadana. Les festes de per si, entranyen perill, anem a minorar-lo i a poder gaudir el màxim d’elles.

 15. Eli Escrit el 03 jul. 2014 a les 10:05

  Doncs bé Maite, sembla que la teva crida ha sigut escoltada. L’alcalde se’n va, no pot amb la pressió. La pressió d’un poble que li demana que assumeixi la seva part de responsabilitat política davant els fets.

  Entenc la seva postura, molt lloable per una part. Està clar que en qualsevol desgràcia s’han d’assumir aquestes responsabilitats que acabo d’esmentar i a tots els nivells. Però… encara no he sentit ni llegit cap referència a la víctima lligada a aquesta dimissió. I, fins i tot, ara em qüestiono qui és la víctima de tot plegat (amb tots els meus respectes per la difunta i la seva família).

  Perquè, senyor alcalde, vostè hauria de dimitir perquè “ho he fet malament, no he sabut estar a l’alçada de les circumstàncies i em sento culpable i responsable de què la família de la víctima no s’hagi sentit recolzada per l’Ajuntament de Ciutadella” i no perquè “em sento pressionat”.

  A tot això, voldria afegir que:
  – hi ha moltes altres responsabilitats que haurien de sortir a la llum i prendre exemple de l’alcalde;
  – tenim un any per davant per organitzar un Sant Joan 2015 segur per a tots;
  – la meva mare té 62 anys, quasi els mateixos que la víctima mortal, i a ella mai se li passaria pel cap baixar a Es Pla amb la gentada que hi havia i molt menys per posar-se al mig de l’aglomeració de gent (i aquesta ha de ser una reflexió per a tots i totes);
  – amb lo anterior no vull ofendre ni ferir a ningú, però de la mateixa manera que tu, Maite, has parlat de l’actuació de l’Ajuntament, amb tota la raó i sobrada d’arguments, cadascú també és responsable dels seus actes i actituds, i de les seves conseqüències, ens agradi o no.

  (Una exalumna teva que valora molt la feina que fas per Ciutadella)

 16. Maite Salord Escrit el 03 jul. 2014 a les 10:34

  Eli, estic molt contenta de retrobar-te a través del blog. M’agrada molt el teu comentari. Em sembla que tots coincidim que el problema és molt complex i que trobar-hi una solució no serà gens fàcil. Evidentment, l’Ajuntament ha de garantir el màxim de seguretat però la gent també ha de saber aplicar el sentit comú, cosa que no passa sempre. En aquest sentit, el teu comentari és encertadíssim. Esper que, entre tots, trobem la manera d’arribar a la millor solució possible. Una abraçada!

 17. De Ciutadella Escrit el 04 jul. 2014 a les 12:40

  Hola de nou Maite, estic content que comparteixis el meu comentari anterior…Esper que mesures com les que proposo (o molt similars al menys en el propòsit de fons que no es més que augmentar significativament la seguretat de les nostres estimades festes de Sant Joan) apareixin a practicament tots el programes electorals dels partits polítics que es presentin a les properes eleccions municipals amb vocació de servei al ciutadà i amb ganes de governar a Ciutadella…..o potser la cosa s’haurà refredat “por aquel entonces” i cap partit polític durà res sobre el tema al seu programa alectoral ?…el temps ens ho dirà Maite…jo per si decàs em llegiré amb detall tots el programes electorals (o al menys els dels partits que tinguin a bé redactar-los)…i mira ara que duc arrencada aprofit per comentar que em semblaria força bé que els programes electorals aquests intentéssin concretar i centrar-se descrivint com encararien els problemes més d’àmbit local que tenim a Ciutadella…donat que Eleccions Municipals es diuen….
  Salut !

 18. Maite Salord Escrit el 07 jul. 2014 a les 8:07

  De Ciutadella, sense obviar que els programes electorals puguin fer referència al tema de Sant Joan, em sembla que, a les eleccions, hi haurem d’arribar amb els deures fets. És molt important, a partir d’ara mateix, començar a fer feina en aspectes com la coordinació i la seguretat, massificació, etc. I s’ha de fer feina de forma conjunta i discreta per intentar resoldre una problemàtica que ja sabem que no és fàcil. I hem de ser capaços de fer-ho perquè és responsabilitat de tots.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari